Η ΕΕ εκδίδει κατάλογο αιτημάτων για καλύτερες σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit

| 8 Αυγούστου, 2024
Η ΕΕ εκδίδει κατάλογο αιτημάτων για καλύτερες σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit
Χορηγία εικόνας από Pete Linforth μέσω Pixabay

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) παρουσίασε έναν κατάλογο αιτημάτων προς το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) για τη βελτίωση των σχέσεών του μετά το Brexit.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Sir Keir Starmer εξέφρασε την επιθυμία της κυβέρνησής του να βελτιώσει τους δεσμούς με την ΕΕ.

Στόχος του ήταν να το επιτύχει αυτό μέσω μιας συνολικής συμφωνίας ασφάλειας και της διαπραγμάτευσης ευνοϊκότερων εμπορικών όρων.

Ωστόσο, η ΕΕ απέστειλε έναν κατάλογο αιτημάτων που πρέπει πρώτα να εκπληρώσει το Ηνωμένο Βασίλειο για να αποδείξει πραγματική δέσμευση.

Σύμφωνα με τους Financial Times, τα αιτήματα της ΕΕ επικεντρώνονται στην επιβολή της Συμφωνίας Αποχώρησης και στην προώθηση νέας συνεργασίας.

Στόχος είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας μεταξύ των δύο μερών.

Συμμόρφωση με τη συμφωνία αποχώρησης

Το πρωταρχικό αίτημα της ΕΕ για την αποκατάσταση των σχέσεων μετά το Brexit είναι η πλήρης συμμόρφωση του Ηνωμένου Βασιλείου με τη Συμφωνία Αποχώρησης.

Η Συμφωνία Αποχώρησης διασφαλίζει τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και των υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου που ζουν στην ΕΕ στο τέλος της μεταβατικής περιόδου του Brexit το 2020.

Ισχύει επίσης για τους πολίτες της ΕΕ που μετακόμισαν στο Ηνωμένο Βασίλειο ή τους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου που μετεγκαταστάθηκαν σε κράτος μέλος της ΕΕ κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου.

Όσοι καλύπτονται από τη συμφωνία αποχώρησης διατηρούν το δικαίωμα να ζουν, να εργάζονται, να σπουδάζουν και να ταξιδεύουν ελεύθερα μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ.

Ουσιαστικά διατήρησε το status quo πριν από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από το ευρωπαϊκό μπλοκ.

Η ΕΕ απέστειλε πρόσφατα επίσημο αίτημα προς το Ηνωμένο Βασίλειο να αντιμετωπίσει συγκεκριμένα ζητήματα σχετικά με τη συμφωνία αποχώρησης.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει, διαφορετικά η ΕΕ μπορεί να κινηθεί νομικά μέσω του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Διασφάλιση του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας

Το Πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία αποτελεί βασικό μέρος της Συμφωνίας Αποχώρησης και η ΕΕ επιμένει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να το εφαρμόσει πλήρως.

Το πρωτόκολλο ορίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα πρέπει να δημιουργήσει σκληρά σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η ΕΕ εκδίδει κατάλογο αιτημάτων για καλύτερες σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit
Φωτογραφία από Matt Brown στο Unsplash

Η ΕΕ απαιτεί από το Ηνωμένο Βασίλειο να εγγυηθεί τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ που ζουν στην Αγγλία, την Ουαλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Πολλά ζητήματα περιβάλλουν το Σύστημα Διακανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΔΕΕ), το οποίο έχει επιβαρύνει τις σχέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ μετά το Brexit.

Η EUSS είναι ο βρετανικός φορέας που εφαρμόζει τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ που καλύπτονται από τη Συμφωνία Αποχώρησης.

Πολλοί πολίτες της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετώπισαν προβλήματα με την υποβολή αίτησης για καθεστώς εγκατάστασης ή προεγκατάστασης.

Οι προεγκατεστημένοι είχαν επίσης δυσκολίες να βρουν δουλειά ή να τη διατηρήσουν λόγω του αβέβαιου μεταναστευτικού τους καθεστώτος.

Ένας διπλωμάτης δήλωσε στους Financial Times μέσω συνέντευξης: “Αυτό πρέπει να διορθωθεί πριν μιλήσουμε για συνεργασία σε νέους τομείς”.

Η ΕΕ απαιτεί από το Ηνωμένο Βασίλειο να υποστηρίξει απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία οι πολίτες της ΕΕ που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα πρέπει να υποβάλλουν χωριστή αίτηση για να αποκτήσουν καθεστώς εγκατάστασης αφού ζήσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για πέντε χρόνια.

Από την πλευρά του, το Ηνωμένο Βασίλειο αναθεώρησε τις κατευθυντήριες γραμμές του για την καθυστερημένη υποβολή αιτήσεων EUSS για να καλύψει τους πολίτες της ΕΕ που ενδεχομένως δεν γνώριζαν τους νέους κανόνες.

Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει επίσης παρατείνει την ισχύ του καθεστώτος προεγκατάστασης για πέντε ακόμη χρόνια.

Εργάζεται επίσης για την αυτόματη ενημέρωση της κατάστασής τους σε καθεστώς εγκαταστημένων μόλις συμπληρώσουν την προϋπόθεση της πενταετούς διαμονής.

Οι ημερομηνίες λήξης των καθεστώτων προεγκατάστασης αποκρύπτονται πλέον από τα ψηφιακά προφίλ και οι εργοδότες και οι ιδιοκτήτες δεν χρειάζεται πλέον να διενεργούν επαναλαμβανόμενους ελέγχους για τους κατόχους του καθεστώτος προεγκατάστασης.

Συμφωνία κινητικότητας νέων Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ

Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας κινητικότητας των νέων, οι νέοι ηλικίας 18 έως 30 ετών από την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να ζουν, να εργάζονται, να σπουδάζουν και να ταξιδεύουν στην επικράτεια της άλλης χώρας για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Η έλλειψη μιας τέτοιας συμφωνίας μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ ήταν μία από τις σημαντικότερες επιπτώσεις του Brexit, περιορίζοντας τις ευκαιρίες για τους νέους.

Η νέα κυβέρνηση των Εργατικών του Ηνωμένου Βασιλείου φέρεται να απέρριψε την ιδέα μιας συμφωνίας για την κινητικότητα των νέων με την Ισπανία.

Η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση απέρριψε επίσης μια πιθανή προσφορά συμφωνίας για κινητικότητα των νέων σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η προτεινόμενη από την ΕΕ συμφωνία κινητικότητας των νέων διαφέρει από τις τρέχουσες συμφωνίες κινητικότητας των νέων του Ηνωμένου Βασιλείου με άλλες χώρες.

Εκτός από την κατάργηση της ποσόστωσης των συμμετεχόντων, επιδιώκει να αντιμετωπίσει διάφορα εμπόδια που προέκυψαν μετά το Brexit.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η διασφάλιση δίκαιης μεταχείρισης όσον αφορά τα δίδακτρα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς οι φοιτητές της ΕΕ αντιμετωπίζουν πλέον διεθνή δίδακτρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στόχος είναι επίσης να καταστήσει το κόστος των θεωρήσεων και των αδειών διαμονής πιο λογικό, μειώνοντας την οικονομική επιβάρυνση των νέων.

Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παραμείνει σταθερό στην άρνησή του να επανενταχθεί στην ενιαία αγορά της ΕΕ για την επαναφορά της ελεύθερης κυκλοφορίας.

Τείνει περισσότερο προς τα προγράμματα κινητικότητας των νέων με προσέγγιση ανά χώρα παρά προς ένα σύστημα σε επίπεδο ΕΕ.

Επανένταξη στο πρόγραμμα Erasmus

Η ΕΕ θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο να επανενταχθεί στο πρόγραμμα Erasmus, από το οποίο αποχώρησε μετά το Brexit.

Το Erasmus είναι ένα πρόγραμμα της ΕΕ που προσφέρει ευκαιρίες σε νέους να σπουδάσουν ή να εκπαιδευτούν σε διάφορες χώρες της ΕΕ με οικονομική υποστήριξη.

Η συμμετοχή στο Erasmus ενισχύει τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες και προάγει την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των νέων στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ.

Τον Απρίλιο, η ΕΟΚΕ ενέκρινε πρόταση με την οποία καλούσε την ΕΕ να διαπραγματευτεί με το Ηνωμένο Βασίλειο την επανένταξή του στο πρόγραμμα Erasmus.

Σύμφωνα με έναν βετεράνο διπλωμάτη του Ηνωμένου Βασιλείου, τον Nick Leake, το Ηνωμένο Βασίλειο εγκατέλειψε το πρόγραμμα Erasmus λόγω οικονομικών περιορισμών.

Αποκάλυψε ότι το κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα υπερέβαινε τα αναμενόμενα οφέλη.

Ο Leake πρόσθεσε ότι περισσότεροι φοιτητές από το εξωτερικό θέλουν να σπουδάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από ό,τι Βρετανοί πολίτες με γλωσσικές δεξιότητες και επιθυμία να σπουδάσουν στο εξωτερικό.

Ασφαλής διακίνηση εμπορευμάτων και κατοικίδιων ζώων

Η ΕΕ εκδίδει κατάλογο αιτημάτων για καλύτερες σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit
Χορηγία εικόνας από PIxabay

Η ΕΕ επιθυμεί να βελτιώσει τη συμμόρφωση του Ηνωμένου Βασιλείου με τις εμπορικές πολιτικές για την αποκατάσταση των σχέσεων μετά το Brexit.

Οι ακόλουθες απαιτήσεις αποσκοπούν στην εξασφάλιση της ομαλής και ασφαλούς διακίνησης εμπορευμάτων και κατοικίδιων ζώων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ.

Πιστοποίηση ζώων και φυτών

Η ΕΕ έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την πιστοποίηση ζωικών και φυτικών προϊόντων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Απαιτούν ακριβή πιστοποίηση για την αποφυγή εμπορικών διαταραχών.

Τα μη συμμορφούμενα φορτία θα πρέπει να απορρίπτονται στα σύνορα, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια και η συμμόρφωση με τα πρότυπα της ΕΕ.

Έλεγχοι κατοικίδιων ζώων

Η ΕΕ ζητά επίσης από το Ηνωμένο Βασίλειο να αναπτύξει επειγόντως ένα σύστημα ελέγχου των κατοικίδιων ζώων στα σύνορα.

Σύστημα δεδομένων αγροτεμαχίων

Επιπλέον, η ΕΕ επιθυμεί ένα νέο σύστημα που θα παρέχει δεδομένα σχετικά με το περιεχόμενο των δεμάτων το συντομότερο δυνατό.

Το μέλλον των σχέσεων Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ μετά το Brexit

Τα αιτήματα της ΕΕ αποσκοπούν στη δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασίας και στη διασφάλιση ότι η ανανέωση των σχέσεων θα ωφελήσει και τα δύο μέρη.

Οι προτεινόμενες συμφωνίες κινητικότητας και η συμμόρφωση με τη Συμφωνία Αποχώρησης αποτελούν βασικά βήματα προς την επίτευξη αυτού του στόχου.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι, καθώς οι δύο πλευρές θα συζητούν αυτά τα ζητήματα, θα προσπαθούν να βρουν κοινό έδαφος και να βελτιώσουν τις σχέσεις μετά το Brexit.

Ωστόσο, η έμφαση στην κινητικότητα των νέων αναδεικνύει το κοινό ενδιαφέρον για την προώθηση των ευκαιριών των μελλοντικών γενεών.

Παρά τις προκλήσεις, υπάρχει ελπίδα ότι μπορούν να ξαναχτίσουν τη σχέση τους και να συνεργαστούν για ένα καλύτερο μέλλον.