Μεταφορά κατοικίδιων ζώων στο Ηνωμένο Βασίλειο

| 10 Ιουλίου, 2024
Ταξίδια κατοικίδιων ζώων στο Ηνωμένο Βασίλειο

Οι επισκέπτες που επιθυμούν να φέρουν τα κατοικίδιά τους στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν διαφορετικοί κανονισμοί ανάλογα με τη χώρα προορισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ένα σύνολο κανόνων ισχύει για το νησί της Βρετανίας που περιλαμβάνει την Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία. Το άλλο σύνολο ισχύει για τη χώρα της Βόρειας Ιρλανδίας, η οποία καταλαμβάνει το βόρειο τμήμα του νησιού της Ιρλανδίας.

Ιστορικό των αναθεωρήσεων των κανόνων για την εισαγωγή κατοικίδιων ζώων στο Ηνωμένο Βασίλειο

Στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν δεν ήταν δυνατόν να εισάγονται κατοικίδια ζώα στο Ηνωμένο Βασίλειο από οποιοδήποτε μέρος της Ευρώπης χωρίς να απαιτείται περίοδος καραντίνας. Αυτό οφειλόταν δήθεν στην απειλή εισαγωγής λύσσας από την ηπειρωτική Ευρώπη, η οποία, για να είμαστε δίκαιοι, αποτελούσε πραγματική ανησυχία. Σήμερα, μεμονωμένα κρούσματα λύσσας εξακολουθούν να εμφανίζονται κατά καιρούς, αλλά γίνονται όλο και πιο σπάνια από χρόνο σε χρόνο.

Μέχρι το Brexit (την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση) η μεταφορά ενός κατοικίδιου ζώου στην Ευρώπη από τη Βρετανία ή από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ευρώπη ήταν σχετικά εύκολη υπόθεση. Όταν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις όσον αφορά την κατάσταση της υγείας του κατοικίδιου ζώου, δεν υπάρχει ανάγκη για περίοδο καραντίνας και αυτό εξακολουθεί να ισχύει στις περισσότερες περιπτώσεις.

Η κατάσταση αυτή, ωστόσο, οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι ορισμένοι όροι αποτέλεσαν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της Επιτροπής της ΕΕ και της βρετανικής κυβέρνησης στο πλαίσιο της συμφωνίας για το Brexit. Αυτό μπορεί να αλλάξει το 2024, καθώς η ΕΕ αναπτύσσει επί του παρόντος το ETIAS(Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Αδειών Ταξιδίου) και μένει να δούμε πώς αυτό θα επηρεάσει τους Βρετανούς πολίτες που επιθυμούν να φέρουν κατοικίδια ζώα στην ΕΕ. Εάν συνεχιστεί η τρέχουσα χαλαρή προσέγγιση, τότε είναι πιθανό ότι οι Βρετανοί πολίτες θα μπορούν να φέρνουν κατοικίδια ζώα στην Ευρώπη με μικρή δυσκολία. Από την άλλη πλευρά, αν εισαχθούν περιορισμοί όπως οι καραντίνες, η βρετανική κυβέρνηση μπορεί να απαντήσει με παρόμοιο τρόπο, επιβάλλοντας παρόμοια μέτρα στα κατοικίδια των Ευρωπαίων και άλλων μη Βρετανών επισκεπτών στο Ηνωμένο Βασίλειο, όταν τεθεί σε εφαρμογή η επερχόμενη ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια του Ηνωμένου Βασιλείου το 2024.

Ισχύοντες κανονισμοί για τη μεταφορά κατοικίδιων ζώων

Οι ισχύοντες κανόνες σχετικά με την εισαγωγή κατοικίδιων ζώων στο Ηνωμένο Βασίλειο ισχύουν για γάτες, σκύλους και (για κάποιο περίεργο λόγο) κουνάβια. Για να δικαιούται το κατοικίδιο ζώο να εισαχθεί χωρίς καραντίνα πρέπει:

  1. Να φέρουν μικροτσίπ
  2. Έχετε έγκυρο διαβατήριο κατοικίδιων ζώων ή ισοδύναμο πιστοποιητικό υγείας
  3. Να είστε εμβολιασμένοι για λύσσα (ή να έχετε υποβληθεί σε εξέταση αίματος σε ορισμένες δικαιοδοσίες).
  4. Για τους σκύλους, συνήθως απαιτείται επίσης απόδειξη ότι έχουν υποβληθεί σε θεραπεία για το σκουλήκι της ταινίας.
  5. Όλα τα κατοικίδια ζώα πρέπει να εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο από “εγκεκριμένες” διαδρομές και ταξιδιωτικούς φορείς. Αυτό σημαίνει ότι το κατοικίδιο ζώο πρέπει να ταξιδεύει ως φορτίο, εάν φθάνει αεροπορικώς, εκτός εάν πρόκειται για ιδιωτική πτήση τσάρτερ ή εάν ο σκύλος είναι καταχωρημένος σκύλος βοήθειας. Τα κατοικίδια ζώα που φθάνουν δια θαλάσσης πρέπει να μεταφέρονται μόνο από εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες για το σκοπό αυτό και το γεγονός αυτό πρέπει να ελέγχεται πριν από την επιβίβαση.

Στις περιπτώσεις που το ζώο εισάγεται στο Ηνωμένο Βασίλειο για πώληση ή μεταβίβαση της κυριότητας, αυτό πρέπει να δηλώνεται στο κατάλληλο έντυπο δήλωσης.

Η μη συμμόρφωση με οποιαδήποτε από τις απαιτήσεις μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το ζώο να περάσει έως και τέσσερις μήνες σε καραντίνα, με τον ιδιοκτήτη να είναι υπεύθυνος για τυχόν συναφή τέλη συντήρησης και επιβαρύνσεις.

Τα κατοικίδια ζώα που φθάνουν από τη Βόρεια Ιρλανδία δεν απαιτείται να χρησιμοποιούν εγκεκριμένη διαδρομή ή εταιρεία αποστολής.

Πρόσθετοι κανόνες

Υπό ορισμένες συνθήκες ισχύουν πρόσθετοι κανόνες, οι λεγόμενοι κανόνες Balai.

Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Κατοικίδια ζώα συντροφιάς που εισάγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για μεταπώληση ή μεταβίβαση της κυριότητας
  • Ζώα που πρόκειται να φθάσουν πέντε ημέρες πριν ή μετά την άφιξη του ιδιοκτήτη
  • Εάν εισάγονται συνολικά περισσότερα από πέντε ζώα στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός εάν πρόκειται για επίδειξη, διαγωνισμό ή αθλητική εκδήλωση, τότε ισχύουν επίσης οι κανόνες Balai.

Έλεγχοι κατά την αναχώρηση και την άφιξη

Ανάλογα με το μέσο μεταφοράς, το κατοικίδιο ζώο μπορεί να ελέγχεται στο σημείο αναχώρησης, κατά την άφιξη ή και στα δύο. Τα κατοικίδια ζώα που φθάνουν με πλοίο στη Βρετανία και εκείνα που έρχονται μέσω του Eurotunnel θα ελέγχονται πιθανότατα πριν από την αναχώρηση για το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ εκείνα που φθάνουν αεροπορικώς θα ελέγχονται κατά την άφιξη.

Το ζώο θα σαρωθεί για μικροτσίπ και θα ελεγχθούν τα απαιτούμενα έγγραφα (διαβατήριο, πιστοποιητικό υγείας). Καθώς το ζώο θα ταξιδέψει ως φορτίο κατά την άφιξή του με αεροπλάνο, θα περάσει από διαφορετικό τελωνειακό σταθμό από τον ιδιοκτήτη και θα πρέπει να παραληφθεί μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων. Αυτό μπορεί συνήθως να διευθετηθεί μέσω της σχετικής αεροπορικής ή ταξιδιωτικής εταιρείας ή μέσω διευθετήσεων με τους τελωνειακούς πράκτορες πριν από το ταξίδι.

Αυτή είναι συνήθως μια ομαλή διαδικασία, αλλά αναμένονται προβλήματα εάν:

  • Η απαραίτητη τεκμηρίωση είναι λανθασμένη, άκυρη ή απουσιάζει.
  • Δεν έχουν πραγματοποιηθεί όλοι οι υγειονομικοί έλεγχοι και οι εμβολιασμοί
  • Η μη συμμόρφωση με τους κανονισμούς θα οδηγήσει είτε σε περίοδο καραντίνας για το ζώο είτε, ενδεχομένως, στην άμεση επιστροφή του ζώου στη χώρα αναχώρησης.

Πρόληψη της λύσσας

Η μεγαλύτερη ανησυχία της βρετανικής κυβέρνησης όσον αφορά τα εισερχόμενα ζώα είναι η απειλή της λύσσας. Οι γάτες, οι σκύλοι και τα κουνάβια πρέπει να είναι εμβολιασμένα πριν από το ταξίδι, κάνοντας τον αρχικό κύκλο εμβολιασμών τους και ένα αναμνηστικό εμβόλιο εάν απαιτείται. Ο εμβολιασμός πρέπει να επιβεβαιώνεται από κτηνίατρο και η απαραίτητη πιστοποίηση πρέπει να συνοδεύει το ζώο στο ταξίδι.

Η ακριβής πορεία των απαραίτητων ενέσεων, των αναμνηστικών εμβολίων και των αιματολογικών εξετάσεων διαφέρει από περιοχή σε περιοχή σε όλο τον κόσμο και αυτές έχουν χωριστεί είτε στο Μέρος 1 είτε στο Μέρος 2.

Μέρος 1 Χώρες. Τα ζώα που φθάνουν από χώρες που αναφέρονται στο μέρος 1 πρέπει να έχουν ένα από τα ακόλουθα:

  • Διαβατήριο κατοικίδιου ζώου από τη χώρα προέλευσης
  • Πιστοποιητικό υγείας ζώων (ή AHC) που έχει εκδοθεί στη Βρετανία εντός των προηγούμενων τεσσάρων μηνών
  • Ισχύον διαβατήριο κατοικίδιων ζώων που έχει εκδοθεί από τις βρετανικές αρχές
  • Πιστοποιητικό υγείας κατοικίδιων ζώων που έχει εκδοθεί στη Μεγάλη Βρετανία

Μέρος 2 Χώρες. Συνήθως απαιτείται μόνο ένα βρετανικό υγειονομικό πιστοποιητικό για τα κατοικίδια ζώα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως για ζώα που έρχονται από την Αυστραλία ή τη Μαλαισία, απαιτείται επιπλέον τεκμηρίωση.

Για τις χώρες που δεν αναφέρονται στο Μέρος 1 ή στο Μέρος 2, ένα πιστοποιητικό υγείας κατοικίδιων ζώων που εκδίδεται από τη Μεγάλη Βρετανία αποτελεί ελάχιστη απαίτηση, αλλά ενδέχεται επίσης να υπάρχουν ειδικοί κανονισμοί σχετικά με εξετάσεις αίματος, εμβολιασμούς κατά της λύσσας ή άλλους εμβολιασμούς.

Πιθανές αλλαγές

Οι κανόνες και οι κανονισμοί υπόκεινται πάντα σε αλλαγές και πολλά θα εξαρτηθούν από το αν η ΕΕ θα αλλάξει τις πολιτικές της που καλύπτουν τη διαμετακόμιση ζώων όταν τεθεί πλήρως σε ισχύ το ETIAS. Εάν οι όποιες αλλαγές επηρεάσουν τους Βρετανούς ταξιδιώτες και τα ζώα τους, δεν θα ήταν έκπληξη εάν η βρετανική κυβέρνηση προέβαινε επίσης σε αλλαγές στους κανόνες.

Επί του παρόντος, οι ταξιδιώτες που φθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με τα κατοικίδιά τους θα ήταν συνετό να έχουν τουλάχιστον μικροτσίπ στα ζώα τους. Μόλις επιβεβαιωθούν τα σχέδια και οι ημερομηνίες του ταξιδιού, θα πρέπει να ελεγχθούν οι ακριβείς απαιτήσεις σχετικά με τους εμβολιασμούς, τις εξετάσεις αίματος και τυχόν άλλους κανονισμούς αρκετά πριν από το ταξίδι, ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις, ανεπιθύμητα έξοδα και πιθανή άρνηση εισόδου σε οποιαδήποτε από τις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου.