Η Επιτροπή Ελέγχου του Ηνωμένου Βασιλείου εξετάζει τις αλλαγές στα σύνορα της ΕΕ

| 15 Νοεμβρίου, 2023
Αλλαγές στα σύνορα Ηνωμένου Βασιλείου - ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ελέγχου του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε την έναρξη ενδελεχούς έρευνας σχετικά με το προτεινόμενο σύστημα εισόδου/εξόδου (EES) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), το οποίο πρόκειται να μεταρρυθμίσει τη διαχείριση των συνόρων για τους ταξιδιώτες που εισέρχονται και εξέρχονται από τον χώρο Σένγκεν. Το σύστημα αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό των συνοριακών ελέγχων με την αντικατάσταση της παραδοσιακής μεθόδου σφράγισης διαβατηρίων με ένα αυτοματοποιημένο σύστημα πληροφορικής.

Με την πιθανή έναρξη λειτουργίας το φθινόπωρο του 2024, η Επιτροπή εξετάζει τώρα τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα συστήματα αυτά στα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου και στις επιχειρήσεις στους λιμένες, ιδίως σε εκείνους που εφαρμόζουν “παράλληλους” ελέγχους.

Επιπτώσεις στα σύνορα και τις επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου

Η ΕΕΣ έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει την ασφάλεια και την επιβολή της πολιτικής εντός του χώρου Σένγκεν, αλλά η εισαγωγή της έχει προκαλέσει σημαντικές ανησυχίες στις συνοριακές αρχές και τους φορείς εκμετάλλευσης των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Sir William Cash, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ελέγχου, υπογράμμισε ότι είναι επείγον να διερευνηθούν οι επιπτώσεις για τα λιμάνια και τους ταξιδιώτες του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά την ανησυχητική ανατροφοδότηση από τους φορείς εκμετάλλευσης λιμένων σχετικά με τις αναμενόμενες διαταραχές, ιδίως για τις μεταφορές μέσω της Μάγχης.

Η αδυναμία προεγγραφής για την EES εξ αποστάσεως αποτελεί βασικό ζήτημα, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε υλικοτεχνικές προκλήσεις σε λιμένες του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως το Ντόβερ και το Φόλκστοουν, οι οποίοι διενεργούν συνοριακούς ελέγχους για την ΕΕ στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πιθανές διαταραχές σε αντικριστά σημεία ελέγχου

Στους λιμένες που εφαρμόζουν παράλληλους ελέγχους, η ΕΕΑ αναμένεται να επιφέρει σημαντικές ανακατατάξεις, προκαλώντας συναγερμό στην επιτροπή. Οι ταξιδιώτες ενδέχεται να χρειαστεί να εγκαταλείψουν το όχημά τους για να υποβληθούν στους απαραίτητους ελέγχους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές καθυστερήσεις.

Η Επιτροπή, όπως τόνισε ο Sir Cash, τάσσεται υπέρ της υποβολής στοιχείων από εμπειρογνώμονες για την κατανόηση και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που παρουσιάζει η ΕΕΑ, ιδίως στο Λονδίνο St Pancras International, στο Folkestone και στο Ντόβερ.

Κατανόηση της ΕΣΕ και της πρόσκλησης υποβολής στοιχείων

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 15 ετών, τα σχέδια της ΕΕ για την ΕΣΑ έχουν εξελιχθεί, με τις αρχικές προτάσεις να χρονολογούνται από τον Φεβρουάριο του 2008. Οι προκλήσεις που καθυστερούν την εφαρμογή του, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για το 2022, βρίσκονται υπό εξέταση.

Η ΕΟΚΕ εξετάζει τον αντίκτυπο στην ταξιδιωτική εμπειρία των υπηκόων τρίτων χωρών και διερευνά κατά πόσον θα πρέπει να επιτραπεί η εξ αποστάσεως εγγραφή για την ΕΕΑ, ιδίως για χώρες με πρότυπα ασφαλείας συγκρίσιμα με αυτά της ΕΕ. Η προθεσμία υποβολής γραπτών στοιχείων έχει οριστεί για τις 17.00 της 12ης Ιανουαρίου.

Η έρευνα εξετάζει επίσης τις ευρύτερες επιπτώσεις των νέων ηλεκτρονικών ταξιδιωτικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένου του επερχόμενου Ευρωπαϊκού Συστήματος Ταξιδιωτικής Πληροφόρησης και Εξουσιοδότησης (ETIAS) της ΕΕ και του συστήματος ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής εξουσιοδότησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα ζητήματα που αφορούν τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων αυτών και τις επιπτώσεις τους στους ταξιδιώτες και τους φορείς εκμετάλλευσης παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ΕΟΚΕ.

Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ελέγχου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ελέγχου, μια ειδική επιτροπή του κοινοβουλίου, διαδραματίζει καίριο ρόλο στην αξιολόγηση των εγγράφων της ΕΕ όσον αφορά τη νομική ή/και πολιτική τους σημασία, ιδίως εκείνων που σχετίζονται με το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας της συμφωνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Με τακτικές συνεδριάσεις και έρευνες σχετικά με τις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου/ΕΕ, η Επιτροπή είναι βασικός παράγοντας για την πλοήγηση στη δυναμική μετά το Brexit και τη διασφάλιση της εκπροσώπησης και της προστασίας των συμφερόντων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Επισκέπτες της ΕΕ και η εξέλιξη της ΕΣΑ

Η επικείμενη εφαρμογή της ΕΕΣ της ΕΕ σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι επισκέπτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προέρχονται από τη ζώνη Σένγκεν, θα βιώνουν τη διαχείριση των συνόρων. Η αλλαγή αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για τους ταξιδιώτες που υπάγονται στο καθεστώς ETIAS.

Για τους τουρίστες και τους βραχυπρόθεσμους επισκέπτες, η ΕΕΣ υπόσχεται απλουστευμένη είσοδο, αλλά απαιτεί επίσης αυστηρότερη τήρηση της διάρκειας της θεώρησης και της μετακίνησης εντός του χώρου Σένγκεν. Ο αντίκτυπος του συστήματος επεκτείνεται σε ένα ευρύτερο φάσμα μακροχρόνιων επισκεπτών, όπως οικογένειες που μετακομίζουν, επενδυτές, ψηφιακοί νομάδες και φοιτητές. Οι ομάδες αυτές πρέπει να περιηγηθούν σε ένα νέο τοπίο όπου οι κινήσεις τους καταγράφονται και ελέγχονται πιο σχολαστικά, επηρεάζοντας ενδεχομένως τις αποφάσεις για παρατεταμένη παραμονή ή επανειλημμένες εισόδους.

Η ΕΥΕ θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τις αποφάσεις όσων εξετάζουν την ΕΕ ως προορισμό για σπουδές, εργασία ή επενδύσεις, δεδομένης της αυξημένης επιτήρησης και παρακολούθησης δεδομένων.

Οι μεταναστευτικές πολιτικές της ΕΕ στην εποχή της ΕΣΑ

Η εισαγωγή της ΕΕΑ αποτελεί κομβική στιγμή για τις μεταναστευτικές πολιτικές της ΕΕ, σηματοδοτώντας μια κίνηση προς πιο τεχνολογικά καθοδηγούμενες και επικεντρωμένες στα δεδομένα προσεγγίσεις. Η αλλαγή αυτή έχει βαθιές επιπτώσεις στο ευρύτερο μεταναστευτικό πλαίσιο, καθώς ενδέχεται να αναδιαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ διαχειρίζεται όχι μόνο τις βραχυπρόθεσμες επισκέψεις στο πλαίσιο της βίζας ETIAS/Σένγκεν, αλλά και τη μακροπρόθεσμη μετανάστευση.

Με την ψηφιοποίηση των αρχείων εισόδου και εξόδου, η ΕΕ επιδιώκει να ενισχύσει την ασφάλεια και την επιβολή της πολιτικής, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυστηρότερο έλεγχο των αιτήσεων μετανάστευσης και των ανανεώσεων. Η ΕΣΑ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης για τα κράτη μέλη ώστε να επανεξετάσουν τις μεταναστευτικές τους πολιτικές, ιδίως όσον αφορά τη διαχείριση της ισορροπίας μεταξύ των ανησυχιών για την ασφάλεια και της ανάγκης για ταλέντα και επενδύσεις. Αυτή η επανεκτίμηση μπορεί να οδηγήσει σε πιο διαφοροποιημένες πολιτικές, οι οποίες θα καλύπτουν τις ανάγκες διαφορετικών ομάδων, όπως οι επιχειρηματίες, οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες και οι πρόσφυγες.

Τα δεδομένα που συλλέγονται από την ΕΕΑ θα μπορούσαν επίσης να παρέχουν πληροφορίες για μελλοντικές αλλαγές πολιτικής, καθιστώντας τους μεταναστευτικούς κανόνες της ΕΕ πιο προσαρμόσιμους στις εξελισσόμενες παγκόσμιες τάσεις και προκλήσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *