Οι ξένοι επισκέπτες χρειάζονται ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο για το Northampton

Το Νορθάμπτον είναι η πόλη της κομητείας του Νορθάμπτονσαϊρ, μιας από τις κομητείες East Midland της Αγγλίας. Η πόλη βρίσκεται σχεδόν σε ίση απόσταση μεταξύ του Λονδίνου και του Μπέρμιγχαμ και αποτελεί σημαντικό κεντρικό κόμβο, χάρη στην εγγύτητά της στον αυτοκινητόδρομο Μ1 και στο κανάλι Grand Union Canal. Βρίσκεται στον ποταμό Nene και με πληθυσμό ~220.000 κατοίκους, είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Αγγλίας. Με καθεδρικό ναό και πανεπιστήμιο, έχει υποβάλει αρκετές φορές αίτηση για το καθεστώς της πόλης, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει επιτύχει.

Η ίδρυση και ανάπτυξη του Νορθάμπτον

Αρχαιολογικά στοιχεία έχουν δείξει ανθρώπινη εγκατάσταση στο Νορθάμπτον ήδη από την Εποχή του Χαλκού, με έναν νεολιθικό χωματουργικό οικισμό στο Briar Hill. Στην Εποχή του Σιδήρου, γύρω στο 400 π.Χ., υπήρχε ένα οχυρό στο λόφο Hunsbury Hill. Κατά τη ρωμαϊκή εποχή – υπήρχε ένας οικισμός στο Duston. Όταν οι Δανοί εισέβαλαν στην Αγγλία, το Νορθάμπτον έγινε στρατηγικό οχυρό μέχρι το 921 μ.Χ. Τότε παραχωρήθηκε στον Εδουάρδο τον Πρεσβύτερο, τον Σάξονα βασιλιά του Ουέσσεξ.

Με τη νορμανδική κατάκτηση, η πόλη απέκτησε εξέχουσα θέση, και πάλι λόγω της κεντρικής της θέσης. Το βιβλίο Domesday καταγράφει το Northantone με πληθυσμό 2.000 κατοίκων σε 316 σπίτια. Ο Simon de Senlis έχτισε ένα κάστρο και οχυρωματικά τείχη το 1084, το οποίο χρησιμοποιήθηκε περιστασιακά ως βασιλική κατοικία, στέγασε το βασιλικό θησαυροφυλάκιο και φιλοξένησε επίσης 32 κοινοβούλια. Η κυριότερη ιστορική σύνδεση του κάστρου είναι ότι εδώ διεξήχθη η δίκη του Τόμας Μπέκετ το 1164 (ο οποίος αργότερα δολοφονήθηκε στον Καθεδρικό Ναό του Καντέρμπουρι).

Το Νορθάμπτον διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην αγγλική μεσαιωνική ιστορία. Η οικογένεια de Senlis επέκτεινε την εμβέλεια και τη σημασία της πόλης με την κατασκευή του αβαείου Delapre, τριών εκκλησιών και ενός ηγουμενείου. Η πλατεία της αγοράς ήταν ένα πολυσύχναστο, ακμάζον μέρος.

Οι μεσαιωνικές συγκρούσεις, όπως ο πόλεμος των Βαρόνων, οι Πόλεμοι των Ρόδων, η πανδημία του Μαύρου Θανάτου, η μεταγενέστερη πανούκλα και η διάλυση των μοναστηριών, κατέστρεψαν το Νορθάμπτον επί 400 χρόνια. Έκτοτε, δεν μπόρεσε ποτέ να ανακτήσει τον πλούτο και το ισχυρό της καθεστώς. Το κάστρο της καταστράφηκε με εντολή του Καρόλου Β’ ως τιμωρία για την υποστήριξη της πόλης προς τους κοινοβουλευτικούς στον αγγλικό εμφύλιο πόλεμο.

Αφού προμήθευσε 4.000 ζευγάρια μπότες στο Νέο Μοντέλο Στρατού του Κρόμγουελ, το Νορθάμπτον έγινε κέντρο κατασκευής υποδημάτων, αλλά η πόλη καταστράφηκε ως επί το πλείστον στη Μεγάλη Πυρκαγιά του 1675. Η μεταποίηση ξεκίνησε ξανά μετά την ανοικοδόμηση και ο πληθυσμός διπλασιάστηκε λόγω της ζήτησης να εξοπλιστούν οι στρατοί του Ουέλινγκτον με υποδήματα. Το εμπόριο βοηθήθηκε σημαντικά με την κατασκευή του καναλιού Grand Union Canal που συνέδεε την πόλη απευθείας με το Λονδίνο και το Μπέρμιγχαμ, και οι υποδηματοποιοί του Νορθάμπτον κλήθηκαν και πάλι να εφοδιάσουν τους στρατούς με υποδήματα με την έλευση των παγκόσμιων πολέμων. Μεταπολεμικά, το Νορθάμπτον έγινε μια νέα πόλη και επεκτάθηκε σημαντικά. Αν και ποτέ δεν απέκτησε αυτό το πολυπόθητο καθεστώς πόλης.

Τα κύρια αξιοθέατα του Νορθάμπτον

Δυστυχώς, τόσο μεγάλο μέρος της ιστορίας της πόλης και του χώρου του Κάστρου του Νορθάμπτον δεν υπάρχει πλέον (μόνο ένα μικρό τμήμα του τείχους στον λόφο του Κάστρου, αλλά η υπόλοιπη κληρονομιά παραμένει).

Εκκλησία του Παναγίου Τάφου

https://www.google.com/maps/@52.2410923,-0.899845,17z

Η διατηρητέα εκκλησία, που χτίστηκε γύρω στο 1100, είναι μία από τις τέσσερις εναπομείνασες στρογγυλές εκκλησίες στην Αγγλία. Πιστεύεται ότι ο Σιμόν ντε Σενλί αποφάσισε να χτίσει την εκκλησία του Παναγίου Τάφου αφού είδε την ομώνυμη εκκλησία (και το σχέδιο) στην Ιερουσαλήμ, ενώ βρισκόταν σε σταυροφορία.

Αβαείο Delapre

https://www.google.com/maps/@52.2253373,-0.8924415,17z

Ιδρύθηκε ως γυναικείο μοναστήρι το 1145, το αβαείο Delapre είναι ένα νεοκλασικό αρχοντικό που ενσωματώνει ορισμένα από τα αρχικά μεσαιωνικά κτίρια. Οι ευχάριστοι κήποι και οι χώροι αποτελούν προστατευόμενο πεδίο μάχης του Πολέμου των Ρόδων.

Μουσείο Abington Park

https://www.google.com/maps/@52.246254,-0.8687024,17z

Κάποτε ήταν το σπίτι σε μία από τις εγγονές του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, το αρχοντικό των αρχών του 16ου αιώνα είχε επίσης μια ζωή ως άσυλο τρελών. Σήμερα, το Μουσείο Abington Park αφηγείται την κοινωνική ιστορία του Abington και την ιστορία του Συντάγματος Northamptonshire.

Μουσείο και Πινακοθήκη του Νορθάμπτον

https://www.google.com/maps/@52.2364669,-0.8967141,17z
Το Μουσείο και η Πινακοθήκη του Νορθάμπτον ξεκίνησε ως Μουσείο Παπουτσιών, αλλά επεκτάθηκε και περιλαμβάνει γκαλερί για την ιστορία του Νορθάμπτον και έργα τέχνης.

Χρέωση Aquadrome

https://www.google.com/maps/@52.2455333,-0.8146889,17z

Ένα μεγάλο πάρκο διακοπών και αναψυχής που καλύπτει ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο, το Billing Aquadrome διαθέτει μαρίνα, λούνα παρκ, χώρο ψυχαγωγίας, λίμνες ψαρέματος και εσωτερική πισίνα.

Althorp House and Estate

https://www.google.com/maps/@52.2810959,-1.0184559,14z

Το Althorp House είναι ένα αριστοκρατικό σπίτι που έχει χαρακτηριστεί ως Grade I. Ως έδρα των προγόνων της οικογένειας Σπένσερ, ήταν το πατρικό σπίτι και ο τόπος ταφής της Νταϊάνα, πριγκίπισσας της Ουαλίας. Οι χώροι βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα έξω από το Νορθάμπτον. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το σπίτι και ο χώρος ταφής είναι ανοιχτά για τους επισκέπτες.

Παρουσίαση της νέας βρετανικής ETA για το Northampton

Μέχρι το τέλος του 2024, ο έλεγχος των συνόρων στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένος και, σύμφωνα με τον νόμο περί ιθαγένειας και συνόρων, όλοι οι ξένοι επισκέπτες θα χρειάζονται βρετανική ETA για να εισέλθουν στη χώρα. Η Ηλεκτρονική Ταξιδιωτική Άδεια θα λειτουργεί σε όλες τις πύλες εισόδου – αεροδρόμια, θαλάσσια λιμάνια και λιμάνια Eurostar.

Η νέα διαδικασία θα απλοποιήσει και θα επιταχύνει τη διαδικασία ταξιδιού. Οι αιτήσεις ολοκληρώνονται ταχύτερα και δεν απαιτούν από τον δυνητικό ταξιδιώτη να προσέλθει σε βρετανική πρεσβεία ή προξενείο, σύμφωνα με τις τρέχουσες απαιτήσεις για την αίτηση θεώρησης. Οι υπάλληλοι συνοριακού ελέγχου είναι επίσης σε θέση να αξιολογούν κάθε πιθανό επισκέπτη πιο έγκαιρα και με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Ποιος χρειάζεται βρετανικό ETA για το Νορθάμπτον;

Κάθε ξένος επισκέπτης που επιθυμεί να εισέλθει στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να λάβει ETA. Αυτό ισχύει είτε πρόκειται για επίσκεψη είτε για διέλευση και ανεξάρτητα από το αν ο σκοπός της επίσκεψης είναι αναψυχή, εργασία, σπουδές ή ιατρική περίθαλψη. Ισχύει για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για όλες τις χώρες που απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης, όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.

Για να ελέγξετε ποιες χώρες υπόκεινται στην ανάγκη για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο, δείτε τον κατάλογο επιλεξιμότητας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 90 καταχωρημένες. Δεν υπάρχουν κανόνες ηλικίας για μια ETA. Κάθε ταξιδιώτης χρειάζεται ΕΤΑ, ανεξαρτήτως ηλικίας, εκτός εάν εξαιρείται.

Ποιος απαλλάσσεται από την υποχρέωση να έχει ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Όλοι οι κάτοχοι βρετανικού διαβατηρίου απαλλάσσονται από την υποχρέωση να έχουν βρετανική ETA για το Northampton. Αυτό ισχύει επίσης για τα άτομα που κατέχουν διάφορα καθεστώτα βρετανικής ιθαγένειας, τα οποία, σύμφωνα με τον κατάλογο επιλεξιμότητας που προαναφέρθηκε, είναι:

– Πολίτες των Βρετανικών Υπερπόντιων Εδαφών
– Βρετανοί υπερπόντιοι υπήκοοι
– Βρετανοί υπερπόντιοι πολίτες
– Βρετανικά προστατευόμενα πρόσωπα
– Βρετανοί υπήκοοι χωρίς δικαίωμα διαμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο

Εξαιρούνται επίσης οι κάτοχοι διαβατηρίων της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Πόσο διαρκεί ένα ETA;

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου ισχύει για 180 ημέρες από την ημερομηνία έκδοσής της και ο ταξιδιώτης μπορεί να ταξιδέψει ελεύθερα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Εάν το διαβατήριό σας λήξει νωρίτερα από την ημερομηνία λήξης της ETA, η ETA σας θα καταστεί επίσης άκυρη εκείνη τη στιγμή. Εάν η ETA σας λήξει κατά τη διάρκεια της διαμονής σας, πρέπει να υποβάλετε αίτηση για νέα ETA για να συνεχίσετε την επίσκεψή σας. Όποιος επιθυμεί να εργαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο ή να το επισκεφθεί επί μακρόν πρέπει να υποβάλει αίτηση για θεώρηση.

Πώς να υποβάλω αίτηση για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο για το Northampton;

Η διαδικασία υποβολής της αίτησης ETA είναι αποκλειστικά ηλεκτρονική. Δεν χρειάζεται να υποβάλετε κανένα δικαιολογητικό και δεν εκδίδεται κανένα έγγραφο. Όταν εκδίδεται ETA, συνδέεται ηλεκτρονικά με το διαβατήριό σας. Για να υποβάλετε αίτηση, χρειάζεστε ένα ισχύον εθνικό βιομετρικό διαβατήριο, μια έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μια χρεωστική ή πιστωτική κάρτα. Θα σας ζητηθεί να δώσετε τις ακόλουθες πληροφορίες:

– Προσωπικά στοιχεία ταυτότητας
– Στοιχεία επικοινωνίας
– Πληροφορίες διαβατηρίου
– Πληροφορίες εργασίας

Θα σας ζητηθεί επίσης να γνωστοποιήσετε τα ακόλουθα:

– Προηγούμενο μεταναστευτικό ιστορικό
– Ποινικό ιστορικό
– Ιστορικό φαρμάκων
– Αλληλεπίδραση με την τρομοκρατία
– Προσωπική υγεία

Η πληρωμή αναμένεται κατά την υποβολή της αίτησης. Οι όροι και οι προϋποθέσεις και η πολιτική απορρήτου της ETA καλύπτουν τις πληροφορίες που παρέχετε. Οι πληροφορίες ελέγχονται σε διάφορες βρετανικές και διεθνείς βάσεις δεδομένων ασφάλειας και μετανάστευσης και μπορεί να επισημάνουν ότι δεν θα σας χορηγηθεί ETA.

Πώς εκδίδεται η ETA;

Η αίτηση ETA αναμένεται να διεκπεραιωθεί εντός 48 έως 72 ωρών. Κατά την αποδοχή, ένα ηλεκτρονικό έγγραφο συνδέεται με το διαβατήριό σας και αυτό θα διευκολύνει την είσοδό σας στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω των ηλεκτρονικών πυλών. Η αλλαγή της διαδικασίας για τα ETA διατηρεί ότι οι αερομεταφορείς θα συνεχίσουν να είναι υπεύθυνοι για τη διασφάλιση ότι οι ταξιδιώτες έχουν έγκυρη άδεια εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο, οπότε το ETA σας θα κατατεθεί στο σύστημα Advance Passenger Information για να καταστεί δυνατή η διενέργεια των ελέγχων.

Χωρίς ETA (ή βίζα, κατά περίπτωση), δεν θα σας επιτραπεί να επιβιβαστείτε σε αεροπλάνο, πλοίο ή τρένο Eurostar. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Northampton μπορείτε να βρείτε στις Συχνές ερωτήσεις ETA.