Πώς μπορεί να επηρεάσει τους ταξιδιώτες η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Chichester

Η μόνη πόλη που βρίσκεται στο West Sussex, το Chichester, είναι γεμάτη ιστορία. Στο Τσίτσεστερ, οι επισκέπτες μπορούν να δουν κτίρια που χρονολογούνται από τον Μεσαίωνα ή ακόμη και από τη ρωμαϊκή εποχή. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το 2023 και μετά, όσοι σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στο Chichester από το εξωτερικό θα πρέπει να γνωρίζουν τις νέες απαιτήσεις ETA και πώς αυτές θα επηρεάσουν τα ταξίδια προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό το άρθρο παρέχει μια ιστορική αναδρομή στην ιστορία του Chichester, προσδιορίζει ορισμένα δημοφιλή αξιοθέατα για τους επισκέπτες, καθώς και ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με τις νέες απαιτήσεις της ETA.

Η ιστορία του Chichester

Το Chichester χρονολογείται από τους ρωμαϊκούς χρόνους, όταν ήταν μια πόλη που ονομαζόταν Noviomagus Reginorum. Το πρόχειρο περίγραμμα της αρχικής πόλης μπορεί ακόμη να διακρίνεται στο σημερινό σχέδιο της πόλης, ενώ είναι ακόμη δυνατό να δει κανείς ένα τμήμα των ρωμαϊκών τειχών. Κατά την αγγλοσαξονική περίοδο, η πόλη μετονομάστηκε προς τιμήν του Cissa, γιου του βασιλιά Aella. Ο καθεδρικός ναός του Chichester, που δεσπόζει στην πόλη, χτίστηκε κατά τη νορμανδική περίοδο μετά την απόφαση του Συμβουλίου του Λονδίνου να μεταφέρει τα θρησκευτικά κέντρα σε πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις. Μετά την ολοκλήρωσή του, καθαγιάστηκε το 1108. Διάφορα άλλα δείγματα μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής, συμπεριλαμβανομένων πολλαπλών εκκλησιών, μπορεί επίσης να δει κανείς στο Chichester σήμερα. [1]

Βιομηχανίες του Chichester

Περίπου στις αρχές του δωδέκατου αιώνα, ξεκίνησε στο Τσίτσεστερ μια αγορά που ανήκε στους κόμητες της Κορνουάλης. Μεταξύ των αγαθών που πωλούνταν στην αγορά ήταν το μαλλί και η ιδιότητα του Τσίτσεστερ ως λιμενικής πόλης -η Dell Quay ήταν σημαντικό λιμάνι στη μεσαιωνική Αγγλία- σήμαινε ότι έγινε εξέχον κέντρο εξαγωγών και εισαγωγών για το εμπόριο μαλλιού. Η κατασκευή βελόνων ήταν μια άλλη σημαντική βιομηχανία στο μεσαιωνικό Chichester, αν και άρχισε να φθίνει τον δέκατο έβδομο αιώνα και τελικά εξαφανίστηκε τον δέκατο όγδοο αιώνα. [2]

Τέχνες, μουσική και πολιτισμός στο Chichester

Το Φεστιβάλ του Τσίτσεστερ διοργανώνεται κάθε χρόνο τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και φιλοξενεί μουσικές παραστάσεις, αναγνώσεις ποίησης, εκθέσεις τέχνης και πολλά άλλα. Ένα άλλο ετήσιο γεγονός που προσανατολίζεται περισσότερο στην οικογενειακή διασκέδαση είναι το Sloe Fair. [3] Σήμερα αποτελείται από σύγχρονες βόλτες σε λούνα παρκ, ενώ το πανηγύρι είναι μια παράδοση που χρονολογείται από τον δωδέκατο αιώνα. Το Τσίτσεστερ φιλοξενεί επίσης αρκετές γκαλερί τέχνης, όπως η 7 Cloud Gallery of Fine Art, το Oxmarket Centre of Arts και η Candida Stevens Gallery.

Ταξίδια από, προς και εντός Chichester

Στο Chichester υπάρχει σιδηροδρομικός σταθμός στη γραμμή West Coastway Line. Παρέχει τακτικά δρομολόγια από και προς το Σαουθάμπτον, το Πόρτσμουθ, το Μπράιτον και το Λονδίνο Βικτόρια (μέσω του αεροδρομίου Γκάτγουικ). Κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό βρίσκεται ο σταθμός λεωφορείων Chichester. Λιγότερο από δύο μίλια βόρεια του Chichester βρίσκεται το αεροδρόμιο Chichester/Goodwood.

Αξιοσημείωτα ορόσημα για να επισκεφθείτε στο Chichester

Καθεδρικός ναός Chichester

https://www.chichestercathedral.org.uk/

Ο καθεδρικός ναός του Chichester, ηλικίας άνω των 900 ετών, είναι ανοιχτός για επισκέψεις από το κοινό. Είναι αξιοσημείωτο τόσο για την ιστορική αρχιτεκτονική και τέχνη του όσο και για τα σύγχρονα έργα τέχνης που έχουν ανατεθεί σε σύγχρονους καλλιτέχνες. Ένα άλλο αξιοθέατο είναι το ελεύθερο μεσαιωνικό καμπαναριό, το οποίο δεν διαθέτει κανένας άλλος αγγλικός καθεδρικός ναός.

Κανάλι Chichester Canal

https://goo.gl/maps/M68hBraQLbjVRDhY6

Η διώρυγα Chichester εκτείνεται σε μήκος τεσσάρων μιλίων και επιτρέπεται στα μέλη του κοινού να οργανώνουν εκδρομές με βάρκα, ψάρεμα και άλλες τέτοιες δραστηριότητες. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να σταματήσουν για φαγητό και ποτό στα κεντρικά γραφεία και το κατάστημα του Canal Trust.

Ρωμαϊκό παλάτι Fishbourne

https://goo.gl/maps/rtzV2sk33p4MayU46

Στα περίχωρα του Τσίτσεστερ, το Ρωμαϊκό Παλάτι Fishbourne είναι ένας καλά διατηρημένος ιστορικός χώρος που αποκαλύφθηκε τον δέκατο ένατο αιώνα. Στεγάζονται εδώ ψηφιδωτά και άλλα αντικείμενα, καθώς και ένας κήπος που έχει ξαναφυτευτεί με αυθεντικό ρωμαϊκό τρόπο.

Τείχη της πόλης Chichester

https://goo.gl/maps/zZ8JJxZsYQUQFm5K8

Τα τείχη της πόλης Chichester χρονολογούνται από τους ρωμαϊκούς χρόνους και μπορείτε να τα γνωρίσετε με έναν κυκλικό περίπατο 1,4 μιλίων. Για τους επισκέπτες που ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την ιστορία αυτού του ορόσημου, διατίθενται ξεναγήσεις. Ενημερωτικά φυλλάδια μπορείτε επίσης να προμηθευτείτε από το τοπικό τουριστικό κέντρο.

Θέατρο Φεστιβάλ Chichester

https://goo.gl/maps/qpQrUoUE6t6G88CL9

Το Chichester Festival Theatre, που άνοιξε αρχικά το 1962, παρουσιάζει μια σειρά από θεατρικά έργα, μιούζικαλ και άλλες παραστάσεις, από τον κλασικό Σαίξπηρ μέχρι σύγχρονα έργα. Ορισμένες από τις παραστάσεις απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες, καθιστώντας το θέατρο κατάλληλο προορισμό για οικογενειακές εκδρομές στο Τσίτσεστερ.

Πώς η νέα ETA θα επηρεάσει τα ταξίδια προς Chichester

Το σύστημα ETA (Ηλεκτρονική Ταξιδιωτική Άδεια) θα εισαχθεί στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια και τα σύνορα. Αυτό σημαίνει ότι οι επισκέπτες του Ηνωμένου Βασιλείου που δεν είναι Βρετανοί ή Ιρλανδοί πολίτες θα πρέπει να ζητούν άδεια πριν ταξιδέψουν. Η άδεια του κάθε ατόμου θα πρέπει να ελεγχθεί και να επιβεβαιωθεί από τον αερομεταφορέα του πριν του επιτραπεί να ταξιδέψει. [4] Για όσους δεν είναι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου ή της Ιρλανδίας και σκοπεύουν να επισκεφθούν το Chichester, είναι απαραίτητη η πλήρης κατανόηση του συστήματος ETA και των αδειών που απαιτούνται για την απόκτηση ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Chichester.

Απόκτηση ETA: Τα έγγραφα που χρειάζονται οι ταξιδιώτες

Οι διεθνείς επισκέπτες με διαβατήρια που δεν προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο ή την Ιρλανδία μπορούν να υποβάλουν αίτηση για βρετανική ETA για το Chichester. Κατά τον τρόπο αυτό, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να προσκομίσουν ένα έγκυρο διαβατήριο (που έχει εκδοθεί από χώρα που είναι επιλέξιμη για ETA), μια λειτουργική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μια πιστωτική ή χρεωστική κάρτα που θα χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή του τέλους θεώρησης. Κατά την υποβολή της αίτησης, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να αναφέρουν το ονοματεπώνυμό τους, την ημερομηνία γέννησης, τη χώρα υπηκοότητας και λεπτομέρειες σχετικά με τη φύση και τον σκοπό του ταξιδιού τους. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι τα προσωπικά στοιχεία που παρέχονται αντιστοιχούν σε όλα τα έγγραφα που υποβάλλονται κατά την αίτηση, συμπεριλαμβανομένης της πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας.

Πόσο καιρό θα ισχύει μια ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Chichester;

Πρώτα απ’ όλα, μόλις ένας ταξιδιώτης υποβάλει αίτηση για ETA, θα πρέπει συνήθως να περιμένει μεταξύ 48 και 72 ωρών προτού λάβει απάντηση. Εάν εγκριθεί, τότε ο ταξιδιώτης μπορεί να αναμένει ότι θα ισχύει για 180 ημέρες (έξι μήνες). Σημειώστε ότι η ETA θα ισχύει για ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, όχι μόνο για το Chichester. [4]

Πότε θα τεθεί σε λειτουργία το νέο σύστημα ETA;

Το νέο σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου έχει προγραμματιστεί να εισαχθεί στις αρχές του 2023. Μέχρι το τέλος του ίδιου έτους, θα έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Όλα αυτά αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης διαδικασίας που θα οδηγήσει στην πλήρη ψηφιοποίηση των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι το τέλος του 2025.

Υποβάλετε αίτηση για ETA πριν προγραμματίσετε το ταξίδι σας στο Chichester

Για τους ταξιδιώτες που σκοπεύουν να επισκεφθούν το Chichester, είναι σημαντικό να εξετάσουν το νέο σύστημα ETA και πώς μπορεί να επηρεάσει ένα ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όσοι χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να τις βρουν στον ιστότοπο της ETA του Ηνωμένου Βασιλείου. Μόλις υποβληθεί επιτυχής αίτηση ETA πριν από την αναχώρηση, το ταξίδι προς το Chichester μπορεί να προγραμματιστεί λεπτομερώς.

Πηγές:

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Noviomagus_Reginorum
[2] https://harbourviewhouse.co.uk/history-of-dell-quay-chichester/
[3] https://en.wikipedia.org/wiki/Sloe_Fair
[4] https://www.gov.uk/government/publications/nationality-and-borders-bill-electronic-travel-authorisation-factsheet