Μετανάστες, ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν την ανησυχία τους για τη βιαστική μετάβαση του Ηνωμένου Βασιλείου στο eVisas

| 26 Ιουνίου, 2024
Μετανάστες, ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν την ανησυχία τους για τη βιαστική μετάβαση του Ηνωμένου Βασιλείου στο eVisas

Το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) προσανατολίζεται σε ένα πλήρως ψηφιακό σύστημα μετανάστευσης έως το 2025.

Το Υπουργείο Εσωτερικών αντικαθιστά επί του παρόντος τα φυσικά έγγραφα, όπως οι βιομετρικές άδειες διαμονής (BRP) και οι σφραγίδες υγρού μελανιού ή οι βινιέτες στα διαβατήρια, με ψηφιακά αρχεία ή eVisas.

Αυτά τα φυσικά έγγραφα χορηγούνται σε όλους τους μη αλλοδαπούς υπηκόους που έχουν άδεια διαμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο για τουλάχιστον έξι μήνες.

Αποτελούν απόδειξη του δικαιώματος ενός ατόμου να διαμένει, να ζει, να σπουδάζει, να έχει πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες και να διεκδικεί παροχές.

Η μετάβαση στο eVisas αποσκοπεί στον εξορθολογισμό της μεταναστευτικής διαδικασίας του Ηνωμένου Βασιλείου και στη βελτίωση της ασφάλειας των συνόρων του.

Ωστόσο, το φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης εγείρει ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις του σε εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian, περισσότερα από 4 εκατομμύρια άτομα έχουν BRP που λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Αυτό θα συμβεί παρά το γεγονός ότι έχετε νόμιμο δικαίωμα να παραμείνετε στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την ημερομηνία αυτή.

Για να συνεχίσουν να έχουν απόδειξη του μεταναστευτικού καθεστώτος του Ηνωμένου Βασιλείου, θα πρέπει να αντικαταστήσουν τα BRP τους με eVisas.

Η εσπευσμένη μετάβαση στο eVisas έχει αντιμετωπιστεί με ανησυχία και επικρίσεις από ειδικούς σε θέματα μετανάστευσης.

Φοβούνται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγχυση, λάθη και ενδεχομένως ακόμη και στην απώλεια του νόμιμου καθεστώτος μετανάστευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο για ορισμένα άτομα.

Η Zoe Dexter της φιλανθρωπικής οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Helen Bamber Foundation δήλωσε: “Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι το Υπουργείο Εσωτερικών βιάζεται να προωθήσει το σχέδιο ψηφιοποίησης”.

“Αυτό θα επηρεάσει αρνητικά τους ανθρώπους που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων και των επιζώντων της εμπορίας ανθρώπων και των βασανιστηρίων”, πρόσθεσε.

Η Josephine Whitaker-Yilmaz από τη φιλανθρωπική οργάνωση για τα δικαιώματα των μεταναστών Praxis προειδοποιεί ότι “εκατομμύρια άνθρωποι θα βρεθούν σε αδυναμία να νοικιάσουν ένα ακίνητο, να βρουν δουλειά ή να έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες”.

Η μετάβαση στο eVisas

Το UK Visas and Immigration (UKVI), το οποίο είναι μέρος του Υπουργείου Εσωτερικών, έχει αρχίσει να επικοινωνεί με τα άτομα που έχουν BRP.

Οι κάτοχοι BRP πρέπει να δημιουργήσουν λογαριασμό στο UKVI και να τον συνδέσουν με το eVisa και το διαβατήριό τους.

Αυτό το ηλεκτρονικό σύστημα θα είναι προσβάσιμο στο διαδίκτυο και μέσω μιας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα.

Θα επιτρέπει στα άτομα να αποδεικνύουν εύκολα το μεταναστευτικό τους καθεστώς και να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως η υγειονομική περίθαλψη και η απασχόληση.

Το Υπουργείο Εσωτερικών δυσκολεύτηκε να επικοινωνήσει με τα άτομα με BRP, καθώς πολλές καταχωρημένες διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ανήκαν σε δικηγόρους μεταναστών.

Οι ομάδες υπεράσπισης των μεταναστών ανησυχούν ότι πολλά άτομα δεν θα μπορέσουν να μεταβούν εγκαίρως στο eVisas.

Οι κάτοχοι BRP μπορούν να δημιουργήσουν λογαριασμό στο UKVI και μετά την προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου 2024.

Παρόλα αυτά, μπορεί να ανακαλύψουν ότι πρέπει να μεταβούν στο eVisas μόνο όταν δεν μπορούν να αποδείξουν τα δικαιώματά τους όταν επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από ένα ταξίδι στο εξωτερικό ή όταν προσπαθούν να διεκδικήσουν παροχές.

Επιπλέον, η διαδικασία μετάβασης στο eVisas γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη για όσους έχουν σφραγίδα με υγρό μελάνι ή αυτοκόλλητο βινιέτας.

Όσοι έχουν σφραγίδα υγρού μελανιού ή αυτοκόλλητη βινιέτα στο διαβατήριό τους πρέπει να υποβάλουν αίτηση “χωρίς χρονικό περιορισμό” (NTL) για να μπορέσουν πρώτα να λάβουν BRP.

Άλλες ανησυχίες σχετικά με την ψηφιακή πλατφόρμα μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου

Ενώ η μετάβαση στο eVisas μπορεί να φαίνεται ως ένα θετικό βήμα προς τον εκσυγχρονισμό, υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις μπροστά μας.

Η προθεσμία του Δεκεμβρίου 2024 δίνει ήδη πολύ λίγο χρόνο σε εκατομμύρια ανθρώπους να μεταβούν στο νέο σύστημα.

Η πλοήγηση στο ηλεκτρονικό σύστημα μπορεί να είναι δύσκολη για τις ευάλωτες ομάδες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι ηλικιωμένοι, όσοι έχουν περιορισμένο ψηφιακό αλφαβητισμό ή όσοι δεν έχουν πρόσβαση σε smartphones ή στο διαδίκτυο.

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες σχετικά με την ακρίβεια των ψηφιακών αρχείων και το ενδεχόμενο σφαλμάτων κατά τη διαδικασία μετάβασης.

Τα σφάλματα αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σύγχυση, καθυστερήσεις και ενδεχομένως ακόμη και στην απώλεια νομικών δικαιωμάτων για ορισμένα άτομα.

Το σύστημα UKVI, το οποίο χρησιμοποιείται ήδη από όσους έχουν λάβει καθεστώς εγκατάστασης ή προεγκατάστασης στο πλαίσιο του συστήματος εγκατάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUSS), έχει αναφερθεί ότι εμφανίζει σπασμένα αρχεία και σφάλματα.

Ο ψηφιακός φάκελος ή το eVisa ενός ατόμου μπορεί να εμφανίζει διαφορετική φωτογραφία ή συνδυασμό σωστών και λανθασμένων δεδομένων.

“Εάν βρίσκεστε στο εξωτερικό και δεν μπορείτε να πείσετε κάποιον ότι έχετε το δικαίωμα να βρίσκεστε στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν θα σας αφήσει να επιβιβαστείτε”, δήλωσε η Monique Hawkins από το The3Million σε έρευνα της Επιτροπής Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων σχετικά με τα ηλεκτρονικά συστήματα συνόρων.

Η οργάνωση The3Million εκπροσωπεί τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και της Ελβετίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και διεξάγει εκστρατείες για τα δικαιώματά τους.

Πολλοί μετανάστες αντιμετωπίζουν ήδη δυσκολίες στην πλοήγηση στο πολύπλοκο μεταναστευτικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ξαφνική μετάβαση στο eVisas θα μπορούσε να επιδεινώσει αυτά τα ζητήματα, δημιουργώντας πρόσθετο άγχος και αβεβαιότητα.

Συστάσεις για ομαλότερη μετάβαση στο eVisas

Ο Χόκινς κάλεσε την επιτροπή να πείσει την κυβέρνηση να καθυστερήσει την ευρεία εφαρμογή του ETA και να επικεντρωθεί στη μετάβαση στο eVisas.

Σημείωσε ότι η Αυστραλία χρειάστηκε χρόνια για να εφαρμόσει το δικό της σύστημα ταξιδιωτικών αδειών προτού εισαγάγει ψηφιακά αρχεία για τους κατοίκους.

Οι εμπειρογνώμονες σε θέματα μετανάστευσης και οι ομάδες υπεράσπισης συνιστούν την παράταση της προθεσμίας ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος στα άτομα για τη μετάβαση στο eVisas.

Αυτό θα εξασφαλίσει ότι όλοι θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν τη διαδικασία και να αποκτήσουν την απαραίτητη ψηφιακή τεκμηρίωση.

Η παροχή ολοκληρωμένης υποστήριξης και πόρων για να βοηθηθούν τα άτομα να περιηγηθούν στη μετάβαση είναι επίσης ζωτικής σημασίας.

Αυτό περιλαμβάνει σαφείς οδηγίες, φιλικά προς το χρήστη ψηφιακά εργαλεία και βοήθεια για όσους χρειάζονται επιπλέον βοήθεια για την πρόσβαση ή τη χρήση του συστήματος eVisa.

Ο Χόκινς πρότεινε επίσης ότι όλα τα άτομα που έχουν μεταναστευτικό καθεστώς στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να έχουν ταξιδιωτική ταυτότητα αντί του συστήματος κωδικών μεριδίου.

Θα μπορούσε να είναι μια φυσική και πρωτότυπη απόδειξη του μεταναστευτικού καθεστώτος ή μια ψηφιακή αναπαράσταση, όπως ένας γραμμωτός κώδικας 2D.

Αυτό μπορεί να αμβλύνει τις ανησυχίες σχετικά με την ακρίβεια των ψηφιακών αρχείων και να διασφαλίσει ότι οι μετανάστες μπορούν εύκολα να αποδεικνύουν τα δικαιώματά τους σε διάφορες καταστάσεις.

Ο Χόκινς πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρχει μια γραμμή υποστήριξης 24 ώρες το 24ωρο για τους ανθρώπους στους οποίους αρνούνται την επιβίβαση λόγω σφαλμάτων του συστήματος στην απόδειξη της μεταναστευτικής τους κατάστασης.

Είπε ότι πρέπει επίσης να υπάρχει μια σαφής δομή αποζημίωσης για τα προβλήματα των ταξιδιωτών.

Ορισμένες ομάδες ζητούν επίσης από την κυβέρνηση να προβεί σε ενδελεχή επανεξέταση του νέου ψηφιακού συστήματος μετανάστευσης προτού το καταστήσει υποχρεωτικό για όλους.

Αυτό θα βοηθούσε στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση πιθανών ζητημάτων ή τρωτών σημείων προτού προκαλέσουν εκτεταμένα προβλήματα.