Η MAC συνιστά 21 θέσεις εργασίας για τον νέο μισθολόγιο για τη μετανάστευση

| 27 Φεβρουαρίου, 2024
Η MAC συνιστά 21 θέσεις εργασίας για τον νέο μισθολόγιο για τη μετανάστευση

Η Συμβουλευτική Επιτροπή Μετανάστευσης (MAC), ένας ανεξάρτητος δημόσιος φορέας που συμβουλεύει την κυβέρνηση σε θέματα μετανάστευσης, δημοσίευσε την αρχική της αξιολόγηση του νέου καταλόγου μισθωτών μεταναστών (ISL).

Τα 21 συνιστώμενα επαγγέλματα αποτελούνται από 18 θέσεις εργασίας για όλες τις ΔΥΕ του Ηνωμένου Βασιλείου και τρεις ρόλους για τις ΔΥΕ μόνο της Σκωτίας.

Οι συνιστώμενοι ρόλοι αντιπροσωπεύουν μόνο το οκτώ τοις εκατό των θέσεων εργασίας που πληρούν τις προϋποθέσεις για την οδό απασχόλησης ειδικευμένου εργάτη.

Αυτό σημαίνει ότι ο Κατάλογος Μισθολογίου Μετανάστευσης είναι μικρότερος από τον τρέχοντα Κατάλογο Επαγγελματικών Ελλείψεων (SOL).

Η SOL περιελάμβανε περίπου το 30 % των θέσεων εργασίας σε διαδρομές απασχόλησης ειδικευμένων εργαζομένων.

Αναθεώρηση του καταλόγου επαγγελμάτων που παρουσιάζουν έλλειψη

Ο Κατάλογος Επαγγελματικών Ελλείψεων (SOL) περιλαμβάνει θέσεις εργασίας με υψηλή ζήτηση και μικρή προσφορά στην αγορά εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τις αιτήσεις χορήγησης θεώρησης εργασίας για ρόλους στην SOL είναι πιο ευέλικτα.

Ο υπουργός Εσωτερικών James Cleverly ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο του 2023 ότι ο Κατάλογος Μισθοδοτούμενων Μεταναστών (ISL) θα αντικαταστήσει το SOL.

Από τις 14 Μαρτίου 2024, η κυβέρνηση θα καταργήσει επίσης την έκπτωση 20% για τις θέσεις εργασίας SOL.

Τον Ιανουάριο του 2024, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέθεσε στη MAC να επανεξετάσει το SOL.

Ένας από τους στόχους της επανεξέτασης της SOL είναι να ελεγχθεί ποιες θέσεις εργασίας θα πρέπει να συμπεριληφθούν προσωρινά σε ένα αρχικό ΔΕΑ από τον Απρίλιο του 2024.

Κλείσιμο πολλών θέσεων εργασίας στο πλαίσιο της οδού των ειδικευμένων εργαζομένων

Στην αρχική της επισκόπηση SOL, η MAC ανέφερε επίσης πώς η αύξηση του κατώτατου ορίου μισθού θα επηρεάσει τις θέσεις εργασίας στην οδό των ειδικευμένων εργατών.

Η MAC διαπίστωσε ότι το κύριο πλεονέκτημα της SOL είναι η έκπτωση 20% επί του ετήσιου ορίου μισθού για τους ειδικευμένους εργαζόμενους.

Ωστόσο, φέτος, το κατώτατο όριο μισθού για τους ειδικευμένους εργαζόμενους θα αυξηθεί σημαντικά λόγω των αλλαγών πολιτικής της κυβέρνησης για τη μείωση της καθαρής μετανάστευσης.

Το κατώτατο όριο εισοδήματος για τους γενικούς ειδικευμένους εργαζόμενους θα αυξηθεί από 26.200 σε 38.700 λίρες στις 4 Απριλίου.

Η MAC συνιστά την αύξηση του ελάχιστου απαιτούμενου εισοδήματος για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της φροντίδας, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων σε υπηρεσίες φροντίδας και των εργαζομένων σε υπηρεσίες φροντίδας σε ανώτερες θέσεις, από 26.200 σε 29.000 λίρες.

Πρόκειται για το 25ο εκατοστημόριο των μισθών, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Αυτό σημαίνει ότι το νέο κατώτατο όριο μισθού για τα γενικά επαγγέλματα με την έκπτωση SOL θα αυξηθεί από 20.960 σε 30.960 λίρες.

Από την άλλη πλευρά, το κατώτατο εισοδηματικό όριο μισθού για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης στο SOL και σε μισθολογική κλίμακα θα καθοριστεί σε χαμηλότερο ποσό των 23.200 λιρών.

Σύμφωνα με την επιτροπή, το υψηλότερο κατώτατο όριο μισθού θα έκλεινε την οδό του ειδικευμένου εργάτη για πολλά επαγγέλματα.

Οι Financial Times ανέφεραν επίσης ότι ο πρόεδρος της MAC ζήτησε διευκρινίσεις από την κυβέρνηση, καθώς τα νέα όρια μισθών θα μπορούσαν να κλείσουν το σύστημα θεωρήσεων για τις θέσεις εργασίας που δεν είναι πτυχιούχοι.

Η MAC ζήτησε από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποσαφηνίσει τον σκοπό της ISL στην αναθεώρησή της. Πρόκειται να προβεί σε μια πιο εμπεριστατωμένη επανεξέταση αργότερα μέσα στο έτος.

Άλλες στρατηγικές για τη μείωση της καθαρής μετανάστευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο

Οι αλλαγές στην πολιτική νόμιμης μετανάστευσης που ανακοινώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2023 αποσκοπούν στη μείωση της καθαρής μετανάστευσης κατά 300.000 άτομα.

Εκτός από το υψηλότερο όριο μισθού για τους ειδικευμένους εργαζόμενους και την αντικατάσταση του SOL με τον Κατάλογο Μισθών για τη Μετανάστευση, οι άλλες αλλαγές στις πολιτικές νόμιμης μετανάστευσης παρατίθενται παρακάτω.

Εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και της φροντίδας

Από τις 11 Μαρτίου 2024, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης δεν μπορούν πλέον να φέρνουν στη χώρα εξαρτώμενα μέλη.

Από την ίδια ημερομηνία και μετά, οι πάροχοι υπηρεσιών φροντίδας που σκοπεύουν να χρηματοδοτήσουν μετανάστες εργαζόμενους πρέπει επίσης να εγγραφούν στην Επιτροπή Ποιότητας Φροντίδας (CQC).

Αιτούντες οικογενειακή βίζα

Οι αιτούντες οικογενειακή βίζα θα υπόκεινται επίσης σε υψηλότερο κατώτατο όριο μισθού. Ωστόσο, θα αναπτυχθεί σταδιακά για να υπάρξει προβλεψιμότητα.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα αυξήσει το όριο μισθού για την οικογενειακή βίζα από 18.600 σε 29.000 λίρες. Αυτό θα εφαρμοστεί στις 11 Απριλίου.

Μέχρι τις αρχές του 2025, το κατώτατο όριο μισθού για τους αιτούντες οικογενειακή βίζα θα έχει αυξηθεί στις 38.700 λίρες Αγγλίας.

Διαδρομή θεώρησης για πτυχιούχους

Εντός του έτους, η MAC θα επανεξετάσει επίσης τη διαδικασία χορήγησης θεωρήσεων για πτυχιούχους, προκειμένου να αποτρέψει την κατάχρηση και να διασφαλίσει ότι θα ωφελήσει τη χώρα.

Η θεώρηση για πτυχιούχους επιτρέπει σε φοιτητές που έχουν ήδη ολοκληρώσει τις σπουδές τους να παραμείνουν και να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο για δύο χρόνια ή τρία χρόνια για πτυχιούχους με διδακτορικό τίτλο σπουδών.

Κανόνες φοιτητικής βίζας

Από τον Ιανουάριο του 2024, οι διεθνείς φοιτητές δεν μπορούν να μεταβούν σε βίζα εργασίας πριν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Επιπλέον, μόνο οι μεταπτυχιακοί ερευνητές και όσοι είναι εγγεγραμμένοι σε προγράμματα υποτροφιών που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση μπορούν να φέρουν εξαρτώμενα μέλη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Υψηλότερη προσαύξηση για την υγεία των μεταναστών

Τον Φεβρουάριο, η υψηλότερη προσαύξηση για την υγεία των ενηλίκων αυξήθηκε από 624 σε 1.035 λίρες ετησίως.

Τα παιδιά, οι φοιτητές, τα εξαρτώμενα μέλη τους και οι αιτούντες για το πρόγραμμα κινητικότητας των νέων θα αυξηθούν από 470 σε 776 λίρες ετησίως.

Από το έτος που λήγει τον Ιούνιο του 2023, ο αριθμός της καθαρής μετανάστευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, ή η διαφορά μεταξύ του αριθμού των ανθρώπων που φθάνουν και των ανθρώπων που φεύγουν από τη χώρα, είναι 672.000.

Παραμένει υψηλό αλλά χαμηλότερο από το επίπεδο ρεκόρ των 745.000 το έτος που έληξε τον Δεκέμβριο του 2022.