Νέοι νόμοι για την καταπολέμηση της κατάχρησης της βίζας των εργαζομένων στη φροντίδα στο Ηνωμένο Βασίλειο τίθενται σε ισχύ

| 13 Μαρτίου, 2024
Νέοι νόμοι για την αντιμετώπιση της κατάχρησης της βίζας των εργαζομένων στη φροντίδα τίθενται σε ισχύ

Η βρετανική κυβέρνηση εφάρμοσε νέους νόμους για την αντιμετώπιση της κατάχρησης των θεωρήσεων για τους εργαζόμενους στη φροντίδα και τη δραστική μείωση της καθαρής μετανάστευσης.

Από τις 11 Μαρτίου 2024, οι εργαζόμενοι στον τομέα της φροντίδας δεν θα μπορούν πλέον να φέρνουν τις οικογένειές τους στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ).

Επιπλέον, οι πάροχοι υπηρεσιών φροντίδας στην Αγγλία πρέπει να εγγραφούν στην Επιτροπή Ποιότητας Φροντίδας (Care Quality Commission – CQC) για να υποστηρίξουν μετανάστες που έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η CQC εποπτεύει και ρυθμίζει όλες τις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας στην Αγγλία.

Εξασφαλίζει την ποιότητα και την ασφάλεια της περίθαλψης που παρέχεται στα νοσοκομεία, τους οδοντιάτρους, τα ασθενοφόρα, τα ιδρύματα φροντίδας, ακόμη και στα σπίτια των ανθρώπων.

Η επιτροπή συμβάλλει επίσης στην πάταξη και την πρόληψη της εκμετάλλευσης και της κακοποίησης των εργαζομένων στον τομέα.

Σε ένα δελτίο τύπου, ο υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου James Cleverly δήλωσε ότι δεν είναι “ούτε σωστό ούτε δίκαιο” να επιτρέπεται να συνεχίζεται η κατάχρηση της βίζας των εργαζομένων στη φροντίδα.

Η κυβέρνηση αποκάλυψε ότι στους εργαζόμενους στη φροντίδα προσφέρθηκαν βίζες με ψευδείς προφάσεις για θέσεις εργασίας που “απλώς δεν υπάρχουν”.

Επίσης, “αμείβονται πολύ κάτω από τον κατώτατο μισθό που απαιτείται για την εργασία τους, εκμεταλλευόμενοι τους και υποτιμώντας παράλληλα τους Βρετανούς εργαζόμενους”.

“Οι φροντιστές συμβάλλουν απίστευτα στην κοινωνία μας, φροντίζοντας τους αγαπημένους μας σε περιόδους ανάγκης”, δήλωσε ο Cleverly.

Και πρόσθεσε: “Αλλά δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε την αδράνεια μπροστά στην ξεκάθαρη κατάχρηση, τη χειραγώγηση του μεταναστευτικού μας συστήματος και τους μη βιώσιμους αριθμούς μετανάστευσης”.

Οι νέοι νόμοι προστατεύουν τους Βρετανούς εργαζόμενους, ενώ παράλληλα διασφαλίζουν ότι “τα καλύτερα διεθνή ταλέντα μπορούν να εργαστούν και να σπουδάσουν” στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι αλλαγές στη διαδρομή της θεώρησης για τους εργαζόμενους στον τομέα της φροντίδας ανακοινώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2023. Αποτελούν μέρος ενός ισχυρού σχεδίου για τη δραστική μείωση της καθαρής μετανάστευσης κατά 300.000 άτομα.

Αριθμός ρεκόρ θεωρήσεων υγείας και περίθαλψης που θα εκδοθούν το 2023

Για το έτος που λήγει τον Δεκέμβριο του 2023, το Ηνωμένο Βασίλειο χορήγησε 616.317 βίζες σε εργαζομένους από το εξωτερικό και τα εξαρτώμενα μέλη τους.

Από αυτόν τον αριθμό, οι 337.240 αφορούν αιτούντες θεώρηση εργασίας. Οι θεωρήσεις εργασίας για την υγεία και την περίθαλψη αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ από αυτές, 146.477.

Ο αριθμός αυτός σχεδόν διπλασιάστηκε σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 91%.

Πάνω από το 60 τοις εκατό των 146.477 θεωρήσεων εργασίας στον τομέα της υγείας και της φροντίδας αφορούσαν “εργαζόμενους σε υπηρεσίες φροντίδας και κατ’ οίκον φροντιστές”.

Από το σύνολο των 279.131 θεωρήσεων που εκδόθηκαν σε εξαρτώμενα μέλη εργαζομένων στο εξωτερικό, οι 203.452 αφορούσαν οικογένειες εργαζομένων στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των θεωρήσεων εργασίας στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης και των θεωρήσεων για τα εξαρτώμενα μέλη τους ανέρχεται σε 349.929.

Καταγράφει σημαντική αύξηση, έναντι 63.291 το 2021 και 157.636 το 2022.

Οι ειδικοί του Παρατηρητηρίου Μετανάστευσης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης εξήγησαν ότι η αύξηση οφείλεται στις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης.

Μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), οι εργοδότες αναγκάστηκαν να προσαρμόσουν τις πρακτικές πρόσληψής τους λόγω του τερματισμού της ελεύθερης κυκλοφορίας.

Μετάβαση για την εφαρμογή των νέων κανόνων για τις θεωρήσεις εργαζομένων στον τομέα της φροντίδας

Μετά την ανακοίνωση των νέων κανόνων, η κυβέρνηση δημοσίευσε περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τη μετάβαση και την εφαρμογή των νέων κανόνων για τις θεωρήσεις εργαζομένων στον τομέα της φροντίδας.

Αρχικά, οι εργαζόμενοι στον τομέα της φροντίδας και της ανώτερης φροντίδας που βρίσκονται ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να παραμείνουν με τα εξαρτώμενα μέλη τους.

Μπορούν να το κάνουν αυτό κατά την παράταση, την αλλαγή εργοδότη εντός της Τυποποιημένης Ταξινόμησης Επαγγέλματος (SOC) και την εγκατάσταση.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της φροντίδας που βρίσκονται ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεν έχουν φέρει εξαρτώμενα μέλη πριν από την αλλαγή του κανόνα θα μπορούν επίσης να τα φέρουν με τη χορηγία τους.

Τα άτομα που βρίσκονται ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο με οποιοδήποτε άλλο τρόπο και σκοπεύουν να μεταβούν στη θεώρηση για την παροχή φροντίδας ή την παροχή φροντίδας σε ανώτερα στελέχη μετά τις 11 Μαρτίου δεν μπορούν να μείνουν με τις οικογένειές τους ή να τις φέρουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το αν το άτομο έχει ήδη βίζα που επιτρέπει την είσοδο στη χώρα εξαρτώμενων προσώπων.

Από την άλλη πλευρά, οι πάροχοι υπηρεσιών φροντίδας που χρηματοδοτούν εργαζόμενους σε μη ρυθμιζόμενες δραστηριότητες που δεν απαιτούν εγγραφή στην CQC πριν από την αλλαγή του κανόνα μπορούν να συνεχίσουν να τους χρηματοδοτούν.

Οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους παρόχους φροντίδας θα μπορούν επίσης να παρατείνουν τη βίζα τους υπό αυτούς τους όρους.

Ωστόσο, οι πάροχοι φροντίδας δεν μπορούν πλέον να προσλαμβάνουν νέους εργαζόμενους για μη ρυθμιζόμενες δραστηριότητες.

Αύξηση του βρετανικού εργατικού δυναμικού κοινωνικής φροντίδας

Η βρετανική κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι “η μετανάστευση δεν είναι η μακροπρόθεσμη απάντηση στις ανάγκες κοινωνικής φροντίδας και οι πάροχοι φροντίδας θα πρέπει να προσλαμβάνουν περισσότερους Βρετανούς εργαζόμενους”.

Η Helen Whately, Υπουργός Κοινωνικής Φροντίδας, αναγνώρισε την “ανεκτίμητη συμβολή των εργαζομένων στο εξωτερικό στη φροντίδα των αγαπημένων μας προσώπων”.

“Οι μεταρρυθμίσεις μας θα αυξήσουν το εγχώριο εργατικό δυναμικό και θα βασιστούν στην επιτυχία μας κατά το περασμένο έτος, κατά το οποίο περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται στην κοινωνική φροντίδα, λιγότερες κενές θέσεις εργασίας και χαμηλότερη εναλλαγή προσωπικού”, δήλωσε ο Whately.

Και πρόσθεσε: “Οι κανόνες αυτοί παρέχουν μια πιο ηθική και βιώσιμη προσέγγιση”.

Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας ηγείται ενός προγράμματος για τη μεταρρύθμιση, την ανάπτυξη και τη στήριξη του τοπικού εργατικού δυναμικού κοινωνικής φροντίδας.

Αυτό περιλαμβάνει την πρώτη εθνική πορεία σταδιοδρομίας για τους εργαζόμενους στον τομέα της φροντίδας και ένα νέο αναγνωρισμένο προσόν φροντίδας για καλύτερη κατάρτιση, σαφέστερη πορεία σταδιοδρομίας και βελτιωμένες προοπτικές απασχόλησης.

Περισσότερες πολιτικές νόμιμης μετανάστευσης θα τεθούν σε ισχύ τον επόμενο μήνα και καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024.

Στις 4 Απριλίου, ο Κατάλογος Ελαχίστων Επαγγελμάτων (SOL) θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από έναν νέο Κατάλογο Μισθωτών Μεταναστών (ISL).

Αυτό προκύπτει από τις συμβουλές της ανεξάρτητης Συμβουλευτικής Επιτροπής Μετανάστευσης (MAC). Η επιτροπή ολοκλήρωσε την αρχική εξέταση του SOL και συνέστησε 21 θέσεις εργασίας για το νέο ISL.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου τόνισε ότι οι θέσεις εργασίας στο ΜΑΚ θα πρέπει να αφορούν εξειδικευμένους ρόλους που παρουσιάζουν έλλειψη και ότι κανένας τομέας δεν θα πρέπει να βασίζεται στη μετανάστευση.

“Η συμπερίληψη στον κατάλογο δεν πρέπει να χρησιμεύει για τη μείωση των αμοιβών και την υπονόμευση της πρόσληψης Βρετανών εργαζομένων”, αναφέρεται στο δελτίο ειδήσεων.

Επιπλέον, από τις 4 Απριλίου, η κυβέρνηση θα αυξήσει τον ελάχιστο μισθό που απαιτείται για τους ειδικευμένους εργαζόμενους στο Ηνωμένο Βασίλειο από 26.200 σε 38.700 λίρες.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης και οι θέσεις εργασίας στην εθνική μισθολογική κλίμακα, όπως οι εκπαιδευτικοί, θα εξαιρεθούν από την αύξηση.

Το ελάχιστο απαιτούμενο εισόδημα για τις θεωρήσεις που σχετίζονται με την οικογένεια θα αυξηθεί επίσης από 18.600 σε 29.000 λίρες στις 11 Απριλίου.

Μέχρι τις αρχές του 2025, το ποσό αυτό θα αυξηθεί σε 38.700 λίρες, συμβάλλοντας στην οικονομική στήριξη των εξαρτώμενων προσώπων που έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από την 1η Ιανουαρίου, οι κάτοχοι επιλεγμένων φοιτητικών θεωρήσεων απαγορεύεται να φέρνουν εξαρτώμενα μέλη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης, δεν επιτρέπεται η μετάβαση σε βίζα εργασίας πριν από την ολοκλήρωση των μαθημάτων τους.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είχε επίσης εφαρμόσει αύξηση του πρόσθετου τέλους για την υγεία των μεταναστών τον Φεβρουάριο του 2024.