Η Ναμίμπια προτείνει την υποχρέωση θεώρησης για τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου και 30 άλλων χωρών

| 17 Ιουνίου, 2024
Η Ναμίμπια προτείνει την υποχρέωση θεώρησης για τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου και 30 άλλων χωρών

Οι Βρετανοί υπήκοοι και οι πολίτες 30 άλλων χωρών θα χρειάζονται σύντομα βίζα για να επισκεφθούν τη Ναμίμπια.

Τον Μάιο του 2024, το Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης, Ασφάλειας και Προστασίας της Ναμίμπια ανακοίνωσε ότι οι πολίτες από 31 χώρες θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση για θεώρηση κατά την άφιξη.

Οι χώρες αυτές περιλαμβάνουν το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ), τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ελβετία, τις Κάτω Χώρες, την Αυστρία, το Βέλγιο και τις Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ).

Πολλές από αυτές τις χώρες είναι σημαντικές για τις αγορές προμηθειών της Ναμίμπια και προηγουμένως ήταν στον κατάλογο των χωρών που δεν είχαν βίζα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Ναμίμπια “επέδειξε καλή θέληση και παρείχε ευνοϊκή μεταχείριση σε υπηκόους διαφόρων χωρών”.

“Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες αυτές, ορισμένα έθνη δεν ανταποκρίθηκαν”, τόνισε το υπουργείο της Ναμίμπια.

Η δήλωση έγραφε: “Υπό το πρίσμα αυτών των ανισοτήτων, η κυβέρνηση έκρινε απαραίτητο να εφαρμόσει την υποχρέωση θεώρησης για να διασφαλίσει την ισοτιμία και τη δικαιοσύνη στις διπλωματικές αλληλεπιδράσεις”.

Η δήλωση του Υπουργείου της Ναμίμπια δεν περιλάμβανε συγκεκριμένη ημερομηνία για την εφαρμογή του νέου καθεστώτος θεωρήσεων.

Μόλις τεθεί σε ισχύ, οι πολίτες των 31 νέων πληγεισών χωρών θα λαμβάνουν βίζα κατά την άφιξή τους στη Ναμίμπια.

Ωστόσο, θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση θεώρησης και να πληρώσουν ένα τέλος.

Επί του παρόντος, η Ναμίμπια χρεώνει τέλος τουριστικής θεώρησης 95 λιρών ανά άτομο για τους πολίτες άλλων χωρών που επισκέπτονται τη χώρα.

Χώρες των οποίων οι πολίτες θα χρειάζονται σύντομα θεώρηση για να επισκεφθούν τη Ναμίμπια

Η Ναμίμπια πρόκειται να εφαρμόσει την υποχρέωση θεώρησης για 31 χώρες που προηγουμένως εξαιρούνταν.

Οι χώρες αυτές απαιτούν επίσης επί του παρόντος από τους Ναμίμπιανς να αποκτήσουν βίζα για σύντομα ταξίδια.

Οι πολίτες αυτών των χωρών θα χρειαστούν βίζα για να επισκεφθούν τη χώρα.

  1. Αρμενία
  2. Αυστρία
  3. Αζερμπαϊτζάν
  4. Λευκορωσία
  5. Βέλγιο
  6. Καναδάς
  7. Δανία
  8. Φινλανδία
  9. Γαλλία
  10. Γερμανία
  11. Ισλανδία
  12. Ιρλανδία
  13. Ιταλία
  14. Ιαπωνία
  15. Καζακστάν
  16. Κιργιζία
  17. Λιχτενστάιν
  18. Λουξεμβούργο
  19. Μολδαβία
  20. Ολλανδία
  21. Νορβηγία
  22. Πορτογαλία
  23. Ισπανία
  24. Σουηδία
  25. Ελβετία
  26. Τατζικιστάν
  27. Τουρκμενιστάν
  28. Ουκρανία
  29. Ηνωμένο Βασίλειο
  30. Ηνωμένες Πολιτείες
  31. Ουζμπεκιστάν

Η αλλαγή δεν θα επηρεάσει τις χώρες με αμοιβαίες συμφωνίες θεωρήσεων με τη Ναμίμπια.

Πρόκειται για χώρες όπως η Αγκόλα, η Μποτσουάνα, η Νότια Αφρική και η Ζιμπάμπουε.

Παλαιότερη συμφωνία αμοιβαιότητας θεωρήσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ναμίμπια

Η προτεινόμενη από τη Ναμίμπια βίζα για τους Βρετανούς επισκέπτες αποτελεί απάντηση στην πρόσφατη αλλαγή πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου.

Προηγουμένως, οι Ναμίμπιανς μπορούσαν να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για σύντομες επισκέψεις χωρίς βίζα.

Ωστόσο, τον Ιούλιο του 2023, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επέβαλε νέα υποχρέωση θεώρησης για τους πολίτες της Ναμίμπια.

Οι Ναμίμπιανς που επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο για τουρισμό, επαγγελματικές ή οικογενειακές επισκέψεις αντιμετωπίζουν πλέον μια πιο αυστηρή και χρονοβόρα διαδικασία αίτησης θεώρησης.

Η νέα απαίτηση επηρέασε πολλούς Ναμίμπιανς, οδηγώντας σε αυξημένο κόστος ταξιδιού και μεγαλύτερους χρόνους αναμονής για την έγκριση της θεώρησης.

Ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής στη Ναμίμπια, Τσαρλς Μουρ, αποκάλυψε ότι αυτό οφείλεται στη “σημαντική αύξηση των αιτήσεων ασύλου” από υπηκόους της Ναμίμπια που φθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

“Αυτό συνιστά κατάχρηση της διάταξης για επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο για περιορισμένο χρονικό διάστημα ως υπήκοοι χωρίς βίζα”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης.

Δεδομένου ότι οι υπήκοοι του Ναμί χρειάζονται πλέον βίζα για να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν είναι πλέον επιλέξιμοι για το νέο σύστημα ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής άδειας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Moore δήλωσε ότι η κυβέρνηση αποδέχεται την πρόταση της Ναμίμπια να απαιτεί βίζα για τους Βρετανούς πολίτες που επισκέπτονται τη χώρα.

“Σέβομαι το δικαίωμα της Ναμίμπια να επιβάλει καθεστώς θεωρήσεων”, δήλωσε στη Namibian Broadcasting Corporation (NBC) στις 5 Ιουνίου, σύμφωνα με την εφημερίδα The Namibian.

Ο Moore αναγνωρίζει ότι κάθε κυβέρνηση έχει την ευθύνη να “προστατεύει τα σύνορα της χώρας και να ελέγχει ποιος μπαίνει και βγαίνει από τη χώρα”.

Πιθανός αντίκτυπος στον τουρισμό και τις επιχειρήσεις

Η νέα απαίτηση θεώρησης για τις ζωτικής σημασίας ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσε να έχει διάφορες επιπτώσεις στον τουριστικό και επιχειρηματικό τομέα της Ναμίμπια.

Η υποχρέωση θεώρησης θα μπορούσε να αποτρέψει ορισμένους τουρίστες από το να επισκεφθούν τη Ναμίμπια, επηρεάζοντας την τοπική τουριστική βιομηχανία.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Συμβουλίου Προώθησης και Ανάπτυξης Επενδύσεων της Ναμίμπια (NIPDB), Nangula Uaandja, λέει ότι η χρονική στιγμή της απόφασης ήταν“λιγότερο από ιδανική“.

Ανέφερε “προκλήσεις της ανεργίας” και την ανάγκη να επιταχυνθεί η ανάκαμψη του τουρισμού από τις επιπτώσεις του COVID-19.

Ο τομέας του τουρισμού αποτελεί προτεραιότητα για τη Ναμίμπια, καθώς απασχολεί πολλούς από τους πολίτες της και συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία της χώρας.

Η Ναμίμπια είναι ένας δημοφιλής προορισμός που συνήθως συνδυάζεται με τη Νότια Αφρική, τη Μποτσουάνα ή τη Ζάμπια.

Ωστόσο, η Uaandja τόνισε ότι “κατανοεί από πού προέρχεται το υπουργικό συμβούλιο”.

Είπε ότι παρά την απαίτηση θεώρησης, “είμαι βέβαιος ότι οι τουρίστες και οι επενδυτές θα συνεχίσουν να συρρέουν στη Ναμίμπια”.

Ο Chris Mears, διευθύνων σύμβουλος της Αφρικανικής Ένωσης Ταξιδίων και Τουρισμού (ATTA), δήλωσε ότι οι πρόσθετες διοικητικές διαδικασίες και το κόστος μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο.

“Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν πρόκειται για φορείς εκμετάλλευσης ή αεροπορικές εταιρείες που έχουν ειδικές προσφορές για τις καθυστερήσεις, διότι μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στην κράτηση”, δήλωσε στο Travel and Gossip.

Η εξασφάλιση μιας ομαλής και γρήγορης διαδικασίας υποβολής αιτήσεων θεώρησης θα είναι απαραίτητη για τον μετριασμό τυχόν αρνητικών επιπτώσεων στα επαγγελματικά ταξίδια.