Η ΕΕ ανανεώνει την προειδοποίηση κατά των ψεύτικων ιστότοπων ETIAS και αναπτύσσει εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα

| 27 Ιουνίου, 2024
Η ΕΕ ανανεώνει την προειδοποίηση κατά των ψεύτικων ιστότοπων ETIAS και αναπτύσσει εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα

Ο οργανισμός συνοριακών ελέγχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), Frontex, προειδοποίησε για άλλη μια φορά τους ταξιδιώτες για τους ψεύτικους ιστότοπους για την έκδοση ταξιδιωτικών αδειών.

Αυτοί οι ανεπίσημοι ιστότοποι ισχυρίζονται ότι δέχονται και επεξεργάζονται αιτήσεις για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταξιδιωτικών Πληροφοριών και Αδειών(ETIAS).

Το ETIAS είναι το νέο σύστημα ταξιδιωτικών αδειών της ΕΕ, το οποίο πρέπει να λαμβάνουν όλοι οι ταξιδιώτες που δεν διαθέτουν βίζα στη ζώνη Σένγκεν πριν από την επίσκεψή τους.

Το σύστημα θα προ-ελέγχει τους ταξιδιώτες για κινδύνους ασφάλειας, μετανάστευσης και υγείας, ενισχύοντας την ασφάλεια των συνόρων της ΕΕ.

Είναι παρόμοιο με το Electronic Travel Authorization (ETA) του Ηνωμένου Βασιλείου και το Electronic System for Travel Authorization (ESTA) των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και με εκείνα που χρησιμοποιούνται από τον Καναδά και την Αυστραλία.

Ο Francois Laruelle, διευθυντής του τμήματος της κεντρικής μονάδας ETIAS του Frontex, δήλωσε ότι γνωρίζει αρκετές τοποθεσίες που ισχυρίζονται ότι δέχονται ήδη αιτήσεις ETIAS.

“Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί σε αυτούς τους ιστότοπους, καθώς επί του παρόντος δεν είναι δυνατή η υποβολή αίτησης για επίσημη ταξιδιωτική άδεια ETIAS”, ανέφερε μέσω ανακοίνωσης.

“Το σύστημα δεν είναι ακόμη λειτουργικό”, τόνισε η Laurelle. Η μόνη επίσημη διεύθυνση URL του δικτυακού τόπου του ETIAS είναι europa.eu/etias.

Η νέα προειδοποίηση έρχεται καθώς η ΕΕ ετοιμάζεται να δρομολογήσει το ETIAS στα μέσα του 2025.

Μόλις το σύστημα έκδοσης ταξιδιωτικών αδειών τεθεί σε λειτουργία το επόμενο έτος, ο Frontex θα λειτουργεί μια μονάδα 24 ώρες το 24ωρο για να βοηθά τους ταξιδιώτες και τους μεταφορείς με το ETIAS.

Αύξηση του αριθμού των ανεπίσημων ιστότοπων για την έκδοση ταξιδιωτικών αδειών

Νωρίτερα μέσα στο έτος, η Frontext δήλωσε ότι πάνω από 60 ανεπίσημοι ιστότοποι παρέχουν ήδη πληροφορίες σχετικά με το ETIAS.

Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο τύπου της, η υπηρεσία συνόρων της ΕΕ εντόπισε περισσότερους από 100 ανεπίσημους ιστότοπους ETIAS για την έκδοση ταξιδιωτικών αδειών.

“Ενώ ορισμένοι από αυτούς τους ιστότοπους λειτουργούν από νόμιμες επιχειρήσεις, άλλοι μπορεί να είναι λιγότερο αξιόπιστοι”, προειδοποίησε.

Πολλοί ψεύτικοι δικτυακοί τόποι παροχής ταξιδιωτικών αδειών παρέχουν λανθασμένες πληροφορίες σχετικά με το σύστημα έκδοσης ταξιδιωτικών αδειών της ΕΕ.

Ορισμένες μπορεί να μοιάζουν με την επίσημη ιστοσελίδα του ETIAS, αντιγράφοντας την ίδια διάταξη, γραμματοσειρά και χρώματα για να μπερδέψουν τους ταξιδιώτες.

Άλλοι χρησιμοποιούν επαγγελματικά ονόματα ιστοτόπων και υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα της ΕΕ για να φαίνονται νόμιμοι.

Τρίτοι πάροχοι υπηρεσιών ή εμπορικοί μεσάζοντες μπορούν νόμιμα να υποβάλουν αίτηση για ETIAS για λογαριασμό των πελατών τους.

Ωστόσο, οι εταιρείες αυτές πρέπει επίσης να υποβάλουν αίτηση για την ταξιδιωτική άδεια των πελατών τους μέσω του επίσημου δικτυακού τόπου του ETIAS.

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν επιλέγουν εμπορικούς διαμεσολαβητές, καθώς θα πρέπει να γνωστοποιήσουν προσωπικά δεδομένα για την εφαρμογή ETIAS.

Σύμφωνα με τον Frontex, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν κυμαίνονται από την κλοπή ταυτότητας έως την καταβολή υπερβολικών τελών και ανησυχίες για την προστασία των δεδομένων.

Η συμβουλευτική στον επίσημο δικτυακό τόπο του ETIAS είναι “ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τα υψηλά τέλη, την απάτη και την παραπληροφόρηση”.

Η ΕΕ αναπτύσσει εφαρμογή ETIAS για κινητά τηλέφωνα

Εκτός από τον επίσημο ιστότοπο, η ΕΕ επεξεργάζεται μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα για τις αιτήσεις ETIAS.

Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη και στις 24 επίσημες γλώσσες που χρησιμοποιούνται στα κράτη μέλη της ΕΕ και στις πλατφόρμες iOS και Android.

Οι ταξιδιώτες χωρίς βίζα θα μπορούν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα για να κάνουν ό,τι χρειάζονται για την απόκτηση ταξιδιωτικής άδειας ETIAS.

Αυτό περιλαμβάνει την εισαγωγή προσωπικών στοιχείων, την απάντηση σε ερωτήσεις ασφαλείας και την καταβολή του απαιτούμενου τέλους των 7 ευρώ.

Σύμφωνα με το Τμήμα Επικοινωνίας του eu-LISA, του Οργανισμού της ΕΕ για τη λειτουργική διαχείριση συστημάτων όπως το ETIAS, η εφαρμογή δεν θα καταγράφει βιομετρικά δεδομένα για την επαλήθευση της ταυτότητας.

Η συλλογή των σαρώσεων προσώπου και δακτυλικών αποτυπωμάτων των ταξιδιωτών θα γίνεται ενδεχομένως μόνο στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Αυτό θα συμβεί στην περίπτωση που η ΕΕ ενσωματώσει βιομετρικούς ελέγχους στο σύστημα ETIAS στο μέλλον.

Αντί για βιομετρικά δεδομένα, η εφαρμογή θα χρησιμοποιεί έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων και “έναν συνδυασμό άλλων στοχευμένων μέτρων ασφαλείας”.

Να είστε βέβαιοι ότι αυτά τα μέτρα ασφαλείας θα ευθυγραμμιστούν με τον κανονισμό ETIAS και τη νομοθεσία της ΕΕ.

Το Τμήμα Επικοινωνίας του eu-LISA επιβεβαίωσε επίσης ότι η εφαρμογή ETIAS θα είναι συμβατή με παλαιότερα μοντέλα smartphone.

Αναμένεται να ξεκινήσει παράλληλα με το σύστημα ETIAS στα μέσα του 2025.

Προκλήσεις κατά την έναρξη λειτουργίας του νέου συστήματος έκδοσης ταξιδιωτικών αδειών

Αρχικά προτάθηκε το 2016, η έναρξη λειτουργίας του συστήματος ETIAS αντιμετώπισε πολλαπλές καθυστερήσεις κατά τη διάρκεια των ετών.

Η ημερομηνία έναρξης του έργου είναι ο Μάιος του 2025, αλλά μπορεί να αντιμετωπίσει περαιτέρω καθυστερήσεις λόγω αναπτυξιακών προκλήσεων.

Η Ευρωπόλ και ο Frontex έχουν προειδοποιήσει για επίμονα προβλήματα που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την έναρξη λειτουργίας του συστήματος.

Σε αυτά περιλαμβάνονται τεχνολογικά εμπόδια στην κατασκευή των απαιτούμενων συστημάτων, εργαλείων και βάσεων δεδομένων για το ETIAS.

Ορισμένες χώρες της ΕΕ δεν είχαν ακόμη εγκρίνει υποδείγματα προσφυγών ή δεν είχαν υιοθετήσει νόμους για το ETIAS.

Η Ευρωπόλ δήλωσε επίσης ότι πρέπει να προσλάβει περισσότερο προσωπικό για να επεξεργάζεται τις αιτήσεις εντός του απαιτούμενου χρονικού πλαισίου.

Καθώς η ΕΕ εργάζεται για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, συνιστάται στους ταξιδιώτες να ενημερώνονται για τις εξελίξεις στο ETIAS μέσω των επίσημων διαύλων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ξεκινήσει μια ολοκληρωμένη εκστρατεία επικοινωνίας σχετικά με το ETIAS για να προσεγγίσει διάφορα σχετικά ακροατήρια.

Θα είναι επίσης διαθέσιμα κανάλια υποστήριξης για να βοηθήσουν τους ταξιδιώτες που δυσκολεύονται με τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων στην εφαρμογή ή στον ιστότοπο.

Περισσότερες επερχόμενες αλλαγές στα σύνορα

Καθώς πλησιάζει η έναρξη του ETIAS, οι ταξιδιώτες που κατευθύνονται στην ΕΕ πρέπει να γνωρίζουν άλλη μια σημαντική αλλαγή.

Εκτός από το νέο σύστημα χορήγησης ταξιδιωτικών αδειών, η ΕΕ θα θέσει σε λειτουργία τον Οκτώβριο του 2024 και ένα νέο σύστημα συνοριακών ελέγχων, το σύστημα εισόδου/εξόδου (EES ).

Η ΕΥΕ θα αντικαταστήσει τη χειροκίνητη σφράγιση διαβατηρίων με αυτοματοποιημένους βιομετρικούς ελέγχους για τους πολίτες τρίτων χωρών που εισέρχονται στον χώρο Σένγκεν.

Θα επηρεάσει τόσο τους κατόχους θεώρησης βραχείας διαμονής όσο και τους υπηκόους χωρών που δεν διαθέτουν θεώρηση και επισκέπτονται την ΕΕ για διάστημα έως 90 ημέρες.

Η ΕΥΕ θα συνεργάζεται με το ETIAS για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων και τον εξορθολογισμό της διαδικασίας εισόδου.