Η Γαλλία θα εκδώσει ψηφιακές θεωρήσεις Σένγκεν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού

| 5 Ιανουαρίου, 2024
Η Γαλλία θα εκδώσει ψηφιακές θεωρήσεις Σένγκεν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού

Η Γαλλία θα γίνει το πρώτο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που θα προσφέρει διαδικτυακές αιτήσεις θεώρησης Σένγκεν.

Η γαλλική κυβέρνηση είχε καθιερώσει μια ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής αιτήσεων για 70.000 ψηφιακές θεωρήσεις Σένγκεν. Αυτό ευθυγραμμίζεται με τη μελλοντική στρατηγική της ΕΕ για την εφαρμογή θεωρήσεων.

Το νέο ψηφιακό σύστημα αναμένει αύξηση των αιτήσεων θεώρησης. Πρόκειται για αθλητές, αξιωματούχους και επισκέπτες των επερχόμενων Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2024.

“[The system] είναι πράγματι απαραίτητο να εξασφαλιστεί η έκδοση θεωρήσεων εντός χρονικών πλαισίων συμβατών με την επιτυχή διοργάνωση των Αγώνων”, δήλωσε το Υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας.

Οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες του 2024 έχουν προγραμματιστεί στη Γαλλία από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου και από τις 28 Αυγούστου έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2024, αντίστοιχα.

Η Γαλλία φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες για πρώτη φορά μετά από έναν αιώνα. Θα φιλοξενήσει τους Παραολυμπιακούς Αγώνες για πρώτη φορά στην ιστορία.

Η κυβέρνηση έκρινε ότι οι ψηφιακές βίζες είναι απαραίτητες για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του πλήθους στους επερχόμενους αγώνες. Αναμένει περίπου 1,5 εκατομμύριο θεατές.

Απλούστευση των θεωρήσεων για τους συμμετέχοντες στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Το σύστημα“Ολυμπιακό Προξενείο” της γαλλικής κυβέρνησης άρχισε να λειτουργεί την 1η Ιανουαρίου 2024. Επικεντρώνεται αποκλειστικά στη διεκπεραίωση αιτήσεων θεώρησης για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

Το σύστημα αναμένεται να διαχειριστεί αιτήσεις από 15.000 διεθνείς αθλητές, 9.000 δημοσιογράφους και αντιπροσωπείες από ξένες χώρες που συμμετέχουν στις επερχόμενες αθλητικές διοργανώσεις.

Ο στόχος είναι να απλοποιηθεί η διαδικασία υποβολής αίτησης θεώρησης. Στόχος είναι επίσης να αποφευχθεί η σύγχυση που προκαλείται από την τρέχουσα συσσώρευση φακέλων που επεξεργάζονται τα γαλλικά κέντρα θεωρήσεων σε όλο τον κόσμο.

Το νέο σύστημα του Ολυμπιακού Προξενείου λειτουργεί μέσω της πύλης France-Visas.

Η πύλη θα κυκλοφορήσει κάρτες διαπίστευσης με ενσωματωμένες ψηφιακές θεωρήσεις αντί για φυσικές σφραγίδες θεωρήσεων.

Οι αθλητές και οι αξιωματούχοι με έγκυρη θεώρηση Σένγκεν πολλαπλών εισόδων δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν αίτηση για ξεχωριστή γαλλική θεώρηση Σένγκεν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ενώ τα άτομα αυτά μπορούν να χρησιμοποιήσουν την υπάρχουσα βίζα Σένγκεν πολλαπλών εισόδων, θα εξακολουθούν να χρειάζονται διαπίστευση για τους αγώνες.

Αυτό απλοποιεί τη διαδικασία για τους κατόχους θεωρήσεων, ενώ παράλληλα ενισχύει την ασφάλεια.

Ψηφιοποίηση της διαδικασίας αίτησης θεώρησης Σένγκεν

Το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε για πρώτη φορά την κίνηση για την ψηφιοποίηση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων θεώρησης Σένγκεν τον Νοέμβριο του 2023.

Η θεώρηση Σένγκεν είναι μια άδεια βραχείας διαμονής που επιτρέπει ταξίδια εντός των χωρών του χώρου Σένγκεν της ΕΕ για διάστημα έως 90 ημερών εντός περιόδου 180 ημερών.

Ο κοινός ταξιδιωτικός χώρος Σένγκεν περιλαμβάνει τις 23 χώρες μέλη της ΕΕ και γειτονικές χώρες όπως η Ελβετία, η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν.

Η νέα διαδικτυακή πλατφόρμα για τη θεώρηση Σένγκεν ονομάζεται Πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων θεώρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή EU VAP. Το έργο πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία το 2026.

Σχεδόν όλες οι αιτήσεις για ψηφιακές θεωρήσεις Σένγκεν θα υποβάλλονται μέσω του VAP της ΕΕ. Αυτό ισχύει ανεξαρτήτως των ταξιδιωτικών σχεδίων ή των σκοπών του αιτούντος.

Τα προσωπικά ραντεβού δεν θα είναι πλέον απαραίτητα. Οι μόνες εξαιρέσεις είναι οι αιτούντες που υποβάλλουν αίτηση για πρώτη φορά ή όσοι έχουν άκυρα βιομετρικά δεδομένα.

Όσοι έχουν τα προσόντα να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση θα μπορούν να συμπληρώσουν την αίτησή τους για θεώρηση, να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικές με το ταξίδι και να μεταφορτώσουν τα απαιτούμενα έγγραφα στην πλατφόρμα VAP της ΕΕ.

Η πλατφόρμα θα προωθήσει αυτόματα τις αιτήσεις στις αντίστοιχες χώρες μέλη για επεξεργασία.

Οι αιτούντες θα μπορούν επίσης να πληρώνουν τα τέλη θεώρησης μέσω μιας πύλης που συνδέεται με το VAP της ΕΕ. Οι πληρωμές θα μεταφέρονται απευθείας στο κράτος μέλος.

Το ψηφιακό μέλλον των ταξιδιών

Εκτός από την ψηφιοποίηση των αιτήσεων θεώρησης Σένγκεν, η ΕΕ θα εφαρμόσει επίσης ψηφιακά μέτρα για την ασφάλεια των συνόρων της.

Η αναμενόμενη μαζική προσέλευση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την καθυστέρηση της εφαρμογής του νέου συστήματος εισόδου/εξόδου (EES ) από την ΕΕ.

Το EES είναι ένα αυτοματοποιημένο συνοριακό σύστημα που καταγράφει ηλεκτρονικά τις εισόδους και τις εξόδους αντί να σφραγίζει τα διαβατήρια κατά την άφιξη στα σύνορα.

Από τον Οκτώβριο του 2024, οι ταξιδιώτες χωρίς βίζα και όσοι χρειάζονται βίζα βραχείας διαμονής για να εισέλθουν στη ζώνη Σένγκεν θα πρέπει να υποβάλλουν δακτυλικά αποτυπώματα και βιομετρικά στοιχεία προσώπου στα σύνορα.

Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα ταξιδιωτικών αδειών της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταξιδίων, Πληροφοριών και Αδειών (ETIAS), θα ξεκινήσει στα μέσα του 2025.

Όλοι οι ξένοι υπήκοοι που δεν χρειάζονται θεώρηση για να εισέλθουν στον χώρο Σένγκεν πρέπει να λάβουν ETIAS.

Ο πειραματισμός της Γαλλίας με την ψηφιακή θεώρηση του 2024 θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία ενός αποτελεσματικότερου ψηφιακού συστήματος μετανάστευσης της ΕΕ.

Με τα ανοικτά εσωτερικά σύνορα του Σένγκεν, ο συντονισμός της μεταναστευτικής πολιτικής είναι ζωτικής σημασίας. Οι ψηφιακές θεωρήσεις επιτρέπουν την ομαλότερη επιβολή και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών.

Εάν επιτύχουν, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού θα μπορούσαν να αποδείξουν τα οφέλη της ψηφιοποίησης από πρώτο χέρι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *