Η Επιτροπή της ΕΕ προτείνει ψηφιακά διαβατήρια και ταυτότητες για ευκολότερα ταξίδια

| 21 Οκτωβρίου, 2024
Η Επιτροπή της ΕΕ προτείνει ψηφιακά διαβατήρια και ταυτότητες για ευκολότερα ταξίδια
Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά του Freepik

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση που θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ταξιδεύουν από και προς τον χώρο Σένγκεν.

Η πρωτοβουλία αυτή, που θα υποβληθεί τον Οκτώβριο του 2024, αποσκοπεί στην ψηφιοποίηση των διαβατηρίων και των δελτίων ταυτότητας και στην ηλεκτρονική αποθήκευση και υποβολή τους.

Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στο να καταστήσει ταχύτερες και ασφαλέστερες τις συνοριακές διελεύσεις τόσο για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) όσο και για τους πολίτες τρίτων χωρών.

Ψηφιακά ταξιδιωτικά διαπιστευτήρια και εφαρμογή της ΕΕ

Βασικός στόχος της πρότασης είναι η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής έκδοσης ψηφιακών διαβατηρίων, ταυτοτήτων και άλλων ταξιδιωτικών εγγράφων, γνωστών ως ψηφιακά ταξιδιωτικά πιστοποιητικά (DTC).

Αυτά τα διαπιστευτήρια θα περιέχουν τις ίδιες πληροφορίες με τα τσιπ που είναι σήμερα ενσωματωμένα στα διαβατήρια και τις ταυτότητες.

Αυτό περιλαμβάνει τις προσωπικές πληροφορίες και τα στοιχεία διαβατηρίου των ταξιδιωτών και εικόνες προσώπου, αλλά όχι σαρώσεις δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Η κύρια διαφορά; Τα ψηφιακά ταξιδιωτικά διαπιστευτήρια αποθηκεύονται σε εφαρμογές για κινητά, απλοποιώντας τη διαδικασία υποβολής εγγράφων εκ των προτέρων για τους ταξιδιώτες.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε στο EU Business ότι οι προσωπικοί έλεγχοι δεν είναι πλέον βιώσιμοι λόγω του μεγάλου όγκου των ταξιδιωτών.

“Επιτρέποντας στους ταξιδιώτες να υποβάλλουν ψηφιακά τα έγγραφά τους εκ των προτέρων, οι συνοριοφύλακες θα μπορούν να επαληθεύουν τις ταυτότητες πριν από την άφιξη, απλοποιώντας τη διαδικασία για όλους τους ταξιδιώτες”, πρόσθεσε.

Η ψηφιακή ταξιδιωτική εφαρμογή της ΕΕ θα επιτρέπει επίσης στους ταξιδιώτες να δημιουργούν και να αποθηκεύουν τα ψηφιακά τους διαβατήρια, ταυτότητες και άλλα ταξιδιωτικά διαπιστευτήρια και να υποβάλλουν ταξιδιωτικά σχέδια.

Θα επιτρέπει επίσης στους ταξιδιώτες να αποστέλλουν ηλεκτρονικά τα ψηφιακά ταξιδιωτικά τους διαπιστευτήρια για ταχύτερο προ-έλεγχο των συνόρων.

Η χρήση της ψηφιακής ταξιδιωτικής εφαρμογής της ΕΕ θα είναι δωρεάν και θα είναι μόνο προαιρετική.

Αυτό σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες μπορούν να επιλέξουν αν θα χρησιμοποιήσουν τα νέα ψηφιακά ταξιδιωτικά διαπιστευτήρια και την εφαρμογή ή αν θα παραμείνουν στα παραδοσιακά έγγραφα.

Πώς βοηθούν τα ψηφιακά ταξιδιωτικά διαπιστευτήρια

Η Επιτροπή της ΕΕ προτείνει ψηφιακά διαβατήρια και ταυτότητες για ευκολότερα ταξίδια
Εικόνα από rawpixel.com στο Freepik

Το προτεινόμενο από την ΕΕ ψηφιακό ταξιδιωτικό σύστημα αναμένεται κυρίως να μειώσει τους χρόνους αναμονής στα σύνορα.

Επί του παρόντος, όλοι όσοι εισέρχονται στον χώρο Σένγκεν πρέπει να περνούν από φυσικούς ελέγχους, οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλες καθυστερήσεις.

Η εκ των προτέρων υποβολή ψηφιακών διαπιστευτηρίων από τους ταξιδιώτες βοηθά τους συνοριοφύλακες να επαληθεύουν τα έγγραφα ταχύτερα, απλοποιώντας τη διαδικασία για όλους.

Για τις συνοριακές αρχές, αυτό το προτεινόμενο ψηφιακό ταξιδιωτικό σύστημα αυξάνει επίσης την ασφάλεια με τη μείωση της απάτης ταυτότητας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι τα ψηφιακά διαβατήρια, οι ταυτότητες και άλλα ταξιδιωτικά διαπιστευτήρια θα είναι πολύ πιο δύσκολο να πλαστογραφηθούν από τα χάρτινα έγγραφα.

Θα διευκολύνει τις αρχές να επικεντρωθούν σε πιο σημαντικές απειλές για την ασφάλεια, όπως η εμπορία ανθρώπων ή το διασυνοριακό έγκλημα.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να επιτρέψουν στους πολίτες τους να χρησιμοποιούν το ψηφιακό σύστημα ταξιδίων για άλλες μορφές εγγραφής και ταυτοποίησης.

Ψηφιακά διαβατήρια και τα νέα συνοριακά συστήματα της ΕΕ

Η πρωτοβουλία για το ψηφιακό διαβατήριο αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου εκσυγχρονισμού των συνοριακών συστημάτων της ΕΕ.

Θα συνεργάζεται με δύο επερχόμενα αυτοματοποιημένα συνοριακά συστήματα της ΕΕ: το Σύστημα Εισόδου/Εξόδου (EES ) και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Αδειών Ταξιδίου(ETIAS).

Η ΕΥΕ χρησιμοποιεί σαρώσεις δακτυλικών αποτυπωμάτων και προσώπου για την καταγραφή των εισόδων και εξόδων των πολιτών και των κατοίκων τρίτων χωρών.

Θα αντικαταστήσει τη χειροκίνητη σφράγιση των διαβατηρίων, συμβάλλοντας στον εντοπισμό των παρατάσεων και στην παρακολούθηση των ταξιδιωτών εκτός ΕΕ που διασχίζουν τα σύνορα της ΕΕ.

Από την άλλη πλευρά, το ETIAS είναι μια απαιτούμενη προ-ταξιδιωτική άδεια για τους υπηκόους που δεν έχουν βίζα, παρόμοια με το σύστημα ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής άδειας (ETA) του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ).

Οι ταξιδιώτες πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ETIAS πριν από το ταξίδι τους. Αυτό επιτρέπει στην ΕΕ να ελέγχει και να προελέγχει τους ταξιδιώτες χωρίς βίζα για να εντοπίζει πιθανές απειλές για την ασφάλεια ή την υγεία πριν από την άφιξή τους.

Το νέο σύστημα συνοριακών ελέγχων, το οποίο θα ξεκινήσει το 2025, θα επιταχύνει τη διαδικασία, θα ενισχύσει την ασφάλεια των συνόρων και θα μειώσει την παράνομη μετανάστευση.

Θα συνεργαστούν στενά με το προτεινόμενο ψηφιακό ταξιδιωτικό σύστημα, το οποίο θα επιτρέψει στους ταξιδιώτες να έχουν τις αιτήσεις τους ETIAS και EES σε ένα μέρος.

Η ενσωμάτωση αυτή θα καταστήσει τη συνοριακή διαδικασία ακόμη πιο απλουστευμένη και αποτελεσματική.

Προβλήματα ασφάλειας και ιδιωτικότητας των ψηφιακών διαβατηρίων

Η Επιτροπή της ΕΕ προτείνει ψηφιακά διαβατήρια και ταυτότητες για ευκολότερα ταξίδια
Εικόνα από rawpixel.com στο Freepik

Ενώ τα οφέλη των ψηφιακών ταξιδιωτικών διαπιστευτηρίων είναι σαφή, πολλοί έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ασφάλεια των δεδομένων.

Αυτά τα ψηφιακά διαβατήρια περιέχουν ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες, οπότε το σύστημα πρέπει να προστατεύεται από την παραβίαση και την κατάχρηση.

Η εφαρμογή θα απαιτεί από τους ταξιδιώτες να δίνουν τη ρητή συγκατάθεσή τους πριν από την επεξεργασία των δεδομένων τους.

Οι ταξιδιώτες θα διατηρούν τον έλεγχο του τρόπου χρήσης και κοινοποίησης των πληροφοριών τους.

“Η προστασία των δεδομένων και η ασφάλεια βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της νέας πρότασης”, ανέφερε η Επιτροπή στην επίσημη δήλωσή της.

Δήλωσε επίσης ότι όλα τα προσωπικά δεδομένα θα είναι κρυπτογραφημένα και ότι μόνο εξουσιοδοτημένο προσωπικό μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά.

Οι συνοριοφύλακες που έχουν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες πρέπει να είναι ειδικά εκπαιδευμένοι στην προστασία των δεδομένων.

Αυτό διασφαλίζει ότι οι προσωπικές πληροφορίες διαχειρίζονται με ασφάλεια και υπευθυνότητα.

Επιπλέον, η εφαρμογή δεν θα αποθηκεύει δακτυλικά αποτυπώματα, τα οποία θεωρούνται πιο ευαίσθητα από τις εικόνες προσώπου.

Αυτό περιορίζει τον όγκο των προσωπικών δεδομένων των ταξιδιωτών που θα μπορούσαν δυνητικά να διακινδυνεύσουν.

Εστιάζοντας στην κρυπτογράφηση και στα αυστηρά πρωτόκολλα πρόσβασης, η ΕΕ ελπίζει να ελαχιστοποιήσει τις πιθανές παραβιάσεις της ασφάλειας.

Χρονοδιάγραμμα και επόμενα βήματα

Τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και το Συμβούλιο της ΕΕ πρέπει πρώτα να εγκρίνουν την πρόταση της Επιτροπής.

Μόλις το εγκρίνουν, το ψηφιακό σύστημα ταξιδιών θα αρχίσει να αναπτύσσεται, με στόχο να είναι πλήρως λειτουργικό έως το 2030.

Αυτό θα επιτρέψει την ενσωμάτωση με το πορτοφόλι ψηφιακής ταυτότητας της ΕΕ, παρέχοντας στους Ευρωπαίους έναν ασφαλή τρόπο επαλήθευσης της ταυτότητάς τους για ψηφιακές υπηρεσίες.

Η Επιτροπή ενθαρρύνει επίσης τα κράτη μέλη της ΕΕ να υιοθετήσουν ψηφιακές ταυτότητες για εσωτερική χρήση.

Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών ή την πρόσβαση σε κυβερνητικές υπηρεσίες.

Η ευρύτερη χρήση ψηφιακών ταυτοτήτων θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω τον διοικητικό φόρτο τόσο για τους πολίτες όσο και για τις κυβερνήσεις.

Αν όλα πάνε καλά, οι ταξιδιώτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν ψηφιακά διαβατήρια μέχρι το τέλος της δεκαετίας, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή αποτελεσματικών και ασφαλών ταξιδιών στην Ευρώπη.

Ο Επίτροπος Γιόχανσον δήλωσε: “Χτίζουμε ένα μέλλον όπου τα ταξίδια θα είναι απλούστερα, ταχύτερα και ασφαλέστερα για όλους”.

Ο Επίτροπος Γιόχανσον δήλωσε: “Χτίζουμε ένα μέλλον όπου τα ταξίδια θα είναι απλούστερα, ταχύτερα και ασφαλέστερα για όλους”.