Οι Γάλλοι βουλευτές απορρίπτουν το νομοσχέδιο για τη χαλάρωση των κανόνων θεωρήσεων για τους Βρετανούς ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας

| 13 Δεκεμβρίου, 2023
Οι Γάλλοι βουλευτές απορρίπτουν το νομοσχέδιο για τη χαλάρωση των κανόνων θεωρήσεων για τους Βρετανούς ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας

Οι Γάλλοι βουλευτές απέρριψαν το μεταναστευτικό νομοσχέδιο της Γαλλίας. Πριν φτάσει στη συνταγματική συνέλευση, οι νομοθέτες είχαν αφαιρέσει το άρθρο σχετικά με τη χαλάρωση των κανόνων χορήγησης βίζας για τους Βρετανούς ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας.

Τον Νοέμβριο, η γαλλική άνω βουλή, η Sénat, ενέκρινε το νέο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση. Περιλαμβάνει τροποποιήσεις που επιβάλλουν αυστηρότερους κανόνες και ενισχύουν διάφορες πτυχές της μεταναστευτικής πολιτικής της.

Ωστόσο, το νομοσχέδιο απορρίφθηκε γρήγορα στην Εθνική Συντακτική Συνέλευση της Γαλλίας στις 11 Δεκεμβρίου 2023, πριν από την έναρξη των συζητήσεων.

Το απορριφθέν νομοσχέδιο για τη μετανάστευση περιείχε διατάξεις όπως η κατάργηση της χρηματοδοτούμενης από το κράτος υγειονομικής περίθαλψης για τους εργαζόμενους χωρίς χαρτιά.

Πρότεινε επίσης αυστηρότερους κανόνες για τα μέλη της οικογένειας που εγκαθίστανται στη Γαλλία και τον περιορισμό των δικαιωμάτων ιθαγένειας.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβανόταν επίσης ένα άρθρο που εξαιρεί τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου που έχουν ακίνητα στη Γαλλία από τους ταξιδιωτικούς κανόνες μετά το Brexit.

Ωστόσο, το άρθρο που ωφελεί τους Βρετανούς ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας αφαιρέθηκε πριν από την υποβολή του νομοσχεδίου στο συνταγματικό συνέδριο.

Χαλάρωση του κανόνα των 90 ημερών για τους Βρετανούς ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας

Το άρθρο που καταργήθηκε θα διευκόλυνε τους Βρετανούς ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας να μένουν στα γαλλικά σπίτια τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Ως υπήκοοι τρίτων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) μετά το Brexit, οι Βρετανοί πολίτες μπορούν να επισκέπτονται τον χώρο Σένγκεν μόνο για 90 ημέρες σε οποιαδήποτε περίοδο 180 ημερών.

Οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου που διαθέτουν ακίνητα στη Γαλλία δεν μπορούν να επισκεφθούν άλλες χώρες της ΕΕ, εάν έχουν ήδη περάσει τρεις μήνες στις δικές τους γαλλικές κατοικίες.

Όσοι σκοπεύουν να παρατείνουν τη διαμονή τους στο χώρο Σένγκεν χρειάζονται θεώρηση μακράς διαρκείας ή άδεια διαμονής.

Εάν η πρόταση υπογραφεί σε νόμο, οι Βρετανοί ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας στη Γαλλία θα μπορούσαν να παραμείνουν περισσότερο χωρίς διατυπώσεις. Θα ήταν σαν να μην συνέβη ποτέ το Brexit.

Απόρριψη των χαλαρών κανόνων για τις θεωρήσεις εισόδου για τους ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας

Αφού η γαλλική Γερουσία ψήφισε το νομοσχέδιο για τη μετανάστευση, Το τοπικό ανέφερε ότι μια επιτροπή βουλευτών προχώρησε στην ακύρωση της πρότασης για αυτόματη χορήγηση βίζας στους Βρετανούς ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας.

“Τίποτα δεν δικαιολογεί αυτή την εξαίρεση. Οι Βρετανοί πολίτες έκαναν μια κυρίαρχη επιλογή να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να παραιτηθούν από τα πλεονεκτήματα που την συνοδεύουν”, αναφέρεται στο έγγραφο.

Επιπλέον, αναφέρεται: “Το απλό γεγονός της κατοχής δεύτερης ιδιοκτησίας δεν αποτελεί επαρκή λόγο για να δικαιολογηθεί η απαλλαγή από τις απαιτήσεις θεώρησης”.

Οι βουλευτές υπογράμμισαν ότι η χορήγηση αυτόματων θεωρήσεων μακράς διαμονής με βάση μόνο την ιδιοκτησία ακινήτων θα μπορούσε να θεωρηθεί μεροληπτική. Θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι ευνοεί μια ομάδα ανθρώπων λόγω της οικονομικής τους κατάστασης.

Εάν ψηφιστεί, ο νόμος θα μπορούσε να δημιουργήσει “ανισότητα σε σχέση με άλλους ξένους υπηκόους που πρέπει να ακολουθήσουν μια πιο αυστηρή διαδικασία για να αποκτήσουν μια τέτοια θεώρηση”.

Οι βουλευτές τόνισαν ότι οι ισχύοντες νόμοι επιτρέπουν στους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου να αποκτήσουν βίζα ή άδεια παραμονής για να παρατείνουν την παραμονή τους.

Οι βουλευτές υπόσχονται να τροποποιήσουν και να υποβάλουν εκ νέου την πρόταση

Σύμφωνα με Connexion , οι βουλευτές που υποστήριζαν τη χαλάρωση των κανόνων για τη βίζα για τους ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας κατέθεσαν τροποποιημένες προτάσεις του άρθρου.

Οι περισσότεροι προτείνουν μακροχρόνιες θεωρήσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στη Γαλλία, που τους επιτρέπουν να έρχονται και να φεύγουν κατά την κρίση τους.

Ένας πρότεινε τον περιορισμό του δικαιώματος αυτόματης θεώρησης σε άτομα που είχαν ιδιοκτησία στη Γαλλία πριν από το Brexit. Αυτό γίνεται για να αποφευχθούν τυχόν διακρίσεις εις βάρος άλλων μη Ευρωπαίων ιδιοκτητών στο μέλλον.

Θα μπορούσε επίσης να είναι παρόμοια με τις αυτόματες απαλλαγές από την ανάγκη υποβολής αίτησης για θεώρηση βραχείας διαμονής, που ήδη υπάρχει για πολλούς πολίτες εκτός ΕΕ.

Μια άλλη εκδοχή τροποποιεί τους κανόνες για τις θεωρήσεις ώστε να επιτρέπονται σύντομες επισκέψεις έως 180 ημέρες. Αυτό ισχύει για τους πολίτες της ΕΕ που επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι πολίτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των Γάλλων, δεν χρειάζονται βίζα για να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο και μπορούν να παραμείνουν μέχρι έξι μήνες ή 180 ημέρες.

Διευκόλυνση της ζωής των ιδιοκτητών δεύτερης κατοικίας στη Γαλλία

Πολλοί Βρετανοί ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας αγόρασαν τα ακίνητά τους στη Γαλλία πριν από το Brexit. Ο περιορισμός της παραμονής τους στα γαλλικά σπίτια τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλειες για τη γαλλική οικονομία.

Τα άτομα που διαθέτουν δεύτερη κατοικία στη Γαλλία μπορούν να υποβάλουν αίτηση για βίζα μακράς διαμονής και άδεια παραμονής. Ωστόσο, οι διατυπώσεις αυτές αποδεικνύονται δύσκολες και χρονοβόρες.

Οι βίζες μακράς διαμονής, που συνήθως ισχύουν για έξι μήνες ανά επίσκεψη, πρέπει να ζητούνται κάθε φορά που οι ιδιοκτήτες σπιτιού θέλουν να παραμείνουν στα γαλλικά σπίτια τους για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών.

Επιπλέον, η αίτηση για άδεια διαμονής προϋποθέτει ότι η δεύτερη κατοικία τους θα γίνει η μόνιμη κατοικία τους. Αυτό μπορεί να μην είναι κατάλληλο για όσους δεν σκοπεύουν να εγκατασταθούν στη Γαλλία.

Η Γαλλία έχει την αρμοδιότητα να θεσπίζει τους δικούς της κανονισμούς σχετικά με τις θεωρήσεις και τις άδειες παραμονής στην επικράτειά της. Ωστόσο, η τροποποίηση του κανόνα των 90 ημερών μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο για άλλες χώρες της ΕΕ.

Ο κανόνας των 90 ημερών είναι, άλλωστε, πολιτική της ΕΕ. Ως εκ τούτου, και τα 28 μέλη της ΕΕ πρέπει να ψηφίσουν την αλλαγή του κανόνα για να εγκριθεί επίσημα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *