Η νέα βίζα εργασίας της Νότιας Κορέας επιτρέπει στους αλλοδαπούς να παραμείνουν έως και 2 χρόνια

| 12 Ιανουαρίου, 2024
Η νέα βίζα εργασίας της Νότιας Κορέας επιτρέπει στους αλλοδαπούς να παραμείνουν έως και 2 χρόνια

Η Νότια Κορέα αγκαλιάζει την κουλτούρα των ψηφιακών νομάδων, ιδιαίτερα την “workation” ή την κουλτούρα της απομακρυσμένης εργασίας και των παρατεταμένων διακοπών.

Από την 1η Ιανουαρίου 2024, η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας εισήγαγε τη νέα βίζα Workation ή βίζα ψηφιακού νομάδα.

Πάνω από 60 χώρες έχουν θεσπίσει θεωρήσεις ψηφιακού νομάδα, ανταποκρινόμενες στις αυξανόμενες τάσεις των επαγγελματικών μετακινήσεων και της εξ αποστάσεως εργασίας.

“Ελπίζουμε ότι η βίζα για διακοπές εργασίας θα επιτρέψει στους υψηλά αμειβόμενους αλλοδαπούς να παραμείνουν στις διάφορες περιοχές της Κορέας και να αναζωογονήσουν την τοπική οικονομία. Ελπίζουμε ότι η βίζα θα είναι μια ευκαιρία για μας να προβάλλουμε τη χώρα μας και τον πολιτισμό μας”, δήλωσε το νοτιοκορεατικό υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως αναφέρει το Korea JoongAng Daily .

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την εφαρμογή αυτή ως δοκιμή για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς της. Ωστόσο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης στοχεύει στη βελτίωση της εξ αποστάσεως εργασίας και του τουρισμού για τους αλλοδαπούς στην Κορέα.

Ποια είναι η βίζα εργασίας της Νότιας Κορέας

Η νέα βίζα εργασίας της Νότιας Κορέας επιτρέπει στους αλλοδαπούς να παραμείνουν για ένα έτος από την ημερομηνία εισόδου τους, με δυνατότητα παράτασης για ένα ακόμη έτος.

Έχουν επίσης το δικαίωμα να φέρουν σύντροφο και παιδιά κάτω των 18 ετών.

Είναι ζωτικής σημασίας να σημειωθεί ότι η βίζα Workation δεν επιτρέπει στους ψηφιακούς νομάδες να αναζητήσουν εργασία ή να ασκήσουν κερδοφόρα εργασία εντός της Νότιας Κορέας.

Πριν από τη βίζα Workation, οι αλλοδαποί που σκοπεύουν να εργαστούν ενώ ταξιδεύουν στη χώρα πρέπει να έχουν τουριστική βίζα. Ισχύει μόνο για διαμονή μικρότερη των 90 ημερών.

Για παραμονή άνω των 90 ημερών στη Νότια Κορέα, οι αλλοδαποί πρέπει να υποβάλουν αίτηση για εγγραφή αλλοδαπού στο υποκατάστημα μετανάστευσης που είναι αρμόδιο για τη διαμονή τους. Αυτό πρέπει να γίνει εντός 90 ημερών από την ημερομηνία εισόδου στη χώρα.

Κατά την αλλαγή κατοικίας στη Νότια Κορέα, οι αλλοδαποί πρέπει επίσης να αναφέρουν τη νέα τους διεύθυνση είτε στο υποκατάστημα μετανάστευσης είτε στο τοπικό γραφείο της πόλης, της κομητείας ή της περιφέρειας που είναι αρμόδιο για τον νέο τόπο κατοικίας. Η διεύθυνσή τους πρέπει να ενημερωθεί εντός 14 ημερών από τη μετακόμισή τους.

Απαιτήσεις και επιλεξιμότητα

Η βίζα Workation της Νότιας Κορέας είναι ισοδύναμη με άλλες βίζες ψηφιακού νομάδα για ξένους υπηκόους που θέλουν να εργαστούν ενώ διαμένουν και κάνουν διακοπές στη χώρα.

Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι τουλάχιστον 18 ετών. Πρέπει επίσης να είναι ιδιοκτήτες μιας αλλοδαπής εταιρείας ή να έχουν απασχοληθεί σε μια αλλοδαπή εταιρεία για τουλάχιστον ένα έτος.

Πρέπει επίσης να κερδίζουν πάνω από το διπλάσιο του κατά κεφαλήν Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ) της Κορέας του προηγούμενου έτους μετά την αφαίρεση των φόρων.

Η Τράπεζα της Κορέας ανακοινώνει ετησίως το ΑΕΕ της Νότιας Κορέας. Από το 2022, αυτό είναι περίπου 51.000 λίρες Αγγλίας (65.000 δολάρια ή 59.000 ευρώ) ετησίως μετά από φόρους.

Οι υποψήφιοι θα υποβληθούν επίσης σε έλεγχο ποινικού μητρώου.

Απαιτείται επίσης να έχουν ιδιωτική ασφάλιση υγείας με κάλυψη τουλάχιστον 60.378 λιρών Αγγλίας (₩100 εκατ. ευρώ), ώστε να διασφαλίζεται η ικανότητά τους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Οι αλλοδαποί που βρίσκονται ήδη στη Νότια Κορέα μπορούν να μεταβούν από την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης, την τουριστική θεώρηση ή τη θεώρηση βραχυπρόθεσμης διαμονής στη θεώρηση εργασίας.

Τι είναι το “workation”; Ποιος θεωρείται ψηφιακός νομάδας;

Το workation είναι μια σύγχρονη τάση κατά την οποία οι άνθρωποι διατηρούν μια κανονική ρουτίνα εργασίας ενώ ταξιδεύουν για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Ο ψηφιακός νομάδας είναι κάποιος που χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να εργάζεται εξ αποστάσεως και να ζει έναν νομαδικό τρόπο ζωής, απαλλαγμένος από τους περιορισμούς ενός φυσικού γραφείου.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο ψηφιακός νομάδας δεν πρέπει να συγχέεται με τον εργαζόμενο εξ αποστάσεως.

Ο απομακρυσμένος εργαζόμενος είναι κάποιος που μπορεί να εργάζεται από οποιαδήποτε τοποθεσία χωρίς να είναι φυσικά παρών σε συγκεκριμένο χώρο εργασίας.

Η εργασία εξ αποστάσεως περιλαμβάνει την απασχόληση σε μία μόνο εταιρεία, αλλά την εργασία εκτός γραφείου. Αυτό μπορεί να γίνει στο σπίτι, σε δημόσιους χώρους, όπως καφετέριες, ή σε κοινόχρηστο χώρο εργασίας με πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Από την άλλη πλευρά, οι ψηφιακοί νομάδες είναι εργαζόμενοι εξ αποστάσεως που ενσωματώνουν τακτικά ταξίδια στον τρόπο ζωής τους. Συχνά εργάζονται από διαφορετικές χώρες ή πόλεις με την πάροδο του χρόνου.

Πολλές χώρες της Ευρώπης, της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας θέσπισαν πρόσφατα θεωρήσεις εργασίας για ψηφιακούς νομάδες, προκειμένου να προσαρμοστούν στην μεταβαλλόμενη φύση της εργασίας.

Η βίζα ψηφιακού νομάδα του Ηνωμένου Βασιλείου

Επί του παρόντος, το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) δεν εφαρμόζει καθεστώς θεώρησης ψηφιακού νομάδα. Οι ψηφιακοί νομάδες θεωρούνται ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι και πρέπει να αποκτήσουν άλλη μορφή θεώρησης που να καλύπτει αυτούς τους τομείς.

Για τους ψηφιακούς νομάδες, η εργασία στο Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να είναι δυνατή με τις ακόλουθες βρετανικές θεωρήσεις. Αυτές περιλαμβάνουν θεωρήσεις για άτομα με υψηλό δυναμικό, θεωρήσεις για παγκόσμια ταλέντα, θεωρήσεις για νεοσύστατες επιχειρήσεις, θεωρήσεις για καινοτόμους και θεωρήσεις για ειδικευμένους εργαζόμενους.

Η θεώρηση για προσωρινό εργαζόμενο στο Ηνωμένο Βασίλειο προσφέρει επίσης μια πιο απλή επιλογή.

Επιτρέπει την εργασία για περιορισμένο χρονικό διάστημα και καλύπτει διάφορους τομείς απασχόλησης. Αυτές είναι η φιλανθρωπική εργασία, η δημιουργική εργασία, η εποχιακή εργασία, οι κυβερνητικές ανταλλαγές, οι διεθνείς συμφωνίες και η θρησκευτική εργασία.

Ωστόσο, το καθένα απαιτεί βρετανικό χορηγό και τήρηση συγκεκριμένων οικονομικών κριτηρίων. Αυτή μπορεί να είναι η απλούστερη και γρηγορότερη οδός εάν εργάζεστε κυρίως σε βρετανική εταιρεία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *