Μελέτη δείχνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρώπη κερδίζουν σημαντικά από τα τέλη των απορριπτόμενων αιτήσεων βίζας

| 2 Ιουλίου, 2024
Μελέτη δείχνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρώπη κερδίζουν σημαντικά από τα τέλη των απορριπτόμενων αιτήσεων βίζας

Πρόσφατη έρευνα ανέδειξε μια ανησυχητική τάση: το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) και η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) επωφελούνται σημαντικά από τις απορριφθείσες αιτήσεις θεώρησης.

Σύμφωνα με μελέτη της LAGO Collective, μιας ερευνητικής ομάδας που επικεντρώνεται στις τέχνες και τη μετανάστευση, οι απορρίψεις θεωρήσεων έχουν γίνει μια ανθηρή πηγή εσόδων για τα ευρωπαϊκά έθνη.

Το 2023, το Ηνωμένο Βασίλειο εισέπραξε 44 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας από τέλη για αιτήσεις θεώρησης που στη συνέχεια απορρίφθηκαν.

Αντίθετα, η ΕΕ εισέπραξε 110 εκατ. λίρες Αγγλίας (130 εκατ. ευρώ) από τα τέλη απόρριψης αιτήσεων θεώρησης.

Η ανάλυση βασίστηκε σε στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και του Υπουργείου Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου.

“Η ανισότητα των θεωρήσεων έχει πολύ απτές συνέπειες και το τίμημα πληρώνουν οι φτωχότεροι του κόσμου”, δήλωσε η ιδρύτρια του LAGO, Marta Foresti.

Το θέμα αυτό έχει προκαλέσει επικρίσεις, ιδίως από τις αφρικανικές και ασιατικές κοινότητες, οι οποίες θεωρούν ότι υφίστανται άδικες διακρίσεις.

Οι απορρίψεις θεωρήσεων αποτελούν αυξανόμενη ανησυχία

Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν κερδίσει συλλογικά εκατομμύρια από τα τέλη θεώρησης, ακόμη και όταν οι αιτήσεις απορρίπτονται.

Η πρακτική αυτή έχει επικριθεί ως εκμεταλλευτική, κυρίως επειδή τα τέλη δεν επιστρέφονται.

Η ανάλυση έδειξε ότι οι αιτούντες που απορρίφθηκαν προέρχονται κυρίως από χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Το ζήτημα αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο για τους αιτούντες από χώρες της Αφρικής και της Ασίας.

Οι Αφρικανοί ταξιδιώτες αντιμετώπισαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά απόρριψης θεωρήσεων, με ορισμένα από αυτά να φτάνουν το 40 έως 70 τοις εκατό.

Η ανάλυση δείχνει ότι τα ποσοστά απόρριψης για θεωρήσεις της ΕΕ είναι ιδιαίτερα υψηλά για χώρες όπως η Νιγηρία, η Γκάνα και η Σενεγάλη και κυμαίνονται από 40% έως 47%.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Αλγερία έχει το υψηλότερο ποσοστό απόρριψης θεωρήσεων, 71%, και ακολουθεί το Μπαγκλαντές με 53%.

Τα ποσοστά απόρριψης θεωρήσεων για τη Γκάνα, το Πακιστάν και τη Νιγηρία στο Ηνωμένο Βασίλειο κυμαίνονται μεταξύ 30 και 46 τοις εκατό.

Πολλά άτομα από αυτές τις περιοχές υποβάλλουν αίτηση για βίζα για να επισκεφθούν, να εργαστούν ή να σπουδάσουν στην Ευρώπη, αλλά αντιμετωπίζουν υψηλά ποσοστά απόρριψης.

Επιπτώσεις στους μουσικούς, καλλιτέχνες

Μία από τις ομάδες που πλήττονται περισσότερο από αυτή την πρακτική είναι οι μουσικοί και οι καλλιτέχνες από την Αφρική και την Ασία.

Τα άτομα αυτά συχνά ζητούν βίζα για να εκτελέσουν ή να εκθέσουν το έργο τους στην Ευρώπη, αλλά πολλοί αντιμετωπίζουν άρνηση χορήγησης βίζας.

Αυτό επηρεάζει την καριέρα τους και στερεί από το ευρωπαϊκό κοινό ποικίλες πολιτιστικές εμπειρίες.

Αφρικανοί και Ασιάτες μουσικοί και καλλιτέχνες έχουν καταδικάσει τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων θεώρησης ως ταπεινωτική και μεροληπτική.

“Η ιδέα είναι ότι δεν είσαι ευπρόσδεκτος”, δήλωσε στον Guardian ο Lemn Sissay, Βρετανός ποιητής και ραδιοτηλεοπτικός παραγωγός με αιθιοπικές ρίζες.

Η ομάδα του δεν αντιμετώπισε προβλήματα βίζας κατά τη διάρκεια της έκθεσης της Αιθιοπίας το 2024, αλλά σημείωσε ότι άλλοι Αφρικανοί αντιμετώπισαν.

Ο Ahmad Sarmast, διευθυντής της Αφγανικής Ορχήστρας Νέων με έδρα την Πορτογαλία, εξεπλάγη όταν 47 μέλη της δεν έλαβαν βίζα στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάρτιο για την περιοδεία τους στην Αγγλία.

Οι μουσικοί απέκτησαν δικαιώματα παραμονής στην Πορτογαλία αφού διέφυγαν από τους Ταλιμπάν και έχουν εμφανιστεί στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελβετία και τη Γερμανία.

Ο Samast είπε ότι προσκόμισαν αντίγραφα πορτογαλικών καρτών διαμονής και άλλα έγγραφα, αλλά πολλοί εξακολουθούσαν να απορρίπτονται.

Μετά από πολλές διαμαρτυρίες, το Υπουργείο Εσωτερικών χορήγησε αργότερα βίζες σε Αφγανούς μουσικούς ηλικίας 14 έως 22 ετών.

Το Υπουργείο Εσωτερικών σταμάτησε να χρησιμοποιεί έναν αμφιλεγόμενο αλγόριθμο για τις αποφάσεις έκδοσης βίζας στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2020.

Η αλλαγή αυτή ήρθε μετά από μήνυση ομάδων για τα δικαιώματα των μεταναστών, λέγοντας ότι το σύστημα ήταν μεροληπτικό σε βάρος των έγχρωμων ατόμων.

Τώρα, το Υπουργείο Εσωτερικών χρησιμοποιεί ένα διαφορετικό σύστημα που ονομάζεται “εργαλείο δρομολόγησης πολυπλοκότητας”.

Αυτό το νέο εργαλείο αξιολογεί πόσο σύνθετη μπορεί να είναι μια αίτηση με βάση τις πληροφορίες που παρέχει ο αιτών.

Αύξηση των τελών αίτησης θεώρησης

Τα συνολικά τέλη θεώρησης θα αυξηθούν πιθανότατα το 2024, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ θα αυξήσουν τα τέλη για την αίτηση θεώρησης.

Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, το τέλος αίτησης για τη χορήγηση κανονικής θεώρησης εισόδου για σύντομες επισκέψεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε από 100 σε 115 λίρες.

Τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, τα τέλη για την αίτηση θεώρησης Σένγκεν βραχείας διαμονής αυξήθηκαν από 68 λίρες (80 ευρώ) σε 76 λίρες (90 ευρώ).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αιτιολόγησε την αύξηση των τελών θεώρησης ως αναγκαία για την κάλυψη του κόστους επεξεργασίας των αιτήσεων και τη διασφάλιση της ασφάλειας των συνόρων.

Η ΕΕ επικαλέστηκε επίσης την αύξηση του πληθωρισμού και των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων ως λόγους για την αύξηση των τελών θεώρησης Σένγκεν.

Η πολυπλοκότητα των ταξιδιών προς το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη θα αυξηθεί με την εφαρμογή νέων συστημάτων έκδοσης ταξιδιωτικών αδειών.

Τα συστήματα αυτά αποσκοπούν στην ενίσχυση της ασφάλειας, στον εξορθολογισμό των διαδικασιών εισόδου και στην εισαγωγή πρόσθετου κόστους και απαιτήσεων για τους ταξιδιώτες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έθεσε επίσης σε εφαρμογή την Ηλεκτρονική Ταξιδιωτική Άδεια του Ηνωμένου Βασιλείου ( ΗΤΑ ) για τους υπηκόους που δεν διαθέτουν βίζα για βραχεία διαμονή και επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο τον Νοέμβριο του 2023.

Επί του παρόντος, οι πολίτες από επιλεγμένες χώρες του Κόλπου πρέπει να έχουν ETA πριν ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Υπουργείο Εσωτερικών σχεδιάζει ευρύτερη εφαρμογή σε όλους τους υπηκόους που δεν έχουν βίζα μέχρι το 2024.

Η ΕΕ θα θέσει επίσης σε λειτουργία στα μέσα του 2025 το Ηλεκτρονικό Σύστημα Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης Ταξιδίου(ETIAS) για ταξιδιώτες με σύντομη διαμονή χωρίς βίζα στη ζώνη Σένγκεν.

Η βρετανική ETA κοστίζει 10 λίρες Αγγλίας, ενώ η ETIAS κοστίζει 6 λίρες Αγγλίας (7 ευρώ) και ισχύει για δύο και τρία χρόνια αντίστοιχα.

Τα τέλη της αίτησης για άδεια ταξιδιού δεν επιστρέφονται επίσης σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης.