Η ΕΕ εκδίδει κατευθυντήριες γραμμές ETIAS για τους διεθνείς φοιτητές που κατευθύνονται στην Ευρώπη

| 28 Αυγούστου, 2024
Η ΕΕ εκδίδει κατευθυντήριες γραμμές ETIAS για τους διεθνείς φοιτητές που κατευθύνονται στην Ευρώπη
Χορηγία εικόνας από Anete Lūsiņa μέσω Unsplash

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) κυκλοφόρησε πρόσφατα νέες κατευθυντήριες γραμμές ETIAS για να βοηθήσει τους διεθνείς φοιτητές να κατανοήσουν το νέο σύστημα χορήγησης ταξιδιωτικών αδειών.

Το ETIAS, ή αλλιώς το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταξιδιωτικών Πληροφοριών και Αδειών, θα επηρεάσει όλους τους πολίτες που δεν διαθέτουν βίζα και επισκέπτονται τον χώρο Σένγκεν.

Αυτό περιλαμβάνει φοιτητές από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) και χώρες των οποίων οι πολίτες μπορούν να έρχονται στην ΕΕ χωρίς θεώρηση.

Οι κατευθυντήριες γραμμές ETIAS της ΕΕ προετοιμάζουν τους σπουδαστές για τις επερχόμενες αλλαγές και διασφαλίζουν ότι γνωρίζουν τι πρέπει να περιμένουν πριν ξεκινήσουν το εκπαιδευτικό τους ταξίδι.

Τι είναι το ETIAS;

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson επιβεβαίωσε σε πρόσφατη ομιλία της ότι η ΕΕ σχεδιάζει να εισαγάγει το ETIAS τον Μάιο του 2025.

Λειτουργεί παρόμοια με την ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια του Ηνωμένου Βασιλείου (UK ETA), η οποία ήδη εφαρμόζεται για επιλεγμένες χώρες του Κόλπου.

Το ETIAS έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει την ασφάλεια των συνόρων με τον προκαταρκτικό έλεγχο των ταξιδιωτών χωρίς βίζα πριν εισέλθουν στον χώρο Σένγκεν.

Θα απαιτείται πριν από την είσοδο σε 30 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των 29 χωρών Σένγκεν και της Κύπρου.

Οι υπήκοοι χωρών που δεν διαθέτουν βίζα πρέπει να διαθέτουν ETIAS πριν ταξιδέψουν σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της ΕΕ.

Κατευθυντήριες γραμμές ETIAS για διεθνείς φοιτητές

Η ΕΕ εκδίδει κατευθυντήριες γραμμές ETIAS για τους διεθνείς φοιτητές που κατευθύνονται στην Ευρώπη
Χορηγία εικόνας από Brooke Cagle μέσω Unsplash

Οι κατευθυντήριες γραμμές ETIAS της ΕΕ για τους διεθνείς φοιτητές περιγράφουν τις βασικές πτυχές του ETIAS και πώς αυτό θα επηρεάσει τα ταξιδιωτικά τους σχέδια.

Ακολουθούν ορισμένα από τα βασικά σημεία που εξετάζονται στο εγχειρίδιο:

1. Το ETIAS είναι υποχρεωτικό για τους φοιτητές εκτός ΕΕ

Η άδεια ETIAS θα είναι υποχρεωτική για όλους τους φοιτητές εκτός ΕΕ που ταξιδεύουν στον χώρο Σένγκεν.

Αυτό σημαίνει ότι οι φοιτητές από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι προηγουμένως ταξίδευαν στην Ευρώπη χωρίς βίζα, θα χρειάζονται ETIAS πριν από το ταξίδι τους.

2. Διαδικασία υποβολής αίτησης και απαιτούμενες πληροφορίες

Η διαδικασία υποβολής αίτησης είναι απλή και μπορεί να ολοκληρωθεί ηλεκτρονικά μέσα σε λίγα λεπτά.

Οι ξένοι φοιτητές πρέπει να προσκομίσουν το όνομά τους, την ημερομηνία γέννησής τους και διαβατήριο που να είναι σε ισχύ πάνω από τρεις μήνες και όχι παλαιότερο από δέκα χρόνια.

Πρέπει επίσης να απαντήσουν σε ερωτήσεις ασφαλείας σχετικά με το ποινικό και ταξιδιωτικό τους ιστορικό και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την επιλεξιμότητά τους για έγκριση ETIAS.

Η ΕΕ διαβεβαιώνει τους σπουδαστές ότι οι περισσότερες αιτήσεις θα διεκπεραιώνονται γρήγορα, ενώ οι περισσότερες εγκρίσεις θα χορηγούνται μέσα σε λίγα λεπτά.

Παρόλα αυτά, η ΕΕ συμβουλεύει τους φοιτητές να υποβάλουν αίτηση για το ETIAS τουλάχιστον 96 ώρες πριν από το προγραμματισμένο ταξίδι τους.

3. Κόστος και πληρωμή ETIAS

Το κόστος για την απόκτηση άδειας ETIAS ανέρχεται σε 7 ευρώ ανά αίτηση και καταβάλλεται ηλεκτρονικά κατά τη διαδικασία υποβολής της αίτησης.

Το τέλος αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από τα παραδοσιακά τέλη θεώρησης, καθιστώντας το ETIAS μια οικονομικά αποδοτική λύση για τους φοιτητές που σχεδιάζουν να σπουδάσουν στην Ευρώπη.

4. Εγκυρότητα και χρήση του ETIAS

Μόλις εγκριθεί, η άδεια ETIAS θα ισχύει για τρία έτη ή μέχρι να λήξει το διαβατήριο του ταξιδιώτη, όποιο από τα δύο συμβεί πρώτα.

Οι φοιτητές θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι η άδεια ETIAS παραμένει σε ισχύ καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ευρώπη.

Εάν το ETIAS ενός φοιτητή λήξει ενώ βρίσκεται ακόμη στον χώρο Σένγκεν, ενδέχεται να χρειαστεί να υποβάλει εκ νέου αίτηση για νέα άδεια πριν από την επόμενη είσοδό του.

5. Ταξιδιωτική ευελιξία και κινητικότητα

Το ETIAS ισχύει για πολλαπλές εισόδους στον χώρο Σένγκεν, επιτρέποντας στους φοιτητές να ταξιδεύουν ελεύθερα μεταξύ των κρατών μελών κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος του.

Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να ταξιδεύουν και να σπουδάζουν στις 30 χώρες της ΕΕ για έως και 90 ημέρες σε οποιαδήποτε περίοδο 180 ημερών χωρίς να χρειάζονται πρόσθετες θεωρήσεις ή άδειες.

Αυτή η ευελιξία είναι ιδιαίτερα επωφελής για τους φοιτητές που θέλουν να εξερευνήσουν διαφορετικά μέρη της Ευρώπης κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.

Για να συμμετάσχουν σε πιο εκτεταμένα προγράμματα σπουδών, οι φοιτητές εκτός ΕΕ χρειάζονται φοιτητική βίζα.

6. Σημασία της συμμόρφωσης

Η ΕΕ δίνει έμφαση στη συμμόρφωση με τους κανονισμούς ETIAS για την αποφυγή άρνησης εισόδου ή νομικών συνεπειών.

Συνιστάται στους σπουδαστές να ελέγξουν εκ νέου όλες τις πληροφορίες που παρέχουν στην αίτησή τους για το ETIAS.

Συνιστάται επίσης να έχουν πάντα μαζί τους αντίγραφο της εξουσιοδότησής τους όταν ταξιδεύουν.

7. Υποστήριξη και πόροι

Εκτός από τις κατευθυντήριες γραμμές του ETIAS, η ΕΕ έχει δημιουργήσει διάφορους πόρους υποστήριξης για να βοηθήσει τους φοιτητές να περιηγηθούν στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων του συστήματος.

Αυτό περιλαμβάνει έναν ειδικό επίσημο ιστότοπο, γραμμές βοήθειας και ενημερωτικά φυλλάδια.

Τόνισε επίσης ότι οι φοιτητές πρέπει να είναι επιμελείς και να υποβάλλουν αίτηση για το ETIAS μόνο μέσω του επίσημου ιστότοπού του ή νόμιμων τρίτων παρόχων.

Η ΕΕ ενθαρρύνει τους σπουδαστές να αξιοποιήσουν αυτούς τους πόρους για να εξασφαλίσουν μια ομαλή και χωρίς προβλήματα εμπειρία κατά την υποβολή αίτησης για το ETIAS.

Κατευθυντήριες γραμμές ETIAS για την εφαρμογή

Η ΕΕ εκδίδει κατευθυντήριες γραμμές ETIAS για τους διεθνείς φοιτητές που κατευθύνονται στην Ευρώπη
Χορηγία εικόνας από andreas160578 μέσω Pixabay

Η εφαρμογή του ETIAS το 2025 δίνει στους ταξιδιώτες χωρίς βίζα και στους διεθνείς φοιτητές άπλετο χρόνο για να ενημερωθούν για το νέο σύστημα.

Η ΕΕ θα αναπτύξει το ETIAS σε δύο φάσεις, ώστε να δοθεί χρόνος στους ταξιδιώτες και τις αρχές να προσαρμοστούν στο νέο σύστημα και να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση.

Η πρώτη φάση θα είναι μια περίοδος εθελοντικής εγγραφής.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ταξιδιώτες θα ενθαρρύνονται να υποβάλλουν αίτηση για ETIAS πριν από τα ταξίδια τους, αλλά δεν θα είναι υποχρεωτική. Δεν θα τους απαγορεύεται η είσοδος στη ζώνη Σένγκεν.

Έξι μήνες μετά την αρχική εφαρμογή, η εγγραφή στο ETIAS θα είναι υποχρεωτική για όλους τους ταξιδιώτες εκτός ΕΕ που εισέρχονται στον χώρο Σένγκεν.

Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, σε όλους τους ταξιδιώτες χωρίς ταξιδιωτική άδεια ETIAS θα απαγορεύεται η είσοδος στα σύνορα.

Παρόλα αυτά, οι ταξιδιώτες που ταξιδεύουν για πρώτη φορά στη ζώνη Σένγκεν μπορούν να εξαιρεθούν και να τους επιτραπεί η είσοδος, εφόσον πληρούν όλες τις άλλες προϋποθέσεις εισόδου.

Μέχρι το 2026, το σύστημα ETIAS θα είναι πλήρως λειτουργικό, με αυστηρή επιβολή και παρακολούθηση.

Στους ταξιδιώτες που δεν έχουν λάβει άδεια ETIAS πριν από το ταξίδι τους θα τους απαγορευτεί η είσοδος στα σύνορα.

Η ΕΕ σκοπεύει να παρακολουθεί συνεχώς την αποτελεσματικότητα του συστήματος και να προβαίνει στις απαραίτητες προσαρμογές για τη βελτίωση της λειτουργικότητάς του.

Τι σημαίνει αυτό για τα ταξίδια μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ

Για τους Βρετανούς ταξιδιώτες, η εισαγωγή του ETIAS σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στη δυνατότητά τους να ταξιδεύουν στην Ευρώπη.

Πριν από το Brexit, οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου απολάμβαναν ταξίδια χωρίς θεώρηση σε χώρες της ΕΕ για σύντομες διαμονές.

Ωστόσο, με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, οι Βρετανοί ταξιδιώτες χρειάζονται άδεια ETIAS, όπως και οι υπόλοιποι πολίτες τρίτων χωρών.

Παρομοίως, το σύστημα ταξιδιωτικής άδειας του Ηνωμένου Βασιλείου, το σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου, θα απαιτεί από τους πολίτες της ΕΕ να αποκτήσουν άδεια πριν από το ταξίδι τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει να εφαρμόσει το σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για όλους τους ταξιδιώτες χωρίς βίζα μέχρι το τέλος του 2024 ή τις αρχές του 2025.

Αυτές οι νέες απαιτήσεις ενδέχεται να προσθέσουν ένα επιπλέον βήμα στη διαδικασία σχεδιασμού ταξιδιών. Ωστόσο, θα ενισχύσουν την ασφάλεια και θα καταστήσουν τα ταξίδια ασφαλέστερα για όλους.

Οι Βρετανοί φοιτητές που σκοπεύουν να σπουδάσουν στην Ευρώπη πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ETIAS πριν από τις ημερομηνίες του ταξιδιού τους.