Η Σαουδική Αραβία απλοποιεί την έκδοση θεωρήσεων με νέα ενιαία πλατφόρμα

| 26 Δεκεμβρίου, 2023
Η Σαουδική Αραβία απλοποιεί την έκδοση θεωρήσεων με νέα ενιαία πλατφόρμα

Το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας (KSA) εγκαινίασε μια ενιαία πλατφόρμα θεωρήσεων, την “KSA Visa”, για να απλοποιήσει τις διαδικασίες υποβολής αιτήσεων θεωρήσεων και να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες.

Ο Abdulhadi Almansouri, βοηθός υπουργός εκτελεστικών υποθέσεων του Βασιλείου στο Υπουργείο Εξωτερικών, παρουσίασε τη νέα πλατφόρμα θεωρήσεων της χώρας, καθώς μίλησε στο Digital Government Forum (DGF) στο Ριάντ στις 19 Δεκεμβρίου 2023.

Ο Almansouri λέει ότι η πλατφόρμα συνδέεται με πάνω από 30 υπουργεία, αρχές και φορείς του ιδιωτικού τομέα. Στόχος του είναι να αυτοματοποιήσει τις διαδικασίες έκδοσης θεωρήσεων, βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα και βελτιώνοντας τη συνολική εμπειρία των επισκεπτών.

Η πλατφόρμα θεωρήσεων της KSA μπορεί να διευκολύνει τις διαδικασίες για την απόκτηση διαφόρων τύπων θεωρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της θεώρησης Χατζ ή της θεώρησης επίσκεψης για Ουμρά ή τουρισμό, καθώς και της θεώρησης εργασίας.

Το λανσάρισμα είναι έγκαιρο για τους αναμενόμενους δύο εκατομμύρια Ινδούς προσκυνητές του Χατζ. Καθώς οι προσκυνητές Umrah της Ινδίας αναμένεται να αυξηθούν, η Σαουδική Αραβία στοχεύει να κάνει την εμπειρία απρόσκοπτη. Η χώρα στοχεύει να φιλοξενήσει 175.025 Ινδούς προσκυνητές κατά τη διάρκεια της περιόδου Χατζ του 2024.

Η Σαουδική Αραβία συνεργάστηκε επίσης με 56 χώρες για την ψηφιοποίηση των θεωρήσεων. Σύμφωνα με τους τουριστικούς στόχους του Βασιλείου, έχει εκδώσει 18,6 εκατομμύρια θεωρήσεις το 2023, επιτυγχάνοντας ψηφιακές εγκρίσεις σε 60 δευτερόλεπτα.

Τι είναι η πλατφόρμα KSA Visa;

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας στοχεύει να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες έως το 2030, εγκαινιάζοντας νέους προορισμούς και αυξάνοντας τον στόχο της σε 150 εκατομμύρια επισκέψεις ετησίως.

Προηγουμένως, οι αιτήσεις θεώρησης για το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας διεκπεραιώνονταν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Εξωτερικών (MOFA) στη διεύθυνση visa.mofa.gov.sa.

Με τη νέα beta έκδοση της ενιαίας πλατφόρμας θεωρήσεων, η πλατφόρμα KSA Visa στο Ksavisa. sa επιτρέπει στους επισκέπτες να υποβάλλουν αίτηση για τις θεωρήσεις τους απρόσκοπτα.

Η KSA Visa χρησιμοποιεί μια έξυπνη μηχανή αναζήτησης για γρήγορη πρόσβαση στις διαθέσιμες θεωρήσεις. Προσφέρει επίσης έναν κεντρικό οδηγό για την κατανόηση των απαιτήσεων θεωρήσεων και των διαδικασιών υποβολής αιτήσεων. Μπορεί να κατευθύνει τους ταξιδιώτες σε τι v

Η πλατφόρμα περιλαμβάνει επίσης έναν ενημερωμένο προσωπικό φάκελο για τους επισκέπτες, διευκολύνοντας τις αιτήσεις θεώρησης που υποβάλλονται για πρώτη φορά και διευκολύνοντας ταχύτερα τις επόμενες αιτήσεις.

Απλούστερη διαδικασία αίτησης θεώρησης

Οι ταξιδιώτες μπορούν να ελέγξουν τις απαιτήσεις για τη βίζα που επιθυμούν στην πλατφόρμα θεωρήσεων της KSA. Πληρώντας αυτές τις προϋποθέσεις, μπορεί κανείς να υποβάλει εύκολα αίτηση για θεώρηση της KSA.

Αρχικά, πρέπει να επιλέξουν τον σκοπό της επίσκεψής τους και να εισάγουν την εθνικότητά τους. Στη συνέχεια, η πλατφόρμα θα προτρέπει τους αιτούντες να επιλέξουν μεταξύ των επιλέξιμων θεωρήσεων.

Για την επιλογή eVisa, οι αιτούντες θα κληθούν να γνωστοποιήσουν τις λεπτομέρειες του ταξιδιού τους (π.χ. την αναμενόμενη ημερομηνία άφιξης στη Σαουδική Αραβία), τη χώρα διαμονής τους και την πλησιέστερη πρεσβεία.

Οι ταξιδιώτες πρέπει επίσης να παρέχουν προσωπικές πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, αριθμό κινητού τηλεφώνου και διεύθυνση, και να προσδιορίζουν το φύλο, την οικογενειακή κατάσταση και την ημερομηνία γέννησής τους. Στη συνέχεια θα πρέπει να ανεβάσουν μια φωτογραφία μεγέθους διαβατηρίου.

Στη συνέχεια, οι ταξιδιώτες πρέπει να δώσουν τα στοιχεία του διαβατηρίου τους και να ανεβάσουν ένα αντίγραφο του διαβατηρίου τους, καθώς και τα απαιτούμενα έγγραφα για την επιλεγμένη βίζα.

Στη συνέχεια, οι ταξιδιώτες πρέπει να συμφωνήσουν με τους όρους και τις προϋποθέσεις και να επανεξετάσουν τις λεπτομέρειες της αίτησης. Θα πρέπει επίσης να επιλέξουν ιατρική ασφάλιση απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις και επιλέγοντας έναν πάροχο στη Σαουδική Αραβία.

Τέλος, οι αιτούντες μπορούν να πληρώσουν για την αίτηση eVisa της Σαουδικής Αραβίας εξετάζοντας το κόστος και συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική πληρωμή με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

Πλατφόρμα θεώρησης KSA και ενιαία θεώρηση GCC

Η καθιέρωση της νέας σαουδαραβικής πλατφόρμας ευθυγραμμίζεται με την πρωτοβουλία του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) για την καθιέρωση μιας ενιαίας τουριστικής θεώρησης του Κόλπου.

Η ενιαία θεώρηση του ΣΣΚ αποσκοπεί στη διευκόλυνση των ταξιδιών μεταξύ των χωρών μελών, απλοποιώντας τη μετανάστευση για ταξιδιώτες που έχουν προ-επαληθευτεί και είναι χαμηλού κινδύνου.

Με μια απλή θεώρηση, οι τουρίστες μπορούν να εξερευνήσουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, το Κατάρ, το Ομάν και το Κουβέιτ με ευκολία.

Το Ανώτατο Συμβούλιο ενέκρινε την απόφαση των χωρών του ΣΣΚ κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ντόχα τον Νοέμβριο του 2023. Εξουσιοδότησε τους υπουργούς Εσωτερικών του ΣΣΚ να λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα για την εφαρμογή των εν λόγω επικαιροποιημένων κανονισμών για τις θεωρήσεις.

Το σύστημα ενιαίας βίζας του ΣΣΚ θα τεθεί σε λειτουργία μεταξύ 2024 και 2025 και στις έξι χώρες μέλη.

Θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της στρατηγικής για τον τουρισμό GCC 2030. Ο στόχος είναι να προσελκύσει 128,7 εκατομμύρια τουρίστες έως το 2030, δηλαδή αύξηση 136,6% σε σύγκριση με το 2021.

Η ενιαία θεώρηση του ΣΣΚ θα είναι παρόμοια με τη θεώρηση Σένγκεν στην Ευρώπη, η οποία επιτρέπει άνετα ταξίδια σε 23 χώρες μέλη της ΕΕ και γειτονικά κράτη χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα.

Οι αιτήσεις θεώρησης Σένγκεν θα μεταφερθούν επίσης σε μια ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα από το 2026.