Η ΕΕ τροποποιεί τους νόμους για τη μείωση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα

| 21 Φεβρουαρίου, 2024
Η ΕΕ τροποποιεί τους νόμους για τη μείωση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα

Το Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) συμφώνησαν να τροποποιήσουν τον κώδικα συνόρων της ΕΕ.

Η επικαιροποίηση αποσκοπεί στη μείωση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ εντός του χώρου Σένγκεν και στην προστασία της ελεύθερης κυκλοφορίας.

Επιδιώκει επίσης την ενίσχυση της ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων κατά τη διάρκεια κρίσεων υγείας και κατά της παράνομης μετανάστευσης.

Η Annelies Verlinden, Υπουργός Εσωτερικών, Θεσμικών Μεταρρυθμίσεων και Δημοκρατικής Ανανέωσης του Βελγίου, ανέφερε σε δήλωσή της ότι η συμφωνία θα ενισχύσει μόνο τον χώρο Σένγκεν της ΕΕ.

“Η απρόσκοπτη μετακίνηση στα εσωτερικά μας σύνορα και η ασφάλεια των εξωτερικών μας συνόρων αποτελούν τους δύο ακρογωνιαίους λίθους του χώρου Σένγκεν”, δήλωσε.

Τα δύο μέρη συμφώνησαν για την προσωρινή συμφωνία στις 6 Φεβρουαρίου 2024. Θα σταλεί στην Coreper για επιβεβαίωση.

Coreper σημαίνει Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων των Κυβερνήσεων των κρατών μελών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ΕΜΑ και η Επιτροπή πρέπει να εγκρίνουν επίσημα τη συμφωνία πριν εφαρμόσουν τους νέους κανόνες.

Μείωση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ

Η συμφωνία επιβάλλει “σαφή και περιορισμένα χρονοδιαγράμματα για τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα”, δήλωσε η Sylvie Guillaume, εισηγήτρια ή διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Καθορίζει επίσης τα κριτήρια που πρέπει να ακολουθούν τα κράτη μέλη της ΕΕ όταν επαναφέρουν τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα.

Τα κράτη μέλη μπορούν να επαναφέρουν τους εσωτερικούς συνοριακούς ελέγχους για να αποτρέψουν απρόβλεπτες σοβαρές απειλές κατά της δημόσιας τάξης ή της εσωτερικής ασφάλειας.

Ωστόσο, θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο ως έσχατη λύση.

Τα κράτη μέλη πρέπει πρώτα να αξιολογήσουν αν είναι αναγκαία και αν εναλλακτικά μέτρα μπορούν να επιτύχουν τους ίδιους στόχους.

Αυτά τα εναλλακτικά μέτρα περιλαμβάνουν αυξημένη αστυνομική συνεργασία, ανταλλαγή πληροφοριών και κοινές επιχειρήσεις.

Η συμφωνία ορίζει επίσης ότι σε περιπτώσεις απρόβλεπτων περιστάσεων, οι εσωτερικοί συνοριακοί έλεγχοι θα πρέπει να ισχύουν μόνο για ένα μήνα, αλλά μπορούν να διαρκέσουν το πολύ τρεις μήνες.

Παρόλα αυτά, οι εσωτερικοί συνοριακοί έλεγχοι μπορούν να παραμείνουν σε ισχύ έως έξι μήνες και το πολύ δύο χρόνια.

Αυτό θα επιτρέπεται μόνο για προβλέψιμες απειλές που έχουν αναφερθεί εκ των προτέρων στην Επιτροπή, το Κοινοβούλιο και άλλα κράτη μέλη.

Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να επιβάλλουν ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα για έξι μήνες πέραν των δύο ετών.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να τις ανανεώνουν μία φορά ετησίως για την καταπολέμηση επίμονων απειλών εθνικής ασφάλειας.

Ενίσχυση της ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ

Η συμφωνία εισήγαγε επίσης μέτρα και διαδικασίες για τα κράτη μέλη της ΕΕ σε περίπτωση υγειονομικών κρίσεων και μελλοντικών πανδημιών.

Επιτρέπει στην ΕΕ να εγκρίνει προσωρινούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς που σχετίζονται με την υγεία στα εξωτερικά σύνορα, συμπεριλαμβανομένων των δοκιμών, της καραντίνας και της αυτοαπομόνωσης.

Ωστόσο, όσοι δικαιούνται ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ, οι επί μακρόν διαμένοντες και οι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας θα εξαιρούνται από τους περιορισμούς εισόδου.

Η τροποποίηση βασίζεται στα διδάγματα που αντλήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Εκείνη την εποχή, η ΕΕ μπορούσε μόνο να απευθύνει συστάσεις προς τα κράτη μέλη, τις οποίες αυτά μπορούσαν ή δεν μπορούσαν να επιλέξουν να ακολουθήσουν.

Ο νέος συνοριακός κώδικας παρουσιάζει επίσης μέτρα κατά της χρήσης των μεταναστών ως μέσων διαφωνίας και αποσταθεροποίησης.

Η ΕΕ θα περιορίσει τα σημεία διέλευσης των συνόρων ή θα μειώσει τις ώρες λειτουργίας τους.

Η συμφωνία εισήγαγε επίσης διαδικασίες μεταφοράς των συλληφθέντων παράνομων υπηκόων τρίτων χωρών πίσω στο κράτος από το οποίο ήρθαν.

Ωστόσο, η σύλληψη παράνομων μεταναστών θα πρέπει να εξακολουθεί να γίνεται στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας συνεργασίας.

Συνεργασία ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου κατά της παράνομης μετανάστευσης

Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να επισημοποιήσουν μια νέα συμφωνία συνεργασίας για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

Από την αποχώρησή του από το μπλοκ το 2020, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει συνάψει συμφωνία επιστροφής με την ΕΕ.

Η νέα συμφωνία θα περιλαμβάνει την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με ομάδες που εμπλέκονται στην παράνομη μετανάστευση και τη συνεργασία σε τεχνολογίες για την πρόληψη της εμπορίας ανθρώπων.

Θα επιδιώξει επίσης τους ίδιους στόχους με τα νέα ψηφιακά συστήματα ταξιδιωτικών αδειών της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου για την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης.

Η Ηλεκτρονική Ταξιδιωτική Άδεια (ETA) του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πλέον λειτουργική για τους ταξιδιώτες του Κόλπου που επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου θα απαιτείται σύντομα για όλους τους υπηκόους τρίτων χωρών που ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό περιλαμβάνει τους πολίτες της ΕΕ.

Από την άλλη πλευρά, οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου και οι υπήκοοι τρίτων χωρών πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ETIAS για να εισέλθουν στον χώρο Σένγκεν.

Το ETIAS σημαίνει Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταξιδιωτικής Πληροφόρησης και Εξουσιοδότησης, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή έως τα μέσα του 2025.