Τι σημαίνει για τους ταξιδιώτες η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Chester

Η πόλη του Τσέστερ, με τα πολλά σύγχρονα αξιοθέατα και τα ιστορικά μνημεία της, έχει πολλά να προσφέρει σε όποιον κάνει ένα ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, οι επισκέπτες θα πρέπει να γνωρίζουν τις επερχόμενες αλλαγές στην πολιτική συνοριακών ελέγχων του Ηνωμένου Βασιλείου. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να εισαγάγει ένα σύστημα που θα απαιτεί από τους ξένους υπηκόους που επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο να λαμβάνουν άδεια ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής άδειας (ETA), η οποία θα ισχύει για περίοδο έως έξι μηνών ή 180 ημερών.

Με αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζει ένας υποψήφιος ταξιδιώτης πριν οργανώσει ένα ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο για να δει το Τσέστερ. Θα καλύψουμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από δημοφιλή αξιοθέατα της πόλης μέχρι πλήρεις πληροφορίες για την απόκτηση ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο για το Τσέστερ.

Η ιστορία του Τσέστερ

Η ιστορία του Τσέστερ ανάγεται στη Ρωμαϊκή Βρετανία. Ακολουθεί μια σύντομη επισκόπηση των βασικών περιόδων της ιστορίας της πόλης.

Η ρωμαϊκή εποχή

Το Τσέστερ ιδρύθηκε από τους Ρωμαίους ως στρατιωτικό στρατηγείο. Οι Ρωμαίοι του έδωσαν το όνομα Castra Devana ή Fortress Diva, από τον παρακείμενο ποταμό Dee. Και για μια περίοδο, ήταν ένα σημαντικό πληθυσμιακό κέντρο της ρωμαϊκής Βρετανίας. Όπως και πολλές άλλες ρωμαϊκές πόλεις, ερημώθηκε γύρω στην εποχή του πρώιμου Μεσαίωνα. Οι επισκέπτες μπορούν ακόμη να δουν ίχνη της πρώιμης ρωμαϊκής ενσάρκωσης, συμπεριλαμβανομένων θεμελίων τοίχων. Ακόμα και το όνομα Τσέστερ είναι απόηχος του αρχικού ρωμαϊκού ονόματός του, Castra Devana. Επιπλέον, το ρυμοτομικό σχέδιο του κέντρου της πόλης ακολουθεί ακόμη την αρχική ρωμαϊκή διάταξη.

Ο Μεσαίωνας

Η γειτνίαση του Τσέστερ με έναν μεγάλο ποταμό, η οποία ήταν επωφελής κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, όταν η πόλη αποτελούσε λιμενική περιοχή, έγινε βάρος κατά τον Μεσαίωνα, καθώς παρείχε στους επιδρομείς των Βίκινγκς τη δυνατότητα να εισέλθουν στην πόλη. Η πόλη γνώρισε σημαντικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της Νορμανδικής κατάκτησης του 1066. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Γουλιέλμος ο Κατακτητής μετέτρεψε το Τσέστερ σε κόμη, με τον Γκέρμποντ τον Φλέμινγκ να γίνεται ο πρώτος κόμης του Τσέστερ. Ο Γουλιέλμος ίδρυσε επίσης το Κάστρο του Τσέστερ το 1070, και παρά το γεγονός ότι έχει ανακαινιστεί σε μεγάλο βαθμό από τότε, το κάστρο εξακολουθεί να διατηρεί ορισμένα μεσαιωνικά τμήματα.

Early Modern Period

Αν και σημαντική πόλη-λιμάνι κατά τον Μεσαίωνα, το Τσέστερ έχασε αργότερα αυτή την ιδιότητα λόγω της απόφραξης του ποταμού Dee με λάσπη και της εξαφάνισης του λιμανιού στις αρχές της Γεωργιανής περιόδου. Μόνο με τη Βιομηχανική Επανάσταση η πόλη ανέκτησε την αξία της ως εμπορικό κέντρο. Παρόλα αυτά, η πόλη διαδραμάτισε μερικούς αξιοσημείωτους ιστορικούς ρόλους κατά την πρώιμη σύγχρονη περίοδο, με το Κάστρο του Τσέστερ να χρησιμεύει ως έδρα του Τζον Λόρδου Βύρωνα κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. Η πόλη δεν τα πήγε καλά σε αυτή τη σύγκρουση, με μια διετή πολιορκία που οδήγησε σε πείνα τόσο σοβαρή που το Τσέστερ αναγκάστηκε τελικά να παραδοθεί.

Μέρη για να επισκεφθείτε στο Chester

Μόλις ένας επισκέπτης κανονίσει μια ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο για το Τσέστερ, το επόμενο βήμα είναι να αποφασίσει ποιες περιοχές της πόλης θα επισκεφθεί. Ακολουθεί ένας μερικός κατάλογος ορισμένων από τα αξιοθέατα που το Τσέστερ προσφέρει στους τουρίστες:

Καθεδρικός ναός του Τσέστερ

https://goo.gl/maps/nbz7X2z6SGNAcLnm8

Ο καθεδρικός ναός του Τσέστερ είναι ένα ιστορικό κτίριο που χρονολογείται από το 1092, όταν ιδρύθηκε ως αβαείο Βενεδικτίνων. Κατά το δεύτερο μισό του Μεσαίωνα, ανοικοδομήθηκε σε πλήρη γοτθικό ρυθμό. Οι επισκέπτες του καθεδρικού ναού μπορούν να δουν τις εκθέσεις και τις παραστάσεις που διοργανώνονται εκεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ρωμαϊκοί κήποι

https://goo.gl/maps/TgejiokkN83fujpe8

Οι Ρωμαϊκοί Κήποι χτίστηκαν το 1949 για να παρουσιάσουν κίονες και άλλα θραύσματα οικοδομικών έργων από τη ρωμαϊκή περίοδο του Τσέστερ, μαζί με ανακατασκευές που σκοπό έχουν να δώσουν στους επισκέπτες μια ιδέα για το πώς θα μπορούσε να έμοιαζε η πόλη κατά την πρώιμη περίοδο της ως ρωμαϊκή πόλη.

Chester Rows

https://goo.gl/maps/sK5XaYjwLwgxFQ1P8

Οι σειρές είναι ένα ασυνήθιστο σύνολο κτιρίων που βρίσκονται σε ένα επίπεδο πάνω από τους δρόμους που βρίσκονται από κάτω και είναι προσβάσιμα με σκαλοπάτια. Σήμερα, οι σειρές χρησιμοποιούνται ως εμπορική περιοχή, αλλά τα ίδια τα κτίρια είναι πολύ παλαιότερα. Ορισμένες χρονολογούνται από τον δέκατο τρίτο αιώνα, ενώ άλλες είναι βικτοριανές κατασκευές που μιμούνται παλαιότερα πρότυπα.

Η νέα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Τσέστερ

Οι νέες απαιτήσεις της ETA αποτελούν μέρος της αναμόρφωσης του συστήματος συνόρων και μετανάστευσης από την κυβέρνηση και θα εισαχθούν μέσω του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια και τα σύνορα. Το σύστημα ETA απαιτεί από όλους τους επισκέπτες εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, εκτός από τους Βρετανούς, τους μόνιμους κατοίκους ή τους Ιρλανδούς πολίτες, να λαμβάνουν ηλεκτρονική άδεια πριν το πράξουν. Η ETA θα απαιτείται για επισκέψεις έως και έξι μηνών, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και ένα σύντομο ταξίδι στο Τσέστερ από το εξωτερικό θα απαιτεί τέτοιες άδειες. Το σύστημα ETA έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε εφαρμογή έως το τέλος του 2024.

Απαιτήσεις ETA

Εάν ένας ταξιδιώτης σκοπεύει να εισέλθει στο Ηνωμένο Βασίλειο με ETA, τότε θα πρέπει να πληροί μια σειρά από προϋποθέσεις επιλεξιμότητας. Πρώτον, πρέπει να έχουν έγκυρο ηλεκτρονικό διαβατήριο από επιλέξιμη χώρα – συγκεκριμένα, από χώρα όπου η θεώρηση είναι απαραίτητη για το ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δεύτερον, πρέπει να προτίθενται να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για διάστημα έως έξι μηνών για λόγους τουρισμού, διέλευσης ή επιχειρηματικής δραστηριότητας. Στη συνέχεια, ο ταξιδιώτης δεν πρέπει να έχει παραβιάσει στο παρελθόν τις μεταναστευτικές διατάξεις ή να έχει ποινικό μητρώο που θεωρείται από τις αρχές ότι αποτελεί απειλή για τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου. Εάν πληρούνται όλες αυτές οι προϋποθέσεις, τότε ο ταξιδιώτης χρειάζεται μόνο να συμπληρώσει το ηλεκτρονικό έντυπο αίτησης, να καταβάλει το τέλος αίτησης και να λάβει την έγκριση ETA.

Χρονοδιάγραμμα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου

Το σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ένα συνεχιζόμενο έργο. Μια ιδιωτική έκδοση beta του ETA αναμένεται να κυκλοφορήσει το πρώτο τρίμηνο του 2023. Μια δεύτερη έκδοση αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία πριν από το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Ανάλογα με την επιτυχία αυτών των φάσεων, η πλήρης ανάπτυξη του συστήματος προγραμματίζεται για την περίοδο από τα τέλη του 2023 έως τις αρχές του 2024. Πρόσθετες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στις Συχνές Ερωτήσεις για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου.

Διαδικασία αίτησης ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο

Όταν το σύστημα τεθεί σε λειτουργία, οι επιλέξιμοι αιτούντες θα πρέπει να συμπληρώσουν ένα έντυπο αίτησης ETA. Αυτό θα περιλαμβάνει ερωτήσεις που είναι τόσο προσωπικές όσο και σχετικές με το ταξίδι, όπως το πού θα μείνουν και τα στοιχεία επικοινωνίας του ξενοδοχείου ή του οικοδεσπότη τους. Ο αιτών θα πρέπει επίσης να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το ποινικό ιστορικό. Στη συνέχεια, οι πληροφορίες που παρέχονται θα κοινοποιηθούν στους μεταφορείς. Επιπλέον, οι ταξιδιώτες θα εξακολουθούν να πρέπει να προσκομίζουν έγκυρα έγγραφα ταυτοποίησης (όπως διαβατήρια) στους μεταφορείς πριν εισέλθουν και επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο για βραχυπρόθεσμες επαγγελματικές ή τουριστικές δραστηριότητες.

Συμπέρασμα

Η εισαγωγή του συστήματος ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο θα επηρεάσει όλες τις μορφές ταξιδιού προς τη χώρα, και η διαδικασία απόκτησης ETA για το Chester θα είναι ένας μόνο από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους θα εκδηλωθούν οι αλλαγές. Ενώ όμως οι άδειες και οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας για το ταξίδι θα είναι διαφορετικές, οι λόγοι για να επισκεφθείτε το Τσέστερ και να δείτε τα πολλά αξιοθέατά του θα παραμείνουν οι ίδιοι.