Οι βίζες για εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, οι φοιτητικές βίζες και οι βίζες για εξαρτώμενα μέλη παρουσιάζουν έντονη μείωση

| 13 Αυγούστου, 2024
Οι βίζες για εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, οι φοιτητικές βίζες και οι βίζες για εξαρτώμενα μέλη παρουσιάζουν έντονη μείωση
Χορηγία εικόνας από RDNE Stock project: μέσω Pexels

“Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) σχετικά με τις μηνιαίες αιτήσεις θεώρησης εισόδου αποκαλύπτουν σημαντική μείωση του αριθμού των θεωρήσεων για εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που εκδίδονται.

Αυτή η απότομη μείωση έχει προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα της χώρας να καλύψει κρίσιμους ρόλους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό όταν η χώρα αντιμετωπίζει ελλείψεις εργατικού δυναμικού.

Η πτωτική τάση αντανακλά τον αριθμό των θεωρήσεων εργασίας, υγείας και σπουδών που εκδόθηκαν τους πρώτους επτά μήνες του 2024.

Οι αιτήσεις για τις τρεις βασικές οδούς προς το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Τον Ιούλιο, το Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε 91.300 αιτήσεις για τις βασικές διαδρομές θεωρήσεων, μειωμένες κατά 36% κατά τον ίδιο μήνα του 2023.

Η μείωση αποδίδεται στις πρόσφατες αλλαγές πολιτικής που αποσκοπούν στον περιορισμό της μετανάστευσης, αφού αυτή έφθασε σε επίπεδο ρεκόρ το 2022.

Η μείωση των θεωρήσεων για εργαζόμενους στον τομέα της υγείας

Τον Ιούλιο του 2024, μόνο 2.900 άτομα υπέβαλαν αίτηση για βίζα υγειονομικού προσωπικού, σε σύγκριση με 18.300 τον Αύγουστο του 2023, δηλαδή μείωση κατά 82% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Ο αριθμός των αιτήσεων θεώρησης από τα εξαρτώμενα μέλη των εργαζομένων στον τομέα της υγείας μειώθηκε σε μόλις 22.200 μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου 2024.

Πρόκειται για τεράστια μείωση από 75.300 άτομα για την ίδια περίοδο το 2023.

Η μείωση αυτή έρχεται μετά από μια περίοδο αύξησης του αριθμού των θεωρήσεων για εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Η διαδρομή αυτή σημείωσε αύξηση των αιτήσεων μετά την προσθήκη της στον κατάλογο θεωρήσεων για ειδικευμένους εργαζόμενους στις αρχές του 2022.

Η μέγιστη ζήτηση για θεωρήσεις εργαζομένων στον τομέα της υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο αντανακλούσε την επείγουσα ανάγκη για επαγγελματίες υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και τη γήρανση του πληθυσμού.

Ωστόσο, οι πρόσφατες αλλαγές πολιτικής έχουν αντιστρέψει αυτή την τάση.

Οι νέοι κανόνες θεώρησης για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης, οι οποίοι τέθηκαν σε ισχύ στις αρχές του 2024, τους απαγόρευαν να φέρνουν εξαρτώμενα μέλη.

Αυτό έχει καταστήσει το Ηνωμένο Βασίλειο λιγότερο ελκυστικό προορισμό για τους διεθνείς εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Επιπτώσεις για τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης

Οι βίζες για εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, οι φοιτητικές βίζες και οι βίζες για εξαρτώμενα μέλη παρουσιάζουν έντονη μείωση
Χορηγία εικόνας από Kampus Production μέσω Pexels

Οι Financial Times ανέφεραν ότι η πτώση των αιτήσεων θεώρησης για εργαζόμενους στον τομέα της υγείας άρχισε ακόμη και πριν από την εισαγωγή νέων πολιτικών.

Η οδός θεώρησης θα μπορούσε να έχει φτάσει σε σημείο κορεσμού τον Δεκέμβριο του 2023, αφού πολλοί πάροχοι υπηρεσιών υγείας και περίθαλψης την εκμεταλλεύτηκαν το 2022.

Παρόλα αυτά, η μείωση θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το NHS και άλλοι πάροχοι υπηρεσιών φροντίδας βασίζονται εδώ και καιρό σε διεθνές προσωπικό για την κάλυψη βασικών ρόλων.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε τομείς όπως η νοσηλευτική φροντίδα και η φροντίδα ηλικιωμένων, με συνεχείς ελλείψεις.

Με λιγότερους διεθνείς εργαζόμενους στον τομέα της υγείας να έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο τομέας μπορεί να αντιμετωπίσει προκλήσεις όσον αφορά τη στελέχωση, με δυνητικές επιπτώσεις στη φροντίδα των ασθενών.

Η μείωση των αιτήσεων θεώρησης προκαλεί ανησυχίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των σημερινών μεταναστευτικών πολιτικών όσον αφορά την κάλυψη των αναγκών υγειονομικής περίθαλψης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πτώση των αιτήσεων φοιτητικής βίζας

Ενώ η μείωση των θεωρήσεων για εργαζόμενους στον τομέα της υγείας είναι η πιο δραματική, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης δει σημαντική μείωση των θεωρήσεων για φοιτητές που έχουν εκδοθεί.

Ο αριθμός των αιτήσεων χορήγησης θεώρησης για σπουδές από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2024 ήταν κατά 15 τοις εκατό χαμηλότερος από ό,τι κατά την ίδια περίοδο του 2023.

Η μείωση οφείλεται στις αλλαγές πολιτικής τον Ιανουάριο του 2024, οι οποίες εμποδίζουν τους διεθνείς φοιτητές να φέρουν τις οικογένειές τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Φέτος, μόνο οι διεθνείς μεταπτυχιακοί ερευνητές ή όσοι έχουν υποτροφίες που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση μπορούν να φέρουν τις οικογένειές τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η αλλαγή πολιτικής είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 81% των θεωρήσεων εξάρτησης που εκδίδονται σε διεθνείς φοιτητές.

Ωστόσο, ο αριθμός των αιτήσεων για φοιτητική βίζα έφτασε στο υψηλότερο σημείο του τον Ιούλιο, στις 69.500.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί μαθητές έσπευσαν να υποβάλουν αίτηση πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Ωστόσο, ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος σε σχέση με τις 81.900 αιτήσεις που υποβλήθηκαν πέρυσι κατά την ίδια περίοδο.

Σύμφωνα με τον Guardian, τον Αύγουστο καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός αιτήσεων για φοιτητική βίζα.

Το Υπουργείο Εσωτερικών προειδοποιεί να αξιολογήσει τον πλήρη αντίκτυπο της αλλαγής πολιτικής φέτος, αφού παρατηρηθεί ο μήνας αιχμής των αιτήσεων των φοιτητών.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί εδώ και καιρό κορυφαία επιλογή για τους διεθνείς φοιτητές, συμβάλλοντας σημαντικά στα πανεπιστήμιά του.

Η μείωση των αιτήσεων για φοιτητική βίζα μπορεί να έχει ευρύτερες επιπτώσεις.

Αυτό περιλαμβάνει τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και την παγκόσμια φήμη του Ηνωμένου Βασιλείου ως ηγέτη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η ζήτηση για άλλους ειδικευμένους εργαζόμενους παραμένει

Οι βίζες για εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, οι φοιτητικές βίζες και οι βίζες για εξαρτώμενα μέλη παρουσιάζουν έντονη μείωση
Χορηγία εικόνας από Anamul Rezwan μέσω Pexels

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν επίσης ενδιαφέρουσες τάσεις στις θεωρήσεις ειδικευμένων εργαζομένων εκτός των θεωρήσεων για εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο του 2024, το Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε 28.600 θεωρήσεις ειδικευμένων εργαζομένων, δηλαδή 23% αύξηση σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023.

Αυτό δείχνει ότι ενώ λιγότεροι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ζήτηση για άλλους εξειδικευμένους εργαζόμενους από το εξωτερικό παραμένει.

Ο αριθμός των θεωρήσεων που εκδόθηκαν σε μέλη οικογενειών ειδικευμένων εργαζομένων ήταν 5.800 θεωρήσεις, σε σχέση με τις 8.100 που είχαν εκδοθεί τον Ιανουάριο του 2024.

Συνολικά, η κυβέρνηση εξέδωσε 23.400 βίζες εξάρτησης για ειδικευμένους εργαζόμενους από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο του 2024, σημειώνοντας μικρή αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Αυτοί οι αριθμοί θα μπορούσαν να συνδέονται με αλλαγές πολιτικής και οικονομικές συνθήκες, καθώς το νέο όριο μισθού για τους ειδικευμένους εργαζόμενους είναι τώρα στις 38.700 λίρες.

Η σημερινή κυβέρνηση των Εργατικών έχει δηλώσει ότι θα διατηρήσει όλες τις νέες πολιτικές νόμιμης μετανάστευσης της προηγούμενης συντηρητικής κυβέρνησης.

Η υπουργός Εσωτερικών Yvette Cooper, ωστόσο, είχε αναστείλει τα σχέδια για περαιτέρω αύξηση του εισοδηματικού ορίου της οικογενειακής βίζας στις 38.700 λίρες το επόμενο έτος.

Αντ’ αυτού, ζήτησε από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Μετανάστευσης (MAC) να επανεξετάσει το επίπεδο στο οποίο θα πρέπει να καθοριστεί το εισόδημα της οικογενειακής βίζας.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει επίσης προτείνει νέους νόμους για τη βελτίωση των αμοιβών και των συνθηκών εργασίας στην κοινωνική φροντίδα.

Αυτό περιλαμβάνει μια “συμφωνία δίκαιης αμοιβής” που θα βοηθήσει τους εργαζόμενους να διαπραγματευτούν καλύτερους όρους και να παραμείνουν στις θέσεις εργασίας τους.

Έχει επίσης δημιουργήσει έναν νέο κυβερνητικό φορέα, το Skills England, για την κατάρτιση Βρετανών εργαζομένων για την κάλυψη των κενών σε δεξιότητες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Cooper ανέθεσε στη MAC να επανεξετάσει γιατί οι τομείς της πληροφορικής και της μηχανικής έχουν στηριχθεί σε εργαζόμενους από το εξωτερικό.

Η επανεξέταση αποσκοπεί στην κατανόηση των λόγων για τους οποίους συμβαίνει αυτό και στον έλεγχο των δεξιοτήτων που μπορούν να βελτιωθούν στο τοπικό εργατικό δυναμικό.

Το Υπουργείο Εσωτερικών είχε τονίσει το σχέδιό του να μειώσει τα υψηλά επίπεδα νόμιμης μετανάστευσης με την αντιμετώπιση των λόγων για τους οποίους η διεθνής πρόσληψη είναι τόσο διαδεδομένη.

Στοχεύει στην εξισορρόπηση των μεταναστευτικών πλεονεκτημάτων με τον έλεγχο και τη δικαιοσύνη, εστιάζοντας στην ανάπτυξη του τοπικού εργατικού δυναμικού και στην αντιμετώπιση των ελλείψεων δεξιοτήτων.