Πώς θα επηρεάσει τους ταξιδιώτες η νέα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Bath

Η πόλη του Μπαθ, την οποία οι Ρωμαίοι δημιούργησαν ως ιαματικό θέρετρο, αναδείχθηκε ως σημαντικός κόμβος για το εμπόριο μαλλιού κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Μετατράπηκε σε μια αριστοκρατική πόλη τον 18ο αιώνα υπό τον Γεώργιο Γ’, με παλλαδιανές νεοκλασικές κατασκευές που συμπλήρωναν υπέροχα τα ρωμαϊκά λουτρά. Οι Ρωμαίοι εκμεταλλεύτηκαν τις κοντινές φυσικές θερμές πηγές ως ιαματικά λουτρά όταν ίδρυσαν την πόλη του Μπαθ στη νοτιοδυτική Αγγλία τον πρώτο αιώνα μ.Χ.

Το Μπαθ έγινε σημαντικός κόμβος για τη βιομηχανία μαλλιού κατά τον Μεσαίωνα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Γεωργίου Α΄, Β΄ και Γ΄ τον 18ο αιώνα, εξελίχθηκε σε μια κομψή πόλη-λουτρό, γνωστή για τη λογοτεχνία και την τέχνη της. Η ιστορία του Μπαθ ως λουτρόπολη ξεκίνησε με τα ρωμαϊκά ερείπια, τα οποία περιλαμβάνουν μερικά από τα πιο γνωστά και σημαντικά ρωμαϊκά κτίσματα βόρεια των Άλπεων, όπως ο ναός της Sulis Minerva και το συγκρότημα των Λουτρών[1].

Τα Ρωμαϊκά Λουτρά

Σύμφωνα με έναν μύθο, το Bath ιδρύθηκε γύρω στο 860 π.Χ. λόγω της λέπρας που προσβλήθηκε από τον πρίγκιπα Bladud, πατέρα του βασιλιά Lear. Τον υποχρέωσαν να φροντίζει γουρούνια και του απαγόρευσαν την είσοδο στο δικαστήριο. Τα γουρούνια είχαν επίσης δερματικές παθήσεις που βελτιώθηκαν μετά την περιπλάνηση σε καυτή λάσπη. Ακολουθώντας το παράδειγμά τους, ο πρίγκιπας Bladud έλαβε επίσης τη θεραπεία και θεραπεύτηκε. Αργότερα, ανέβηκε στο θρόνο και ίδρυσε το Λουτρό.

Είναι άγνωστο πότε ακριβώς ανακαλύφθηκαν οι θεραπευτικές δυνάμεις των πηγών των Λουτρών. Οι Ρωμαίοι, οι οποίοι κατασκεύασαν έναν ναό κοντά γύρω στο 50 μ.Χ., αναμφίβολα τις γνώριζαν. Ο κέλτικος θεός Sul και η ρωμαϊκή θεά της θεραπείας Minerva, τιμήθηκαν στο ναό. (Οι Ρωμαίοι τον αφιέρωσαν και στους δύο θεούς για να τους κερδίσουν όλους.) Επιπλέον, κατασκεύασαν δημόσια λουτρά που αντλούσαν νερό από τις θερμές πηγές. Τα νερά του Sul αναφέρονταν ως Aquae Sulis. Μια τάφρος και ένας χωμάτινος προμαχώνας χτίστηκαν γύρω από τα ρωμαϊκά λουτρά τον δεύτερο αιώνα. Στην κορυφή του υπήρχε πιθανότατα ένας ξύλινος αναλημματικός περίβολος[1].

Το κλίμα στο Bath

Οι τουρίστες επισκέπτονται με ανυπομονησία την αρχιτεκτονική της εποχής Regency του Μπαθ υπό τον καλοκαιρινό ήλιο από τον Ιούνιο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου: τα καφέ είναι γεμάτα, οι καλλιτέχνες και οι διασκεδαστές ζωντανεύουν τους δρόμους, τα λουλούδια του πάρκου ανθίζουν, τα καραβάκια κάνουν βόλτες στον αστραφτερό ποταμό και η χαρακτηριστική τοιχοποιία της πόλης λάμπει. Το Φεστιβάλ Τζέιν Ώστιν, που καταλαμβάνει την πόλη τον Σεπτέμβριο, προσφέρει μια λογοτεχνική ματιά στην ιστορία του Μπαθ. Επιπλέον, ενόψει των Χριστουγέννων, τα ποικίλα ανεξάρτητα καταστήματα και μπουτίκ καθιστούν το Μπαθ ένα δημοφιλές μέρος για αγοραστές βιτρίνας[2].

Φυσική γεωγραφία του Bath

Το Bath βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Avon σε μια φυσική αρένα υψηλών λόφων. Κατασκευάστηκε από τοπικό ασβεστόλιθο, γεγονός που το καθιστά αισθητικά ευδιάκριτο. Πολλοί από τους δρόμους και τις πλατείες σχεδιάστηκαν από τον John Wood, τον πρεσβύτερο, και η πόλη ανέπτυξε δημοτικότητα και πληθυσμό κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα. Περισσότερες κατασκευές έγιναν τον δέκατο ένατο αιώνα και μετά το Bath Blitz στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Bath ενσωματώθηκε στην κομητεία Avon το 1974. Από την κατάρρευση του Έιβον το 1996, λειτουργεί ως το πρωταρχικό κέντρο του Μπαθ και του Βορειοανατολικού Σόμερσετ[5].

Οι γεωργιανές ρίζες του Bath στο Royal Crescent

https://goo.gl/maps/qjjJ5H3oJaro37z98

Η καλοδιατηρημένη γεωργιανή αρχιτεκτονική του Μπαθ προσελκύει τουρίστες από όλο τον κόσμο. Το Μουσείο Αρχιτεκτονικής του Μπαθ είναι μια μοναδική στο είδος της εγκατάσταση που στεγάζεται σε ένα πρώην ιδιωτικό παρεκκλήσι και παρέχει πληροφορίες για το πώς ο κλασικός σχεδιασμός επηρέασε την αρχιτεκτονική της πόλης. Στεγάζει επίσης το Μοντέλο του Μπαθ, ένα εκπληκτικό αρχιτεκτονικό μοντέλο του μεσαιωνικού κέντρου της πόλης σε κλίμακα 1:500[4].

Αβαείο του Μπαθ

https://goo.gl/maps/zF7qTo83hADGPUhU6

Το Bath Abbey, ο γοτθικός καθεδρικός ναός του επισκόπου του Bath and Wells, ιδρύθηκε το 1499. Σύμφωνα με τη μυθολογία, χτίστηκε αφού ο επίσκοπος Oliver King ονειρεύτηκε αγγέλους να ανεβοκατεβαίνουν σκάλες προς και από τον ουρανό. Άκουσε επίσης μια φωνή να του λέει ότι το στέμμα θα έπρεπε να φυτέψει μια ελιά και ότι ο μονάρχης θα έπρεπε να ξαναχτίσει την εκκλησία[4].

Γέφυρα Pulteney

https://goo.gl/maps/GJHFwrPv2247VvNz6

Η γέφυρα Pulteney, ένα από τα πιο διάσημα αρχιτεκτονικά έργα του Bath, είναι μία από τις λίγες γέφυρες με κτίρια από πάνω τους που στέκονται ακόμα. Ολοκληρώθηκε το 1774 για να συνδέσει το κέντρο του Μπαθ με μη ανεπτυγμένη γη στην άλλη πλευρά του ποταμού Έιβον, θεωρείται μια από τις πιο εμβληματικές γέφυρες στον κόσμο και έπαιξε ρόλο στην κινηματογραφική μεταφορά της ταινίας Les Misérables[4].

Thermae Bath Spa

https://goo.gl/maps/UdaGwpoRmKQs7iUc9

Το κτίριο είναι ένα μείγμα σύγχρονης κατασκευής με γυάλινη πρόσοψη που ολοκληρώθηκε το 2006 και ιστορικών κατασκευών γεωργιανής εποχής. Το New Royal Bath, ο κύριος χώρος κολύμβησης, διαθέτει μια εντυπωσιακή υπαίθρια πισίνα στον τελευταίο όροφο, μια εσωτερική πισίνα, δύο θερμά λουτρά, δύο ατμόλουτρα και έναν θάλαμο πάγου. Το αρχικό “ζεστό λουτρό” του 18ου αιώνα και το δωμάτιο υγείας δίπλα στον κήπο αποτελούν επίσης σημεία ενδιαφέροντος[4].

Η νέα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Bath

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε την επικείμενη έναρξη λειτουργίας του νέου συστήματος ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής άδειας (UK ETA). Όλοι οι επισκέπτες του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένων των υπηκόων χωρών που δεν έχουν βίζα (εκτός από τους Βρετανούς και τους Ιρλανδούς πολίτες), θα χρειάζονται άδεια για να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο για επαγγελματικούς λόγους, σπουδές, τουρισμό ή ιατρική περίθαλψη μόλις τεθεί σε ισχύ ο νόμος. Η επιλεξιμότητα ETA περιλαμβάνει τους επιβάτες που διέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι υπηκοότητες χωρίς βίζα περιλαμβάνουν τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία και τον Καναδά. Η ETA επιτρέπει στους τουρίστες να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο έως και έξι μήνες.

Πώς θα επηρεάσει το νέο σύστημα ETA τους ταξιδιώτες;

Το νέο σύστημα ETA αποσκοπεί στη βελτίωση της ασφάλειας με τη συλλογή πληροφοριών για τους ταξιδιώτες που δεν χρειάζονται επί του παρόντος θεώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Επιπλέον, η ETA στοχεύει στον εξορθολογισμό της μετανάστευσης στα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου και στην αποτελεσματικότερη λειτουργία της, με στόχο την ανέπαφη μετακίνηση. Οι επισκέπτες θα επωφεληθούν από μια πιο φιλική προς το χρήστη ταξιδιωτική εμπειρία, ταξιδιωτικές διαδικασίες που ενσωματώνουν τη σύγχρονη τεχνολογία και αυξημένη προστασία του κοινού.

Τι έγγραφα χρειάζονται οι ταξιδιώτες για να υποβάλουν αίτηση για ETA;

Ένα έγκυρο εθνικό βιομετρικό διαβατήριο, μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μια πιστωτική ή χρεωστική κάρτα είναι οι κύριες απαιτήσεις ETA για τους επισκέπτες. Οι αιτούντες θα πρέπει επίσης να παρέχουν προσωπικές πληροφορίες, όπως στοιχεία ταξιδιού, ημερομηνία γέννησης και τόπο διαμονής.

Πόσο καιρό ισχύει μια ETA;

Η έγκριση ETA θα παρέχει στους ταξιδιώτες που δεν χρειάζονται θεώρηση ταξιδιωτική άδεια μίας εισόδου, η οποία θα ισχύει για έξι μήνες. Εκτός από την έγκριση ETA, οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο για βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη απασχόληση ή επιχειρηματικές δραστηριότητες θα χρειαστούν άδεια εργασίας από τις αρμόδιες αρχές. Οι επισκέπτες στη χώρα για εργασία ή μακροχρόνιες επισκέψεις θα χρειαστούν βίζα. Η ETA δεν εγγυάται την είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πώς θα δημιουργηθεί μια ETA;

Η βρετανική ETA απαιτεί από τους ταξιδιώτες να υποβάλουν αίτηση για ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια πριν από το ταξίδι τους. Η αίτηση ETA συμπληρώνεται στο διαδίκτυο. Στους ταξιδιώτες θα επιτραπεί η είσοδος στη χώρα (κατά τη διακριτική ευχέρεια των υπαλλήλων μετανάστευσης) μόλις λάβουν ΕΤΑ. Μόλις εγκριθεί η αίτηση, η ETA θα συνδεθεί ηλεκτρονικά με τον αριθμό διαβατηρίου. Ο υπάλληλος μετανάστευσης θα σαρώσει το διαβατήριο και η ETA θα επικυρωθεί αυτόματα.

Ποιοι είναι επιλέξιμοι για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Το Υπουργείο Εσωτερικών επιδιώκει να εφαρμόσει την ΕΤΑ του Ηνωμένου Βασιλείου για τους υπηκόους που δεν έχουν βίζα και ταξιδεύουν στο πλαίσιο του καθεστώτος των υπηκόων που δεν έχουν βίζα. Ταξιδιώτες από 90 χώρες είναι επιλέξιμοι για βρετανική ETA, συμπεριλαμβανομένων των υπηκόων του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ).

Οι επισκέπτες του Μπαθ πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένοι σχετικά με τις απαιτήσεις ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για να αποφύγουν τυχόν ταξιδιωτικές ταλαιπωρίες. Το Μπαθ είναι μια σημαντική πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία προσφέρει ένα αντιφατικό μείγμα παρελθόντος και παρόντος. Εδώ, οι τουρίστες μπορούν να αποκτήσουν εικόνα της ιστορίας του Ηνωμένου Βασιλείου και να χαλαρώσουν για ένα Σαββατοκύριακο.

Πηγές:
[1] https://whc.unesco.org/en/list/428/#:~:text=Founded%20by%20the%20Romans%20as,harmoniously%20with%20the%20Roman%20baths
[2] https://www.metoffice.gov.uk/research/climate/maps-and-data/uk-climate-averages/gcnk62de6
[3] https://www.worldhistory.org/Roman_Baths/
[4] https://visitbath.co.uk/
[5] https://en.wikipedia.org/wiki/Bath,_Somerset