Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πατάει τους απατεώνες εργοδότες και τους παράνομους εργαζόμενους

| 4 Σεπτεμβρίου, 2024
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πατάει τους απατεώνες εργοδότες και τους παράνομους εργαζόμενους
Φωτογραφία ευγενική προσφορά του Philafrenzy μέσω Wikimedia Commons

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) έχει ξεκινήσει μια πανεθνική καταστολή των εργοδοτών που προσλαμβάνουν παράνομους εργαζόμενους.

Οι τελευταίες προσπάθειες του Υπουργείου Εσωτερικών αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης των επιχειρήσεων σε εθνικό επίπεδο με τους μεταναστευτικούς νόμους.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής, οι ομάδες επιβολής της νομοθεσίας έθεσαν στο στόχαστρο εκατοντάδες επιχειρήσεις, οδηγώντας στην ανακάλυψη σημαντικών παραβάσεων.

Μεταξύ 18 και 24 Αυγούστου, ομάδες επιβολής της νομοθεσίας για τη μετανάστευση του Υπουργείου Εσωτερικών επισκέφθηκαν περισσότερες από 275 επαγγελματικές εγκαταστάσεις σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρωταρχικός τους στόχος ήταν να εντοπίσουν τους εργοδότες που απασχολούσαν παράνομα εργαζόμενους χωρίς τα κατάλληλα έγγραφα.

Η επιχείρηση στόχευε κλάδους που είναι γνωστοί για την πρόσληψη εργαζομένων χωρίς χαρτιά, όπως οι κατασκευές, η φιλοξενία και η γεωργία.

Από τις επιχειρήσεις που επιθεωρήθηκαν, 135 βρέθηκαν να απασχολούν παράνομους εργαζόμενους και έλαβαν επίσημες ειδοποιήσεις.

Οι ειδοποιήσεις αποτελούν σοβαρή νομική προειδοποίηση και μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλά πρόστιμα ή φυλάκιση για τους επαναλαμβανόμενους παραβάτες.

Εκτός από τη στόχευση των εργοδοτών, η επιχείρηση επικεντρώθηκε επίσης στους παράνομους εργαζόμενους.

Οι αρχές συνέλαβαν 85 άτομα που βρέθηκαν να εργάζονται χωρίς το απαραίτητο νομικό καθεστώς.

Οι εργαζόμενοι αυτοί αντιμετωπίζουν τώρα πιθανή απέλαση, ενώ οι υποθέσεις τους εξετάζονται από τους αξιωματούχους μετανάστευσης.

Αντίκτυπος των απατεώνων εργοδοτών και των παράνομων εργαζομένων στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου

Η υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Yvette Cooper δήλωσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών είναι αποφασισμένο να σταματήσει τους απατεώνες εργοδότες που εκμεταλλεύονται τους παράνομους μετανάστες εργαζόμενους.

Η παράνομη εργασία αποτελεί ένα επίμονο ζήτημα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με εκτεταμένες συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία.

Οι εργοδότες που προσλαμβάνουν παράνομους εργαζόμενους το κάνουν συχνά για να μειώσουν το κόστος, να πληρώσουν κάτω από τον κατώτατο μισθό και να αποφύγουν τους φόρους.

Αυτό όχι μόνο εκμεταλλεύεται τα ευάλωτα άτομα, αλλά υπονομεύει και τις επιχειρήσεις που ακολουθούν το νόμο και αντιμετωπίζουν δίκαια τους εργαζομένους τους.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει πατάξει αυτές τις πρακτικές στο πλαίσιο του στόχου της να μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων χωρίς χαρτιά στη χώρα.

Με την πάταξη των αθέμιτων εργοδοτών, η κυβέρνηση στοχεύει στη δημιουργία ενός δικαιότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των νόμιμων εργαζομένων.

Η επιχείρηση αυτή αποσκοπεί επίσης στο να καθησυχάσει το κοινό ότι η κυβέρνηση λαμβάνει σοβαρά υπόψη της την επιβολή της νομοθεσίας για τη μετανάστευση.

Ο Έντι Μοντγκόμερι, διευθυντής της Διεύθυνσης Επιβολής, Συμμόρφωσης και Εγκλήματος στην Υπηρεσία Επιβολής της Μετανάστευσης, είναι υπερήφανος για την ομάδα του.

“Η επιχείρηση αυτής της εβδομάδας δείχνει πόσο αφοσιωμένο είναι το Υπουργείο Εσωτερικών στην προστασία των ευάλωτων ατόμων και στην απόδοση ευθυνών στους εργοδότες”, δήλωσε.

Ο Cooper πρόσθεσε: “Ενώ η επιχείρηση αυτή σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, η δέσμευσή μας για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος συνεχίζεται”.

“Θα διασφαλίσουμε ότι όσοι παραβιάζουν τους κανόνες θα αντιμετωπίσουν την πλήρη ισχύ του νόμου”, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Σοβαρές κυρώσεις για τους εργοδότες που προσλαμβάνουν παράνομους εργαζόμενους

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πατάει τους απατεώνες εργοδότες και τους παράνομους εργαζόμενους
Χορηγία εικόνας από wal_172619 μέσω Pixabay

Οι επιχειρήσεις που διαπιστώνεται ότι απασχολούν εργαζόμενους χωρίς χαρτιά αντιμετωπίζουν αυστηρές κυρώσεις.

Από τον Φεβρουάριο του 2024, τα πρόστιμα για τους παραβάτες για πρώτη φορά μπορούν να φτάσουν τις 45.000 λίρες ανά παράνομο εργαζόμενο και τις 60.000 λίρες για κάθε επόμενη παράβαση.

Για τις επιχειρήσεις με άδεια χορηγού, η απασχόληση παράνομων εργαζομένων μπορεί να οδηγήσει σε έλεγχο της άδειας ή σε απότομη ακύρωση της άδειάς τους.

Εάν ανακληθεί η άδεια ενός χορηγού, μπορεί επίσης να ακυρωθούν οι θεωρήσεις εργασίας για το σύνολο του μεταναστευτικού εργατικού δυναμικού της εταιρείας.

Όσοι κρίνονται ένοχοι για εσκεμμένη παράβαση του νόμου μπορούν επίσης να αντιμετωπίσουν πιθανές ποινικές κατηγορίες και φυλάκιση.

Οι επιχειρήσεις που κρίνονται ένοχες για την πρόσληψη παράνομων εργαζομένων μπορούν επίσης να αντιμετωπίσουν άλλες σοβαρές κυρώσεις, όπως η απώλεια της άδειας λειτουργίας τους.

Για παράδειγμα, τα εστιατόρια και οι παμπ μπορεί να χάσουν τις άδειες αλκοόλ και οι κατασκευαστικές εταιρείες μπορεί να μην μπορούν να υποβάλουν προσφορές για δημόσιες συμβάσεις.

Η σύλληψη παράνομων εργαζομένων μπορεί επίσης να έχει αρνητικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η βλάβη της φήμης, η απώλεια πελατών και οι τεταμένες σχέσεις με προμηθευτές και συνεργάτες.

Συνεχείς προσπάθειες για την προστασία των εργαζομένων

Η πάταξη των απατεώνων εργοδοτών αφορά επίσης την προστασία των ευάλωτων εργαζομένων που ενδέχεται να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης.

“Οι συμμορίες πουλάνε πλήρη ψέματα σε αυτούς τους εργάτες, πριν αναγκαστούν να ζήσουν και να εργαστούν σε φρικτές συνθήκες για ένα πενιχρό ποσό”, δήλωσε ο Cooper.

Πολλοί παράνομοι εργαζόμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζουν σκληρές συνθήκες, όπως το να ζουν σε στενάχωρες, υποβαθμισμένες κατοικίες και να εργάζονται υπερβολικά πολλές ώρες.

Παρά τις σκληρές αυτές συνθήκες, εξακολουθούν να κερδίζουν μισθούς σημαντικά χαμηλότερους από τον κατώτατο, γεγονός που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να περικόπτουν το κόστος.

Οι εργαζόμενοι αυτοί ενδεχομένως εισέρχονται στη χώρα παράνομα ή παρατείνουν τη βίζα τους.

Οι ομάδες επιβολής της μετανάστευσης συνεργάζονται στενά με οργανισμούς όπως η Αρχή για τις συμμορίες και την κατάχρηση εργασίας, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι λαμβάνουν την υποστήριξη που χρειάζονται.

Αυτό περιλαμβάνει επίσης τη δυνατότητα των εργαζομένων να καταγγέλλουν την εκμετάλλευση και τη διασφάλιση της απόδοσης ευθυνών στους υπεύθυνους.

Η κυβέρνηση ενθαρρύνει επίσης το κοινό να αναφέρει στις αρχές οποιεσδήποτε υποψίες και οι αναφορές αυτές μπορούν να γίνονται ανώνυμα.

Οι ανησυχίες των επικριτών για τις επιχειρήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών στον τομέα της μετανάστευσης

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πατάει τους απατεώνες εργοδότες και τους παράνομους εργαζόμενους
Χορηγία εικόνας από Anil Sharma μέσω Pixabay

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι η επιχείρηση αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την καταπολέμηση της παράνομης εργασίας, ενώ στο μέλλον αναμένονται περισσότερες καταστολές.

Ορισμένες ομάδες υποστηρίζουν ότι η επικέντρωση στην τιμωρία των εργοδοτών και την κράτηση των εργαζομένων δεν αντιμετωπίζει τα βαθύτερα αίτια της παράνομης εργασίας.

Οι επικριτές λένε επίσης ότι το ισχύον μεταναστευτικό σύστημα είναι υπερβολικά περίπλοκο, γεγονός που μπορεί να ωθήσει ορισμένους εργαζόμενους σε παράνομη απασχόληση από απελπισία.

Πολλοί προτείνουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να παρέχει περισσότερους νόμιμους τρόπους για να εργάζονται οι μετανάστες και να προστατεύει καλύτερα τα δικαιώματά τους.

Άλλοι πιστεύουν ότι η απλούστευση του συστήματος και η παροχή μεγαλύτερης υποστήριξης στους μετανάστες θα μπορούσε να μειώσει την ανάγκη για καταστολές στο μέλλον.

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι εργαζόμενοι που κρατούνται ως αποτέλεσμα αυτών των επιχειρήσεων.

Ορισμένες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν αμφισβητήσει τις συνθήκες κράτησης των κρατούμενων εργαζομένων και το κατά πόσον τα δικαιώματά τους γίνονται σεβαστά.

Ωστόσο, η κυβέρνηση επιμένει ότι όλοι οι κρατούμενοι αντιμετωπίζονται σύμφωνα με το νόμο και ότι η ευημερία τους αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.

Προέτρεψε τους εργοδότες και τους εργαζομένους να συμμορφωθούν με τους νόμους του Ηνωμένου Βασιλείου για την απασχόληση, ώστε να δημιουργηθεί ένα ασφαλέστερο και δικαιότερο εργασιακό περιβάλλον.