Οι αιτήσεις χορήγησης φοιτητικής βίζας μειώθηκαν κατά 80% λόγω αυστηρότερων κανόνων

| 2 Μαΐου, 2024
Οι αιτήσεις χορήγησης φοιτητικής βίζας μειώθηκαν κατά 80% λόγω αυστηρότερων κανόνων

Νέα στοιχεία από τη βρετανική κυβέρνηση έδειξαν ότι οι αυστηρότεροι κανόνες για τα εξαρτώμενα μέλη των φοιτητικών θεωρήσεων μείωσαν την καθαρή μετανάστευση.

Το πρώτο τρίμηνο του 2024, ο αριθμός των φοιτητικών θεωρήσεων που εκδόθηκαν μειώθηκε σε 40.700 από 72.800 πέρυσι.

Οι αιτήσεις χορήγησης φοιτητικής βίζας για εξαρτώμενα μέλη έχουν επίσης μειωθεί δραστικά κατά σχεδόν 80 τοις εκατό, από 32.900 το 2023 σε 6.700 το 2024.

Αυτό αντιπροσωπεύει μείωση κατά 26.200 αιτήσεις φοιτητικής βίζας από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2024 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου James Cleverly δήλωσε ότι “δείχνει μια σημαντική μείωση των αριθμών κατά την πρώτη εφαρμογή των μέτρων μας”.

“Όταν υποσχέθηκα να επιτύχω τη μεγαλύτερη μείωση της νόμιμης μετανάστευσης που έχει γίνει ποτέ, ήξερα ότι πρέπει επίσης να εργαστούμε για να δείξουμε τον αντίκτυπο της δράσης μας το συντομότερο δυνατό”, ανέφερε σε δήλωσή του.

Τα μέτρα της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) για την αυστηροποίηση των φοιτητικών θεωρήσεων τέθηκαν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2024.

Μόνο οι φοιτητές που είναι εγγεγραμμένοι σε μεταπτυχιακά ερευνητικά μαθήματα και μαθήματα με υποτροφίες που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση επιτρέπεται να φέρουν εξαρτώμενα μέλη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι φοιτητές δεν μπορούν πλέον να μεταπηδήσουν σε βίζα εργασίας πριν από την ολοκλήρωση των μαθημάτων τους. Αυτό αποτρέπει τη χρήση του ως κερκόπορτα για να εργαστείτε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι νέοι κανονισμοί έχουν ως στόχο να αποτρέψουν τα ιδρύματα από το να πωλούν μετανάστευση αντί για εκπαίδευση, γεγονός που βλάπτει τη φήμη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Cleverly πρόσθεσε ότι το σχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου για τη μείωση της καθαρής μετανάστευσης περιλαμβάνει περισσότερα στοιχεία. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να “δείχνει το ρυθμό της προόδου μας”.

Εξαρτώμενοι αιτούντες για θεώρηση υγείας και περίθαλψης

Ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε την ανάγκη να μειωθεί ο μη βιώσιμος αριθμός των εξαρτώμενων ατόμων από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης.

Από τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2024 προέκυψε ότι οι αιτήσεις εξαρτημένης θεώρησης για τη διαδρομή υγείας και περίθαλψης εξακολουθούν να υπερτερούν σημαντικά των κύριων αιτούντων.

Αυτό ακολουθεί την απαγόρευση για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης να φέρνουν τις οικογένειές τους στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις 11 Μαρτίου 2024.

Οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι λοιποί επαγγελματίες του τομέα της υγείας εξακολουθούν να μπορούν να φέρουν εξαρτώμενα μέλη.

Ωστόσο, η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη ότι η πλήρης επίδραση της νέας νομοθεσίας θα αποτυπωθεί στις μελλοντικές στατιστικές.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει καταστήσει σταθερά σαφές ότι ο αριθμός των εξαρτημένων θεωρήσεων είναι δυσανάλογος και μη βιώσιμος.

Επιπλέον, οι επιχειρήσεις φροντίδας στην Αγγλία που χρηματοδοτούν εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της φροντίδας πρέπει πλέον να εγγράφονται στην Επιτροπή Ποιότητας Φροντίδας (CQC).

Η CQC μπορεί πλέον να λάβει μέτρα κατά της εκμετάλλευσης και της κακοποίησης στον κλάδο.

Μπορεί να σταματήσει να προσλαμβάνει εργαζόμενους στην περίθαλψη με ψευδείς προφάσεις, να τους τοποθετεί σε ανύπαρκτες θέσεις εργασίας και να τους πληρώνει κάτω από τον κατώτατο μισθό.

“Η μετανάστευση δεν είναι η μακροπρόθεσμη απάντηση στις ανάγκες κοινωνικής φροντίδας”, δήλωσε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας του Ηνωμένου Βασιλείου ηγείται ενός προγράμματος για τη στήριξη του εγχώριου εργατικού δυναμικού κοινωνικής φροντίδας.

Αυτό περιλαμβάνει καλύτερη κατάρτιση, σαφέστερη επαγγελματική σταδιοδρομία και βελτιωμένες προοπτικές απασχόλησης μέσω ενός νέου διαπιστευμένου προσόντος.

Άλλα μέτρα για τη μείωση της καθαρής μετανάστευσης

Εκτός από τις αλλαγές στις θεωρήσεις για φοιτητές και τις θεωρήσεις υγείας και περίθαλψης, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εφαρμόζει αρκετούς νέους κανόνες.

Το γενικό όριο μισθών για τους ειδικευμένους εργαζόμενους αυξήθηκε από 26.200 σε 38.700 λίρες από τις 4 Απριλίου 2024.

Ο Κατάλογος Μισθολογίου Μεταναστών (ISL) αντικατέστησε τον Κατάλογο Επαγγελμάτων Ελλείψεων (SOL), περιορίζοντας τον αριθμό των θέσεων εργασίας που προσφέρουν έκπτωση 20 τοις εκατό.

Σημαίνει επίσης ότι οι εργοδότες δεν μπορούν πλέον να πληρώνουν τους μετανάστες λιγότερο από τους εργαζόμενους του Ηνωμένου Βασιλείου σε επαγγέλματα που αντιμετωπίζουν ελλείψεις.

Στις 11 Απριλίου, το ελάχιστο απαιτούμενο εισόδημα για την οικογενειακή θεώρηση αυξήθηκε από 18.600 σε 29.000 λίρες.

Μέχρι τις αρχές του 2025, η οικογενειακή βίζα MIR θα είναι η ίδια με εκείνη των ειδικευμένων εργαζομένων και θα ανέρχεται σε 38.700 λίρες Αγγλίας.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή Μετανάστευσης (MAC) επανεξετάζει τη διαδρομή της θεώρησης για πτυχιούχους προκειμένου να διασφαλίσει ότι εξυπηρετεί τον σκοπό της και ότι δεν γίνεται κατάχρηση.

Αυτές οι μειώσεις του καθαρού μεταναστευτικού πακέτου θα σημαίνουν ότι περίπου 300.000 μετανάστες ενδέχεται να μην μπορούν να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) για το 2022, η καθαρή μετανάστευση στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται σε 672.000 άτομα.

Τα στοιχεία είναι αυξημένα σε σχέση με τα 607.000 του περασμένου έτους, αλλά χαμηλότερα από τα εκτιμώμενα 745.000 για το έτος που λήγει τον Δεκέμβριο του 2022.

Στην ομιλία του τον Δεκέμβριο του 2023 με την οποία ανακοίνωσε τις αλλαγές, ο Cleverly δήλωσε ότι η καθαρή μετανάστευση στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν πολύ υψηλή, επιβαρύνοντας τις δημόσιες υπηρεσίες.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία προβλέπει ότι ο πληθυσμός του Ηνωμένου Βασιλείου θα αυξηθεί κατά 6,6 εκατομμύρια μεταξύ 2021 και 2036.

Εξήγησε ότι η ταχύτερη ανάπτυξη οφείλεται κυρίως στη διεθνή μετανάστευση.