Η ΕΕ μπορεί να ενσωματώσει ανιχνευτές ψεύδους τεχνητής νοημοσύνης στα νέα συστήματα ελέγχου των συνόρων της

| 21 Ιουνίου, 2024
Η ΕΕ μπορεί να ενσωματώσει ανιχνευτές ψεύδους τεχνητής νοημοσύνης στα νέα συστήματα ελέγχου των συνόρων της

Οι Βρετανοί ταξιδιώτες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν έντονη ανάκριση από έναν ασυνήθιστο υπάλληλο συνοριακού ελέγχου – ένα σύστημα ανιχνευτή ψεύδους τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) φέρεται να σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη ως ένα από τα μέτρα ασφαλείας των συνόρων της.

Το προηγμένο λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης θα αναλύει τις εκφράσεις του προσώπου, τη γλώσσα του σώματος και άλλα σήματα συμπεριφοράς κατά τον έλεγχο των αφίξεων από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Θα μπορούσε να εφαρμοστεί κατά τους συνοριακούς ελέγχους σε όλα τα αεροδρόμια και τους τερματικούς σταθμούς των πλοίων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Mail, οι υψηλής τεχνολογίας ανιχνευτές ψεύδους τεχνητής νοημοσύνης θα αποτελέσουν μέρος των νέων μέτρων ελέγχου των συνόρων της ΕΕ.

Πρόκειται για το Σύστημα Εισόδου-Εξόδου (ΣΕΕ ) και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταξιδιωτικών Πληροφοριών και Αδειών(ETIAS).

Η EES θα τεθεί σε ισχύ στις 6 Οκτωβρίου 2024 και η ETIAS θα ακολουθήσει το 2025.

Και τα δύο ταξιδιωτικά προγράμματα απαιτούν από τους επισκέπτες εκτός ΕΕ να παρέχουν βιογραφικά και βιομετρικά δεδομένα για την είσοδο στις χώρες Σένγκεν.

Πώς λειτουργούν οι ανιχνευτές ψεύδους AI

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ταξιδιώτες ενδέχεται να πρέπει να ολοκληρώσουν μια διαδικτυακή συνέντευξη με ένα εικονικό πρόσωπο που δημιουργείται από υπολογιστή πριν μεταβούν στην ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνέντευξης, οι ταξιδιώτες θα ερωτηθούν σχετικά με τον σκοπό του ταξιδιού τους και άλλα προσωπικά στοιχεία.

Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα αναλύει τις εκφράσεις του προσώπου, τη γλώσσα του σώματος και τις κινήσεις των ματιών για να προσδιορίζει την ειλικρίνεια κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων.

Εάν το λογισμικό εντοπίσει σημάδια ύποπτης ή παραπλανητικής συμπεριφοράς, θα μπορούσε να επισημάνει τον ταξιδιώτη για πρόσθετο έλεγχο από ανθρώπους αξιωματικούς μετανάστευσης.

Η ΕΕ έχει ήδη δοκιμάσει παρόμοια τεχνολογία ανίχνευσης ψεύδους τεχνητής νοημοσύνης σε πιλοτικά προγράμματα με την κωδική ονομασία iBorderCtrl και Trespass.

Το iBorderCtrl είναι ένα χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο ύψους 4,5 εκατ. ευρώ (5,1 εκατ. δολάρια), το οποίο δοκιμάζεται μεταξύ 2016 και 2019 στην Ελλάδα, την Ουγγαρία και τη Λετονία.

Επιστήμονες του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ ανέπτυξαν την τεχνολογία και η εταιρεία τους, Silent Talker Ltd., την εμπορεύεται εμπορικά.

Η κοινοπραξία TRESPASS δοκίμασε πιλοτικά το λογισμικό και δοκίμασε ένα άλλο λογισμικό ανιχνευτή ψεύδους με το ίδιο όνομα μέχρι τον Νοέμβριο του 2021.

Κατά τη διάρκεια αυτών των δοκιμών, τα πειραματικά συστήματα παρακολουθούσαν τις σωματικές αντιδράσεις των συμμετεχόντων, καθώς οι κινούμενοι συνοριοφύλακες τους έκαναν ερωτήσεις.

Ορισμένες από τις δοκιμές σάρωσαν ακόμη και τους λογαριασμούς των ατόμων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε μια προσπάθεια να διαπιστώσουν αν μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια.

Ωστόσο, η χρήση του περιεχομένου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τον εν λόγω έλεγχο έχει προκαλέσει ανησυχίες από τους υποστηρικτές των πολιτικών δικαιωμάτων σχετικά με παραβιάσεις της ελευθερίας του λόγου.

Νέοι κανόνες εισόδου στην ΕΕ για υπηκόους τρίτων χωρών

Η δυνατότητα ελέγχου με ανιχνευτή ψεύδους με τεχνητή νοημοσύνη έρχεται καθώς η ΕΕ ετοιμάζεται να εφαρμόσει αυστηρότερους κανόνες εισόδου.

Δύο νέα συστήματα συνοριακών ελέγχων θα θέσουν σε μεγαλύτερο έλεγχο τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου και τους υπηκόους τρίτων χωρών που επισκέπτονται την Ευρώπη.

Η ΕΥΕ απαιτεί βιομετρικά δεδομένα από όλους τους ταξιδιώτες εκτός ΕΕ και θα αποθηκεύει δακτυλικά αποτυπώματα και σαρώσεις προσώπου σε μια βάση δεδομένων της ΕΕ.

Αυτό θα χρησιμοποιείται για την καταγραφή της εισόδου και της εξόδου των ταξιδιωτών εκτός ΕΕ από τη ζώνη Σένγκεν αντί της χειροκίνητης σφράγισης των διαβατηρίων τους.

Από την άλλη πλευρά, το ETIAS είναι παρόμοιο με το πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ) και με την ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια (ETA) του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι υπήκοοι που δεν διαθέτουν βίζα πρέπει να λαμβάνουν ETIAS πριν από κάθε επίσκεψη στη ζώνη Σένγκεν.

Για να λάβουν ETIAS, οι αιτούντες πρέπει να συμπληρώσουν μια ηλεκτρονική φόρμα απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το ιστορικό τους και τις λεπτομέρειες του ταξιδιού τους.

Ένα λογισμικό ανιχνευτή ψεύδους τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να ενσωματωθεί στην ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής αιτήσεων, ανακρίνοντας εικονικά τους ταξιδιώτες καθώς παρέχουν τις απαιτούμενες πληροφορίες.

Ηθικές ανησυχίες σχετικά με τους ανιχνευτές ψεύδους AI

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τον εντοπισμό ψεμάτων στην ανθρώπινη συμπεριφορά έχει προκαλέσει πολλές επικρίσεις και σκεπτικισμό.

Ο νόμος της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίσει την ασφαλή και δίκαιη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο στόχος είναι να προστατευθούν τα δικαιώματα και η ιδιωτική ζωή των ανθρώπων, επιτρέποντας παράλληλα την ανάπτυξη χρήσιμων τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης.

Διαχωρίζει τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης σε επίπεδα κινδύνου, με ορισμένα να θεωρούνται υψηλού κινδύνου, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση συναισθημάτων.

Παρόλα αυτά, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι ο κανονισμός της ΕΕ για την ΤΝ εξακολουθεί να επιτρέπει τη χρήση της στην επιβολή του νόμου και τον έλεγχο της μετανάστευσης, σύμφωνα με έκθεση στο BiometricUpdate.com.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες έχουν απορρίψει τους ανιχνευτές ψεύδους τεχνητής νοημοσύνης ως αναξιόπιστη “ψευδοεπιστήμη” που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αθέμιτες διακρίσεις.

Ο Patrick Breyer, Γερμανός βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υποστήριξε ότι ακόμη και οι εκπαιδευμένοι ανθρώπινοι εμπειρογνώμονες δεν μπορούν να ανιχνεύσουν αξιόπιστα τα ψέματα με βάση μόνο τις εκφράσεις του προσώπου ή τη γλώσσα του σώματος.

Προειδοποίησε ότι οι ανιχνευτές ψεύδους τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να στοχοποιήσουν άδικα άτομα με αναπηρίες και αγχώδεις διαταραχές.

Θα μπορούσε επίσης να κάνει διακρίσεις εις βάρος διαφορετικών πολιτισμικών ερμηνειών της γλώσσας του σώματος.

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι τέτοια συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να δείχνουν προκατάληψη έναντι ορισμένων εθνοτικών ομάδων ή εθνικοτήτων με βάση τα δεδομένα στα οποία εκπαιδεύτηκαν.

Πολλοί επικριτές το θεωρούν ως ανήθικη υπέρβαση της επεμβατικής τεχνολογίας παρακολούθησης.

Αξιωματούχοι της ΕΕ υπερασπίστηκαν τις δοκιμές ως απαραίτητες για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων και τον εντοπισμό πιθανών απειλών.