Πώς να ταξιδέψετε με την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για την Οξφόρδη: Οξφόρδης: Πλήρης οδηγός

Γνωστή ως η πόλη των ονειρεμένων πύργων, η Οξφόρδη είναι μια από τις παλαιότερες και πιο επισκέψιμες πανεπιστημιακές πόλεις του κόσμου. Τα ιστορικά κολέγια και τα ακαδημαϊκά κτίριά της την καθιστούν μια από τις πιο δημοφιλείς πόλεις που επισκέπτονται οι ταξιδιώτες στην Αγγλία. Αυτός ο οδηγός εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το ταξίδι σας στην Οξφόρδη, καθώς και πώς το νέο σύστημα ETA θα επηρεάσει το ταξίδι σας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρώιμη Οξφόρδη

Η Οξφόρδη εγκαταστάθηκε αρχικά από τους Αγγλοσάξονες γύρω στο 900. Προτιμήθηκε ως σημείο διέλευσης των βοοειδών από τον ποταμό Τάμεση, καθώς το νερό στο σημείο αυτό χωρίζεται σε διάφορα ρηχά κανάλια. Καθώς το σημείο διέλευσης γινόταν πιο πολυσύχναστο, η πόλη άρχισε να αναπτύσσεται γύρω του. Αυτή ήταν μια ταραχώδης εποχή στη βρετανική ιστορία, με διάφορους στρατούς εισβολείς να μάχονται για τον έλεγχο. Όταν οι Νορμανδοί εισέβαλαν με επιτυχία το 1066, εγκατέστησαν έναν κυβερνήτη στην Οξφόρδη, αναγνωρίζοντας τη στρατηγική σημασία της θέσης της.

Κάστρο της Οξφόρδης

https://goo.gl/maps/rMACavghrEcayDCz8

Ένα από τα παλαιότερα κτίρια της πόλης, το εν μέρει ερειπωμένο Κάστρο της Οξφόρδης, ανεγέρθηκε αρχικά από τους Νορμανδούς. Έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά την περίοδο της αγγλικής ιστορίας που είναι γνωστή ως Αναρχία, όταν ο βασιλιάς Στέφανος και η αυτοκράτειρα Ματίλντα πολέμησαν για το στέμμα. Η Ματίλντα επέλεξε το Κάστρο της Οξφόρδης ως βάση της και κατέληξε να παγιδευτεί εκεί, ενώ ο Στέφανος πολιορκούσε το συγκρότημα. Αιώνες αργότερα, το κάστρο πολιορκήθηκε ξανά, αυτή τη φορά κατά τη διάρκεια του Αγγλικού Εμφυλίου Πολέμου. Σήμερα, είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες και περιλαμβάνει εκθέματα σχετικά με αυτές τις ιστορικές περιόδους.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

https://goo.gl/maps/9mbwSKorm18xLJUq7

Η ακριβής ημερομηνία ίδρυσης του πανεπιστημίου αμφισβητείται, αλλά τα αρχεία δείχνουν ότι η Οξφόρδη ήταν ήδη έδρα μάθησης από το 1100. Το 1209, οι συγκρούσεις μεταξύ των κατοίκων της πόλης και των φοιτητών οδήγησαν σε βία, με ορισμένους ακαδημαϊκούς να καταφεύγουν στο Κέιμπριτζ για να ιδρύσουν ένα δεύτερο πανεπιστήμιο. Μέχρι τη δεκαετία του 1820, δεν επιτρεπόταν η ίδρυση νέων πανεπιστημίων στην Αγγλία, οπότε αυτές οι δύο έδρες μάθησης απολάμβαναν ένα ιδιαίτερα προνομιακό καθεστώς.

University College

https://goo.gl/maps/BamCM3fnxKWSH7B17

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αποτελείται από πολυάριθμα κολέγια. Από αυτά, το University College είναι το παλαιότερο, που χρονολογείται από το 1249. Μεταξύ των μαθητών περιλαμβάνονται ο Stephen Hawking, ο Bill Clinton, ο CS Lewis και ο Clement Attlee. Εντός των τειχών του, οι επισκέπτες μπορούν να δουν το Μνημείο Shelley, ένα αφιέρωμα στον ποιητή Percy Bysshe Shelley. Σπούδασε εκεί, αλλά αποβλήθηκε το 1811 επειδή έγραψε μια αμφιλεγόμενη υπεράσπιση της αθεΐας.

Κολέγιο Magdalen

https://goo.gl/maps/fXwXVUYxp5GvZH1k7

Το Magdalen College ιδρύθηκε το 1458 και είναι δημοφιλές στους επισκέπτες, οι οποίοι συχνά το θεωρούν ως το πιο όμορφο κολέγιο της Οξφόρδης. Περιέχει ένα πάρκο ελαφιών στους χώρους του και βρίσκεται δίπλα στον Βοτανικό Κήπο της πόλης, τον παλαιότερο της Αγγλίας. Ο πύργος Magdalen Tower ολοκληρώθηκε το 1509 και έχει γίνει τοπικό ορόσημο. Κάθε χρόνο, την 1η Μαΐου, η χορωδία του κολεγίου τραγουδά από την κορυφή του πύργου στις 6 το πρωί, μια παράδοση που χρονολογείται από τις ημέρες του βασιλιά Ερρίκου VII.

Βασιλιάδες στην Οξφόρδη

Κατά τη διάρκεια του αγγλικού εμφυλίου πολέμου, οι κοινοβουλευτικοί έδιωξαν τον βασιλιά Κάρολο Α’ από το Λονδίνο. Έστησε δικαστήριο στην Οξφόρδη και παρέμεινε εκεί μέχρι το 1646. Τότε ήταν που οι Βασιλικοί έχασαν την πόλη κατά την πολιορκία της Οξφόρδης. Αργότερα, ο γιος του Καρόλου, Κάρολος Β’, θα μεταφέρει επίσης το δικαστήριο στην Οξφόρδη. Το έκανε αυτό από το 1665 έως το 1666, όταν το Λονδίνο υπέφερε από σοβαρή επιδημία βουβωνικής πανώλης. Η Οξφόρδη κρίθηκε ως ασφαλέστερη και πιο υγιεινή τοποθεσία για το δικαστήριο, ενώ η ασθένεια μάστιζε το Λονδίνο.

Το θέατρο Sheldonian

https://g.page/the-sheldonian-theatre?share

Χτισμένο όταν ο Κάρολος Β’ βρισκόταν στην Οξφόρδη, το θέατρο Sheldonian είναι ένα από τα πρώτα έργα του αρχιτέκτονα Κρίστοφερ Ρεν. Είναι ένα από τα πολλά κτίρια του Ρεν στην Οξφόρδη, ο οποίος αργότερα θα γινόταν ευρύτερα γνωστός για την επίβλεψη της ανοικοδόμησης του Λονδίνου μετά τη Μεγάλη Πυρκαγιά και για το σχεδιασμό του Καθεδρικού του Αγίου Παύλου. Εμπνευσμένο από την αρχαία ρωμαϊκή αρχιτεκτονική, αυτό το εντυπωσιακό κτίριο είναι ανοιχτό στο κοινό και φιλοξενεί τακτικά μουσικές συναυλίες, διαλέξεις και πανεπιστημιακές εκδηλώσεις.

Οξφόρδη του 20ου αιώνα

Παρόλο που τον 19ο αιώνα χτίστηκαν τελικά και άλλα πανεπιστήμια στην Αγγλία, η Οξφόρδη συνέχισε να ακμάζει. 30 Βρετανοί πρωθυπουργοί σπούδασαν εδώ, αριθμός υπερδιπλάσιος από τον αντίστοιχο του κοντινότερου ανταγωνιστή του Κέιμπριτζ. Σε αντίθεση με τις περισσότερες πόλεις της νότιας Αγγλίας, η Οξφόρδη επέζησε σχεδόν αλώβητη από τον βομβαρδισμό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Λέγεται ότι ο Χίτλερ σχεδίαζε να την κάνει τη νέα πρωτεύουσα, αντικαθιστώντας το Λονδίνο. Ως αποτέλεσμα, τα ιστορικά κτίρια της Οξφόρδης παρέμειναν άθικτα στο τέλος του πολέμου.

Παλάτι Blenheim

https://g.page/BlenheimPalace1705?share

Ο πιο διάσημος Βρετανός πρωθυπουργός, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, δεν φοίτησε σε πανεπιστήμιο. Ωστόσο, η οικογενειακή του κατοικία, το παλάτι Μπλένχαϊμ, βρίσκεται στα περίχωρα της Οξφόρδης, μόλις 10 μίλια από το κέντρο της πόλης. Αυτό το παλάτι, που παρουσιάζει ένα ασυνήθιστο αγγλικό μπαρόκ αρχιτεκτονικό στυλ, είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες και διαθέτει εντυπωσιακούς εκτεταμένους χώρους. Συνεχίζει να χρησιμοποιείται εν μέρει ως κατοικία για την οικογένεια Churchill-Spencer.

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για την Οξφόρδη

Οι διεθνείς ταξιδιώτες που θέλουν να επισκεφθούν την Οξφόρδη πρέπει, από το 2024 και μετά, να υποβάλουν αίτηση για ETA. Το ETA, ή Electronic Travel Authorisation, αποτελεί μέρος ενός νέου βρετανικού προγράμματος που έχει σχεδιαστεί για την ψηφιοποίηση του συστήματος ελέγχου των συνόρων της χώρας, αντικαθιστώντας το σημερινό σύστημα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης. Το πρόγραμμα είναι πολύ παρόμοιο με τα υφιστάμενα συστήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, τα οποία επιτρέπουν στην κυβέρνηση μεγαλύτερο έλεγχο και πληροφόρηση σχετικά με όσους εισέρχονται στη χώρα.

Επιλεξιμότητα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου

Επί του παρόντος, οι πολίτες 90 χωρών μπορούν να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς βίζα, εάν σκοπεύουν να παραμείνουν για περίοδο όχι μεγαλύτερη των έξι μηνών. Αυτοί οι ταξιδιώτες θα είναι πλέον επιλέξιμοι για τη νέα ETA. Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για την Οξφόρδη θα χορηγείται σε πολίτες των εν λόγω χωρών που επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο για οποιονδήποτε λόγο, είτε πρόκειται για τουρισμό, είτε για σπουδές είτε για επαγγελματικούς λόγους. Όσοι σκοπεύουν να εργαστούν στη χώρα ή σκοπεύουν να παραμείνουν περισσότερο από έξι μήνες θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ξεχωριστή θεώρηση, όπως ακριβώς θα έπρεπε να κάνουν και με το ισχύον σύστημα.

Υποβολή αίτησης για τη νέα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου

Πριν ξεκινήσουν τη διαδικασία υποβολής αίτησης ETA, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να ελέγξουν ότι πληρούν τα κριτήρια των απαιτήσεων. Πρέπει να έχουν έγκυρο βιομετρικό διαβατήριο. Ανάλογα με τη χώρα προέλευσής τους, η άδεια αυτή μπορεί να πρέπει να ισχύει για τουλάχιστον τρεις έως έξι μήνες από την ημερομηνία εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Είναι απαραίτητο οι αιτούντες να έχουν εγκεκριμένο ETA πριν επιβιβαστούν στην πτήση τους για το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο χρόνος επεξεργασίας μπορεί να διαρκέσει έως και 72 ώρες, οπότε οι ταξιδιώτες θα πρέπει να υποβάλουν την αίτησή τους εγκαίρως. Υπάρχει επίσης ένα τέλος που πρέπει να καταβληθεί πριν από τη διεκπεραίωση της αίτησης. Ολόκληρη η διαδικασία υποβολής αίτησης πραγματοποιείται ηλεκτρονικά. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να δώσουν προσωπικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων που αναγράφονται στο διαβατήριό τους, τα στοιχεία εργασίας τους και τα στοιχεία επικοινωνίας τους.

Οι αιτούντες ETA θα πρέπει επίσης να συμπληρώσουν ερωτήσεις σχετικά με τυχόν ποινικό ιστορικό, μεταναστευτικά αδικήματα και συμμετοχή σε απαγορευμένες οργανώσεις. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνονται ερωτήσεις σχετικά με την υγεία και την κατάσταση εμβολιασμού. Οι ταξιδιώτες που υποβάλλουν αίτηση για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο για την Οξφόρδη ενδέχεται επίσης να κληθούν να αναφέρουν στοιχεία επικοινωνίας κατά την παραμονή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένης της διεύθυνσης στην οποία σκοπεύουν να διαμείνουν, η οποία μπορεί να είναι ξενοδοχείο, σπίτι φίλου ή άλλο κατάλυμα. Όσοι σκοπεύουν να επισκεφθούν πολλές πόλεις μπορεί να χρειαστεί να δώσουν όλες τις προβλεπόμενες διευθύνσεις τους και ένα σύντομο δρομολόγιο του ταξιδιού τους.

Ταξιδεύοντας με την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για την Οξφόρδη

Μόλις εγκριθεί η ETA, οι ταξιδιώτες μπορούν να επισκεφθούν οποιοδήποτε μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό περιλαμβάνει τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς και την Αγγλία. Η μετακίνηση μεταξύ αυτών των τεσσάρων συστατικών εθνών είναι απεριόριστη. Ωστόσο, εάν ένας επισκέπτης θέλει να παρατείνει το ταξίδι του ταξιδεύοντας σε άλλη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, η ETA δεν έχει καμία σημασία. Θα πρέπει να συμπληρώσουν τις όποιες απαιτήσεις εισόδου έχει θέσει η άλλη χώρα.

Ταξίδι στην Οξφόρδη με την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για την Οξφόρδη επιτρέπει στους ταξιδιώτες να γνωρίσουν από κοντά αυτή την εμβληματική πανεπιστημιακή πόλη. Νοικιάστε ένα ποδήλατο και διασχίστε τα πλακόστρωτα δρομάκια, κρυφοκοιτάξτε σε ιστορικά κολέγια ή περπατήστε στα χνάρια πολιτικών, επιστημόνων, συγγραφέων και άλλων διάσημων προσωπικοτήτων. Η Οξφόρδη κατοικείται εδώ και πάνω από μια χιλιετία και συνεχίζει να προσελκύει κάθε χρόνο επισκέπτες από όλο τον κόσμο.