Οι άδειες Χορηγού Εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν χρειάζεται πλέον να ανανεώνονται κάθε 4 χρόνια

| 7 Μαΐου, 2024
Οι άδειες Χορηγού Εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν χρειάζεται πλέον να ανανεώνονται κάθε 4 χρόνια

Το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) απλοποίησε τη διαδικασία χορήγησης χορηγίας εργασίας καταργώντας την απαίτηση ανανέωσης των αδειών τους.

Από τις 6 Απριλίου, όσοι έχουν άδειες χορηγίας εργασίας που λήγουν κατά ή μετά την ημερομηνία αυτή, δεν χρειάζεται πλέον να ανανεώνουν την άδειά τους ή να καταβάλλουν τέλος ανανέωσης.

Για να καταστεί δυνατή η ομαλή μετάβαση στην αλλαγή πολιτικής, το Υπουργείο Εσωτερικών παρέτεινε για δέκα χρόνια όλες τις άδειες ανάδοχου εργασίας που λήγουν στις 6 Απριλίου ή μετά από αυτές.

Όσοι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για ανανέωση της άδειας χορηγού θεώρησης εργασίας τους θα επικοινωνήσουν για την επιστροφή χρημάτων.

Οι ανάδοχοι εργασίας που έχουν λάβει ειδοποίηση για την ανανέωση της άδειάς τους μπορούν να την αγνοήσουν.

Αυτή η ευπρόσδεκτη αλλαγή για τους χορηγούς εργασίας θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις να διατηρήσουν τους διεθνείς εργαζομένους.

Τι είναι η άδεια ανάδοχου εργασίας;

Οι επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου χρειάζονται άδεια ανάδοχου εργασίας για να απασχολούν μη Βρετανούς εργαζομένους.

Μετά το Brexit το 2020, οι μη Βρετανοί εργαζόμενοι περιλαμβάνουν άτομα από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), το Λιχτενστάιν, την Ισλανδία, τη Νορβηγία και την Ελβετία.

Προηγουμένως, οι ανάδοχοι έπρεπε να υποβάλουν αίτηση ανανέωσης 90 ημέρες πριν από τη λήξη της άδειάς τους.

Έπρεπε επίσης να καταβάλουν τέλος ανανέωσης ύψους 1.476 λιρών για μεσαίους και μεγάλους χορηγούς και 536 λιρών για μικρούς και φιλανθρωπικούς χορηγούς.

Το τέλος αυτό είναι το ίδιο ποσό που έπρεπε να καταβάλουν όταν υπέβαλαν αίτηση για άδεια ανάδοχου εργασίας την πρώτη φορά.

Οι ανάδοχοι εργασίας περιμένουν συνήθως οκτώ εβδομάδες μετά την υποβολή της αίτησης ανανέωσης για να λάβουν απόφαση από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Η υπηρεσία μετανάστευσης Smith Stone Walters δήλωσε ότι είναι πιθανό το Υπουργείο Εσωτερικών να διέκοψε τις ανανεώσεις των χορηγών εργασίας λόγω του αυξανόμενου κόστους και του χρόνου επεξεργασίας των αιτήσεων ανανέωσης.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο αριθμός των αδειοδοτημένων χορηγών στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξάνεται ετησίως.

Η κατάργηση των ανανεώσεων αδειών εργασίας των χορηγών εργασίας θα απελευθερώσει περισσότερους πόρους του Υπουργείου Εσωτερικών και θα επικεντρωθεί σε άλλες προτεραιότητες.

“Παρά την κατάργηση της απαίτησης ανανέωσης, η συμμόρφωση των χορηγών παραμένει ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων του Υπουργείου Εσωτερικών”, δήλωσε η εταιρεία.

Αιτήσεις χορηγών εργασίας για καθορισμένα πιστοποιητικά χορηγίας

Οι ειδικευμένοι εργαζόμενοι πρέπει να διαθέτουν πιστοποιητικό χορηγίας (CoS) για να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση ειδικευμένου εργαζόμενου και να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Πιστοποιητικό Χορηγίας (CoS) περιέχει τις λεπτομέρειες μιας θέσης εργασίας ή ενός ρόλου στο Ηνωμένο Βασίλειο που προσφέρεται σε έναν εξειδικευμένο εργαζόμενο εκτός Ηνωμένου Βασιλείου. Υπάρχουν δύο τύποι CoS: “Καθορισμένο” και “Μη καθορισμένο”.

Οι ειδικευμένοι εργαζόμενοι δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ένα καθορισμένο πιστοποιητικό χορηγίας (DCoS). Αντίθετα, η εταιρεία ή η επιχείρηση που τους προσέφερε μια θέση εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποβάλει αίτηση.

Για να υποβάλουν αίτηση για DCoS, οι ανάδοχοι εργασίας πρέπει να υποβάλουν τα τυπικά στοιχεία της CoS, όπως ημερομηνία έναρξης, κωδικό επαγγέλματος, περιγραφή της θέσης εργασίας και μισθό.

Πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους χρησιμοποιώντας το ηλεκτρονικό Σύστημα Διαχείρισης Χορηγιών (SMS) και να πληρώσουν το τυπικό τέλος των 239 λιρών Αγγλίας για τη διαδρομή του ειδικευμένου εργάτη.

Το Υπουργείο Εσωτερικών μπορεί να εκδώσει απόφαση εντός μίας εργάσιμης ημέρας για απλές αιτήσεις.

Μόλις το Υπουργείο Εσωτερικών εγκρίνει ένα DCoS, ο ανάδοχος εργασίας πρέπει να το αναθέσει σε εργαζόμενο εντός τριών μηνών. Διαφορετικά, θα αφαιρεθεί από τον λογαριασμό του χορηγού της θεώρησης εργασίας.

Επικαιροποιημένη καθοδήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με τις αιτήσεις DCoS

Μια αλλαγή για τους κατόχους άδειας ανάδοχου εργασίας είναι η υποβολή αίτησης για DCoS.

Η καθοδήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών απαιτεί πλέον να περιλαμβάνεται στις αιτήσεις DCoS ο αριθμός των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας των ειδικευμένων εργαζομένων.

Αυτή η απαίτηση για τις αιτήσεις DCoS τέθηκε σε ισχύ από τις 11 Μαρτίου.

Προηγουμένως, οι χορηγοί θεωρήσεων εργασίας έπρεπε να παρέχουν αυτές τις πληροφορίες στο πεδίο “Περίληψη της περιγραφής της θέσης εργασίας”.

Μετά την αλλαγή, το DCoS θα διαθέτει ένα ειδικό πεδίο για την εισαγωγή των δεδομένων αυτών από τους αναδόχους εργασίας.

Εάν ο αριθμός των εβδομαδιαίων ωρών είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση, ο ανάδοχος εργασίας θα πρέπει να παρέχει τον αριθμό των ωρών που συνήθως αναμένονται από τους εργαζόμενους σε παρόμοιο ρόλο.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να δώσουν μια εξήγηση αυτής της εκτίμησης στο πεδίο “Περίληψη της περιγραφής της θέσης εργασίας”.

Οι ανάδοχοι εργασίας πρέπει να επιβεβαιώνουν τον ορθό αριθμό εβδομαδιαίων ωρών προσθέτοντας μια σημείωση ανάδοχου όταν το DCoS ανατίθεται σε έναν εργαζόμενο.

Οι ανάδοχοι πρέπει επίσης να παρέχουν περισσότερες πληροφορίες όταν υποβάλλουν αίτηση για DCoS για να αναλάβουν την επιχορήγηση εργαζομένων στον τομέα της φροντίδας, κατ’ οίκον φροντιστών ή ηλικιωμένων εργαζομένων στον τομέα της φροντίδας.

Αύξηση του γενικού ορίου μισθών για τους ειδικευμένους εργαζόμενους

Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει εφαρμόσει αλλαγές πολιτικής για τη μείωση του αυξανόμενου και μη βιώσιμου αριθμού καθαρής μετανάστευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μία από αυτές τις αλλαγές πολιτικής είναι η αύξηση του γενικού ορίου μισθού για τους ειδικευμένους εργαζόμενους από 26.200 σε 38.700 λίρες, με ισχύ από τις 4 Απριλίου.

Η κυβέρνηση αντικατέστησε επίσης τον Κατάλογο Επαγγελματικών Ελλείψεων (SOL) με τον νέο Κατάλογο Μισθοδοτούμενων Μεταναστών (ISL).

Το ΔΕΑ εξακολουθεί να προσφέρει έκπτωση 20 τοις εκατό επί του ορίου μισθού μόνο στο οκτώ τοις εκατό των θέσεων εργασίας που είναι διαθέσιμες στη διαδρομή του ειδικευμένου εργάτη.

Οι εργαζόμενοι στο σπίτι και στη φροντίδα δεν επιτρέπεται πλέον να φέρνουν εξαρτώμενα μέλη ή οικογένεια στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Περισσότερες αλλαγές στις βίζες για φοιτητές και τις οικογενειακές βίζες είναι ήδη σε ισχύ, όπως και η αναθεώρηση της βίζας για πτυχιούχους.