Οι ανανεώσεις οικογενειακής βίζας μπορεί να μην επηρεαστούν από το νέο κατώτατο όριο μισθού

| 19 Δεκεμβρίου, 2023
Οι ανανεώσεις οικογενειακής βίζας μπορεί να μην επηρεαστούν από το νέο κατώτατο όριο μισθού

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) καθησύχασε τους φόβους για το χωρισμό οικογενειών εν μέσω της αύξησης του ορίου μισθού για τις αιτήσεις οικογενειακής βίζας.

Το νέο όριο εισοδήματος που απαιτείται για τις αιτήσεις οικογενειακής βίζας είναι 38.700 λίρες ετησίως. Πρόκειται για υπερδιπλάσιο εισόδημα από το σημερινό απαιτούμενο εισόδημα των 18.700 λιρών.

Ωστόσο, δεν θα εφαρμοστεί αναδρομικά. Το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου εξετάζει μεταβατικές ρυθμίσεις για όσους ανανεώνουν τις οικογενειακές θεωρήσεις.

Οι ρυθμίσεις αυτές θα μπορούσαν επίσης να εφαρμοστούν σε όσους υποβάλλουν αίτηση για μόνιμη διαμονή μετά την κατοχή θεώρησης συζύγου/συντρόφου.

Είναι “σωστό να εξετάσουμε τις μεταβατικές ρυθμίσεις για να διασφαλίσουμε ότι είναι δίκαιες”, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων του πρωθυπουργού στη Βουλή των Κοινοτήτων στις 13 Δεκεμβρίου 2023.

“Το Υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει ενεργά το θέμα αυτό και θα δώσει σύντομα περισσότερες πληροφορίες”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα αποδεσμεύσει τυχόν μεταβατικές διατάξεις σχετικά με τις ανανεώσεις των οικογενειακών θεωρήσεων τον Ιανουάριο του 2024, δήλωσε ο Tom Pursglove, υπουργός για τη νόμιμη μετανάστευση και την παράδοση, ο οποίος απάντησε σε κοινοβουλευτική απάντηση στις 14 Δεκεμβρίου 2023.

Η νέα πολιτική θα τεθεί σε ισχύ την άνοιξη του 2024. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει τις οικογένειες ότι δεν θα χωριστούν λόγω της αλλαγής των κανόνων.

Οι Κανόνες Οικογενειακής Μετανάστευσης επιτρέπουν εξαιρετικές περιστάσεις στις οποίες η απόρριψη θα προκαλούσε αδικαιολόγητα σκληρά αποτελέσματα για τον αιτούντα ή την οικογένειά του.

Όταν το 2012 εισήχθη για πρώτη φορά το όριο της οικογενειακής θεώρησης, οι οικογένειες που βρίσκονταν ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο απαλλάχθηκαν επίσης βάσει μεταβατικών ρυθμίσεων.

Νέα πολιτική για τις αιτήσεις οικογενειακών θεωρήσεων

Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου James Cleverly ανακοίνωσε σημαντικές αλλαγές στις μεταναστευτικές πολιτικές για τη μείωση της καθαρής μετανάστευσης.

Μία από τις νέες αλλαγές είναι η αύξηση του ορίου μισθού για τις οικογενειακές θεωρήσεις στο ίδιο ποσό για τους ειδικευμένους εργαζόμενους. Αυτό είναι 38.700 λίρες ετησίως.

Αυτό διασφαλίζει ότι οι πολίτες φέρνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο τα εξαρτώμενα μέλη που μπορούν να συντηρήσουν οικονομικά.

“Έχουμε μια μακροχρόνια αρχή ότι όποιος φέρνει εξαρτώμενα μέλη στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να είναι σε θέση να τα υποστηρίξει οικονομικά. Δεν πρέπει να περιμένουμε αυτό να γίνεται με έξοδα των φορολογουμένων”, δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Σούνιακ κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων του πρωθυπουργού.

Η απαίτηση ελάχιστου εισοδήματος για τις οικογενειακές θεωρήσεις παρέμεινε η ίδια για πάνω από μια δεκαετία.

Η κυβέρνηση λέει ότι το εισόδημα που χρειάζεται μια οικογένεια για να είναι αυτάρκης και να μην εξαρτάται από τα δημόσια κονδύλια έχει αλλάξει.

Πώς λειτουργεί η οικογενειακή βίζα του Ηνωμένου Βασιλείου

Όταν υποβάλλετε αίτηση για θεώρηση από χώρα εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, μόνο το εισόδημα του χορηγού υπολογίζεται για την κάλυψη της απαίτησης ελάχιστου εισοδήματος.

Η νέα πολιτική σημαίνει ότι οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου που θέλουν να φέρουν τον σύντροφό τους στη χώρα πρέπει να κερδίζουν τουλάχιστον 38.700 λίρες ετησίως.

Για να είναι επιλέξιμοι για παρατάσεις και μόνιμη διαμονή, οι σύντροφοι πρέπει να έχουν συνδυασμένο εισόδημα ίσο ή μεγαλύτερο από 38.700 λίρες Αγγλίας.

Συνήθως, τα ζευγάρια πρέπει να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία ότι έχουν κερδίσει το όριο εισοδήματος κατά τους τελευταίους έξι μήνες για να πληρούν τις προϋποθέσεις.

Ωστόσο, υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές για όσους δεν πληρούν την ελάχιστη εισοδηματική απαίτηση.

Οι σύντροφοι με συνολικές αποταμιεύσεις που υπερβαίνουν τις 16.000 λίρες ενδέχεται να εξακολουθούν να είναι επιλέξιμοι για παρατάσεις ή μόνιμη διαμονή.

Δεν έχει υπάρξει ακόμη ανακοίνωση σχετικά με την αύξηση των ελάχιστων αποταμιεύσεων που απαιτούνται για την ανανέωση των οικογενειακών θεωρήσεων.

Οι υψηλοί αριθμοί καθαρής μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου

Τα στοιχεία που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) τον Νοέμβριο του 2023 δείχνουν ότι ο αριθμός της καθαρής μετανάστευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 672.000.

Το ONS κατέγραψε 1.180.000 άτομα που έφτασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και σκόπευαν να παραμείνουν για τουλάχιστον ένα έτος, ενώ μόνο 508.000 εγκατέλειψαν τη χώρα τον Ιούνιο του 2023.

Οι αριθμοί καθαρής μετανάστευσης του 2022 είδαν επίσης περισσότερες βίζες για οικογένειες και εξαρτώμενα μέλη να έρχονται στη χώρα.

Ενώ ο αριθμός των μεταναστών εξακολουθεί να αυξάνεται σε σχέση με το προηγούμενο έτος, τον Ιούνιο του 2022, φαίνεται να επιβραδύνεται.

Ωστόσο, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μειώσει περαιτέρω τους αριθμούς και να επιβαρύνει λιγότερο τις δημόσιες υπηρεσίες.

Εκτός από την αύξηση του ορίου μισθού, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει περιγράψει περισσότερες αλλαγές πολιτικής για τη μείωση της καθαρής μετανάστευσης.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η αύξηση των τελών για τα πρόσθετα τέλη για την υγεία των μεταναστών και η κατάργηση της έκπτωσης 20 τοις εκατό στις μισθολογικές απαιτήσεις για τους ρόλους που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των ελλειμματικών επαγγελμάτων.

Ο κατάλογος με τα επαγγέλματα με ελλείψεις θα υποστεί επίσης αναθεώρηση. Η διαδρομή της βίζας μεταπτυχιακών σπουδών θα επανεξεταστεί για να ελεγχθεί αν ωφελεί τη χώρα.

Όπως και ορισμένοι κάτοχοι φοιτητικής βίζας, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας δεν θα μπορούν πλέον να φέρνουν στη χώρα εξαρτώμενα μέλη.

Οι επιχειρήσεις παροχής φροντίδας που σχεδιάζουν να χρηματοδοτήσουν μετανάστες στο πλαίσιο της διαδρομής Υγεία και Φροντίδα θα ρυθμίζονται πλέον από την Επιτροπή Ποιότητας Φροντίδας (CQC).