UK ETA for Salford Απαιτήσεις για διεθνείς αφίξεις

Το Σάλφορντ είναι πόλη και μητροπολιτική περιφέρεια του Μάντσεστερ. Παρά τον πιο γνωστό γείτονά του, το Σάλφορντ φιλοξενεί πολλές παγκόσμιες πρωτιές. Η πρώτη δημόσια βιβλιοθήκη και οι δρόμοι που φωτίζονται με φυσικό αέριο, όλα έγιναν στο Σάλφορντ. Σήμερα, αυτή η πόλη και ο δήμος είναι γνωστοί για το Salford Quays, μια αναζωογονημένη προκυμαία σύγχρονης αρχιτεκτονικής που φιλοξενεί το MediaCityUK, τη βόρεια βάση του BBC. Εξερευνήστε αυτή την πόλη και την ιστορία της με ισχυρούς δεσμούς με το Μάντσεστερ και όχι μόνο, με ένα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Σάλφορντ.

Σάλφορντ: Σάλφορντ: Μια ιστορία

Από την πρώιμη ιστορία στον Μεσαίωνα

Ενώ η περιοχή γύρω από το Σάλφορντ κατοικήθηκε κατά τη νεολιθική περίοδο και αργότερα από τους Μπριγκάντες, μια κελτική φυλή, το Σάλφορντ πήρε το σημερινό του όνομα από τους Αγγλοσάξονες. Το Σάλφορντ προέρχεται από το Sealhford, το παλιό αγγλικό όνομα για μια διάβαση από ιτιές. Αυτές οι ιτιές φύτρωναν κατά μήκος του ποταμού Irwell στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η γέφυρα Victoria Bridge. Η περιοχή έγινε κτήμα του στέμματος υπό τον Æthelstan of Wessex και ήταν γνωστή ως Hundred of Salford. Η πόλη άκμασε κατά τον Νορμανδικό Μεσαίωνα, όταν ο Ερρίκος Γ’ παραχώρησε στο Σάλφορντ το δικαίωμα να διοργανώνει ετήσιες εμποροπανηγύρεις.

Το Σάλφορντ έγινε πλούσιο σε αρχοντικά καθ’ όλη τη διάρκεια του Μεσαίωνα, με πρώιμα παραδείγματα όπως το Ordsall Hall να είναι επισκέψιμα ακόμη και σήμερα. Όταν ξεκίνησε ο αγγλικός εμφύλιος πόλεμος το 1641, το Σάλφορντ τάχθηκε υπέρ των βασιλικών. Αυτό δημιούργησε σύγκρουση με το γειτονικό Μάντσεστερ, το οποίο υποστήριζε τους κοινοβουλευτικούς, οδηγώντας στην πολιορκία του Μάντσεστερ το 1642. Το Μάντσεστερ απέκρουσε την προέλαση των Βασιλικών, δημιουργώντας μια αντιπαλότητα που διατηρήθηκε σε όλη την ιστορία.

Η Βιομηχανική Επανάσταση και το σύγχρονο Σάλφορντ

Οι μικρές οικοτεχνίες του Σάλφορντ στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας και της υφαντουργίας άλλαξαν δραστικά με τη Βιομηχανική Επανάσταση. Οι βαμβακοβιομηχανίες χτίστηκαν κατά μήκος του ποταμού Irwell, οι οποίες βασίζονταν σε μια ισχυρή παροχή νερού. Με την ατμομηχανή του 18ου αιώνα, οι μύλοι χτίστηκαν πιο κοντά στο κέντρο του Σάλφορντ και ήταν από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν φωτισμό με αέριο. Αυτό το ακμάζον εμπόριο κλωστοϋφαντουργίας άνθισε παράλληλα με την κατασκευή καναλιών και σιδηροδρόμων. Παρά την κατασκευαστική αυτή έκρηξη, οι συνθήκες εργασίας ήταν ιδιαίτερα κακές, γεγονός που επηρέασε τον Καρλ Μαρξ και τον Φρίντριχ Ένγκελς να συντάξουν τα μανιφέστα τους για τις εργατικές τάξεις.

Το Σάλφορντ και το Μάντσεστερ διογκώθηκαν σε μέγεθος καθώς οι βιομηχανίες τους άνθισαν. Ωστόσο, όπως και πολλές άλλες βιομηχανικές πόλεις, το Σάλφορντ παρακμάζει κατά τον μεταβιομηχανικό 20ό αιώνα. Η κλωστική βαμβακοποιία εγκαταλείφθηκε εντελώς τη δεκαετία του 1970 και η περιοχή γνώρισε δεκαετίες ανεργίας. Η πόλη χρειάστηκε περισσότερο χρόνο για να αναζωογονηθεί από άλλες στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά τη νέα χιλιετία έγινε η ανάπλαση του Salford Quays, μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις στη σύγχρονη εποχή του Salford. Το 2012, η κορυφαία πρωινή εκπομπή του BBC, το BBC Breakfast, μετακόμισε από το Λονδίνο στην προκυμαία MediaCityUK.

Αξιοθέατα του Salford

Το Σάλφορντ προσφέρει ένα μοναδικό μείγμα μεσαιωνικών και βιομηχανικών ορόσημων μαζί με σύγχρονες αναπτύξεις στις προκυμαίες που φιλοξενούν σύγχρονες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Αυτά είναι μερικά από τα τουριστικά αξιοθέατά της:

Το Lowry

https://goo.gl/maps/7LSkyErWptC3QKYe7

Το The Lowry, που πήρε το όνομά του από τον γνωστό ζωγράφο L.S. Lowry και τους πίνακές του για το βιομηχανικό Σάλφορντ, είναι ένα θέατρο και μια γκαλερί τέχνης που σχεδιάστηκε από τον Michael Wilford σε σύγχρονο εξπρεσιονιστικό στυλ. Φιλοξενεί μεγάλη ποικιλία φεστιβάλ και παραστάσεων, συμπεριλαμβανομένων ζωντανών τηλεοπτικών εγγραφών.

MediaCityUK

https://goo.gl/maps/x2JG9GTu8ic4MV8f9

Το MediaCityUK είναι μια παραθαλάσσια ανάπτυξη πολλαπλών χρήσεων 81 εκταρίων στο Salford Quays. Φιλοξενεί το BBC, το οποίο προσφέρει ξεναγήσεις στο στούντιο διάρκειας 90 λεπτών. Η σειρά Coronation Street του ITV παράγεται επίσης εδώ, με ανοιχτά σκηνικά ακριβώς απέναντι από το κανάλι Manchester Ship Canal.

Μουσείο και Πινακοθήκη του Σάλφορντ

https://goo.gl/maps/W1MXfWzXPNW6UBAV9

Το Μουσείο και η Πινακοθήκη του Σάλφορντ, που βρίσκεται κοντά στο Peel Park του Σάλφορντ στην πανεπιστημιακή περιοχή, άνοιξε αρχικά ως η πρώτη δημόσια βιβλιοθήκη του Ηνωμένου Βασιλείου το 1850. Στη βικτοριανή γκαλερί του και στη συλλογή κεραμικών του, καθώς και σε πλήθος περιοδικών εκθέσεων, φιλοξενεί έργα τέχνης με επίκεντρο την περιοχή.

Ordsall Hall

https://g.page/ordsallhall?share

Το Ordsall Hall είναι ένα μεγάλο αρχοντικό των Τυδώρ που ολοκληρώθηκε για πρώτη φορά τον 13ο αιώνα. Το σημερινό του κτίριο καλύπτει αιώνες αρχιτεκτονικών προσθηκών, από τα ξύλινα κουφώματα του Tudor μέχρι την πρώιμη μοντέρνα πλινθοδομή. Η αίθουσα εκθέτει δωμάτια σε στυλ εποχής, έργα τέχνης και εκθέματα για τους ιστορικούς κατοίκους της, καθώς και μια ξενάγηση φαντασμάτων και κήπους με κόμπους.

Παρουσίαση της νέας βρετανικής ETA για το Salford

Οι απαιτήσεις εισόδου του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να αλλάξουν για τους περισσότερους επισκέπτες χωρίς βίζα. Από το 2024, το Ηνωμένο Βασίλειο θα εφαρμόσει το ολοκαίνουργιο σύστημα ηλεκτρονικής πιστοποίησης ταξιδιωτικής ταυτότητας (ETA). Όπως περιγράφεται στο νόμο περί ιθαγένειας και συνόρων του 2022, αυτή η νέα ETA θα απαιτεί από τους επισκέπτες να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση για άδεια πριν ταξιδέψουν.

Αυτή η νέα ΕΤΑ του Ηνωμένου Βασιλείου θα επηρεάσει κυρίως τους υπηκόους που δεν έχουν βίζα. Πρόκειται για επισκέπτες που δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση για βραχυπρόθεσμη είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο, είτε για επαγγελματικούς λόγους είτε για αναψυχή. Συνολικά, περίπου 91 χώρες θα επηρεαστούν από αυτές τις αλλαγές των κανόνων, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών, Ευρωπαίων και Καναδών υπηκόων.

Το σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου έχει αναπτυχθεί για να αντικατοπτρίζει παρόμοια συστήματα που χρησιμοποιούνται σήμερα σε όλο τον κόσμο. Σε αυτά περιλαμβάνονται το Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταξιδιωτικής Άδειας (ESTA) των ΗΠΑ και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταξιδιωτικών Πληροφοριών και Αδειών (ETIAS) της ΕΕ.

Γιατί ξεκίνησε η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε το νέο του σύστημα ETA ως μέρος ενός ευρύτερου μεταναστευτικού σχεδίου. Το ETA έχει σχεδιαστεί για τον προκαταρκτικό έλεγχο των επισκεπτών στο Ηνωμένο Βασίλειο και την καλύτερη παρακολούθηση του αριθμού των επισκεπτών στη χώρα. Πρόκειται για μια επικαιροποίηση των προηγούμενων κανόνων για τους υπηκόους χωρίς βίζα, οι οποίοι έπρεπε να προσκομίζουν μόνο το διαβατήριό τους κατά την είσοδο στα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου. Τώρα, κάθε επισκέπτης θα ελέγχεται εκ των προτέρων και θα καταμετράται πριν από την άφιξή του. Αυτό προστατεύει καλύτερα την εθνική ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου, επισημαίνοντας ζητήματα που προκύπτουν από το ποινικό και μεταναστευτικό ιστορικό.

Για τους επισκέπτες του Ηνωμένου Βασιλείου, η ETA είναι μια σύγχρονη ψηφιακή διαδικασία που ολοκληρώνεται ηλεκτρονικά, προσαρμόζοντας τις απαιτήσεις εισόδου του Ηνωμένου Βασιλείου στις παγκόσμιες απαιτήσεις. Μετά την παραλαβή της ETA, οι επισκέπτες μπορούν να αισθάνονται πιο σίγουροι για την άδεια επίσκεψής τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Απαιτήσεις αίτησης ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Salford

Η αίτηση ETA είναι ένα απλό έντυπο που συμπληρώνεται ηλεκτρονικά. Σε αντίθεση με την τυπική διαδικασία θεώρησης, ο αιτών δεν χρειάζεται να επισκεφθεί αυτοπροσώπως ένα προξενείο ή μια πρεσβεία. Η αίτηση απαιτεί βασικές πληροφορίες σχετικά με το ονοματεπώνυμο του αιτούντος, την ημερομηνία γέννησης, τη χώρα καταγωγής, τα στοιχεία επικοινωνίας και τα ταξιδιωτικά στοιχεία. Στη συνέχεια θα τους ζητηθεί το έγκυρο βιομετρικό διαβατήριό τους και μια κάρτα πληρωμής για την πληρωμή του τέλους αίτησης.

Πόσο διαρκεί η διαδικασία υποβολής αίτησης ETA;

Η συμπλήρωση ολόκληρης της αίτησης ETA του Ηνωμένου Βασιλείου δεν πρέπει να διαρκεί περισσότερο από 10 λεπτά. Μετά την υποβολή, ο αιτών θα λάβει ΕΤΑ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εντός 48 έως 72 ωρών. Δεδομένου αυτού του χρόνου διεκπεραίωσης, οι αιτούντες πρέπει να υποβάλουν την αίτησή τους εγκαίρως πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία ταξιδιού τους.

Η άδεια ETA θα αποτελεί πλέον προϋπόθεση για την είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να ελέγχουν τους επιβάτες τους για να διασφαλίζουν ότι έχουν έγκυρο ETA πριν από την επιβίβαση. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να απαγορευτεί η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κατά την άφιξή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι επιβάτες περνούν από τις ηλεκτρονικές πύλες με την επιβεβαίωση του ETA τους, ώστε να μειωθεί ο χρόνος παραμονής στα σύνορα.

Για πόσο χρονικό διάστημα ισχύει συνήθως μια ETA;

Η ETA έχει καταρτιστεί με παρόμοιο τρόπο με το ισχύον σύστημα ηλεκτρονικής απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης (EVW) του Ηνωμένου Βασιλείου. Ισχύει έως και 180 ημέρες. Όσοι σκοπεύουν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα χρειαστούν βίζα.

Πότε θα κυκλοφορήσει η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Salford;

Το σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται τώρα σε δοκιμαστική φάση και θα αρχίσει να εφαρμόζεται τον Ιανουάριο του 2023. Το σύστημα θα είναι πλήρως εγκατεστημένο στις αρχές του 2024.

Ποιος πρέπει να υποβάλει αίτηση για ETA και ποιος απαλλάσσεται;

Οι περισσότεροι υπήκοοι που δεν διαθέτουν βίζα πρέπει πλέον να υποβάλουν αίτηση για άδεια ETA πριν ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για έναν πλήρη κατάλογο των υπηκόων που δεν έχουν βίζα και θα επηρεαστούν, δείτε εδώ. Οι εξαιρέσεις ETA περιλαμβάνουν τους κατόχους διαβατηρίου της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και τους κατόχους άδειας διαμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι πολίτες των χωρών που εξακολουθούν να απαιτούν θεώρηση για να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αναμένεται να υποβάλουν επίσης αίτηση για ETA. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ETA, ή κάτι παρόμοιο, περιλαμβάνεται στην τυπική διαδικασία θεώρησης.

Απαιτείται ETA για να ταξιδέψετε στο Salford;

Ναι. Οι υπήκοοι που δεν έχουν βίζα και επισκέπτονται το Σάλφορντ από το 2024 και μετά θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ETA πριν ταξιδέψουν. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην ΕΤΑ, ανατρέξτε στις Συχνές ερωτήσεις για την ΕΤΑ.

Επίσκεψη στο Salford με ETA

Το Σάλφορντ είναι μια ιστορική πόλη στο Μάντσεστερ που διατηρεί εδώ και αιώνες μια υγιή αντιπαλότητα με τον διάσημο γείτονά της. Τα σύγχρονα αξιοθέατα της πόλης περιλαμβάνουν το αναζωογονημένο Salford Quays, μια σύγχρονη παραλιακή ανάπτυξη που φιλοξενεί μουσεία, κέντρα μέσων ενημέρωσης και πλήθος εμπορικών και εστιατορίων. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να εξερευνήσουν το Μάντσεστερ κατά τη διάρκεια της διαμονής τους μέσω βολικών συνδέσεων με το τραμ ή το λεωφορείο. Γνωρίστε την πλούσια Τυδώρ και βιομηχανική κληρονομιά της πόλης με ένα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Σάλφορντ.