Η βρετανική ETA μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τον τουρισμό της Βόρειας Ιρλανδίας, λέει δημόσιος υπάλληλος

| 18 Ιανουαρίου, 2024
Η βρετανική ETA μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τον τουρισμό της Βόρειας Ιρλανδίας, λέει δημόσιος υπάλληλος

Ένας δημόσιος υπάλληλος εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τη νέα Ηλεκτρονική Ταξιδιωτική Άδεια (ETA) του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) που επηρεάζει τον τουρισμό στη Βόρεια Ιρλανδία.

The Independent αναφέρει ότι ο Ian Snowden του Υπουργείου Οικονομίας της Βόρειας Ιρλανδίας προειδοποιεί ότι το νέο σύστημα ETA μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την τουριστική οικονομία της χώρας.

“Υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος εδώ που θα μπορούσε να αποθαρρύνει τους τουρίστες που έρχονται στην Ιρλανδία, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Ιρλανδίας, ως μέρος του δρομολογίου τους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους”, δήλωσε, μιλώντας στην παρουσίαση του σχεδίου μάρκετινγκ του Tourism Ireland για το 2024 στο Μπέλφαστ.

Η Tourism Ireland προωθεί τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία του Ηνωμένου Βασιλείου ως κορυφαίο προορισμό διακοπών.

Ο Snowden πρόσθεσε: “Και δεδομένου ότι το 70% των επισκεπτών μας από το εξωτερικό ταξιδεύουν εδώ μέσω της Δημοκρατίας, η σωστή αποστολή μηνυμάτων γύρω από αυτό το σύστημα θα είναι εξαιρετικά σημαντική”.

Τα έσοδα της Βόρειας Ιρλανδίας από τον τουρισμό ανέκαμψαν πρόσφατα στα επίπεδα του 2019.

Αυτό έχει “επηρεαστεί κάπως από τον πληθωρισμό”, δήλωσε η διορισμένη διευθύνουσα σύμβουλος του Tourism Ireland, Alice Mansergh, στο The Irish News .

Ενώ τα έσοδα από τον τουρισμό στη Βόρεια Ιρλανδία έχουν ανακάμψει από την πανδημία, ο αριθμός των επισκεπτών πρέπει ακόμη να αναπληρωθεί.

Ο Snowden προειδοποίησε τον κλάδο να μην εφησυχάσει, καθώς πρέπει να αντιμετωπιστούν νέες προκλήσεις.

Το νέο σύστημα ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής άδειας (ETA) του Ηνωμένου Βασιλείου

Η ΕΤΑ του Ηνωμένου Βασιλείου είναι υποχρεωτική για τους υπηκόους που δεν έχουν βίζα και επισκέπτονται την Αγγλία, την Ουαλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Η αίτηση ETA κοστίζει 10 λίρες η κάθε μία. Εάν χορηγηθεί, θα ισχύει για δύο χρόνια, επιτρέποντας πολλαπλά σύντομα ταξίδια διάρκειας μικρότερης των έξι μηνών ανά επίσκεψη.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τουρισμό, επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους, σύντομες σπουδές, επιτρεπόμενες επιχειρηματικές δραστηριότητες και διελεύσεις.

Οι Ιρλανδοί πολίτες μπορούν να ταξιδέψουν σε οποιοδήποτε μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου στο πλαίσιο του κοινού ταξιδιωτικού χώρου (CTA). Αυτό σημαίνει ότι εξαιρούνται από το νέο σύστημα ETA.

Ο Κοινός Χώρος Ταξιδίων (ΚΧΤ) επιτρέπει στους πολίτες να ταξιδεύουν απεριόριστα μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου, της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, του Γκέρνσεϊ, του Τζέρσεϊ και της Νήσου Μαν. Οι ταξιδιώτες στη ΣΕΣ μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα χωρίς μεταναστευτικούς ελέγχους, βίζες ή ETA.

Από την άλλη πλευρά, οι μη Ιρλανδοί πολίτες πρέπει να πληρούν τρεις προϋποθέσεις για να εξαιρεθούν από το σύστημα ETA. Δεν πρέπει να χρειάζονται βίζα για να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο, να είναι νόμιμοι κάτοικοι της Ιρλανδίας και να έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω της ΣΕΣ.

Το ETA άρχισε να κυκλοφορεί τον Νοέμβριο του 2023. Θα συνεχίσει να εφαρμόζεται σταδιακά σε εθνικό επίπεδο μέχρι το 2024.

Αποφυγή εμποδίων στον τουρισμό της Βόρειας Ιρλανδίας

Ο Mansergh εξήγησε τις κύριες ανησυχίες σχετικά με την εξάπλωση της ETA και τις επιπτώσεις της στους επισκέπτες της Βόρειας Ιρλανδίας από το εξωτερικό.

Οι τουρίστες μπορεί να ταξιδεύουν στη Βόρεια Ιρλανδία από τη Δημοκρατία χωρίς να συνειδητοποιούν ότι χρειάζονται ETA. Αυτό μπορεί ακούσια να τους θέσει στη λάθος πλευρά του νόμου.

Τα χερσαία σύνορα μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας είναι ανοικτά και δεν υπάρχουν σχέδια για τη δημιουργία συνόρων λόγω της ΣΕΣ.

Μια απλή λύση θα ήταν να διασφαλιστεί ότι όλοι χρειάζονται ένα ETA. Παρόλα αυτά, μπορεί να δημιουργήσει επιπλοκές και να αποθαρρύνει τους ανθρώπους να επισκεφθούν τη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο Σνόουντεν τόνισε ότι η υπηρεσία του συνεργάζεται στενά με το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με την ανάπτυξη του ETA.

Βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για την ανάπτυξη μιας επικοινωνιακής στρατηγικής και τη λειτουργία του συστήματος ETA στη Βόρεια Ιρλανδία.

“Πρέπει στη συνέχεια να βεβαιωθούμε ότι καταλαβαίνουν πώς λειτουργεί αυτό στην πράξη, πώς μοιάζουν αυτά τα σύνορα και πώς θα μας επηρεάσουν”, δήλωσε ο Snowden.

Και πρόσθεσε: “Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πολύ σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι ο αντίκτυπος της ΕΤΑ θα ελαχιστοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο.”

Στόχος του Tourism Ireland είναι επίσης να συνεργάζεται στενά με τις αρμόδιες υπηρεσίες και κυβερνήσεις για τον εντοπισμό και την ελαχιστοποίηση όλων των κινδύνων.

Καμία εξαίρεση ETA για τους τουρίστες της Ιρλανδίας

Δεν είναι η πρώτη φορά που το νέο σύστημα ETA προκαλεί ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις του στον τουρισμό της Βόρειας Ιρλανδίας.

Το 2023, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου απέρριψε επανειλημμένες εκκλήσεις να εξαιρεθούν οι τουρίστες που επισκέπτονται τη Βόρεια Ιρλανδία μέσω της Δημοκρατίας από την υποχρέωση απόκτησης ETA.

Το Υπουργείο Εσωτερικών τόνισε ότι μια τέτοια εξαίρεση “υπονομεύει τις προσπάθειές μας να ενισχύσουμε την ασφάλεια των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου και να κρατήσουμε τους ανθρώπους ασφαλείς”.

Η κυβέρνηση υπογράμμισε ότι η ΕΤΑ επιτρέπει στην ικανότητά της να ελέγχει εκ των προτέρων τους ταξιδιώτες. Βοηθά στην αποτροπή εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο ατόμων που ενδέχεται να αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Τα άτομα που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Ιρλανδίας, πρέπει να συμμορφώνονται με τους μεταναστευτικούς κανονισμούς της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης ETA, εάν απαιτείται.

“Δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων μερών για να διασφαλίσουμε ότι η απαίτηση ΕΤΑ θα επικοινωνηθεί αποτελεσματικά και ότι δεν θα θεωρηθεί εμπόδιο για τον διασυνοριακό τουρισμό στο νησί της Ιρλανδίας”, δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *