Η ΕΕ φέρεται να επεξεργάζεται νέα πρόταση κινητικότητας των νέων για το Ηνωμένο Βασίλειο

| 13 Σεπτεμβρίου, 2024
Η ΕΕ φέρεται να επεξεργάζεται νέα πρόταση κινητικότητας των νέων για το Ηνωμένο Βασίλειο
Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά του Freepik

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) φέρεται να επεξεργάζεται μια νέα πρόταση κινητικότητας των νέων για το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ).

Οι συμφωνίες κινητικότητάς σας αποσκοπούν στη δημιουργία νέων ευκαιριών για τους νέους να ζουν, να εργάζονται και να σπουδάζουν πέρα από τα σύνορα.

Επιδιώκει να προωθήσει τις διαπολιτισμικές ανταλλαγές και τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών που συμμετέχουν.

Πηγές του Guardian στην ΕΕ αναφέρουν ότι όλα τα κράτη μέλη ελπίζουν να καταλήξουν σε έγκυρα σημεία διαπραγμάτευσης τις επόμενες εβδομάδες.

Αυτά θα χρησιμοποιηθούν ως βάση για μια νέα πρόταση κινητικότητας των νέων, η οποία μπορεί να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην επανεκκίνηση των σχέσεων ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί του Brexit περιόρισαν τις ευκαιρίες των νέων να ζήσουν, να σπουδάσουν ή να εργαστούν σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και την ηπειρωτική Ευρώπη.

Εάν επιτύχει, η νέα πρωτοβουλία θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στην αποκατάσταση των δεσμών μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ που έχουν αποδυναμωθεί από το 2020.

Θα προσφέρει μια νέα αρχή για την επόμενη γενιά νέων ανθρώπων που επιθυμούν να εξερευνήσουν και τις δύο πλευρές της Μάγχης.

Η νέα πρόταση της ΕΕ για την κινητικότητα των νέων

Η νέα πρόταση της ΕΕ, όπως αναφέρθηκε, αποσκοπεί στην επαναφορά ενός συστήματος κινητικότητας των νέων που θα μπορούσε να ωφελήσει και τις δύο πλευρές.

Ωστόσο, οι λεπτομέρειες της νέας πρότασης για την κινητικότητα των νέων παραμένουν ακόμη μυστικές.

Παρόλα αυτά, αναμένεται να επιτραπεί στους νέους να εργαστούν και να σπουδάσουν προσωρινά στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ.

Ο στόχος είναι να διευκολυνθούν στην απόκτηση διεθνούς εμπειρίας, η οποία γίνεται όλο και πιο απαραίτητη σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο.

Η νέα συζήτηση για την κινητικότητα των νέων έρχεται καθώς ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υπογράμμισε την ανησυχητική μείωση της αλληλεπίδρασης των Γερμανών με νέους από το Ηνωμένο Βασίλειο.

“Θέλουμε να το αλλάξουμε αυτό- αν γνωρίζεστε πολύ καλά, καταλαβαίνετε καλύτερα ο ένας τον άλλον”, δήλωσε ο Σολτς στους δημοσιογράφους.

Ο Μιγκέλ Μπέργκερ, πρέσβης της Γερμανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, τόνισε επίσης ότι οι συμφωνίες για την κινητικότητα των νέων δεν έχουν καμία σχέση με τη μετανάστευση ή την ελεύθερη κυκλοφορία.

[Youth mobility] “βασίζεται σε απαιτήσεις θεωρήσεων και περιορισμένες χρονικές περιόδους. Οι άνθρωποι φεύγουν μετά από ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα”, δήλωσε.

Ο Berger πρόσθεσε ότι η κινητικότητα δημιουργεί ουσιαστικές συνδέσεις που λειτουργούν ως “κόλλα” μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

“Τελικά, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των σχέσεών μας: ανταλλαγές νέων, αθλητικές εκδηλώσεις, αδελφοποιήσεις πόλεων”, δήλωσε ο Γερμανός πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πρόσθεσε: “Δεν μπορούμε να έχουμε μια σχέση που βασίζεται μόνο σε συναντήσεις πολιτικών”.

Πίεση προς το Ηνωμένο Βασίλειο να εξασφαλίσει συμφωνία για την κινητικότητα των νέων

Η ΕΕ φέρεται να επεξεργάζεται νέα πρόταση κινητικότητας των νέων για το Ηνωμένο Βασίλειο
Χορηγία εικόνας από Marián Okál μέσω Pixabay

Καθώς οι διαπραγματεύσεις προχωρούν, η πίεση προς την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για την επίτευξη συμφωνίας με την ΕΕ αυξάνεται.

Οργανώσεις νεολαίας, εκπαιδευτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο του Brexit στην κινητικότητα των νέων.

Πολλές επιχειρήσεις, ιδίως στους τομείς της τεχνολογίας, της φιλοξενίας και των τεχνών, έχουν νιώσει την απώλεια ενός νέου, κινητού εργατικού δυναμικού.

Οι αυστηρότεροι κανονισμοί για τις θεωρήσεις και τις άδειες εργασίας μετά το Brexit έχουν επίσης καταστήσει πιο δύσκολο για τις εταιρείες να προσλαμβάνουν νέα ταλέντα από την ΕΕ.

Οι εργοδότες υποστηρίζουν ότι ένα σύστημα κινητικότητας των νέων θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού και στην προσέλκυση εξειδικευμένων εργαζομένων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό μπορεί να συμβάλει στην τόνωση της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν εκφράσει την άποψη ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε μια συμφωνία κινητικότητας των νέων για την αποκατάσταση της ευκολότερης πρόσβασης στις ευρωπαϊκές χώρες.

Οι λιγότεροι εγγεγραμμένοι από την ΕΕ έχουν επίσης μειώσει την ποικιλομορφία των πανεπιστημίων, περιορίζοντας την πρόσβαση των Βρετανών φοιτητών σε διαπολιτισμικές μαθησιακές εμπειρίες.

Προηγούμενες προτάσεις κινητικότητας των νέων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ

Τον Απρίλιο του 2024, το Ηνωμένο Βασίλειο απέρριψε την πρόταση της ΕΕ για την κινητικότητα των νέων. Τόνισε ότι δεν θα επαναφέρει την ελεύθερη κυκλοφορία.

Πολλοί πίστευαν ότι η πρόταση της ΕΕ ήταν μια βιαστική απάντηση στις προσφορές του Ηνωμένου Βασιλείου για κινητικότητα των νέων σε έξι κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Στόχος του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν να διαπραγματευτεί ξεχωριστές συμφωνίες με κάθε χώρα της ΕΕ, επιτρέποντας στους Βρετανούς νέους να ταξιδεύουν και να εργάζονται στα εν λόγω κράτη.

Από την άλλη πλευρά, η απορριφθείσα πρόταση της ΕΕ υποστηρίζει μια πιο ενιαία προσέγγιση.

Αντί να διαπραγματεύονται με μεμονωμένες χώρες, προτιμούν μια συνολική συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτό θα απλοποιούσε τη διαδικασία και θα εξασφάλιζε συνεπείς κανόνες και οφέλη σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Οι πτυχές της πρότασης της ΕΕ περιλάμβαναν μειωμένα τέλη θεώρησης και πρόσθετα τέλη υγείας, ίσα δίδακτρα για τους νέους από τη Βρετανία και την ΕΕ και καμία ποσόστωση συμμετεχόντων.

Αυτό έρχεται σε σημαντική αντίθεση με τις τρέχουσες συμφωνίες του Ηνωμένου Βασιλείου για την κινητικότητα των νέων με χώρες όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία και άλλες.

Αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επανεξετάζει την πρόταση της ΕΕ, παραμένει σταθερό στην επιδίωξη μιας συμφωνίας για την κινητικότητα των νέων ανά χώρα.

Πηγές λένε ότι μια πρόταση για την κινητικότητα των νέων χωρίς να επιτρέπει στους φοιτητές να σπουδάζουν σε πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου και το αντίστροφο μπορεί να έχει καλύτερη τύχη.

Υπήρχε πάντα μια “ανισορροπία στη ροή των φοιτητών”, με περισσότερους νέους από την ΕΕ να θέλουν να σπουδάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από ό,τι Βρετανούς στην ΕΕ.

Αυτό οδήγησε σε οικονομικές επιβαρύνσεις για τα ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου, τις οποίες δεν μπορούν να δεχτούν σε ένα πρόγραμμα κινητικότητας των νέων.

Το δυνητικό κενό για την κινητικότητα των φοιτητών θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με την επανένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου στο πρόγραμμα Erasmus της ΕΕ.

Το πρόγραμμα, στο οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετείχε πριν από το Brexit, παρέχει στους φοιτητές ευκαιρίες ανταλλαγής σε όλη την Ευρώπη.

Αυτό μπορεί να είναι επωφελές, δεδομένου ότι το πρόγραμμα Turing του Ηνωμένου Βασιλείου, που αντικαθιστά το Erasmus, δεν είναι τόσο επιτυχημένο.

Εξακολουθεί να υπάρχει ελπίδα για μια συμφωνία κινητικότητας των νέων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ

Η ΕΕ φέρεται να επεξεργάζεται νέα πρόταση κινητικότητας των νέων για το Ηνωμένο Βασίλειο
Χορηγία εικόνας από Naassom Azevedo μέσω Pixabay

Μένει να δούμε αν η νέα συμφωνία για την κινητικότητα των νέων που επεξεργάζεται η ΕΕ θα πείσει τελικά το Ηνωμένο Βασίλειο να συμφωνήσει.

Τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η ΕΕ φαίνεται να έχουν δεσμευτεί να βρουν μια λύση προς όφελος των νέων.

Ωστόσο, υπάρχει ελπίδα ότι τα οφέλη μιας συμφωνίας κινητικότητας των νέων θα μπορούσαν να υπερκεράσουν αυτά τα εμπόδια.

Πολλοί θεωρούν ότι πρόκειται για ένα κρίσιμο βήμα για την ανοικοδόμηση της σχέσης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ.

Έρχεται επίσης σε μια εποχή που και οι δύο πλευρές επιδιώκουν να ενισχύσουν τους δεσμούς σε άλλους τομείς.

Εάν επιτευχθεί συμφωνία, αυτή θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρότυπο για μελλοντικές συμφωνίες σε άλλες πτυχές των σχέσεων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ, οι οποίες είναι τεταμένες μετά το Brexit.

Πολλοί θεωρούν ότι πρόκειται για ένα κρίσιμο βήμα για την ανοικοδόμηση της σχέσης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ.

Έρχεται επίσης σε μια εποχή που και οι δύο πλευρές επιδιώκουν να ενισχύσουν τους δεσμούς σε άλλους τομείς.

Εάν επιτευχθεί συμφωνία, αυτή θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρότυπο για μελλοντικές συμφωνίες σε άλλες πτυχές των σχέσεων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ, οι οποίες είναι τεταμένες μετά το Brexit.