Η ΕΕ αποστέλλει αιτιολογημένη γνώμη στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τη συμμόρφωση με τη συμφωνία αποχώρησης

| 31 Ιουλίου, 2024
Η ΕΕ αποστέλλει αιτιολογημένη γνώμη στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τη συμμόρφωση με τη συμφωνία αποχώρησης
Χορηγία εικόνας από gpointstudio μέσω Freepik

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) απέστειλε στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) αιτιολογημένη γνώμη σχετικά με την εφαρμογή από το τελευταίο της συμφωνίας αποχώρησης.

Η Συμφωνία Αποχώρησης διασφαλίζει τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και των υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου που διαμένουν σε χώρες της ΕΕ, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ το 2020.

Αυτό περιλαμβάνει όσους μετακόμισαν στο Ηνωμένο Βασίλειο ή σε κράτος μέλος της ΕΕ κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου του Brexit στο τέλος του 2020.

Η συμφωνία διασφαλίζει ότι οι εν λόγω πολίτες και οι οικογένειές τους διατηρούν ουσιαστικά τα ίδια δικαιώματα που είχαν πριν από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Αυτό περιλαμβάνει το δικαίωμα να ζει, να σπουδάζει, να εργάζεται και να ταξιδεύει ελεύθερα μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ.

Η αιτιολογημένη γνώμη της ΕΕ εξετάζει ζητήματα που σχετίζονται με τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη συμμόρφωση του Ηνωμένου Βασιλείου με τους συμφωνηθέντες όρους.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της ΕΕ.

Αιτιολογημένη γνώμη της ΕΕ σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας αποχώρησης από το Ηνωμένο Βασίλειο

Η αιτιολογημένη γνώμη της ΕΕ αποτελεί επίσημο αίτημα προς το Ηνωμένο Βασίλειο να εξετάσει συγκεκριμένα ζητήματα σχετικά με τη συμφωνία αποχώρησης.

Αυτό αναφέρεται κυρίως στο Σύστημα Διακανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUSS), το πρόγραμμα του Ηνωμένου Βασιλείου που επιβάλλει τη Συμφωνία Αποχώρησης.

Το σύστημα αυτό θεσπίστηκε για να προστατεύσει τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ και των οικογενειών τους που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit.

Στο πλαίσιο της ΕΕΣΣ, οι Ευρωπαίοι πολίτες και οι οικογένειές τους που ζούσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο επί πέντε έτη πριν από το Brexit λαμβάνουν καθεστώς εγκατάστασης.

Οι κάτοικοι που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για λιγότερο από πέντε χρόνια λαμβάνουν καθεστώς προεγκατάστασης και μπορούν να υποβάλουν αίτηση για καθεστώς εγκατάστασης μετά από πέντε χρόνια.

Ωστόσο, η ΕΕ εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τις ελλείψεις του Ηνωμένου Βασιλείου στον χειρισμό ορισμένων πτυχών της συμφωνίας.

Οι ανησυχίες αφορούν, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής, την κυκλοφορία των εργαζομένων και την ελευθερία εγκατάστασης.

Επικεντρώνεται στους ακόλουθους βασικούς τομείς στους οποίους πιστεύει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν συμμορφώνεται πλήρως με τη συμφωνία αποχώρησης:

Σύστημα διακανονισμού της ΕΕ

Πολλοί πολίτες της ΕΕ έχουν αναφέρει δυσκολίες και καθυστερήσεις στην εξασφάλιση του καθεστώτος εγκατάστασης, το οποίο τους εξασφαλίζει το δικαίωμα να ζουν και να εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Δικαιώματα διαμονής

Η ΕΕ επιμένει ότι τα άτομα που δεν έχουν ακόμη υποβάλει αίτηση ή δεν έχουν λάβει καθεστώς εγκατάστασης δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν διακρίσεις ή περιττά εμπόδια.

Ελεύθερη μετακίνηση

Πρόκειται για τις ταξιδιωτικές διαταραχές και τους περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών της ΕΕ εντός του Ηνωμένου Βασιλείου και των κρατών μελών της ΕΕ.

Η ΕΕ απαιτεί από το Ηνωμένο Βασίλειο να εφαρμόσει όλους τους όρους της συμφωνίας αποχώρησης

Η ΕΕ αποστέλλει αιτιολογημένη γνώμη στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τη συμμόρφωση με τη συμφωνία αποχώρησης
Εικόνα από Miguel Á. Padriñán από το Pixabay

Η ΕΕ απέστειλε επίσημη προειδοποίηση στο Ηνωμένο Βασίλειο για τα ίδια ζητήματα σχετικά με τη συμμόρφωση με τους όρους της συμφωνίας αποχώρησης το 2020.

Ωστόσο, πολλά σημεία πρέπει να αντιμετωπιστούν ακόμη, προκαλώντας δυσκολίες στους πολίτες της ΕΕ και τις οικογένειές τους που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τώρα που η ΕΕ απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δύο μήνες στη διάθεσή του για να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα και να διασφαλίσει την πλήρη συμμόρφωση με τη συμφωνία αποχώρησης.

Η παράλειψη αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω νομικές ενέργειες από την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Εκκλήσεις για τη μεταρρύθμιση του συστήματος διακανονισμού της ΕΕ

Αρκετές οργανώσεις που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ κάλεσαν την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να μεταρρυθμίσει το σύστημα διευθέτησης της ΕΕ.

Συνολικά 76 οργανώσεις υπέγραψαν επιστολή προς τον νέο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Sir Keir Starmer, προκειμένου να καταστεί το EUSS πιο αποτελεσματικό και προσβάσιμο.

Οι ομάδες αυτές υποστηρίζουν ότι το ισχύον σύστημα είναι υπερβολικά πολύπλοκο και επιβαρύνει άσκοπα τους αιτούντες.

Η επιστολή, που δημοσιεύθηκε από το The3Million, υποδεικνύει ότι ο καθορισμός της EUSS μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της σχέσης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ.

Η ομάδα The3Million εκπροσωπεί τους πολίτες της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) και της Ελβετίας που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και διεξάγει εκστρατείες για τα δικαιώματά τους.

Εκκρεμείς αιτήσεις EUSS

Οι ομάδες συνηγόρων καλούν την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να εκκαθαρίσει την καθυστέρηση των αιτήσεων EUSS.

Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι πάνω από έξι εκατομμύρια αιτήσεις έχουν υποβληθεί από πολίτες της ΕΕ στο σύστημα διευθέτησης της ΕΕ.

Ωστόσο, χιλιάδες αιτήσεις EUSS εξακολουθούν να περιμένουν απόφαση.

Αυτή η καθυστέρηση έχει προκαλέσει ανησυχία στους πολίτες της ΕΕ που δεν είναι σίγουροι για το μέλλον τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Χειρισμός καθυστερημένων αιτήσεων EUSS

Οι ομάδες εκλιπαρούν επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τις καθυστερημένες αιτήσεις στο σύστημα διευθέτησης της ΕΕ.

Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις για καθεστώς εγκατάστασης στο πλαίσιο του προγράμματος θα πρέπει να εξακολουθούν να μπορούν να υποβάλουν αίτηση και να ανακτήσουν τα δικαιώματά τους.

Τα δικαιώματά τους δεν θα πρέπει να στερούνται αποκλειστικά και μόνο λόγω μιας καθυστερημένης αίτησης.

Έκδοση περισσότερων από το ψηφιακό μόνο μεταναστευτικό καθεστώς

Μια άλλη σύσταση που έθεσε το The3Million είναι να δοθεί στα άτομα που έχουν εγκατασταθεί στην ΕΕΣΣ κάτι περισσότερο από το καθεστώς του ψηφιακού μόνο.

Η ομάδα τόνισε ότι το ψηφιακό καθεστώς μετανάστευσης είναι απρόσιτο για πολλά άτομα που δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο ή δεν είναι εξοικειωμένα με την τεχνολογία.

Πρόσθεσε: “Πρόσφατες αναφορές στα μέσα ενημέρωσης έδειξαν ότι τα υποκείμενα συστήματα δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών έχουν υποστεί σοβαρή παραβίαση”.

Το σύστημα παρουσίαζε σπασμένα αρχεία και λάθη, λανθασμένες φωτογραφίες και ένα μείγμα σωστών και ανακριβών δεδομένων.

Συμφωνία αποχώρησης και νέα συστήματα συνοριακών ελέγχων

Η ΕΕ αποστέλλει αιτιολογημένη γνώμη στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τη συμμόρφωση με τη συμφωνία αποχώρησης
Φωτογραφία ευγενική προσφορά του stevosdisposable μέσω Unsplash

Η ομάδα εξέφρασε τις ίδιες ανησυχίες κατά τη διάρκεια έρευνας της επιτροπής του βρετανικού κοινοβουλίου σχετικά με τα νέα συστήματα συνοριακών ελέγχων.

Η Monique Hawkins του The3Million κάλεσε την κυβέρνηση να καθυστερήσει την ευρεία έναρξη της Ηλεκτρονικής Ταξιδιωτικής Άδειας (ETA).

Συνέστησε να επικεντρωθεί στη μετάβαση των φυσικών μεταναστευτικών καταστάσεων σε ψηφιακά αρχεία μετανάστευσης ή σε ηλεκτρονικές βίζες (eVisas).

Η μετάβαση στο eVisas αποσκοπεί στον εξορθολογισμό της μεταναστευτικής διαδικασίας του Ηνωμένου Βασιλείου και στη βελτίωση της ασφάλειας των συνόρων του.

Ωστόσο, το φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα της μετάβασης εγείρει ανησυχίες σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπό της σε εκατομμύρια αλλοδαπούς που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ευρύτερη εξάπλωση της ETA ενδέχεται να καταστήσει δυσκολότερα τα ταξίδια των μη Βρετανών πολιτών.

Μόνο όσοι έχουν έγκυρο μεταναστευτικό καθεστώς στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένου του καθεστώτος προεγκατάστασης και του καθεστώτος εγκατάστασης στο πλαίσιο της ΕΕΣΣ, εξαιρούνται από το σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το σύστημα εισόδου/εξόδου της ΕΕ (EES) και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Αδειών Ταξιδίου (ETIAS) μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε περισσότερες επιπλοκές.

Όσοι έχουν έγκυρη κατοικία σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της ΕΕ απαλλάσσονται από την ΕΕΣ.