Πληροφορίες για επισκέπτες στο Ηνωμένο Βασίλειο ETA για το Salisbury

Τοποθετημένο στο σημείο όπου συναντώνται οι ποταμοί Avon και Nadder, το Salisbury είναι σημαντικό στην ιστορία του Wiltshire εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Με καταβολές που χρονολογούνται από την πρώιμη εποχή του σιδήρου, το Σάλσμπερι έχει διατηρήσει μεγάλο μέρος της ιστορίας του από τους μεσαιωνικούς χρόνους μέχρι σήμερα.

Η σύγχρονη πόλη του Salisbury υπάρχει από τον 13ο αιώνα και χτίστηκε γύρω από τον μεγάλο καθεδρικό ναό που βρίσκεται εκεί σήμερα. Η πόλη βρίσκεται επίσης κοντά σε πολλά αρχαία μνημεία, όπως το Salisbury Plain, το Avebury και το Stonehenge, γεγονός που την καθιστά δημοφιλή βάση για τους επισκέπτες για να εξερευνήσουν την περιοχή.

Όποιος σχεδιάζει να επισκεφθεί το Σάλσμπερι θα πρέπει να γνωρίζει το νέο σύστημα ETA που εφαρμόζει η βρετανική κυβέρνηση. Ακολουθεί ένας οδηγός για την επίσκεψη στην πόλη, καθώς και λεπτομέρειες σχετικά με τις απαιτήσεις της ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Salisbury.

Η ιστορία του Salisbury

Old Sarum: Εποχή του Σιδήρου έως τη Νορμανδική κατάκτηση

Ενώ η περιοχή γύρω από το Σάλσμπερι είχε δραστηριότητα από τη νεολιθική εποχή, ο πρώτος οικισμός που θα αποτελούσε τη βάση για το σύγχρονο Σάλσμπερι αναπτύχθηκε κάποια στιγμή μεταξύ 600 και 300 π.Χ.. Ο οικισμός ονομαζόταν αρχικά Sorviodunum – ή Old Sarum, όπως έγινε αργότερα γνωστός – και χτίστηκε ως οχυρό σε λόφο για να χρησιμεύσει ως αγορά και να προστατεύσει τις γύρω κοινότητες.

Την εποχή της ρωμαϊκής κατάκτησης της Βρετανίας το 43 μ.Χ., το Old Sarum ήταν μια σημαντική εμπορική πόλη που ανήκε στη φυλή Atrebate. Οι Ατρεβάτες ήταν σύμμαχοι των Ρωμαίων και υπό τη ρωμαϊκή κατοχή η πόλη συνέχισε να ακμάζει.

Όταν οι Ρωμαίοι εγκατέλειψαν τη Βρετανία, η τύχη του Old Sarum άρχισε να φθίνει. Η πόλη στο λόφο εγκαταλείφθηκε σε μεγάλο βαθμό από τους Σάξονες, οι οποίοι προτίμησαν να εγκατασταθούν στα πεδινά. Ωστόσο, οι επιδρομές των Βίκινγκς τον 9ο αιώνα οδήγησαν τον βασιλιά Άλφρεντ στην αποκατάσταση των οχυρώσεών της.

Το Old Sarum έγινε η τοποθεσία ενός κάστρου το 1070 μετά τις νορμανδικές κατακτήσεις. Ο επίσκοπος Herman διορίστηκε ο πρώτος επίσκοπος του Salisbury το 1075 και άρχισε την κατασκευή του πρώτου καθεδρικού ναού.

Σύγχρονο Salisbury: Μεσαίωνας έως σήμερα

Ο αρχικός καθεδρικός ναός εξυπηρετούσε το Old Sarum μέχρι να επιλεγεί η τοποθεσία για έναν νέο καθεδρικό ναό στη γειτονική κοιλάδα το 1218. Ο νέος καθεδρικός ναός ολοκληρώθηκε το 1226 και γύρω του αναπτύχθηκε ένας νέος οικισμός που ονομάστηκε New Sarum. Ο προηγούμενος καθεδρικός ναός κατεδαφίστηκε τελικά και το Old Sarum εγκαταλείφθηκε.

Το 1227, ο βασιλιάς Ερρίκος Γ’ χορήγησε χάρτη που έκανε το New Sarum πόλη, με τον Nicholas de Brookeby να εκλέγεται πρώτος δήμαρχος. Κατά τη διάρκεια του 14ου αιώνα, προστέθηκαν οι πύλες της πόλης και το New Sarum – γνωστό σήμερα ως Salisbury – έγινε κέντρο παραγωγής υφασμάτων, μαλλιού και μαχαιροπήρουνων.

Σήμερα, ένα μεγάλο μέρος της υποδομής του Σάλσμπερι έχει επιβιώσει από τις μεσαιωνικές του καταβολές, όπως ο καθεδρικός ναός, οι δρόμοι και πολλά ξύλινα κτίρια. Εκτός από δημοφιλής τουριστικός προορισμός, η πόλη αποτελεί σημαντικό κέντρο για βιομηχανίες όπως η γεωργία, η μηχανική, η ζυθοποιία και η εκτύπωση.

Τι να δείτε στο Salisbury

Καθεδρικός ναός του Salisbury

https://goo.gl/maps/Zrfts2n2XfA4DgTa7

Ο καθεδρικός ναός του Salisbury βρίσκεται στο επίκεντρο της ιστορίας της πόλης για πάνω από 900 χρόνια. Ο ίδιος ο καθεδρικός ναός είναι ένα δημοφιλές παράδειγμα πρώιμης αγγλικής γοτθικής αρχιτεκτονικής και στεγάζει διάφορα αξιοθέατα. Σε αυτά περιλαμβάνονται ένα από τα παλαιότερα ρολόγια που λειτουργούν στον κόσμο, που χρονολογείται από τα τέλη του 14ου αιώνα, και ένα από τα λίγα σωζόμενα αντίγραφα της Magna Carta, που χρονολογείται από το 1215.

Old Sarum

https://goo.gl/maps/BAd2ZeVAbJ3aTB5K8

Μπορείτε να εξερευνήσετε τα ερείπια του Old Sarum, του οχυρού της Εποχής του Σιδήρου που προϋπήρχε του σύγχρονου Salisbury, βόρεια του κέντρου της πόλης. Ο λόφος διαθέτει τα απομεινάρια των αρχικών προμαχώνων και του χώρου του καθεδρικού ναού και προσφέρει θέα στην πόλη και τη γύρω περιοχή.

Stonehenge

https://goo.gl/maps/uthKakMfocaUybmg6

Το Στόουνχεντζ είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα στο Ηνωμένο Βασίλειο και πολλοί επισκέπτες έρχονται στο Σάλσμπερι λόγω της κοντινής του απόστασης από το μνημείο. Ο νεολιθικός πέτρινος κύκλος χτίστηκε πριν από περίπου 3.500 χρόνια και πολλοί έρχονται στον χώρο για να εικάσουν πώς και γιατί δημιουργήθηκε.

Ο καιρός στο Salisbury

Το Salisbury έχει ωκεάνιο κλίμα. Ο ψυχρότερος μήνας είναι ο Ιανουάριος, με μέση θερμοκρασία 5°C, ενώ ο θερμότερος είναι ο Ιούλιος, με μέση θερμοκρασία 17°C. Υπάρχει πιθανότητα βροχής καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, συμπεριλαμβανομένου του καλοκαιριού, οπότε οι επισκέπτες θα πρέπει να προετοιμάζονται για την περίπτωση βροχής κατά τη διάρκεια της διαμονής τους.

Πηγαίνοντας στο Salisbury

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να φτάσετε στο Salisbury. Αν έρχεστε με τρένο, τότε ο South Western Railway περνάει από το Salisbury από το Waterloo του Λονδίνου, ενώ ο Great Western Railway εκτελεί δρομολόγια από το Κάρντιφ, το Μπαθ, το Σαουθάμπτον, το Μπρίστολ και το Πόρτσμουθ. Το Poole και το Portsmouth είναι τα πλησιέστερα λιμάνια για το Salisbury, ενώ τα πλησιέστερα αεροδρόμια είναι τα Heathrow, Gatwick, Southampton, Bournemouth και Bristol. Η National Express εκτελεί δρομολόγια με πούλμαν προς το Salisbury και η Salisbury Reds παρέχει υπηρεσίες λεωφορείων εντός της πόλης. Αν έρχεστε οδικώς, το Salisbury είναι προσβάσιμο μέσω του A303 μέσω του M3 αν έρχεστε από το Λονδίνο και του A36 αν έρχεστε από το Bath. Υπάρχουν πέντε δωρεάν θέσεις στάθμευσης και μετακίνησης σε όλη την πόλη.

Παρουσίαση της νέας βρετανικής ETA για το Salisbury

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρότεινε μια νέα διαδικασία που ονομάζεται πρόγραμμα ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής άδειας (ETA) για τη βελτίωση του συστήματος εισόδου στα σύνορα για τους ξένους επισκέπτες και τους πράκτορες συνοριακής ασφάλειας. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι αυτό το νέο σύστημα θα διευκολύνει την είσοδο των ξένων επισκεπτών στη χώρα, ενώ παράλληλα θα παρέχει στους συνοριοφύλακες όλα όσα χρειάζονται για την αποτελεσματική επεξεργασία των επισκεπτών. Όλοι οι ξένοι επισκέπτες θα πρέπει να γνωρίζουν ορισμένες πληροφορίες σχετικά με την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Salisbury.

Ποιος πρέπει να υποβάλει αίτηση για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Salisbury;

Προς το παρόν, η επιλεξιμότητα ETA ισχύει για πολίτες 90 χωρών που δεν χρειάζονται θεώρηση για να εισέλθουν στη χώρα. Απαλλάσσονται όλοι οι κάτοχοι βρετανικών διαβατηρίων, συμπεριλαμβανομένων των Βρετανών υπηκόων, των κατοίκων υπερπόντιων εδαφών και των προστατευόμενων προσώπων. Προς το παρόν, η εξαίρεση ισχύει επίσης για τους κατόχους ιρλανδικού διαβατηρίου. Το σύστημα ETA έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία το 2024.

Ποιες είναι οι απαιτήσεις για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου;

Για να πληρούν τις απαιτήσεις ETA για την είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όλοι οι κάτοχοι ξένων διαβατηρίων πρέπει να έχουν έγκυρο ηλεκτρονικό διαβατήριο που δεν έχει λήξει και έχει εκδοθεί από χώρα χωρίς θεώρηση. Όλοι οι επισκέπτες πρέπει να εισέρχονται στη χώρα αποκλειστικά για τουριστικούς, επιχειρηματικούς ή διαμετακομιστικούς σκοπούς. Ο αιτών δεν πρέπει να έχει προηγούμενες παραβιάσεις της νομοθεσίας περί μετανάστευσης ή ποινικό ιστορικό που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια, και η παραμονή του στη χώρα περιορίζεται σε έξι μήνες το πολύ. Τέλος, πριν ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, όλοι οι επισκέπτες πρέπει να έχουν συμπληρώσει την αίτηση ETA, να έχουν καταβάλει το σχετικό τέλος και να έχουν λάβει επιβεβαίωση έγκρισης.

Γιατί εφαρμόζεται η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου;

Στόχος του συστήματος ETA του Ηνωμένου Βασιλείου είναι η βελτίωση της ασφάλειας με την παρακολούθηση κάθε μεμονωμένου επισκέπτη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το σύστημα προορίζεται να παρακολουθεί πότε κάθε επισκέπτης εισέρχεται στη χώρα, τι κάνει κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του και πότε φεύγει. Επιπλέον, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένει ότι το σύστημα ETA θα ελέγχει αποτελεσματικά όλους εκείνους που ενδέχεται να αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια πριν εισέλθουν στη χώρα. Το σύστημα αυτό αναμένεται να ωφελήσει τους επισκέπτες επειδή μειώνει σημαντικά τον χρόνο παραμονής στα σύνορα. Παρέχει επίσης στους υπαλλήλους του συνοριακού ελέγχου τις πληροφορίες που χρειάζονται για την αποτελεσματική διεκπεραίωση κάθε ταξιδιώτη.

Πώς να υποβάλετε αίτηση για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου

Η αίτηση ETA απαιτεί πληροφορίες για κάθε άτομο που εισέρχεται στη χώρα. Αυτά περιλαμβάνουν προσωπικές πληροφορίες όπως το όνομα, την ημερομηνία γέννησης και το φύλο, καθώς και στοιχεία επικοινωνίας όπως διεύθυνση κατοικίας, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αριθμό τηλεφώνου. Ο αιτών πρέπει επίσης να καταχωρίσει τα στοιχεία του διαβατηρίου του, καθώς και τυχόν τρέχοντα στοιχεία απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων επικοινωνίας του εργοδότη του. Τέλος, πρέπει να καταχωρίσουν κάθε σχετική πληροφορία σχετικά με το ποινικό ιστορικό, το μεταναστευτικό ιστορικό, τα τρέχοντα ζητήματα υγείας κ.ο.κ. Μόλις ολοκληρωθεί, ο αιτών πρέπει να εισάγει τα στοιχεία της πιστωτικής ή χρεωστικής του κάρτας για να πληρώσει το σχετικό τέλος επεξεργασίας.

Τι να κάνετε όταν χορηγηθεί η ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η επεξεργασία της αίτησης για ETA διαρκεί μερικές ημέρες, οπότε οι αιτούντες θα πρέπει να προγραμματίσουν το ταξίδι τους εκ των προτέρων. Ο αιτών θα ειδοποιηθεί εάν η αίτησή του είναι επιτυχής μετά την επεξεργασία της. Όλοι οι αερομεταφορείς θα έχουν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες και οι επιβάτες θα μπορούν να επιβιβάζονται μόνο εάν έχουν εγκεκριμένο ETA. Κάθε ETA ισχύει για έξι μήνες από την ημερομηνία έκδοσής της ή έως ότου λήξει το διαβατήριο του ταξιδιώτη, μετά το πέρας του οποίου πρέπει να λάβει νέα ETA για να μπορέσει να εισέλθει εκ νέου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο ETA FAQ.

Επίσκεψη στο Salisbury

Με μια καλά διατηρημένη ιστορία, το Salisbury είναι μια πόλη σε κοντινή απόσταση από πολλά σημαντικά ιστορικά και πολιτιστικά αξιοθέατα. Όσοι σχεδιάζουν ένα ταξίδι θα πρέπει να γνωρίζουν τη νέα βρετανική ETA για το Σάλσμπερι, προκειμένου να είναι πλήρως προετοιμασμένοι για το ταξίδι τους.