Μαζική αύξηση των αιτήσεων και των επιχορηγήσεων ETA του Ηνωμένου Βασιλείου το 2ο τρίμηνο του 2024

| 5 Σεπτεμβρίου, 2024
Μαζική αύξηση των αιτήσεων και των επιχορηγήσεων ETA του Ηνωμένου Βασιλείου το 2ο τρίμηνο του 2024
Χορηγία εικόνας από cihajel775 μέσω Pixabay

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Ιουνίου 2024, το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) σημείωσε σημαντική αύξηση των αιτήσεων και των χορηγήσεων θεωρήσεων και ETA.

Η ανάπτυξη αυτή έρχεται καθώς διαχειρίζεται το μετα-πανδημικό ταξιδιωτικό κύμα και προσαρμόζεται στο νέο ψηφιακό σύστημα ταξιδιωτικών αδειών για τους επισκέπτες του Κόλπου.

Το σύστημα ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής εξουσιοδότησης (ETA) του Ηνωμένου Βασιλείου έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλές μεταξύ ορισμένων πολιτών επιλεγμένων χωρών του Κόλπου.

Μέχρι τον Ιούνιο του 2024, η βρετανική κυβέρνηση έλαβε 393.253 αιτήσεις ΕΤΑ του Ηνωμένου Βασιλείου, εκ των οποίων οι 388.021 εγκρίθηκαν.

Μέχρι στιγμής, μόνο σε 5.232 αιτήσεις ETA του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχει χορηγηθεί ταξιδιωτική άδεια.

Η ETA απλοποιεί τη διαδικασία εισόδου για τους επισκέπτες που δεν χρειάζονται θεώρηση για σύντομη διαμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό περιλαμβάνει ταξίδια για τουρισμό ή επιτρεπόμενες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Επιτρέπει στην κυβέρνηση να απλοποιήσει την είσοδο των υπηκόων που δεν διαθέτουν βίζα και οι οποίοι έχουν ελεγχθεί εκ των προτέρων πριν από την άφιξή τους.

Το νέο ψηφιακό σύστημα αδειών αποτελεί μέρος του σχεδίου εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης του συνοριακού συστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αιτήσεις και επιχορηγήσεις ETA ανά χώρα

Το σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ανοικτό μόνο σε πολίτες των χωρών συνεργασίας του Κόλπου (GCC) και της Ιορδανίας που επιθυμούν να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι χώρες του ΣΣΚ περιλαμβάνουν το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ ).

Οι Καταριανοί άρχισαν να υποβάλλουν αιτήσεις για ETA στα τέλη Οκτωβρίου 2024. Οι υπόλοιπες χώρες του ΣΣΚ και η Ιορδανία υπέβαλαν αιτήσεις ETA από τον Φεβρουάριο του 2024.

Οι υπήκοοι της Ιορδανίας είχαν τον υψηλότερο αριθμό αιτήσεων και επιχορηγήσεων ETA, με 146.740 αιτήσεις και 144.247 επιχορηγήσεις.

Οι πολίτες της Σαουδικής Αραβίας έρχονται δεύτεροι, με 118.451 αιτήσεις ΕΤΑ και 117.360 εγκεκριμένες.

Ακολουθούν οι επισκέπτες από το Κουβέιτ, με 48.888 αιτήσεις ETA και 48.239 επιχορηγήσεις.

Σχεδόν όλοι οι 30.391 αιτούντες ΕΤΑ από το Κατάρ και οι 29.777 από τα Εμιράτα εγκρίθηκαν.

Οι πολίτες του Ομάν και του Μπαχρέιν υπέβαλαν επίσης αιτήσεις ΕΤΑ, αλλά σε μικρότερους αριθμούς.

Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν την αυξανόμενη εξάρτηση των χωρών του Κόλπου από το σύστημα ETA.

Καταδεικνύει επίσης τις προσπάθειες του Ηνωμένου Βασιλείου να καλλιεργήσει στενότερες σχέσεις με τις χώρες αυτές.

Αύξηση του αριθμού των επισκεπτών του Κόλπου λόγω του συστήματος ETA του Ηνωμένου Βασιλείου

Μαζική αύξηση των αιτήσεων και των επιχορηγήσεων ETA του Ηνωμένου Βασιλείου το 2ο τρίμηνο του 2024
Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά του Freepik

Το σύστημα ETA έχει καταστήσει τα ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο πιο ομαλά για τους πολίτες των χωρών του Κόλπου.

Οι χώρες του ΣΣΚ απαιτούσαν προηγουμένως ηλεκτρονική απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για μία μόνο είσοδο (EVW), η οποία κόστιζε 30 λίρες ανά αίτηση.

Από την άλλη πλευρά, η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου επιτρέπει πολλαπλές σύντομες επισκέψεις στο Ηνωμένο Βασίλειο για δύο χρόνια. Κοστίζει μόνο 10 λίρες ανά αίτηση.

Οι υπήκοοι του ΣΣΚ από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν δείξει αυξημένο ενδιαφέρον να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της ΕΤΑ και των πιο σταθερών αεροπορικών ναύλων.

Όσοι χρειάζονται βίζα του Ηνωμένου Βασιλείου ενθαρρύνονται επίσης να το πράξουν λόγω των ταχύτερων χρόνων επεξεργασίας της βίζας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε πρόσφατη μελέτη, περίπου το 87% των επενδυτών του Κόλπου προτίθενται να επενδύσουν σε ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω των ευνοϊκών συνθηκών της αγοράς και της ΕΤΑ.

Αυτοί οι παράγοντες έχουν οδηγήσει σε αυξημένη ταξιδιωτική ζήτηση, καθιστώντας το Ηνωμένο Βασίλειο προτιμώμενο προορισμό αναψυχής και επαγγελματικών ταξιδιών για τους επισκέπτες του Κόλπου.

Αύξηση των αιτήσεων και των επιχορηγήσεων για τη χορήγηση θεώρησης για τυπικούς επισκέπτες του Ηνωμένου Βασιλείου

Παράλληλα με τις ETA, αυξήθηκαν επίσης οι αιτήσεις και οι επιχορηγήσεις για τη χορήγηση τυποποιημένης θεώρησης για επισκέπτες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Κατά το έτος που λήγει τον Ιούνιο του 2024, χορηγήθηκαν 2,1 εκατομμύρια θεωρήσεις εισόδου για επισκέπτες, δηλαδή 16% αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η αύξηση αυτή αναδεικνύει τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη των διεθνών ταξιδιών μετά την πανδημία COVID-19.

Ωστόσο, οι χορηγήσεις θεωρήσεων εισόδου για εγγεγραμμένους επισκέπτες εξακολουθούν να είναι κατά 13% χαμηλότερες από το προ της πανδημίας έτος 2019.

Οι Ινδοί και οι Κινέζοι υπήκοοι κυριάρχησαν στην κατηγορία των θεωρήσεων εισόδου για επισκέπτες, με τους Ινδούς υπηκόους να αντιπροσωπεύουν το 25%, δηλαδή 530.587 άτομα.

Από την άλλη πλευρά, οι Κινέζοι υπήκοοι βρίσκονται πολύ κοντά με το 24% των χορηγηθεισών θεωρήσεων επισκεπτών, δηλαδή 507.883.

Ο αριθμός των θεωρήσεων που χορηγήθηκαν σε Κινέζους υπηκόους διπλασιάστηκε σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι μειωμένος κατά 21% σε σχέση με την κορύφωση του 2019.

Οι επόμενες σημαντικότερες ομάδες αιτούντων θεώρηση ήταν οι υπήκοοι της Τουρκίας, της Νιγηρίας, του Πακιστάν και της Νότιας Αφρικής.

Το Υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε την αύξηση των θεωρήσεων εισόδου για επισκέπτες ως απόδειξη της μεγάλης απήχησης του Ηνωμένου Βασιλείου στους τουρίστες και τους επιχειρηματίες ταξιδιώτες.

Από την άλλη πλευρά, η συνολική μείωση των θεωρήσεων εισόδου για επισκέπτες σε σύγκριση με το 2019 οφείλεται εν μέρει σε αλλαγές στις απαιτήσεις θεωρήσεων για ορισμένες εθνικότητες.

Για παράδειγμα, οι υπήκοοι της Σαουδικής Αραβίας δεν χρειάζονται θεώρηση για να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο από τον Ιούνιο του 2022, με αποτέλεσμα να τους χορηγηθούν 119.107 λιγότερες θεωρήσεις εισόδου.

Υπολογίζονται επίσης ως αιτούντες και επιχορηγούμενοι ΕΤΑ, δεδομένου ότι η ταξιδιωτική άδεια άνοιξε γι’ αυτούς τον Φεβρουάριο του 2024.

Το μέλλον των ταξιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο

Μαζική αύξηση των αιτήσεων και των επιχορηγήσεων ETA του Ηνωμένου Βασιλείου το 2ο τρίμηνο του 2024
Χορηγία εικόνας από Johnnie Shannon μέσω Pixabay

Οι αλλαγές στην πολιτική θεωρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου και το σύστημα ETA αποσκοπούν στον εξορθολογισμό της εισόδου βραχυπρόθεσμων επισκεπτών, διατηρώντας παράλληλα ισχυρούς συνοριακούς ελέγχους.

Το Υπουργείο Εσωτερικών σχεδιάζει την ευρύτερη εφαρμογή των νέων ψηφιακών συστημάτων έκδοσης ταξιδιωτικών αδειών το 2024 ή στις αρχές του 2025.

Σύντομα, όλοι οι υπήκοοι χωρών χωρίς βίζα που έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να λάβουν βρετανική ETA πριν από το ταξίδι τους.

Αυτό περιλαμβάνει τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ) και άλλων χωρών με καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Καθώς περισσότερες εθνικότητες αναμένεται να αποκτήσουν πρόσβαση στο σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου, ο αριθμός των αιτήσεων και των επιχορηγήσεων ETA είναι πιθανό να αυξηθεί.