Ταξιδιωτικός οδηγός και ETA για το Ηνωμένο Βασίλειο για Stoke-on-Trent

Η πόλη Stoke βρίσκεται στον ποταμό Trent (εξ ου και η πλήρης ονομασία: Stoke-on-Trent) στα μισά του δρόμου μεταξύ του Μπέρμιγχαμ και του Μάντσεστερ, σε απόσταση περίπου 45 μιλίων από το καθένα. Είναι η πόλη της κομητείας του Staffordshire και έχει πληθυσμό 390.000 κατοίκους, γεγονός που την καθιστά την 22η μεγαλύτερη πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου. Η πόλη αναπτύχθηκε στη βιομηχανία κεραμικών και είναι ακόμη και σήμερα γνωστή ως “The Potteries”.

Σύντομη ιστορία του Stoke-on-Trent

Η πρώιμη ιστορία του Στόουκ είναι ελάχιστα γνωστή, επειδή η πόλη έχει τόση σημασία από τον 18ο αιώνα και μετά. Υπήρχαν ρωμαϊκοί οικισμοί στην περιοχή από το 48 μ.Χ., και στο Domesday Book καταγράφεται μια εκκλησία στο Penkhull. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι η έντονη αγγλοσαξονική παρουσία. Αυτό οφείλεται στο Staffordshire Hoard, το μεγαλύτερο αγγλοσαξονικό θησαυρό που έχει βρεθεί ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο, που χρονολογείται από τον 7ο αιώνα.

Η ανάπτυξη των Potteries

Από τη νορμανδική κατάκτηση έως το 1600, η εξόρυξη άνθρακα στην περιοχή απέκτησε ολοένα και μεγαλύτερη σημασία, με αναφορές για εξόρυξη τον 14ο αιώνα. Ο άνθρακας χρησιμοποιήθηκε για το ψήσιμο των κεραμικών και η ίδρυση του Στόουκ ως κέντρου κεραμικής παραγωγής άρχισε στα τέλη του 1300/αρχές του 1400.

Μέχρι το 1740, χάρη στην καινοτομία και τη βιομηχανία σε μια συγκεντρωμένη περιοχή, έξι πόλεις έγιναν το επίκεντρο της αγγλικής κεραμικής. Ο παγκοσμίου φήμης κεραμίστας Josiah Wedgewood γεννήθηκε το 1730, και οι εφευρέσεις του για τα Queen’s ware, creamware και jasper ware συνέβαλαν στην εδραίωση της φήμης της περιοχής, η οποία ενισχύθηκε από τους Thomas Minton και Josiah Spode. Μέχρι το 1800, το Στόουκ ήταν η σημαντικότερη βιομηχανία κεραμικών στον κόσμο, όπως ακριβώς την ξέρουμε σήμερα.

Από έξι πόλεις σε μια πόλη

Αρχικά, η βιομηχανία κεραμικής του Staffordshire μοιράστηκε μεταξύ των έξι πόλεων Burslem, Tunstall, Stoke-upon-Trent, Hanley, Fenton και Longton. Το 1910, η Ομοσπονδία του Stoke-on-Trent συγχώνευσε τις έξι πόλεις. Το καθεστώς της πόλης παραχωρήθηκε το 1925. Αν και έχει γνωρίσει σημαντική πτώση, η βιομηχανία κεραμικών εξακολουθεί να είναι σημαντική για την οικονομία του Στόουκ, τόσο ως μεταποιητική βιομηχανία όσο και ως πόλος έλξης τουριστών.

Αξιοθέατα για επισκέπτες στο Stoke-on-Trent

Αυτά είναι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα και ελκυστικά αξιοθέατα και τοποθεσίες στο Στόουκ:

Μουσείο και Πινακοθήκη Potteries

https://www.google.com/maps/@53.0231313,-2.1800439,17z

Η σημαντικότερη παγκοσμίως συλλογή κεραμικών του Staffordshire βρίσκεται στο The Potteries Museum & Art Gallery, μαζί με τα 4.600 αντικείμενα του αγγλοσαξονικού θησαυρού Staffordshire Hoard.

Ο κόσμος του Wedgewood

https://www.google.com/maps/@52.9540037,-2.1708271,17z

Το World of Wedgewood, που βρίσκεται στο κτήμα της οικογένειας Wedgewood, το οποίο αποτελείται από 240 στρέμματα πάρκου, φιλοξενεί μια από τις σημαντικότερες βιομηχανικές συλλογές στον κόσμο. Αποτυπώνοντας 250 χρόνια κεραμικής ιστορίας, μπορείτε να δείτε τα κεραμικά Jasper στην παραγωγή, να ρίξετε το δικό σας δοχείο στον τροχό και να απολαύσετε περιπάτους στους χώρους.

Πλατεία της πόλης Burslem

https://www.google.com/maps/@53.0455852,-2.2006173,17z

Με τη συλλογή από κτίρια από κόκκινο τούβλο του 18ου και 19ου αιώνα, η πλατεία Burslem Town Square αποτελεί προορισμό για όσους ενδιαφέρονται για την αρχιτεκτονική. Στα αξιοσημείωτα κτίρια περιλαμβάνονται το πρώην Δημαρχείο, το Ινστιτούτο Wedgwood και το Burslem School of Art.

Κήποι Trentham

https://www.google.com/maps/@53.1770068,-2.708425,10z

Ένα από τα πιο επισκέψιμα ιδιωτικά πάρκα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Trentham Gardens, προσφέρει μια ολόκληρη ημέρα γεμάτη δραστηριότητες αναψυχής. Εκτός από τους πλήρως ανακαινισμένους ιταλικούς κήπους, το κτήμα διαθέτει κέντρο κήπων, εμπορικό χωριό, δάσος πιθήκων, περίπατο με γυμνά πόδια, πίστα με σχοινί στην κορυφή των δέντρων και παιδική χαρά.

Πάρκο Φεστιβάλ

https://www.google.com/maps/@53.0274835,-2.2001352,17z

Προσφέροντας μια χαλαρή ανάπαυλα από τον πλούτο των μουσείων κεραμικής παγκόσμιας κλάσης, το Festival Park. Ωστόσο, φιλοξενεί επίσης το Waterworld, το νούμερο ένα θαλάσσιο πάρκο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Υπάρχει επίσης μπόουλινγκ, κινηματογράφος και μέρη για αναψυκτικά.

Alton Towers

https://www.google.com/maps/@52.9874398,-1.8886399,17z

Σε απόσταση μόλις 16 μιλίων από το κέντρο του Στόουκ, το θεματικό πάρκο Alton Towers απέχει μισή ώρα οδικώς. Βρίσκεται σε περισσότερα από 500 στρέμματα πανέμορφης εξοχής του Staffordshire και περιλαμβάνει ένα θεματικό πάρκο με περισσότερες από 40 συναρπαστικές βόλτες, ένα υδάτινο πάρκο, ένα σπα και μίνι γκολφ. Εάν επισκέπτεστε από το εξωτερικό, χρειάζεστε μια βρετανική ETA για το Stoke-on-Trent για να απολαύσετε αυτή την ιστορική πόλη στο Potteries.

Ποια είναι η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου;

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι όλα τα σύνορα των τεσσάρων εθνών της Αγγλίας, της Ουαλίας, της Σκωτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας θα ψηφιοποιηθούν πλήρως και ότι κάθε ξένος επισκέπτης θα χρειάζεται ETA για να εισέλθει μέχρι το τέλος του 2024. Η βρετανική ETA είναι μια ηλεκτρονική (ψηφιακή) άδεια που συνδέεται με το εθνικό διαβατήριο.

Ποιος χρειάζεται ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Stoke-on-Trent;

Όλοι οι αλλοδαποί επισκέπτες πρέπει να έχουν ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Stoke-on-Trent. Αυτό περιλαμβάνει υπηκόους χωρίς βίζα από την ευρωπαϊκή ζώνη Σένγκεν, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία. Η ΕΤΑ ισχύει για ταξιδιώτες όλων των ηλικιών χωρίς εξαίρεση και καλύπτει όλους τους σκοπούς του ταξιδιού, είτε πρόκειται για διακοπές, είτε για αναψυχή, είτε για επαγγελματικές σπουδές, είτε για ιατρική περίθαλψη. Η κυβέρνηση έχει εκδώσει έναν κατάλογο επιλεξιμότητας ETA, ο οποίος περιλαμβάνει επί του παρόντος 90 χώρες.

Ποιος απαλλάσσεται από την υποχρέωση να λάβει ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο;

.
Όλοι οι κάτοχοι βρετανικών διαβατηρίων απαλλάσσονται από την υποχρέωση ETA. Οι εξαιρέσεις καλύπτουν επίσης τους Βρετανούς υπηκόους που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Περιλαμβάνουν:

– Βρετανοί στα υπερπόντια εδάφη
– Βρετανοί υπήκοοι του εξωτερικού
– Βρετανοί πολίτες στο εξωτερικό
– Οποιοδήποτε πρόσωπο με βρετανικό καθεστώς προστασίας
– Βρετανοί υπήκοοι που δεν έχουν δικαίωμα διαμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι κάτοχοι ιρλανδικού διαβατηρίου δεν υποχρεούνται επίσης να υποβάλουν αίτηση για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ποια είναι η διαδικασία για την απόκτηση ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Κάθε αίτηση ETA πρέπει να υποβάλλεται ηλεκτρονικά. Τα πάντα γίνονται ηλεκτρονικά, χωρίς να χρειάζεται να ανταλλάσσετε οποιοδήποτε έγγραφο. Με ένα διαβατήριο, μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μια πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, η αίτηση για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο για το Stoke-on-Trent διαρκεί μόλις λίγα λεπτά.

Η επεξεργασία διαρκεί μεταξύ 42 και 78 ωρών, οπότε και η ETA χορηγείται ή απορρίπτεται. Συνιστάται να υποβάλετε αίτηση για ETA πριν κλείσετε τις ταξιδιωτικές σας ρυθμίσεις. Έχοντας στα χέρια σας ένα έγκυρο εθνικό βιομετρικό διαβατήριο και τον τρόπο πληρωμής, μπορείτε να συμπληρώσετε το έντυπο αίτησης. Ζητά διάφορα στοιχεία προσωπικής ταυτοποίησης:

– Προσωπικά στοιχεία: πλήρη ονοματεπώνυμα, ημερομηνία γέννησης, φύλο
– Στοιχεία επικοινωνίας: διεύθυνση κατοικίας, αριθμός τηλεφώνου επικοινωνίας και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
– Στοιχεία διαβατηρίου: αριθμός, χώρα έκδοσης, ημερομηνία έκδοσης, ημερομηνία λήξης, ημερομηνίες έκδοσης και λήξης
– Στοιχεία εργασίας: όνομα εργοδότη, διεύθυνση και στοιχεία επικοινωνίας

Θα σας ζητηθεί επίσης να γνωστοποιήσετε πληροφορίες σχετικά με τυχόν διπλές υπηκοότητες ή άλλες υπηκοότητες και να απαντήσετε σε ερωτήσεις σχετικά με την ασφάλεια. Αυτές καλύπτουν το μεταναστευτικό ιστορικό, το ποινικό ιστορικό, τη δραστηριότητα που σχετίζεται με τα ναρκωτικά, τις διασυνδέσεις με την τρομοκρατία και την κατάσταση της υγείας.

Η αίτηση δεν είναι επίσημη εάν δεν συνοδεύεται από πληρωμή με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα. Κάθε αίτηση για ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Stoke-on-Trent αξιολογείται. Οι παρεχόμενες πληροφορίες ελέγχονται με βάση τις διεθνείς βάσεις δεδομένων μετανάστευσης και ασφάλειας που χρησιμοποιούνται από τη βρετανική συνοριοφυλακή.

Ενδέχεται να μην χορηγηθεί ETA και να απορριφθεί η είσοδος του αιτούντος στο Ηνωμένο Βασίλειο με ηλεκτρονική άδεια. Ο αιτών μπορεί, ωστόσο, να εξακολουθεί να είναι σε θέση να υποβάλει αίτηση για θεώρηση μέσω της κανονικής διαδικασίας. Επίσης, ακόμη και μετά τη χορήγηση ΕΤΑ, ο κάτοχος μπορεί να μην επιτρέπεται να εισέλθει στη χώρα. Η Συνοριακή Δύναμη του Ηνωμένου Βασιλείου έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την είσοδο σε οποιοδήποτε πρόσωπο πιστεύει ότι αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια ή ότι είναι απαράδεκτο σύμφωνα με τη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πώς χρησιμοποιούνται οι πληροφορίες σε μια αίτηση ETA;

Όλες οι πληροφορίες που παρέχονται σε μια αίτηση ETA καλύπτονται από τους νόμους του Ηνωμένου Βασιλείου περί προστασίας δεδομένων, την πολιτική απορρήτου δεδομένων και τους δημοσιευμένους όρους και προϋποθέσεις. Οι επιτυχείς αιτήσεις ETA κοινοποιούνται στα συστήματα πληροφοριών επιβατών Advance Passenger Information. Οι ταξιδιωτικοί μεταφορείς έχουν πρόσβαση στο API και θα συνεχίσουν να είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο των επιβατών τους που διαθέτουν έγκυρα έγγραφα για να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Για πόσο χρονικό διάστημα ισχύει μια ETA;

Η ETA ισχύει για 180 ημέρες το πολύ από την ημερομηνία έκδοσής της ή από την ημερομηνία λήξης του εθνικού διαβατηρίου του ταξιδιώτη. Εάν η ETA λήξει κατά τη διάρκεια της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο, πρέπει να υποβληθεί αίτηση για νέα ETA. Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Stoke-on-Trent παρέχει στον κάτοχό της ελεύθερη κυκλοφορία σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της. Όποιος επιθυμεί να εργαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο ή θέλει να παραμείνει για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών, χρειάζεται θεώρηση και όχι ETA.

Πώς εκδίδεται η ETA;

Δεν εκδίδεται κανένα έγγραφο. Το ETA χορηγείται ως ηλεκτρονικός σύνδεσμος στο διαβατήριο του αιτούντος και επαληθεύεται αυτόματα στο λιμάνι εισόδου (αεροδρόμιο, θαλάσσιος λιμένας ή σημείο εισόδου Eurostar) όταν σαρώνεται από συνοριακό υπάλληλο. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στις Συχνές ερωτήσεις της ETA.

Ποια είναι τα οφέλη του ETA;

Η ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής αιτήσεων είναι απλή και ταχύτερη τόσο για τους αιτούντες όσο και για τους υπαλλήλους μετανάστευσης. Η γραφειοκρατία δεν απαιτείται πλέον ούτε εκδίδεται και οι επισκέπτες δεν χρειάζεται να προσέρχονται αυτοπροσώπως σε βρετανική πρεσβεία ή προξενείο, όπως συμβαίνει σήμερα για μια αίτηση θεώρησης, χάρη στην ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Stoke-on-Trent.