Η Σκωτία ενέκρινε το νομοσχέδιο για την επιβολή τέλους στους επισκέπτες που επιτρέπει στις πόλεις να φορολογούν τους τουρίστες το 2026

| 10 Ιουνίου, 2024
Η Σκωτία ενέκρινε το νομοσχέδιο για την επιβολή τέλους στους επισκέπτες που επιτρέπει στις πόλεις να φορολογούν τους τουρίστες το 2026

Η Σκωτία έκανε ένα σημαντικό βήμα για τη διαχείριση της εισροής τουριστών, ψηφίζοντας ένα νομοσχέδιο για τον τουριστικό φόρο.

Η πρόταση, γνωστή ως Visitor Levy Bill, εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο της Σκωτίας στις 28 Μαΐου 2024.

Επιτρέπει στις πόλεις της Σκωτίας να χρεώνουν τους τουρίστες με ένα μικρό νυχτερινό τέλος για τα καταλύματα εντός της δικαιοδοσίας τους.

Αυτό περιλαμβάνει διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία μιας πόλης, βραχυχρόνιες μισθώσεις και άλλα πληρωμένα καταλύματα.

Το νομοσχέδιο για το τέλος επισκεπτών αποσκοπεί στην τόνωση των τοπικών οικονομιών και στη διαχείριση των επιπτώσεων του τουρισμού.

Τα έσοδα που θα εισπράττονται από τον τουριστικό φόρο θα επανεπενδύονται σε τοπικές υπηρεσίες και ανέσεις.

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση της Σκωτίας τόνισε ότι η εφαρμογή οποιασδήποτε εισφοράς θα γίνει το νωρίτερο την άνοιξη του 2026.

Ιστορική νομοθεσία για την τουριστική διαχείριση στη Σκωτία

Η ψήφιση του νομοσχεδίου για την επιβολή φόρου στους επισκέπτες καθιστά τη Σκωτία την πρώτη συνιστώσα χώρα του Ηνωμένου Βασιλείου που εφαρμόζει ένα εθνικό πλαίσιο τουριστικού φόρου.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου, που προτάθηκε για πρώτη φορά το 2019, αποτελεί ορόσημο για το Ηνωμένο Βασίλειο, παρέχοντας στις τοπικές αρχές την αυτονομία να εισάγουν εισφορές επισκεπτών.

Η εισφορά επισκεπτών ή ο τουριστικός φόρος θα εφαρμόζεται ως ποσοστό επί του κόστους διαμονής τόσο για διαμονή αναψυχής όσο και για επαγγελματική διαμονή.

Η πρωτοβουλία αντλεί έμπνευση από παρόμοιες εισφορές σε ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Άμστερνταμ και το Βερολίνο.

Οι τουριστικοί φόροι σε τέτοιους προορισμούς έχουν συμβάλει επιτυχώς στις τοπικές οικονομίες.

Η πρωτεύουσα της Σκωτίας, το Εδιμβούργο, έχει υποστηρίξει ένθερμα την επιβολή της εισφοράς.

Ο Cammy Day, επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, χαρακτήρισε την έγκριση ως μια “σημαντική ημέρα” για το Εδιμβούργο, σύμφωνα με το δημοσίευμα του TTG Media.

Ελπίζει ότι το Εδιμβούργο θα είναι μεταξύ των πρώτων πόλεων που θα εφαρμόσουν έναν τουριστικό φόρο και θα επωφεληθούν από το γεγονός ότι είναι “ένας από τους πιο δημοφιλείς” προορισμούς στον κόσμο.

Day τόνισε επίσης τα πιθανά οφέλη για τις υποδομές και τις υπηρεσίες της πόλης.

Εφαρμογή της εισφοράς επισκεπτών και συμμετοχή της κοινότητας

Πριν από την εφαρμογή ενός τέλους επί των επισκεπτών, τα συμβούλια της Σκωτίας πρέπει να διαβουλεύονται εκτενώς με τις κοινότητες, τις επιχειρήσεις και τους τουριστικούς οργανισμούς.

Αυτή η περίοδος διαβούλευσης είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι το σύστημα εισφοράς είναι δίκαιο και επωφελές για όλους τους ενδιαφερόμενους.

Μετά από αυτές τις διαβουλεύσεις, υπάρχει μια περίοδος εφαρμογής 18 μηνών για την οριστικοποίηση της διαχείρισης και των μεθόδων συλλογής.

Ενώ ο σύμβουλος του Εδιμβούργου Day ήταν απογοητευμένος για την περίοδο εφαρμογής, αναγνώρισε ότι ο τομέας της φιλοξενίας θα χρειαστεί αυτόν τον “πρόσθετο χρόνο προετοιμασίας”.

“Φυσικά, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τον τομέα, το Visit Scotland και άλλους εταίρους για την ανάπτυξη του προγράμματος κατά τους επόμενους μήνες και χρόνια”, πρόσθεσε.

Η νομοθεσία περιλαμβάνει επίσης διάφορες βασικές διατάξεις για την αντιμετώπιση των ανησυχιών και τη διασφάλιση της δικαιοσύνης:

  • Τα άτομα που λαμβάνουν επιδόματα αναπηρίας από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ή της Σκωτίας απαλλάσσονται από την καταβολή του τουριστικού φόρου.
  • Οι υπουργοί της Σκωτίας έχουν επίσης την εξουσία να περιορίσουν τον αριθμό των διανυκτερεύσεων που μπορεί να εφαρμοστεί η εισφορά.
  • Τα συμβούλια που εισάγουν εισφορά πρέπει επίσης να συστήσουν ένα φόρουμ για την εποπτεία της εφαρμογής και του αντικτύπου της.

Επί του παρόντος αναπτύσσονται οδηγίες για τις τοπικές αρχές που θα βοηθήσουν στη διαδικασία αυτή.

Επιπλέον, η κυβέρνηση της Σκωτίας θα επανεξετάσει τον νόμο τρία χρόνια μετά την επιβολή της πρώτης εισφοράς, διασφαλίζοντας ότι παραμένει αποτελεσματικός και συναφής.

Οφέλη και στρατηγική χρήση του ταμείου του φόρου επισκεπτών

Τα έσοδα από την εισφορά επισκεπτών αναμένεται να παρέχουν μια βιώσιμη ροή χρηματοδότησης για τοπικές υπηρεσίες, πολιτιστικές δραστηριότητες και βελτιώσεις υποδομών.

Η ανάλυση της κυβέρνησης της Σκωτίας έδειξε ότι ένας μέτριος τουριστικός φόρος μεταξύ 1 και 2 λιρών ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση θα μπορούσε να αποφέρει από 237 έως 495 εκατομμύρια λίρες σε έσοδα για τις τοπικές αρχές ετησίως.

Το Εδιμβούργο σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια αυτά για να στηρίξει τη ζωντανή πολιτιστική του σκηνή και να διατηρήσει την ιδιότητά του ως κορυφαίου παγκόσμιου τουριστικού προορισμού.

Ο υπουργός επενδύσεων της Σκωτίας, Tom Arthur, πιστεύει ότι οι εισφορές επισκεπτών θα ενισχύσουν τη φήμη της Σκωτίας ως βιώσιμου προορισμού.

“Επιδιώξαμε να παρέχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευελιξία στις τοπικές αρχές”, δήλωσε.

Οι τοπικές αρχές μπορούν να προσαρμόσουν τις εισφορές επισκεπτών στις ανάγκες τους, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις στον τουρισμό και την τοπική οικονομία.

Ωστόσο, ο Άρθουρ πρόσθεσε ότι τα συμβούλια πρέπει “να ακούσουν τις επιχειρήσεις για να τους διευκολύνουν όσο το δυνατόν περισσότερο να υιοθετήσουν αυτά τα μέτρα”.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του UKHospitality για τη Σκωτία, Leon Thompson, εξέφρασε ανησυχίες για το πρόσθετο κόστος του φόρου για τους τουρίστες.

Είπε ότι θα μπορούσε να θέσει τη χώρα σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε σύγκριση με άλλους προορισμούς που δεν το διαθέτουν.

Ο Thompson υπογράμμισε επίσης την πιθανή οικονομική επιβάρυνση των παρόχων καταλυμάτων.

Τα ξενοδοχεία, οι επιχειρήσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης κ.λπ. ενδέχεται να χρειαστεί να επενδύσουν σε νέα συστήματα πληροφορικής και διοίκησης για τη διαχείριση της εισφοράς.

Άλλες εισφορές επισκεπτών και τουριστικοί φόροι στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η πόλη του Μάντσεστερ ήταν ο πρώτος βρετανικός προορισμός που επέβαλε “τέλος επισκεπτών” ύψους 1 λίρας ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση από τον Απρίλιο του 2023.

Μετά από μόλις ένα χρόνο, ο τουριστικός φόρος του Μάντσεστερ έχει συγκεντρώσει περίπου 2,8 εκατομμύρια λίρες, με στόχο τη χρηματοδότηση μέτρων για την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών.

Οι παραθαλάσσιες πόλεις Bournemouth, Christchurch και Poole (BCP) θα επιβάλουν την επόμενη φορά εισφορά επισκεπτών από τον Ιούλιο του 2024.

Ο τουριστικός φόρος της BCP, ο οποίος θα υποχρεώνει τους τουρίστες να πληρώνουν 2 λίρες ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση, αναμένεται να αποφέρει 12 εκατ. λίρες την επόμενη πενταετία.

Άλλες πόλεις που σχεδιάζουν να επιβάλουν τουριστικό φόρο είναι το Κέιμπριτζ και οι παραθαλάσσιες πόλεις της Κορνουάλης και του Ντέβον.

Η κυβέρνηση της Ουαλίας έχει επίσης προτείνει τη θέσπιση παρόμοιας νομοθεσίας, αλλά δεν έχει ακόμη προτείνει χρονοδιάγραμμα.

Η Αγγλία, από την άλλη πλευρά, δεν σχεδιάζει να προτείνει μια πολιτική για τις εισφορές επισκεπτών σε ολόκληρη τη χώρα.

Ωστόσο, μόλις εφαρμοστεί πλήρως το νέο σύστημα ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής άδειας (ETA), όλοι οι υπήκοοι χωρών που δεν διαθέτουν βίζα και επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να πληρώνουν επιπλέον.

Η ETA είναι μια ψηφιακή ταξιδιωτική άδεια αξίας 10 λιρών που ισχύει για δύο χρόνια και επιτρέπει πολλαπλές σύντομες διαμονές έως και έξι μηνών.

Αυτό περιλαμβάνει σύντομες επισκέψεις για τουρισμό, επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους, επιχειρήσεις, σπουδές, προσωρινή δημιουργική εργασία και διαμετακόμιση.

Επί του παρόντος, μόνο οι επισκέπτες από το Μπαχρέιν, την Ιορδανία, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πρέπει να έχουν ETA πριν ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.