Η μη κερδοσκοπική ομάδα πιστεύει ότι η έναρξη της ETA πρέπει να σταματήσει προσωρινά

| 20 Μαρτίου, 2024

Στην έρευνα της Επιτροπής Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) σχετικά με τα ηλεκτρονικά συνοριακά συστήματα ακούστηκε η έκκληση να ανασταλεί η έναρξη της ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής άδειας (ETA).

Η Monique Hawkins από το The3Million προέτρεψε την κυβέρνηση να επικεντρωθεί στη μετάβαση των φυσικών μεταναστευτικών καταστάσεων σε ψηφιακά αρχεία μετανάστευσης ή eVisas.

“Πραγματικά πιστεύω ότι το [the ETA launch] πρέπει να σταματήσει”, είπε.

Ο Χόκινς πρόσθεσε ότι πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση στην επίλυση των τεχνικών προβλημάτων της βάσης δεδομένων μετανάστευσης.

Η ομάδα The3Million είναι μια μη κερδοσκοπική ομάδα που εκπροσωπεί τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) και της Ελβετίας που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και διεξάγει εκστρατείες για τα δικαιώματά τους.

Το Υπουργείο Εσωτερικών μετατρέπει επί του παρόντος τα φυσικά έγγραφα θεωρήσεων σε eVisas.

Από την 1η Ιανουαρίου 2025, θα εκδίδει μόνο ηλεκτρονικές θεωρήσεις και δεν θα παρέχει πλέον φυσικά αρχεία θεωρήσεων για τη μεταναστευτική κατάσταση.

Οι φυσικές καταστάσεις μετανάστευσης περιλαμβάνουν βιομετρικές κάρτες διαμονής (BRC), βιομετρικές άδειες διαμονής (BRP) και βινιέτες και αυτοκόλλητα διαβατηρίων.

Αυτά τα καθεστώτα μετανάστευσης αποδεικνύουν το δικαίωμα ενός μη βρετανικού προσώπου να εισέλθει, να ζήσει ή να εργαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Χόκινς σημείωσε ότι η Αυστραλία χρειάστηκε χρόνια για να εφαρμόσει το δικό της σύστημα ταξιδιωτικών αδειών προτού εισαγάγει ψηφιακά αρχεία για τους κατοίκους.

Το Ηνωμένο Βασίλειο εφαρμόζει την ETA ενώ προσπαθεί να μετατρέψει άλλα δύο εκατομμύρια ανθρώπους σε “ένα ψηφιακό καθεστώς που έχει αποδείξει προβλήματα”.

Πώς οι ανησυχίες για την ασφάλεια της βάσης δεδομένων eVisa μπορούν να επηρεάσουν την έναρξη του ETA

Το νέο σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ένα αυτοματοποιημένο σύστημα προέγκρισης ταξιδιωτικής άδειας για υπηκόους που δεν έχουν βίζα.

Όσοι έχουν μεταναστευτικό καθεστώς στο Ηνωμένο Βασίλειο απαλλάσσονται από την απαίτηση ETA, όπως και οι κάτοχοι βρετανικού ή ιρλανδικού διαβατηρίου.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα, οι αερομεταφορείς πρέπει να ελέγχουν τις έγκυρες άδειες των ταξιδιωτών χρησιμοποιώντας το σύστημα προηγμένων πληροφοριών για τους επιβάτες (API) του Ηνωμένου Βασιλείου.

Εάν το API ειδοποιήσει τους μεταφορείς ότι δεν υπάρχει αρχείο με τις ETA των ταξιδιωτών, οι μεταφορείς πρέπει να επαληθεύσουν χειροκίνητα τα δικαιώματα των ταξιδιωτών.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ελέγχεται αν οι ταξιδιώτες έχουν έγκυρη βίζα ή αν απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής ETA.

Οι μεταφορείς που μεταφέρουν ταξιδιώτες στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς έγκυρη άδεια ενδέχεται να αντιμετωπίσουν βαρύ πρόστιμο. Θα πληρώσουν επίσης το κόστος επιστροφής των ταξιδιωτών στο σημείο προέλευσής τους.

Οι Βρετανοί και οι Ιρλανδοί πολίτες μπορούν να επιδείξουν τα διαβατήριά τους και τα έγγραφα ταυτότητάς τους για να αποδείξουν την απαλλαγή τους από την ΕΤΑ.

Από την άλλη πλευρά, όσοι έχουν μεταναστευτικό καθεστώς στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να δυσκολευτούν περισσότερο να αποδείξουν την απαλλαγή τους από την ETA λόγω σφαλμάτων στη βάση δεδομένων, δήλωσε ο Hawkins.

Εάν οι αερομεταφορείς δεν τους επιτρέψουν να επιβιβαστούν στην πτήση τους προς το Ηνωμένο Βασίλειο, οι μη Βρετανοί κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσαν να χάσουν σημαντικές υποχρεώσεις, όπως η εργασία τους.

Πολύπλοκο σύστημα βάσης δεδομένων UKVI ή eVisa

Κατά τη συνάντηση με την Επιτροπή Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 12 Μαρτίου 2024, ο Hawkins κατέδειξε πόσο δύσκολο είναι να πλοηγηθεί κανείς στο σύστημα eVisa.

Όσοι διαθέτουν eVisas πρέπει να συνδεθούν στον ιστότοπο UK Visas and Immigration (UKVI) και να ζητήσουν έναν κωδικό.

Στη συνέχεια, μοιράζονται τον κωδικό με έναν αξιωματούχο, όπως έναν ιδιοκτήτη, έναν πιθανό εργοδότη ή έναν αξιωματικό της βρετανικής συνοριοφυλακής.

Στη συνέχεια, ο υπάλληλος πρέπει να συνδεθεί σε άλλον ιστότοπο ή πλατφόρμα και να εισάγει τον κωδικό μετοχής για να ελέγξει την εγκυρότητά του.

Αυτή η διαδικασία από μόνη της καθιστά δύσκολο για όσους διαθέτουν eVisas να αποδείξουν το μεταναστευτικό τους καθεστώς και να εξαιρεθούν όταν η έναρξη της ETA είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο προβληματική όταν η βάση δεδομένων δεν αναγνωρίζει τα δεδομένα που παρέχονται από το άτομο.

Είχε αναφερθεί ότι το σύστημα παρουσίαζε σπασμένα αρχεία και σφάλματα. Ο φάκελος ενός ατόμου μπορεί να εμφανίζει διαφορετική φωτογραφία ή συνδυασμό σωστών και λανθασμένων δεδομένων.

“Εάν βρίσκεστε στο εξωτερικό και δεν μπορείτε να πείσετε κάποιον ότι έχετε το δικαίωμα να βρίσκεστε στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν θα σας αφήσουν να επιβιβαστείτε”, δήλωσε ο Hawkins.

Πρότεινε ότι όλα τα άτομα που έχουν μεταναστευτικό καθεστώς στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να έχουν ταξιδιωτική ταυτότητα αντί για το σύστημα κωδικών κοινής χρήσης.

Αυτό μπορεί να είναι μια φυσική και πρωτότυπη απόδειξη του καθεστώτος μετανάστευσης ή μια ψηφιακή αναπαράσταση, όπως ένας 2D γραμμωτός κώδικας.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχει μια γραμμή υποστήριξης 24 ώρες το 24ωρο για τους ανθρώπους από το εξωτερικό στους οποίους δεν επιτρέπεται η επιβίβαση λόγω λαθών του συστήματος κατά την απόδειξη της μεταναστευτικής τους κατάστασης.

Πρέπει επίσης να υπάρχει μια σαφής δομή αποζημίωσης για τα προβλήματα των ταξιδιωτών.

Διόρθωση σφαλμάτων βάσης δεδομένων πριν από την έναρξη της ETA

“Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι ένα βασικό ζήτημα σήμερα, οπότε αυτό είναι μια ανησυχία εμπιστοσύνης για πολλούς χρήστες αυτών των συστημάτων”, δήλωσε ο Χόκινς.

Ο Guardian ανέφερε ότι πάνω από 76.000 άτομα ήταν καταχωρημένα με λανθασμένα στοιχεία στη βάση δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών για τη μετανάστευση.

Η βάση δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών ονομάζεται Πλατφόρμα προσωποκεντρικών δεδομένων (PCDP), η οποία αποθηκεύει δεδομένα 177 εκατομμυρίων ατόμων.

Αποτελεί μέρος ενός σχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για την ψηφιοποίηση των συστημάτων θεωρήσεων και μετανάστευσης. Έχει κοστίσει στο υπουργείο πάνω από 400 εκατομμύρια λίρες από το 2014.

Το PCDP παρακολουθεί το ιστορικό ενός μετανάστη με τα συστήματα μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως οι αιτήσεις θεώρησης και τα βιομετρικά δεδομένα.

Τα αρχεία του τροφοδοτούνται στο Atlas, ένα σύστημα του Υπουργείου Εσωτερικών στο οποίο έχουν πρόσβαση οι υπάλληλοι που ασχολούνται με τις υποθέσεις και οι αξιωματούχοι της Συνοριοφυλακής για να εξετάζουν τις πληροφορίες των μεταναστών.

Επιπλέον, διάφορα διαδικτυακά συστήματα που χρησιμοποιούνται από επιχειρήσεις και ιδιώτες για να αποδείξουν το μεταναστευτικό τους καθεστώς και τα δικαιώματά τους βασίζονται επίσης σε δεδομένα PCDP.

Όπως περιέγραψε ο Χόκινς, τα έγγραφα που διέρρευσαν έδειχναν ανακατεμένα ή συγχωνευμένα δεδομένα και τα βιογραφικά και βιομετρικά στοιχεία συνδέονταν λανθασμένα.

Τα λάθη στη βάση δεδομένων εμπόδιζαν τους ανθρώπους να αποδείξουν τα δικαιώματά τους να εργαστούν, να νοικιάσουν κατοικία ή να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν θεραπεία από το NHS.

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι το Γραφείο του Επιτρόπου Πληροφοριών διερευνά πιθανές παραβιάσεις δεδομένων.