Η Ευρωπόλ, ο Frontex αναφέρει ότι το ETIAS παρεμποδίζεται από καθυστερήσεις υπό την εποπτεία του eu-LISA

| 24 Ιανουαρίου, 2024
Η Ευρωπόλ, ο Frontex αναφέρει ότι το ETIAS παρεμποδίζεται από καθυστερήσεις υπό την εποπτεία του eu-LISA

Η έναρξη λειτουργίας του νέου Ευρωπαϊκού Συστήματος Ταξιδιωτικών Πληροφοριών και Αδειών (ETIAS) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) μαστίζεται από καθυστερήσεις.

Η Ευρωπόλ και ο Frontex προειδοποίησαν ότι τα επίμονα προβλήματα θα μπορούσαν ακόμη να εμποδίσουν την εφαρμογή ενός νέου συστήματος.

Η Ευρωπόλ είναι η υπηρεσία επιβολής του νόμου της ΕΕ. Υποστηρίζει όλα τα κράτη μέλη στην πρόληψη και την καταπολέμηση των σοβαρών εγκλημάτων και της τρομοκρατίας.

Από την άλλη πλευρά, ο Frontex επιβλέπει τον έλεγχο των συνόρων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Ανταλλάσσει πληροφορίες με τα μέλη της ΕΕ και τις γειτονικές χώρες εκτός ΕΕ που πλήττονται από τη μετανάστευση και το διασυνοριακό έγκλημα.

Η Statewatch, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που παρακολουθεί τις πολιτικές ελευθερίες στην ΕΕ, αποκάλυψε λεπτομέρειες από τις εκθέσεις και των δύο οργανισμών. Οι εκθέσεις καλύπτουν τις εξελίξεις στο ETIAS μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου 2023.

Σύμφωνα με αναφορές, η Ευρωπόλ και ο Frontex αποδίδουν τις καθυστερήσεις του ETIAS στον οργανισμό βάσεων δεδομένων της ΕΕ, τον eu-LISA, ο οποίος εποπτεύει την ανάπτυξη του ETIAS.

Ο eu-LISA σημαίνει Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη λειτουργική διαχείριση συστημάτων ΤΠ μεγάλης κλίμακας στον χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης.

Η νέα ταξιδιωτική άδεια της ΕΕ για τους πολίτες που δεν χρειάζονται βίζα

Το ETIAS είναι ένα νέο σύστημα χορήγησης ταξιδιωτικών αδειών για όλους τους υπηκόους που εισέρχονται στην ΕΕ χωρίς βίζα.

Οι αλλοδαποί υπήκοοι που δεν χρειάζονται θεώρηση για να επισκεφθούν τον Χώρο Σένγκεν της ΕΕ για σύντομα ταξίδια θα χρειαστούν ETIAS πριν από το ταξίδι τους.

Όλα τα άτομα που υποβάλλουν αίτηση για ένα ETIAS θα υποβάλλονται σε έλεγχο και θα δημιουργούν προφίλ με βάση βάσεις δεδομένων ασφαλείας και ένα σύνολο δεικτών κινδύνου.

Αρχικά είχε προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία το 2022, αλλά το πολύπλοκο σύστημα έκδοσης ταξιδιωτικών αδειών αντιμετώπισε πολλαπλές αναβολές.

Αν δεν υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις, το ETIAS θα τεθεί σε λειτουργία στα μέσα του 2025. Θα επεκταθεί σταδιακά σε διάστημα 12 μηνών.

Οι καθυστερήσεις τεχνολογίας εμποδίζουν την ανάπτυξη του ETIAS, λέει ο Frontex

Ο Frontex δήλωσε ότι η καθυστερημένη ανάπτυξη από τον eu-LISA κρίσιμων εργαλείων υποστήριξης των μεταφορέων και των ταξιδιωτών αποτελεί τον “κίνδυνο ύψιστης προτεραιότητας” για το ETIAS.

Οι καθυστερήσεις επηρεάζουν τη “λειτουργία αξιολόγησης για τον έλεγχο κινδύνου των εφαρμογών ETIAS”, η οποία δημιουργεί προφίλ ταξιδιωτών.

Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης ότι ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ δεν έχουν ακόμη ενεργήσει σχετικά με τα αιτήματα για την έγκριση υποδειγμάτων πληροφοριών για τη διαδικασία προσφυγής.

Τα υποδείγματα απαιτούνται για τους ταξιδιώτες που επιθυμούν να ασκήσουν προσφυγή κατά της απόρριψης, ανάκλησης ή ακύρωσης ενός ETIAS.

Επιπλέον, εξακολουθούν να αναπτύσσονται υποδείγματα για την άσκηση των δικαιωμάτων των υποκειμένων των δεδομένων.

Ορισμένα κράτη μέλη δεν έχουν επίσης υιοθετήσει νομοθεσία σχετική με το ETIAS και δεν διαθέτουν διαδικασίες για προσφυγές και προστασία δεδομένων.

Η έκθεση του Frontex υπογραμμίζει ότι η απουσία αυτών των πληροφοριών στον δημόσιο δικτυακό τόπο του ETIAS θα αποτελούσε ζήτημα συμμόρφωσης.

Οι κίνδυνοι δεν φαίνονται ακόμη κρίσιμοι, αλλά θα μπορούσαν να αποτελέσουν παράγοντα μελλοντικών καθυστερήσεων στην εφαρμογή του ETIAS.

Η καθυστέρηση του κεντρικού συστήματος ETIAS δυσχεραίνει το έργο της Ευρωπόλ

Η έκθεση της Ευρωπόλ αναφέρει: “Διάφορες εξελίξεις και δραστηριότητες δοκιμών που σχετίζονται με το κεντρικό σύστημα ETIAS εξακολουθούν να καθυστερούν μέχρι νεωτέρας από τον eu-LISA”.

“Οι καθυστερήσεις σε σχέση με το κεντρικό σύστημα ETIAS δημιουργούν προκλήσεις για τον προγραμματισμό και την εξεύρεση πόρων για το έργο ETIAS (και άλλα έργα διαλειτουργικότητας της ΕΕ) στην Ευρωπόλ”, αναφέρεται στην έκθεση.

Ο βασικός ρόλος της Ευρωπόλ στο ETIAS είναι να παρέχει γνωμοδοτήσεις στα κράτη μέλη της ΕΕ σχετικά με τις αιτήσεις με δεδομένα που ταιριάζουν με τις βάσεις δεδομένων τους.

Αυτή τη στιγμή δημιουργεί έναν νέο “κατάλογο παρακολούθησης” για πιθανούς τρομοκράτες και εγκληματίες. Προσπαθεί επίσης να λάβει άδεια για τη χρήση δεδομένων πολιτών από κράτη εκτός ΕΕ για την αξιολόγηση των αιτήσεων.

Ωστόσο, η Ευρωπόλ παραδέχθηκε επίσης στην έκθεσή της ότι χρειάζεται περισσότερους ανθρώπινους πόρους, παρά τους 20 πράκτορες που της παρέχει ο Frontex.

Ο οργανισμός ισχυρίζεται ότι πρέπει να καλύψει άλλες 38 θέσεις πλήρους απασχόλησης για να ανταποκριθεί στην απαίτηση 60 ωρών διεκπεραίωσης των αιτήσεων άδειας ταξιδιού.

Η άδεια ταξιδιού κινδυνεύει με περισσότερες καθυστερήσεις

Ενώ οι εκθέσεις βασίζονταν σε εξελίξεις το 2023, οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στον τεχνικό τομέα και στα κράτη μέλη υποδηλώνουν ότι το ETIAS ενδέχεται να αναβληθεί περαιτέρω.

Καθώς τα καθήκοντα δεν εκτελούνται και οι προθεσμίες που δεν τηρούνται συσσωρεύονται, οργανισμοί όπως η Ευρωπόλ και ο Frontex αντιμετωπίζουν όλο και πιο σύνθετες προκλήσεις.

Παρόλα αυτά, πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν το καθήκον τους και να προμηθεύονται και να σχεδιάζουν ένα σύστημα που χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητες.

Μένει να δούμε αν το σύστημα ETIAS θα είναι βιώσιμο μέχρι να αντιμετωπιστούν οι βασικές αιτίες αυτών των προβλημάτων.

Ψηφιοποίηση των ευρωπαϊκών ταξιδιών

Το ETIAS και το νέο αυτοματοποιημένο συνοριακό σύστημα της ΕΕ, το σύστημα εισόδου-εξόδου (EES ), πρόκειται να ψηφιοποιήσουν τα ταξίδια στην ΕΕ.

Το EES καταγράφει ψηφιακά τις εισόδους και τις εξόδους και θα αντικαταστήσει τη σφράγιση διαβατηρίου. Όταν τεθεί σε λειτουργία, οι ταξιδιώτες στον χώρο Σένγκεν πρέπει να υποβάλλονται σε βιομετρικούς ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Όπως το ETIAS, έτσι και το EES παρουσίασε καθυστερήσεις, αλλά τώρα έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2024.

Το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) εφαρμόζει επίσης το νέο του ψηφιακό σύστημα ταξιδιωτικών αδειών, το Electronic Travel Authorization (ETA), το οποίο λειτουργεί παρόμοια με το ETIAS.

Σε αντίθεση με το ETIAS, το βρετανικό ETA είναι ήδη εν μέρει λειτουργικό. Μέχρι το 2024, θα είναι υποχρεωτική για όλους τους υπηκόους που δεν χρειάζονται βίζα για σύντομα ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όλα τα νέα ψηφιακά συστήματα της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να ενισχύσουν την ασφάλεια και την ευκολία των ευρωπαϊκών ταξιδιών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *