Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου και η παραχώρηση βίζας για δημιουργικούς εργαζόμενους: Πώς λειτουργεί;

| 11 Οκτωβρίου, 2024
Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου και η παραχώρηση βίζας για δημιουργικούς εργαζόμενους: Πώς λειτουργεί;
Ευγενική χορηγία εικόνας από freepik

Η Ηλεκτρονική Ταξιδιωτική Άδεια (ETA) του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) για όλους τους υπηκόους που δεν έχουν βίζα επιτρέπει βραχεία παραμονή έως και έξι μήνες. Επιτρέπει επίσης στους δημιουργικούς εργαζόμενους να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για έως και τρεις μήνες στο πλαίσιο της παραχώρησης βίζας για δημιουργικούς εργαζόμενους.

Πώς μπορεί ένας δημιουργικός εργαζόμενος να αποκτήσει και να χρησιμοποιήσει ένα ETA όταν έρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο; Εδώ εξηγούμε τα βασικά.

Βίζα για δημιουργικούς εργαζόμενους vs. παραχώρηση βίζας για δημιουργικούς εργαζόμενους

Βίζα δημιουργικού εργαζομένουΠαραχώρηση βίζας για δημιουργικούς εργαζομένους
ΕπιλεξιμότηταΥπήκοοι χωρίς θεώρηση και υπήκοοι που χρειάζονται θεώρησηΥπήκοοι χωρίς βίζα
Διάρκεια παραμονής12 μήνες ή όσο διαρκεί η εργασία που αναφέρεται στο πιστοποιητικό χορηγίας, όποιο από τα δύο είναι μικρότερο, με δυνατότητα παράτασης.3 μήνες- χωρίς δυνατότητα παράτασης για μετάβαση σε άλλο τύπο προσωρινής θεώρησης ή θεώρησης για ειδικευμένους εργαζομένους.
Διαδικασία υποβολής αιτήσεωνΠρέπει να επισκεφθείτε ένα προξενείο ή κέντρο θεωρήσεων για να υποβάλετε τις απαιτήσειςΕντελώς online για μια ETA
Κόστος£298 + £1.035 ανά έτος της προσαύξησης για την υγεία των μεταναστών (IHS)£10 για μια ETA
ΑπαιτήσειςΙσχύον διαβατήριο
Πιστοποιητικό χορηγίας
Αποδεικτικό οικονομικής ικανότητας
Αποδεικτικό ελάχιστου μισθού και εβδομαδιαίων ωρών εργασίας, όπως ορίζονται από το Ηνωμένο Βασίλειο,
Εξέταση φυματίωσης, εάν προέρχεται από χώρα που το απαιτεί.
Ισχύον διαβατήριο
Πιστοποιητικό χορηγίας
Αποδεικτικό οικονομικής ικανότητας
Αποδεικτικό τουλάχιστον ελάχιστου μισθού και εβδομαδιαίων ωρών εργασίας, όπως ορίζεται από το Ηνωμένο Βασίλειο
Χρόνος επεξεργασίαςΤρεις έως οκτώ εβδομάδεςΠερίπου τρεις ημέρες για ETA

Οι κύριες διαφορές μεταξύ της θεώρησης για δημιουργικούς εργαζομένους και της θεώρησης για δημιουργικούς εργαζομένους με παραχώρηση βρίσκονται στο διαβατήριο του εργαζομένου και στη διάρκεια της διαμονής του.

Η βίζα για δημιουργικούς εργαζόμενους καλύπτει τόσο τους δημιουργικούς εργαζόμενους που απαιτείται βίζα όσο και αυτούς που δεν χρειάζονται βίζα. Τους επιτρέπει να παραμείνουν και να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο για 12 μήνες ή για τη διάρκεια που αναφέρεται στο πιστοποιητικό χορηγίας τους (CoS), όποιο από τα δύο είναι μικρότερο.

Η παραχώρηση βίζας για δημιουργικούς εργαζόμενους ισχύει μόνο για δημιουργούς χωρίς βίζα ή για όσους δεν χρειάζονται βίζα για να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο. Το γεγονός ότι είναι υπήκοοι χωρίς βίζα τους καθιστά επιλέξιμους για ETA. Η παραχώρηση θεώρησης τους επιτρέπει να εργαστούν και να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο για τρεις μήνες.

Για τους δημιουργικούς εργαζόμενους χωρίς βίζα, η παραχώρηση βίζας για δημιουργικούς εργαζόμενους είναι μια πολύ ταχύτερη οδός από την αίτηση για βίζα, η οποία μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον τρεις εβδομάδες.

Και τα δύο απευθύνονται σε όσους σκοπεύουν να εργαστούν στον δημιουργικό τομέα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου ορίζει τον δημιουργικό εργαζόμενο ως κάποιον που μπορεί να συμβάλει σαφώς στη δημιουργική βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται ρόλοι όπως η υποκριτική, ο χορός, η μουσική, ο κινηματογράφος, οι τέχνες, η λογοτεχνία, η μετάφραση, η παρουσίαση, η παραγωγή, η σκηνοθεσία, η φωτογραφία και άλλοι. Το τεχνικό ή υποστηρικτικό προσωπικό μπορεί επίσης να συνοδεύει τους επιλέξιμους δημιουργικούς εργαζόμενους.

Τι επιτρέπει ή δεν επιτρέπει η θεώρηση για δημιουργικούς εργαζόμενους κατά την παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο

ΕπιτρεπόμενοΔεν επιτρέπεται
Εργασία ως δημιουργικός όπως αναφέρεται στο Πιστοποιητικό Χορηγίας
Αναλάβετε μια δεύτερη εργασία στον ίδιο κλάδο ή στον Μισθολόγιο Μεταναστών Ειδικευμένων Εργατών για 20 ώρες την εβδομάδα.
Μελέτη
Φέρνουν την οικογένειά τους μαζί τους.
Πρόσβαση σε δημόσια κονδύλια.
Ξεκινήστε μια επιχείρηση.
Να παρατείνουν τη διαμονή τους

Τόσο η θεώρηση για δημιουργικούς εργαζόμενους όσο και η θεώρηση για δημιουργικούς εργαζόμενους με παραχώρηση επιτρέπουν σε άτομα να εργάζονται για λογαριασμό του χορηγού τους στην εργασία που καθορίζεται στην CoS.

Οι δημιουργικοί εργαζόμενοι μπορούν επίσης να αναλάβουν μια δεύτερη εργασία για έως και 20 ώρες την εβδομάδα. Αυτή η δεύτερη εργασία μπορεί να ανήκει στον ίδιο κλάδο και στο ίδιο επίπεδο με την κύρια εργασία τους. Θα μπορούσε επίσης να είναι ένας ρόλος που περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Μισθών για τη μετανάστευση ειδικευμένων εργαζομένων.

Μπορούν επίσης να σπουδάσουν κατά τη διάρκεια της διαμονής τους. Ορισμένα μαθήματα, ωστόσο, μπορεί να απαιτούν να διαθέτουν πιστοποιητικό Academic Technology Approval Scheme.

Οι δημιουργικοί εργαζόμενοι μπορούν να φέρουν την οικογένειά τους, όπως τον σύντροφό τους ή τα παιδιά τους, στο Ηνωμένο Βασίλειο, εφόσον πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας.

Ωστόσο, οι δικαιούχοι της θεώρησης παραχώρησης για τους δημιουργικούς εργαζόμενους δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δημόσια κονδύλια ή να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση.

Οι δημιουργικοί εργαζόμενοι με θεώρηση μπορούν να παρατείνουν την παραμονή τους, ενώ οι εργαζόμενοι με παραχώρηση θεώρησης δεν μπορούν. Επίσης, δεν επιτρέπεται να μεταβούν σε άλλη θεώρηση προσωρινής εργασίας ή σε θεώρηση ειδικευμένου εργαζομένου.

Πώς να πληροίτε τις προϋποθέσεις για την παραχώρηση βίζας για δημιουργικούς εργαζομένους

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου και η παραχώρηση βίζας για δημιουργικούς εργαζόμενους: Πώς λειτουργεί;
Χορηγία εικόνας από Ana Krach μέσω Pixabay

Για να πληροί κάποιος τις προϋποθέσεις της παραχώρησης θεώρησης για δημιουργικούς εργαζόμενους, πρέπει να πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τη θεώρηση για δημιουργικούς εργαζόμενους, την επιλεξιμότητα του διαβατηρίου ETA και τη διάρκεια της διαμονής.

Παρακάτω παρατίθεται κατάλογος όλων των προσόντων για την παραχώρηση θεώρησης για δημιουργικούς εργαζομένους.

Πρέπει να έχετε προσφορά εργασίας για να εργαστείτε προσωρινά στο Ηνωμένο Βασίλειο ως δημιουργός.

Ο δημιουργικός εργαζόμενος πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό χορηγίας (CoS). Αυτό το ηλεκτρονικό έγγραφο αποδεικνύει ότι έχει προσφορά εργασίας από εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου. Περιέχει έναν αριθμό αναφοράς και πληροφορίες σχετικά με τον δημιουργικό εργαζόμενο και την εργασία που θα εκτελέσει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Έρχεστε να εργαστείτε στο Ηνωμένο Βασίλειο για τρεις μήνες ή λιγότερο.

Η παραχώρηση θεώρησης για δημιουργικούς εργαζόμενους ισχύει μόνο για προσωρινή εργασία για τρεις μήνες το πολύ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Συνήθως δεν χρειάζεστε βίζα για να εισέλθετε στο Ηνωμένο Βασίλειο ως επισκέπτης.

Πρόκειται για δημιουργικούς εργαζόμενους των οποίων τα διαβατήρια έχουν εκδοθεί από χώρα με καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης με το Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν χρειάζονται βίζα, αλλά χρειάζονται ETA για να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου και η παραχώρηση βίζας για δημιουργικούς εργαζόμενους: Πώς λειτουργεί;
Χορηγία εικόνας από Manseok Kim μέσω Pixabay

Θα λαμβάνετε έναν ελάχιστο μισθό που καθορίζεται από την Equity, την PACT ή την BECTU.

Εκτός από τα μοντέλα, τους μουσικούς και τους εργαζόμενους σε τσίρκο, οι δημιουργικοί εργαζόμενοι πρέπει να λαμβάνουν ένα ελάχιστο εισόδημα που καθορίζεται από την Equity, την PACT ή το BECTU.

Η Equity είναι το συνδικάτο του Ηνωμένου Βασιλείου για τις τέχνες του θεάματος και της ψυχαγωγίας. Το PACT είναι ο εμπορικός οργανισμός του βρετανικού τομέα της οθόνης που εκπροσωπεί και υποστηρίζει τις ανεξάρτητες εταιρείες παραγωγής και διανομής.

Η BECTU, από την άλλη πλευρά, είναι η Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Ψυχαγωγικών Επικοινωνιών και Θεάτρου, η οποία περιλαμβάνει εργαζόμενους στον κλάδο των μέσων ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας.

Πρέπει να έχετε τα οικονομικά μέσα για να συντηρήσετε τον εαυτό σας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο δημιουργικός εργαζόμενος πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 1.270 λίρες Αγγλίας για 28 ημέρες εντός 31 ημερών από την υποβολή της αίτησης θεώρησης. Αυτό συνήθως αποδεικνύεται μέσω μιας κατάστασης τραπεζικού λογαριασμού.

Οι δημιουργικοί εργαζόμενοι των οποίων η Συνυποσχετική αναφέρει ότι ο εργοδότης τους θα καλύψει τον πρώτο μήνα παραμονής τους στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν χρειάζεται να πληρούν αυτή την απαίτηση.

Όσοι φέρνουν τις οικογένειές τους πρέπει επίσης να αποδείξουν την οικονομική δυνατότητα της οικογένειάς τους να συντηρηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Άφιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο με ETA στο πλαίσιο της παραχώρησης βίζας για δημιουργικούς εργαζομένους

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου και η παραχώρηση βίζας για δημιουργικούς εργαζόμενους: Πώς λειτουργεί;
Χορηγία εικόνας από DeOren Ra-Ki Robinson μέσω Pixabay

Είναι ζωτικής σημασίας για τους δημιουργικούς εργαζόμενους που ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο της παραχώρησης βίζας για δημιουργικούς εργαζόμενους να δουν έναν αξιωματικό μετανάστευσης κατά την άφιξη.

Οι δημιουργοί δεν θα επιτρέπεται να εργάζονται εάν χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές πύλες διαβατηρίων (eGates) κατά την είσοδό τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ένας αξιωματικός μετανάστευσης πρέπει να ελέγχει τις απαιτήσεις ενός δημιουργικού εργαζομένου στα σύνορα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσκομίσει το διαβατήριό του για να ελέγξει αν είναι υπήκοος κράτους χωρίς βίζα και αν έχει έγκυρη ETA.

Ο αξιωματικός μετανάστευσης πρέπει επίσης να επαληθεύσει εάν το COS του δημιουργικού εργαζόμενου είναι έγκυρο. Ο αξιωματικός θα ελέγξει επίσης αν έχουν τα μέσα για να συντηρηθούν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Για τα εξαρτώμενα μέλη των δημιουργικών εργαζομένων, ο υπάλληλος μετανάστευσης θα ελέγξει επίσης την απόδειξη της σχέσης τους.

Εάν όλα είναι εντάξει, ο υπάλληλος μετανάστευσης θα σφραγίσει τα διαβατήρια των δημιουργικών εργαζομένων.

Οι δημιουργικοί εργαζόμενοι που φθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω Ιρλανδίας πρέπει να έχουν άδεια εξ αποστάσεως.

Οι δημιουργικοί εργαζόμενοι που ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Ιρλανδία με την παραχώρηση βίζας για δημιουργικούς εργαζόμενους πρέπει να υποβάλουν αίτηση για απομακρυσμένη άδεια τουλάχιστον 72 ώρες πριν από την άφιξή τους.

Η παραχώρηση θεώρησης για τους δημιουργικούς εργαζόμενους: Μετανάστευσης μπορεί να συμπληρωθεί ηλεκτρονικά και να υποβληθεί στο ηλεκτρονικό γραμματοκιβώτιο της Συνοριοφυλακής BFTier5C@homeoffice.gov.uk.

Εάν ο δημιουργικός εργαζόμενος λάβει άδεια εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο υπάλληλος των συνόρων θα εξετάσει την αίτηση και θα θεωρήσει το έντυπο. Ο δημιουργικός εργαζόμενος πρέπει να φυλάξει το έντυπο μαζί με το διαβατήριό σας ως απόδειξη της άδειας παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο.