UK ETA για Wrexham

Διάσημο για την αγορά και τη βιομηχανία του, το Wrexham είναι μια από τις πιο ζωντανές πόλεις της Βόρειας Ουαλίας. Άκμασε κατά τη διάρκεια της Βιομηχανικής Επανάστασης, και πολλά από τα πιο διάσημα μνημεία της – συμπεριλαμβανομένου του εντυπωσιακού υδραγωγείου Pontcysllte – χτίστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Μετά το 2024, οι επισκέπτες που ταξιδεύουν στο Wrexham θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για τη νέα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου. Διαβάστε παρακάτω για να ανακαλύψετε πώς το νέο σύστημα ETA μπορεί να επηρεάσει το ταξίδι σας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μάχες για το Wrexham

Η θέση του Wrexham στα βορειοανατολικά της Ουαλίας είχε ως αποτέλεσμα να αποτελεί συχνά το κέντρο συνοριακών διαφορών. Τον 8ο αιώνα κατασκευάστηκε το Offa’s Dyke – το ιστορικό όριο μεταξύ Αγγλίας και Ουαλίας. Βρίσκεται δυτικά του Wrexham, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο οικισμός βρισκόταν υπό αγγλικό έλεγχο εκείνη την εποχή. Ωστόσο, η άνοδος του Gruffydd ap Llewellyn, βασιλιά της Ουαλίας, τον 11ο αιώνα, οδήγησε στη διεκδίκηση του Wrexham από τους Ουαλούς. Οι εντάσεις παρέμειναν υψηλές στην περιοχή, με πολλές συγκρούσεις μέχρι που η Ουαλία έχασε την ανεξαρτησία της το 1282. Ορισμένοι ιστορικοί πιστεύουν ότι ο βασιλιάς Εδουάρδος Α΄ έμεινε στο Wrexham ενώ υπέτασσε τους Ουαλούς.

Βιομηχανική Wrexham

Το σημαντικότερο μέρος της ιστορίας του Wrexham ξεκίνησε τον 18ο αιώνα. Εκείνη την εποχή, το Wrexham ήταν μια μικρή εμπορική πόλη και ήταν περισσότερο γνωστό για τη βιομηχανία δέρματος. Στη συνέχεια, ο βιομήχανος John “Iron Mad” Wilkinson ήρθε στην πόλη, ανοίγοντας το σιδηρουργείο Bersham, το οποίο ακολουθήθηκε από ένα εργοστάσιο τήξης. Η εκβιομηχάνιση είχε έρθει στο Wrexham. Σύντομα, η πόλη είχε τη δική της εφημερίδα και μια μεγάλη αίθουσα αγοράς. Μέσα σε πενήντα χρόνια, ο πληθυσμός της εξαπλασιάστηκε και το 1849 είχε το δικό της σιδηροδρομικό σταθμό. Από μια νυσταγμένη πόλη που κατοικούνταν κυρίως από γδάρτες και βυρσοδέψηδες, το Wrexham άνθισε. Έγινε ιδιαίτερα γνωστή για τη ζυθοποιία της και είχε το πρώτο ζυθοποιείο στο Ηνωμένο Βασίλειο που παρήγαγε lager.

Ταυτόχρονα, η εξορυκτική βιομηχανία αποκτούσε όλο και μεγαλύτερη σημασία στην Ουαλία. Η περιοχή γύρω από το Wrexham αποδείχθηκε γόνιμη για άνθρακα και κατασκευάστηκαν πολλά ανθρακωρυχεία. Το Wrexham δεν είχε ακόμη το καθεστώς της πόλης, αλλά είχε γίνει ένα από τα βασικά βιομηχανικά κέντρα της Ουαλίας.

Παρακμή και αναγέννηση του Wrexham

Η βιομηχανική επιτυχία του Wrexham δεν κράτησε για πάντα. Προς το τέλος του 20ού αιώνα, τα ανθρακωρυχεία έκλεισαν, ακολουθούμενα από πολλές άλλες βιομηχανίες. Μέχρι τη δεκαετία του 1980, ακόμη και η άλλοτε κραταιά χαλυβουργία είχε κλείσει τις πόρτες της, αφήνοντας πίσω της μαζική ανεργία. Ωστόσο, η δεκαετία του 1990 οδήγησε σε μια αλλαγή στην τύχη της Wrexham. Η βιομηχανική περιοχή του Wrexham έγινε ένα σημαντικό κέντρο παραγωγής, με πάνω από 250 επιχειρήσεις να εγκαθίστανται εκεί. Η ανάπτυξη της μεταποίησης, μαζί με τα μεγάλα έργα ανάπλασης στο κέντρο, συνέβαλε στην αναζωογόνηση του Wrexham. Ως ο μεγαλύτερος οικισμός της Βόρειας Ουαλίας, διεκδίκησε πολλές φορές το καθεστώς της πόλης και τελικά το πέτυχε το 2022.

Πράγματα που μπορείτε να δείτε μέσα και γύρω από το Wrexham

Υδραγωγείο Pontcysyllte

https://goo.gl/maps/vQ1QWJoC8y1CJkb68

Το υδραγωγείο Pontcysyllte αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και ολοκληρώθηκε το 1805. Αυτό το πλωτό υδραγωγείο μεταφέρει τα σκάφη του καναλιού στον ποταμό Dee και είναι το υψηλότερο υδραγωγείο καναλιού στον κόσμο. Χτίστηκε στο πλαίσιο της εκβιομηχάνισης του Wrexham και σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως από σκάφη αναψυχής. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μια βόλτα με σκάφος στο υδραγωγείο, το οποίο προσφέρει πανοραμική θέα στη γύρω κοιλάδα. Προοριζόταν να αποτελέσει μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου συστήματος πλωτών οδών, που θα συνέδεε τη Βόρεια Ουαλία με πόλεις της δυτικής Αγγλίας, αλλά το πλήρες έργο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Κάστρο Chirk

https://goo.gl/maps/q7pQ3q4PU4qAn7jj7

Το Κάστρο Chirk χρονολογείται από το 1295 και ήταν ιδιωτική κατοικία. Αρχικά σχεδιάστηκε για να στεγάσει τον τοπικό Λόρδο Μάρτσερ, ο οποίος επέβλεπε τα σύνορα μεταξύ Αγγλίας και Ουαλίας. Διαθέτει εκτεταμένους κήπους με ποικιλία διαφορετικών στυλ. Μέσα στους χώρους του, μπορείτε να δείτε τα απομεινάρια του Offa’s Dyke, του ιστορικού ορίου μεταξύ Ουαλίας και Αγγλίας.

Η βελανιδιά στην Πύλη των Νεκρών

https://goo.gl/maps/a9u8tmKFBouNYDhg6

Αυτή η βελανιδιά, γνωστή και ως βελανιδιά Crogen, έχει ηλικία άνω των 1.000 ετών και στέκεται δίπλα στο Offa’s Dyke. Το ασυνήθιστο όνομά του προέρχεται από το γεγονός ότι βρισκόταν εδώ το 1165 κατά τη διάρκεια της μάχης του Crogen. Σε αυτή τη σημαντική μάχη, ο ουαλικός στρατός του Owain Gwynedd πέτυχε μια αποφασιστική νίκη επί των Άγγλων, υπό την ηγεσία του Ερρίκου Β’. Μετά τη μάχη, οι νεκροί θάφτηκαν σε τάφρους στην περιοχή, με αποτέλεσμα η γύρω περιοχή να γίνει γνωστή ως Tir y Beddau, “γη των τάφων” στα ουαλικά. Το δέντρο έχει γίνει διάσημο τοπικό ορόσημο και μερικές φορές αναφέρεται ως ο μόνος ζωντανός μάρτυρας της μάχης του Κρόγκεν.

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Wrexham

Από το έτος 2024 και μετά, θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου. Το ETA, που σημαίνει Electronic Travel Authorisation, είναι παρόμοιο με συστήματα όπως το ESTA στις Ηνωμένες Πολιτείες ή το ETA στον Καναδά. Βοηθάει την κυβέρνηση να επιτύχει τον στόχο της ψηφιοποίησης των συνόρων της χώρας, δίνοντας μεγαλύτερη εποπτεία στις εισόδους και εξόδους των επισκεπτών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι ταξιδιώτες που επηρεάζονται από το νέο σύστημα θα είναι εκείνοι που σήμερα δεν χρειάζονται θεώρηση για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το παρόν πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης επιτρέπει στους πολίτες 92 χωρών να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς θεώρηση ή οποιαδήποτε άλλη μορφή γραφειοκρατίας. Αυτοί οι ταξιδιώτες θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ETA εάν επιθυμούν να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο όταν τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα. Το πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης θα καταργηθεί πλήρως.

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο για το Wrexham εάν σκοπεύουν να το επισκεφθούν για διακοπές, επαγγελματικό ταξίδι, βραχυπρόθεσμες σπουδές ή για επίσκεψη σε φίλους και συγγενείς. Η ETA τους επιτρέπει να παραμείνουν στη χώρα για έως και έξι μήνες. Όσοι επιθυμούν να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο ή να παραμείνουν για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών, θα πρέπει να περάσουν από ξεχωριστή διαδικασία αίτησης θεώρησης.

Διαδικασία υποβολής αίτησης ETA για το Wrexham στο Ηνωμένο Βασίλειο

Οι ταξιδιώτες πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για την ETA. Πρόκειται για ένα πλήρως ψηφιακό σύστημα, οπότε δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις σε χαρτί. Είναι σημαντικό οι ταξιδιώτες να ξεκινήσουν την αίτησή τους με αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους. Πολλοί αερομεταφορείς μπορεί να θεωρούν εγκεκριμένο ETA ως όρο μεταφοράς, οπότε οι επιβάτες που δεν έχουν εγκεκριμένο ETA πριν από την έναρξη του ταξιδιού τους μπορεί να μην επιβιβαστούν.

Όταν ξεκινούν την αίτησή τους για ETA, οι ταξιδιώτες καλούνται να εξετάσουν τον κατάλογο των απαιτήσεων και να διασφαλίσουν ότι είναι προετοιμασμένοι. Εκτός από την κατοχή έγκυρου βιομετρικού διαβατηρίου, θα πρέπει να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με προσωπικά στοιχεία. Για παράδειγμα, θα πρέπει να δώσουν την ημερομηνία γέννησής τους, τα στοιχεία επικοινωνίας τους, το καθεστώς απασχόλησης κ.ο.κ.

Εκτός από αυτές τις προσωπικές πληροφορίες, οι αιτούντες αναμένεται να αποκαλύψουν τυχόν παραβάσεις στο παρελθόν. Τα στοιχεία αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν ποινικό μητρώο, μεταναστευτικά αδικήματα και συμμετοχή (στο παρελθόν ή στο παρόν) σε απαγορευμένες ομάδες ή οργανώσεις. Επιπλέον, οι αιτούντες θα πρέπει να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το ταξίδι τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μπορεί να τους ζητηθεί ο σκοπός της επίσκεψής τους, η διεύθυνση στην οποία θα διαμείνουν και ένα σύντομο δρομολόγιο που να περιγράφει τα σχέδιά τους.

Κατά τη συμπλήρωση της αίτησης ETA, οι αιτούντες θα πρέπει να καταβάλουν ένα τέλος. Το ποσό αυτό δεν επιστρέφεται και πρέπει να καταβληθεί πλήρως πριν από τη διεκπεραίωση της αίτησης. Η περίοδος επεξεργασίας αναμένεται να διαρκέσει έως και 72 ώρες προτού εγκριθεί ή απορριφθεί μια αίτηση. Με αυτό κατά νου, είναι σημαντικό για τους ταξιδιώτες να προγραμματίζουν προσεκτικά και να υποβάλλουν αίτηση για την ΕΤΑ τους τουλάχιστον 72 ώρες πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους.

Ταξιδεύοντας με το Ηνωμένο Βασίλειο ETA για το Wrexham

Αφού εγκριθεί η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Wrexham, ο ταξιδιώτης μπορεί να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο έως και έξι μήνες. Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελείται από τέσσερις χώρες: Ουαλία, Αγγλία, Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία. Δεν υπάρχει κανένας εσωτερικός συνοριακός έλεγχος μεταξύ των χωρών αυτών, οπότε ένας ταξιδιώτης με έγκυρη ETA μπορεί να μετακινηθεί ελεύθερα μεταξύ τους και δεν θα χρειαστεί πρόσθετα έντυπα ή χαρτιά. Ωστόσο, η ETA επιτρέπει αυτή την ελεύθερη κυκλοφορία μόνο εντός του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο επισκέπτης που επιθυμεί να ταξιδέψει στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας ή σε οποιαδήποτε άλλη ανεξάρτητη ευρωπαϊκή χώρα θα πρέπει να ενημερωθεί για τις προϋποθέσεις εισόδου.

Το ταξίδι σας στο Wrexham

Κάντε αίτηση για την ETA σας στο Ηνωμένο Βασίλειο εγκαίρως και εκμεταλλευτείτε στο έπακρο το χρόνο σας στο Wrexham. Εξερευνήστε τα ιστορικά σύνορα μεταξύ Αγγλίας και Ουαλίας, κάντε μια χαλαρή κρουαζιέρα κατά μήκος του υδραγωγείου ή απολαύστε τον πλούτο των περιπατητικών διαδρομών που μπορείτε να βρείτε στην καταπράσινη ύπαιθρο της Βόρειας Ουαλίας. Η εγκεκριμένη ETA σας είναι το κλειδί για να ξεκλειδώσετε έναν κόσμο περιπέτειας.