Η ΕΕ αρνείται να χαλαρώσει τους ταξιδιωτικούς κανόνες για τους Βρετανούς μουσικούς και καλλιτέχνες μετά το Brexit

| 9 Σεπτεμβρίου, 2024
Η ΕΕ αρνείται να χαλαρώσει τους ταξιδιωτικούς κανόνες για τους Βρετανούς μουσικούς και καλλιτέχνες μετά το Brexit
Η εικόνα προσφέρθηκε από Mirosław i Joanna Bucholc μέσω Pixabay

Οι Βρετανοί μουσικοί θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις όταν προσπαθούν να περιοδεύσουν στην Ευρώπη λόγω των ταξιδιωτικών κανόνων μετά το Brexit.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) επιβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να χαλαρώσει τις ισχύουσες απαιτήσεις για τη θεώρηση και τη μεταφορά καλλιτεχνών από το Ηνωμένο Βασίλειο (UK), σύμφωνα με τους Financial Times.

Αυτή η πρόσφατη εξέλιξη στην επαναφορά των σχέσεων της ΕΕ έχει προκαλέσει απογοήτευση σε πολλούς στη μουσική βιομηχανία.

Μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ το 2020, οι μουσικοί έχασαν τη δυνατότητα να περιοδεύουν ελεύθερα σε όλη την Ευρώπη.

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί μετά το Brexit τους ανάγκασαν να περιηγηθούν σε νέα, πολύπλοκα συστήματα αδειών εργασίας και εφοδιαστικής.

Αυστηροί ταξιδιωτικοί κανόνες μετά το Brexit για τους περιοδεύοντες μουσικούς

Στο παρελθόν, στο πλαίσιο των πολιτικών ελεύθερης κυκλοφορίας της ΕΕ, οι καλλιτέχνες μπορούσαν να ταξιδεύουν σε όλη την Ευρώπη χωρίς να χρειάζονται βίζα ή ειδικές άδειες.

Αυτό επέτρεψε εύκολες και προσιτές περιοδείες, οι οποίες ήταν ιδιαίτερα σημαντικές για τα μικρά συγκροτήματα και τους ανεξάρτητους μουσικούς.

Ωστόσο, μετά το Brexit, οι καλλιτέχνες αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια κατά τον προγραμματισμό ευρωπαϊκών περιοδειών.

Οι Βρετανοί καλλιτέχνες χρειάζονται πλέον άδειες εργασίας, βίζες και άδειες μεταφοράς για τον εξοπλισμό τους, ανάλογα με τη χώρα που επισκέπτονται.

Ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν προσπαθήσει να διευκολύνουν το βάρος με ειδικές ρυθμίσεις θεώρησης για τους πολιτιστικούς καλλιτέχνες.

Ωστόσο, η συνολική διαδικασία παραμένει σημαντικά πιο δαπανηρή και χρονοβόρα για τους Βρετανούς καλλιτέχνες που προσπαθούν να περιοδεύσουν στην ήπειρο.

Ομάδες εκστρατειών όπως η Face The Music πιέζουν την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να διαπραγματευτεί καλύτερους όρους για τους καλλιτέχνες.

Έχει επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία της ότι τα εμπόδια αυτά απειλούν τη φήμη και το μέλλον των καλλιτεχνών του Ηνωμένου Βασιλείου που εμφανίζονται στο εξωτερικό.

Επηρέασε δυσανάλογα τους μικρότερους, ανεξάρτητους καλλιτέχνες, καθιστώντας τις περιοδείες στην Ευρώπη οικονομικά ασύμφορες λόγω των πρόσθετων εξόδων.

Σύμφωνα με πηγές, η χαλάρωση των υφιστάμενων ταξιδιωτικών κανόνων θα απαιτούσε αλλαγές στη Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας (ΣΕΣ) ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου.

Αυτό περιλαμβάνει την επαναδιαπραγμάτευση των πολιτικών για τα τελωνεία, τις οδικές μεταφορές και τις υπηρεσίες.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι δεν είναι επί του παρόντος έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της ΣΕΣ.

Πλήγμα στις προεκλογικές υποσχέσεις του Εργατικού Κόμματος

Η ΕΕ αρνείται να χαλαρώσει τους ταξιδιωτικούς κανόνες για τους Βρετανούς μουσικούς και καλλιτέχνες μετά το Brexit
Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά του Parrot of Doom μέσω Wikimedia Commons

Πριν από τις εκλογές του 2024, το Εργατικό Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου υποσχέθηκε να στηρίξει τους καλλιτέχνες που περιοδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαπραγματευόμενο την ευκολότερη πρόσβαση στην ΕΕ.

Στο μανιφέστο της συμπεριέλαβε πρόταση για ταξίδια χωρίς βίζα για Βρετανούς μουσικούς και άλλους καλλιτέχνες.

Πολλοί ήλπιζαν ότι αυτό θα ανακούφιζε τα βάρη που αντιμετωπίζουν όσοι εργάζονται στη μουσική βιομηχανία.

Τώρα που εξελέγη στην εξουσία, οι ελπίδες του πρωθυπουργού Sir Keir Starmer για επαναφορά και βελτίωση των σχέσεων με την ΕΕ έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο.

Η ΕΕ δήλωσε ότι το σχέδιο των Εργατικών για μια συμφωνία που θα επιτρέπει στους επαγγελματίες του Ηνωμένου Βασιλείου να εργάζονται στην ΕΕ είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

Επέμεινε ότι μια συμφωνία κινητικότητας για την εργασία και τις μετακινήσεις των νέων θα αποτελούσε “απαραίτητο στοιχείο” οποιουδήποτε νέου συμφώνου με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο απέρριψε την πρόταση των Βρυξελλών για μια συνολική συμφωνία κινητικότητας των νέων εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων και από τις δύο πλευρές της Μάγχης.

Τόνισε ότι δεν θα επανενταχθεί στην ενιαία αγορά της ΕΕ ούτε θα σχηματίσει τελωνειακή ένωση με το μπλοκ.

Δεν υπάρχει σαφής πορεία προς τα εμπρός για τη χαλάρωση των κανόνων μετά το Brexit

Η ΕΕ αρνείται να χαλαρώσει τους ταξιδιωτικούς κανόνες για τους Βρετανούς μουσικούς και καλλιτέχνες μετά το Brexit
Χορηγία εικόνας από Tumisu μέσω Pixabay

Η χαλάρωση των ταξιδιωτικών κανόνων μετά το Brexit για τους Βρετανούς μουσικούς και καλλιτέχνες που περιοδεύουν στην ΕΕ δεν είναι παρά ένα κομμάτι του παζλ.

Υπάρχουν κι άλλες πτυχές που πρέπει να συζητηθούν εκτός από την πρόταση για την κινητικότητα των νέων, την επανένταξη στην ενιαία αγορά της ΕΕ και την ελευθερία της κυκλοφορίας.

Οι Βρυξέλλες είχαν επίσης προειδοποιήσει τα κράτη μέλη της ΕΕ ότι μια συμφωνία ασφαλείας θα μπορούσε να δώσει στο Ηνωμένο Βασίλειο μεγαλύτερη πρόσβαση στην αμυντική χρηματοδότηση της ΕΕ.

Οποιαδήποτε απόπειρα θα μπορούσε να ανατρέψει τους συμφωνηθέντες όρους της ΣΣΣ, καθώς οι κανόνες της ΕΕ περιορίζουν τη δυνατότητα των εταιρειών εκτός ΕΕ να συμμετέχουν σε συστήματα.

Το μανιφέστο του Εργατικού Κόμματος περιελάμβανε επίσης μια “κτηνιατρική συμφωνία” για τη μείωση των συνοριακών ελέγχων στις εξαγωγές τροφίμων και φυτών.

Σε περίπτωση που η ΕΕ αποδεχθεί τη συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου για την κτηνιατρική περίθαλψη, το Λονδίνο θα πρέπει να ακολουθήσει τους κανόνες της ΕΕ και να αναλάβει ρόλο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο στοχεύει επίσης σε μια συμφωνία που θα επιτρέπει στους επαγγελματίες να χρησιμοποιούν τα προσόντα τους στις χώρες των άλλων.

Ωστόσο, στην ενημέρωση σημειώνεται ότι οι ρυθμίσεις αυτές δεν είναι “πάντα απλές”.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ πρέπει να καταλήξουν σε κάποια μορφή συμβιβασμού για να επαναφέρουν τις σχέσεις σε ευνοϊκό για τις δύο πλευρές επίπεδο.