Η Γαλλία ανατρέπει τον περιορισμό για τους Βρετανούς ιδιοκτήτες ακινήτων μετά το Brexit

| 22 Δεκεμβρίου, 2023
Η Γαλλία ανατρέπει τον περιορισμό για τους Βρετανούς ιδιοκτήτες ακινήτων μετά το Brexit

Οι Γάλλοι βουλευτές ψήφισαν έναν μεταναστευτικό νόμο που θα μπορούσε ενδεχομένως να απαλλάξει τους Βρετανούς ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας από τους κανόνες για τη βίζα μετά το Brexit.

Στις 19 Δεκεμβρίου 2023, οι Γάλλοι νομοθέτες ενέκριναν ένα εξαιρετικά αμφισβητούμενο νομοσχέδιο που αυστηροποιεί τους μεταναστευτικούς κανονισμούς. Αυτό συνέβη μετά την απόρριψή του και την επιστροφή του για να επανασχεδιαστεί και να αναθεωρηθεί.

Μια διάταξη που επανεισάγεται στο νέο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση είναι ένα άρθρο που χορηγεί αυτόματη βίζα μακράς διαμονής σε Βρετανούς ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας.

“Η θεώρηση μακράς διαμονής χορηγείται αυτόματα στους Βρετανούς πολίτες που έχουν δεύτερη κατοικία στη Γαλλία. Ως εκ τούτου, απαλλάσσονται από την υποχρέωση να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση μακράς διαμονής”, αναφέρεται σε άρθρο του πρόσφατα ψηφισθέντος μεταναστευτικού νόμου της Γαλλίας.

Διαβάζει περαιτέρω: “Οι όροι για το πώς θα εφαρμοστεί αυτό θα διευκρινιστούν με διάταγμα του Conseil d’Etat”.

Η διάταξη για τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) που κατέχουν ακίνητα στη Γαλλία απαλείφθηκε από το νομοσχέδιο πριν αυτό φθάσει για πρώτη φορά στην Εθνική Συντακτική Συνέλευση.

Οι βουλευτές υποστήριξαν ότι η κατοχή περιουσίας στη Γαλλία δεν είναι επαρκής λόγος για να δικαιολογήσει την απαλλαγή από τις απαιτήσεις θεώρησης. Θα μπορούσε επίσης να θεωρηθεί ότι ευνοεί μια ομάδα ανθρώπων λόγω της οικονομικής τους κατάστασης.

Άλλες διατάξεις της νέας μεταναστευτικής νομοθεσίας της Γαλλίας περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την επιβολή αυστηρότερων κανόνων για τα επιδόματα, ιδίως για τους μη εργαζόμενους αλλοδαπούς, αυστηρότερους όρους για την οικογενειακή επανένωση και περιορισμούς στις αιτήσεις για άδεια παραμονής.

Τι σημαίνει αυτό για τους Βρετανούς ιδιοκτήτες ακινήτων στη Γαλλία

Το πρόσφατα ψηφισθέν νομοσχέδιο της Γαλλίας για τη μετανάστευση αποτελεί ενδεχομένως σπουδαία είδηση για τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου που έχουν ακίνητα στη Γαλλία.

Βρετανοί πολίτες αγόρασαν ακίνητα στη Γαλλία πριν το Ηνωμένο Βασίλειο αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ή Brexit.

Ωστόσο, μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, θα μπορούσαν να παραμείνουν στα γαλλικά σπίτια τους μόνο για λιγότερο από 90 ημέρες ή τρεις μήνες σε οποιαδήποτε περίοδο 180 ημερών.

Επίσης, δεν θα μπορούσαν να επισκεφθούν άλλες χώρες της ΕΕ από τη στιγμή που έχουν ήδη περάσει 90 ημέρες στη γαλλική τους πατρίδα. Αυτό γίνεται σε συνέχεια των πολιτικών της ΕΕ σχετικά με τις επισκέψεις υπηκόων τρίτων χωρών.

Οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση ή άδεια διαμονής για να παραμείνουν περισσότερο στη γαλλική κατοικία τους ή να επισκεφθούν άλλες χώρες του χώρου Σένγκεν.

Από την άλλη πλευρά, οι ταξιδιωτικοί κανόνες του Ηνωμένου Βασιλείου επιτρέπουν σε όλους τους επισκέπτες από χώρες της ΕΕ να επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο έως και έξι μήνες χωρίς θεώρηση.

Με το νέο μεταναστευτικό νομοσχέδιο της Γαλλίας που ψηφίστηκε σε νόμο, οι Βρετανοί ιδιοκτήτες κατοικιών μπορεί να μην χρειάζεται να περάσουν από τις διατυπώσεις για τη θεώρηση. Οι διαδικασίες αυτές αποδεικνύονται χρονοβόρες, περίπλοκες και επίπονες.

Τι ακολουθεί μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου;

Η αλλαγή, όπως περιγράφεται στο νομοσχέδιο, θα επαναφέρει ουσιαστικά τους Βρετανούς ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας στους κανόνες που ίσχυαν πριν από το Brexit, εξηγεί The Local .

Ωστόσο, ενώ το γαλλικό κοινοβούλιο έχει ψηφίσει τον νόμο, έχει ακόμη πολλά βήματα να κάνει προτού γίνει νόμος.

Πρώτον, πρέπει να υποβληθεί στο συνταγματικό συμβούλιο για να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με το γαλλικό σύνταγμα.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να διευκρινίσει πώς θα εφαρμοστεί η εξαίρεση.

Οποιοδήποτε από αυτά τα όργανα θα μπορούσε να απορρίψει την πρόταση, επικαλούμενο ανησυχίες σχετικά με το δίκαιο της ΕΕ ή το γαλλικό σύνταγμα.

Παρόλα αυτά, αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2024.

Πιθανές επιπλοκές για τους Βρετανούς ιδιοκτήτες ακινήτων στη Γαλλία

Η Γαλλία μπορεί να θέσει τους δικούς της κανόνες για τη θεώρηση και την άδεια παραμονής, αλλά η αλλαγή του κανόνα των 90 ημερών θα μπορούσε να επηρεάσει άλλες χώρες της ΕΕ.

Για να τροποποιηθεί μια πολιτική της ΕΕ, όπως ο κανόνας των 90 ημερών, όλα τα κράτη μέλη πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της τροποποίησής της.

Δεν είναι επίσης σαφές πώς οι Βρετανοί πολίτες που έχουν δεύτερη κατοικία στη Γαλλία θα αποδεικνύουν την απαλλαγή τους από τους κανονισμούς για τη θεώρηση κατά την άφιξή τους στα σύνορα.

Οι Γάλλοι βουλευτές δεν διευκρίνισαν επίσης ποια έγγραφα θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως απόδειξη της βρετανικής ιθαγένειας ή της ιδιοκτησίας ακινήτων στη Γαλλία.

Ο νέος νόμος θα μπορούσε επίσης να περιπλέκεται ιδιαίτερα με την εισαγωγή του νέου συστήματος ελέγχου εισόδου/εξόδου στα σύνορα της ΕΕ τον Οκτώβριο του 2024.

Θα μπορούσε επίσης να επηρεαστεί από την επερχόμενη ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εξουσιοδότησης Ταξιδίων και Πληροφοριών (ETIAS). Αυτό πρόκειται να ξεκινήσει στα μέσα του 2025.

Δεσμοί Ηνωμένου Βασιλείου και Γαλλίας

Λόγω της εγγύτητας των δύο χωρών, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία έχουν μια μοναδική σχέση.

Οι Βρετανοί πολίτες κατέχουν 86.000 ακίνητα στη Γαλλία, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών της Γαλλίας (Insee).

Μια έρευνα που διεξήγαγε η Connexion διαπίστωσε ότι πολλοί από τους 1.300 Βρετανούς ιδιοκτήτες σπιτιού ξοδεύουν περίπου 3.000 ευρώ μηνιαίως στη Γαλλία.

Οι Βρετανοί ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας στη Γαλλία εξέφρασαν επίσης την επιθυμία να επισκέπτονται συχνότερα τη γαλλική κατοικία τους. Πριν από το Brexit, συνήθως περνούσαν μισό χρόνο στη Γαλλία.

Τον Δεκέμβριο του 2023, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανέτρεψε τους ταξιδιωτικούς της κανόνες μετά το Brexit, ώστε να επιτρέψει στους μαθητές που συμμετέχουν σε σχολικές εκδρομές στη Γαλλία να επισκεφθούν τη χώρα με την εθνική τους ταυτότητα.

Οι φοιτητές εκτός ΕΕ που διασχίζουν τα σύνορα Ηνωμένου Βασιλείου-Γαλλίας δεν χρειάζονται θεώρηση επίσκεψης, αλλά πρέπει να έχουν μαζί τους το διαβατήριό τους.

Η απόφαση ελήφθη μετά τη δραστική μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών επισκέψεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία επηρέασε την οικονομία.