Η Βουλγαρία και η Ρουμανία θα ενταχθούν στον χώρο Σένγκεν αεροπορικώς και θαλασσίως τον Μάρτιο του 2024

| 8 Ιανουαρίου, 2024
Η Βουλγαρία και η Ρουμανία θα ενταχθούν στον χώρο Σένγκεν αεροπορικώς και θαλασσίως τον Μάρτιο του 2024

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ανακοίνωσε επίσημα ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία θα ενταχθούν στον χώρο Σένγκεν αεροπορικώς και δια θαλάσσης από τις 31 Μαρτίου 2024.

Η απόφαση αυτή αποτελεί σημαντικό επίτευγμα και για τις δύο χώρες, καθώς σηματοδοτεί την πολυαναμενόμενη είσοδό τους στον χώρο Σένγκεν.

“Είμαι πολύ ικανοποιημένος που το 2024 οι εσωτερικοί έλεγχοι στον αέρα και στη θάλασσα μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας και των άλλων χωρών Σένγκεν θα αποτελέσουν παρελθόν, μετά από 12 χρόνια διαπραγματεύσεων”, δήλωσε ο Fernando Grande-Marlaska Gómez, υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, σε δελτίο Τύπου.

Και πρόσθεσε: “Συνεχίζουμε έτσι να οικοδομούμε έναν όλο και ευρύτερο και ισχυρότερο χώρο ελεύθερης κυκλοφορίας”.

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία έγιναν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2007. Ωστόσο, η διαφθορά και οι ανησυχίες για την ασφάλεια των συνόρων αντιτάχθηκαν στην ένταξή τους στον χώρο Σένγκεν.

Οι πρόσφατες βελτιώσεις στις πολιτικές ασφάλειας των συνόρων των χωρών άνοιξαν το δρόμο για την έγκριση της ένταξής τους.

Πρόσβαση της Βουλγαρίας στο σύστημα πληροφοριών Σένγκεν

Η συμφωνία που δημοσιοποιήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου διασφαλίζει την πλήρη συμμετοχή της Βουλγαρίας στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS), που αποτελεί βασικό στοιχείο για την ένταξή της.

Το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS) είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών που συμβάλλει στη διαχείριση της ασφάλειας και των ευρωπαϊκών συνόρων.

Δεν υπάρχουν εσωτερικά σύνορα μεταξύ των χωρών Σένγκεν. Το SIS αποτελεί κρίσιμο εργαλείο για τις αρχές ελέγχου των συνόρων, τη μετανάστευση, την αστυνομία, τα τελωνεία και τη δικαιοσύνη στην ΕΕ και τις συνδεδεμένες χώρες Σένγκεν.

Τερματισμός των συνοριακών ελέγχων μεταξύ Βουλγαρίας, Ρουμανίας και χωρών Σένγκεν

Από τις 31 Μαρτίου 2024, τα άτομα δεν θα ελέγχονται πλέον στα εσωτερικά εναέρια και θαλάσσια σύνορα μεταξύ Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Το ίδιο ισχύει και για άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και του Σένγκεν.

Ο κοινός ταξιδιωτικός χώρος Σένγκεν περιλαμβάνει τις 23 χώρες μέλη της ΕΕ και γειτονικές χώρες όπως η Ελβετία, η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν.

Η αλλαγή αυτή συμπίπτει με το χειμερινό/καλοκαιρινό χρονοδιάγραμμα που ορίζει η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ).

Το Συμβούλιο αναμένεται να αποφασίσει να ορίσει ημερομηνία για την άρση των ελέγχων στα εσωτερικά χερσαία σύνορα.

Επί του παρόντος εργάζεται για την επίτευξη ομοφωνίας όσον αφορά την κατάργηση των ελέγχων των ατόμων στα εσωτερικά χερσαία σύνορα.

Η κατάργηση των χερσαίων συνόρων απαιτεί ομόφωνη απόφαση

Αφού εξασφαλίσουν την αεροπορική και θαλάσσια πρόσβαση, η Ρουμανία και η Βουλγαρία θα διαπραγματευτούν την πλήρη ένταξη στο Σένγκεν, συμπεριλαμβανομένων των χερσαίων συνόρων.

Για το σκοπό αυτό, το Συμβούλιο της ΕΕ πρέπει να συμφωνήσει ομόφωνα στην κατάργηση των εσωτερικών χερσαίων συνόρων.

Είναι σημαντικό για το Συμβούλιο να εξετάσει τεχνικούς, επιχειρησιακούς και συνεργατικούς παράγοντες κατά μήκος αυτών των συνόρων.

Αυτό θα περιλαμβάνει περαιτέρω συνομιλίες με την Αυστρία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2024.

Η Αυστρία έχει επιδιώξει αυξημένη παρουσία ασφαλείας στα σύνορα της Βουλγαρίας με την Τουρκία και στα σύνορα της Ρουμανίας με τη Σερβία.

Στόχος του είναι η ενίσχυση της προστασίας από την παράνομη μετανάστευση.

Και οι δύο θεωρούνται σημαντικές διαδρομές για τους αιτούντες άσυλο από περιοχές που μαστίζονται από συγκρούσεις, όπως η Συρία και το Αφγανιστάν, που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε να παράσχει στήριξη για την καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ με την Τουρκία και τη Σερβία.

Η ενδεχόμενη χαλάρωση των ελέγχων της γης θα μπορούσε να ωφελήσει οικονομικά τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την εξορθολογισμένη εμπορική κυκλοφορία και τη μείωση των χρόνων αναμονής στα σύνορα.

Διευρυμένη ζώνη Σένγκεν, ETIAS και EES

Η προσθήκη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στον χώρο Σένγκεν διευκολύνει τους βραχυπρόθεσμους επισκέπτες της ΕΕ που ταξιδεύουν εκεί αεροπορικώς ή δια θαλάσσης.

Οι μακροχρόνια κάτοικοι της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών νομάδων, των φοιτητών και των οικογενειών μεταναστών, θα μπορούν πλέον να μετακινούνται ελεύθερα εντός της Ευρώπης.

Η συμπερίληψη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας ευθυγραμμίζεται με την εφαρμογή του νέου ψηφιακού συστήματος αδειών, του ευρωπαϊκού συστήματος ταξιδίων, πληροφοριών και αδειών (ETIAS).

Μέχρι τα μέσα του 2025, όλοι οι αλλοδαποί υπήκοοι που δεν χρειάζονται βίζα θα πρέπει να αποκτήσουν ETIAS πριν ταξιδέψουν στον χώρο Σένγκεν.

Η προ-ταξιδιωτική άδεια έχει ως στόχο να βελτιώσει την ευκολία των ταξιδιών και να ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας εντός του χώρου Σένγκεν.

Η επέκταση του χώρου Σένγκεν και η εφαρμογή νέων μέτρων ασφαλείας αποσκοπούν στην εξισορρόπηση της διευκόλυνσης της ελεύθερης κυκλοφορίας και της άσκησης μεταναστευτικού ελέγχου.

Εκτός από το ETIAS, η ΕΕ θα θέσει επίσης σε λειτουργία το νέο αυτοματοποιημένο συνοριακό της σύστημα, το σύστημα εισόδου/εξόδου (EES ), τον Οκτώβριο του 2024.

Αντί να σφραγίζονται τα διαβατήρια κατά την άφιξη στα σύνορα, το EES θα καταγράφει ηλεκτρονικά τις εισόδους και τις εξόδους.

Η ΕΥΕ θα εντοπίζει πλαστές ταυτότητες και διαβατήρια και θα καταγράφει τις αρνήσεις εισόδου.

Θα διευκολύνει τον εντοπισμό όσων δεν έχουν άδεια εισόδου και έχουν παρατείνει τη διαμονή τους στον χώρο Σένγκεν.

Το Συμβούλιο αναμένεται να προβεί σε πρόσθετες προσαρμογές πολιτικής, καθώς η ΕΕ επιδιώκει μια ενιαία και χωρίς σύνορα ταξιδιωτική ζώνη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *