Οδηγός πόλης Gloucester: Γκλόστερ

Η κομητεία και η μητροπολιτική πόλη του Γκλόστερ βρίσκεται στη νοτιοδυτική Αγγλία, μεταξύ του Δάσους του Ντιν και του Κότσγουολντς. Βρίσκεται στον ποταμό Severn και έχει πληθυσμό περίπου 130.000 κατοίκους.

Σύντομη ιστορία του Gloucester

Οι αρχαίοι Ρωμαίοι δημιούργησαν έναν οικισμό στον ποταμό Severn, γνωστό ως Glevum, με ένα οχυρό στο Kingsholm (σημερινό Gloucester Cross), το οποίο πιστεύεται ότι αποτελούσε πρώην βάση για την εισβολή στην Ουαλία. Ως επαρχιακή πρωτεύουσα της Britannia Secunda, είχε σημαντική στρατιωτική σημασία. Τμήματα των αρχικών τειχών της πόλης στέκονται ακόμη, ενώ ρωμαϊκά αντικείμενα βρίσκονται στα μουσεία της πόλης.

Η πόλη συνέχισε να αναπτύσσεται μετά τη Ρωμαϊκή εποχή και με τις Νορμανδικές Κατακτήσεις χτίστηκε ένα παραδοσιακό κάστρο motte and bailey (αργότερα κατεδαφίστηκε το 1787). Η πιο σημαντική περίοδος της βρετανικής ιστορίας ήταν κατά τη διάρκεια της “Αναρχίας”, η οποία οδήγησε στην άνοδο του Δούκα του Γκλόστερ Β’ στον αγγλικό θρόνο ως Ερρίκος Β’ το 1154. Ο διάδοχός του, Ερρίκος Γ’, στέφθηκε επίσης στον καθεδρικό ναό του Γκλόστερ. Ο Δούκας του Γκλόστερ παραμένει έκτοτε ένας βαθμός της βασιλικής οικογένειας.

Από την εποχή του Ερρίκου Β’ και μετά, το Γκλόστερ αναπτύχθηκε με πολλά σημαντικά μοναστικά ιδρύματα και λιμενική δραστηριότητα. Κατά τη διάρκεια του Αγγλικού Εμφυλίου Πολέμου, ήταν ένα σημαντικό προπύργιο που υποστήριζε τους κοινοβουλευτικούς και η πόλη πολιορκήθηκε το 1647. Σήμερα, το Γκλόστερ αποτελεί σημαντικό οικονομικό κέντρο της νοτιοδυτικής Αγγλίας, με σημαντική σύνδεση με την αεροδιαστημική βιομηχανία.

Αξιοσημείωτα αξιοθέατα του Gloucester

Καθεδρικός ναός του Γκλόστερ

https://www.google.com/maps/@51.8673025,-2.248857,17z

Ένα από τα ωραιότερα μεσαιωνικά κτίρια στη Βρετανία, ο Καθεδρικός Ναός του Γκλόστερ έχει θολωτούς ναούς και περίτεχνο βιτρό στο Μεγάλο Ανατολικό Παράθυρο. Είναι ο τόπος ταφής του βασιλιά Εδουάρδου Β’. Οι οπαδοί του Χάρι Πότερ θα αναγνωρίσουν τα cloisters ως τους διαδρόμους του Χόγκουαρτς.

Μουσείο Gloucester

https://www.google.com/maps/@51.8644679,-2.2529061,16z

Στο Μουσείο του Γκλόστερ, μπορείτε να μάθετε τα πάντα για την πόλη, από τις απαρχές της ως ρωμαϊκή πόλη που διέσχιζε τον ποταμό μέχρι την ακμάζουσα σύγχρονη πόλη. Σημαντικά εκθέματα περιλαμβάνουν τον καθρέφτη Birdlip, ρωμαϊκές επιτύμβιες στήλες, το παλαιότερο πλήρες σετ τάβλι στον κόσμο και πίνακες του Thomas Gainsborough.

Ιστορικές αποβάθρες Gloucester

https://www.google.com/maps/@51.8626284,-2.2567458,16z

Το Γκλόστερ είναι το πιο εσωτερικό λιμάνι στο Ηνωμένο Βασίλειο, και παρόλο που η ναυτιλιακή του σημασία έχει μειωθεί, οι αποβάθρες του αποτελούν πόλο έλξης τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους επισκέπτες. Στο Gloucester Docks, που βρίσκεται στον ποταμό Severn και στο κανάλι Sharpness, μπορείτε να δείτε ιστορικές βικτοριανές αποθήκες, ένα παρεκκλήσι ναυτικών και ξηρές αποβάθρες που έχουν όλες νέες, σύγχρονες χρήσεις. Σε αυτά περιλαμβάνονται το Εθνικό Μουσείο Υδατοδρόμων, το Μουσείο Στρατιωτών του Γκλόστερ, το Gloucester Quays Designer Outlet και το Κέντρο Αντίκες Gloucester Quays.

Μουσείο Beatrix Potter

https://www.google.com/maps/@51.8666119,-2.2491652,17z

Το Μουσείο Beatrix Potter είναι ένα μικρό αλλά γραφικό μέρος στους χάρτες πολλών επισκεπτών. Είναι ένας πολύ ιδιαίτερος προορισμός εμπνευσμένος από το έργο του συγγραφέα, Ο ράφτης του Γκλόστερ, για όσους είναι παιδικοί θαυμαστές των βιβλίων Χάρι Πότερ.

Slimbridge Wildfowl and Wetlands Trust

https://www.google.com/maps/@51.74002,-2.4076206,17z

Το Slimbridge WWT, που βρίσκεται κατά μήκος του καναλιού Sharpness, είναι μια σημαντική περιοχή διατήρησης. Υπάρχει πλούσια άγρια ζωή εδώ, αν και το μεγαλύτερο μέρος της είναι πτηνό.

Wallsworth Hall

https://www.google.com/maps/@51.9053463,-2.2346917,17z

Ένα διάσημο γεωργιανό αρχοντικό, το Wallsworth Hall φιλοξενεί το Μουσείο και την Πινακοθήκη Nature in Art, με πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, γυαλί, πορσελάνη και ξυλόγλυπτα. Πιστεύεται ότι είναι η μεγαλύτερη συλλογή έργων τέχνης με βάση τη φύση στον κόσμο και περιλαμβάνει έργα του Πικάσο και Φλαμανδών δασκάλων.

Gloucester και πέρα από αυτό

Το Γκλόστερ χρησιμεύει ως εξαιρετική βάση για να επισκεφθείτε τα μεγάλα αστικά κέντρα και τα αξιοθέατα της Νοτιοδυτικής Αγγλίας.

– Μπρίστολ: Το Μπρίστολ είναι μια μεγάλη πόλη-λιμάνι στον ποταμό Έιβον, γεμάτη με σημαντική βρετανική ιστορία, από τους ρωμαϊκούς χρόνους μέχρι τη Βιομηχανική Επανάσταση.
– Μπάνιο: Μπαθ: 48 μίλια μακριά – Το Μπαθ παρουσιάζει στους επισκέπτες διάφορα ιστορικά αξιοθέατα, όπως τα Ρωμαϊκά Λουτρά και τη γεωργιανή αρχιτεκτονική.
– Οξφόρδη: 50 μίλια μακριά – το πανεπιστήμιο και ο πλούτος των μελίχρωμων μεσαιωνικών κολεγίων του ορίζουν την “Πόλη των λαμπερών πύργων”.
– Stow-on-the-Wold: 27 μίλια μακριά – Το Stow βρίσκεται στο Cotswolds, μια περιοχή εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς. Η κυλιόμενη ύπαιθρός της φιλοξενεί πόλεις και χωριά σαν καρτ ποστάλ.
– Monmouth: 30 μίλια μακριά – Το Monmouth είναι η πλησιέστερη και μεγαλύτερη πόλη στο Gloucester στην Ουαλία.

Η νέα βρετανική ETA για το Gloucester

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εισάγει μια νέα διαδικασία ελέγχου των συνόρων και της μετανάστευσης που θα επηρεάσει τους ξένους επισκέπτες του Γκλόστερ. Το πρόγραμμα είναι γνωστό ως πρόγραμμα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου και θα πρέπει να τεθεί σε πλήρη ισχύ έως το τέλος του 2024. Εάν σκοπεύετε να επισκεφθείτε αυτή την πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου, θα χρειαστείτε ένα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Gloucester.

Ποια είναι η ETA;

Η άδεια ηλεκτρονικής μεταφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μια άδεια εισόδου που θα απαιτείται όταν η διαδικασία διέλευσης των συνόρων της χώρας γίνει πλήρως ψηφιακή. Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό έγγραφο που “επισυνάπτεται” στο διαβατήριό σας.

Ποιος χρειάζεται ETA για το Γκλόστερ;

Κάθε κάτοχος βρετανικού διαβατηρίου που διαμένει στο Ηνωμένο Βασίλειο απαλλάσσεται αυτομάτως από τις απαιτήσεις ETA. Υπάρχει επίσης ένας δημοσιευμένος κατάλογος περαιτέρω εξαιρέσεων που αφορούν υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου και κατόχους διαβατηρίων. Εάν η κατάστασή σας είναι οποιαδήποτε από τις ακόλουθες καταστάσεις, δεν χρειάζεστε ΕΤΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο για το Gloucester (ή οποιονδήποτε άλλο προορισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο):

– Πολίτης βρετανικού υπερπόντιου εδάφους
– Βρετανός υπήκοος που διαμένει στο εξωτερικό
– Βρετανός πολίτης που διαμένει στο εξωτερικό
– Προστατευόμενος Βρετανός
– Βρετανοί υπήκοοι χωρίς δικαίωμα διαμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο

Επιπλέον, οι κάτοχοι ιρλανδικών διαβατηρίων απαλλάσσονται από την υποχρέωση να διαθέτουν ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Gloucester. Ωστόσο, όλοι οι ξένοι επισκέπτες χρειάζονται ETA για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είτε πρόκειται για σύντομες διακοπές, είτε για επαγγελματικούς λόγους, είτε για σπουδές, είτε για ιατρική περίθαλψη, ισχύει εξίσου για τους υπηκόους της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, του Καναδά, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων χωρών που δεν έχουν βίζα. Υπάρχουν 90 χώρες στον κυβερνητικό κατάλογο επιλεξιμότητας ETA.

Δεν υπάρχει εξαίρεση ηλικίας. Απαιτείται ETA για ταξιδιώτες οποιασδήποτε ηλικίας. Κάθε άτομο που επιθυμεί να παραμείνει μακροπρόθεσμα ή να εργαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται μια τυπική θεώρηση σύμφωνα με τις ισχύουσες απαιτήσεις. Δεν υπάρχει αυτόματη ή εγγυημένη αποδοχή. Στην πραγματικότητα, ακόμη και μια εγκεκριμένη ETA μπορεί να απορριφθεί από τον συνοριακό έλεγχο του Ηνωμένου Βασιλείου, εάν ο επισκέπτης θεωρείται απειλή για την ασφάλεια ή άλλως απαράδεκτος βάσει του νόμου.

Πόσο καιρό ισχύει μια ETA;

Εκτός εάν το διαβατήριο του επισκέπτη λήξει προηγουμένως, το ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Gloucester ισχύει για έξι μήνες από την ημερομηνία έκδοσής του. Η ETA επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο για 180 ημέρες. Θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση για νέα ETA εάν η τρέχουσα λήγει ενώ εξακολουθείτε να διαμένετε στο Gloucester.

Πώς να υποβάλετε αίτηση για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Η διαδικασία υποβολής αίτησης ETA ολοκληρώνεται ηλεκτρονικά. Τα αντίγραφα των εγγράφων σας πρέπει να παρέχονται ψηφιακά. Κατά τη διαδικασία υποβολής αίτησης ETA ενδέχεται να σας ζητηθεί να παράσχετε τα ακόλουθα:

– Προσωπικά στοιχεία ταυτοποίησης: όνομα, ημερομηνία γέννησης και φύλο
– Στοιχεία επικοινωνίας: διεύθυνση, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αριθμός τηλεφώνου
– Στοιχεία διαβατηρίου: χώρα έκδοσης, ημερομηνία λήξης και αριθμός διαβατηρίου.
– Να δηλώσετε διπλή ιθαγένεια ή οποιαδήποτε άλλη υπηκοότητα
– Στοιχεία εργασίας: όνομα, διεύθυνση και αριθμός επικοινωνίας των εργοδοτών
– Πληροφορίες ασφαλείας: μεταναστευτικό, ιστορικό ναρκωτικών και ποινικό ιστορικό

Η πληρωμή γίνεται κατά την υποβολή της αίτησης και πρέπει να γίνει με έγκυρη πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Η επεξεργασία διαρκεί 72 ώρες, οπότε είναι σκόπιμο να υποβάλλετε αίτηση για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο για το Gloucester αρκετές ημέρες πριν από την ημερομηνία του ταξιδιού σας. Το ETA θα εκδοθεί επίσης ως ηλεκτρονικό έγγραφο που συνδέεται με το βιομετρικό διαβατήριό σας.

Ιδιωτικότητα δεδομένων ETA

Οι πληροφορίες που παρέχετε στην αίτησή σας ETA καλύπτονται από την πολιτική απορρήτου και τους όρους και προϋποθέσεις. Οι πληροφορίες ελέγχονται με βάση τις βρετανικές και διεθνείς βάσεις δεδομένων μετανάστευσης και ασφάλειας που χρησιμοποιούνται από το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου και τη Συνοριακή Δύναμη. Οι πληροφορίες μοιράζονται επίσης στο σύστημα API (Advance Passenger Information), επιτρέποντας στις ταξιδιωτικές εταιρείες και τους μεταφορείς να ελέγχουν ότι οι επιβάτες τους έχουν έγκυρο ETA για το Gloucester.

Τι συμβαίνει εάν η αίτησή μου για ETA απορριφθεί;

Εάν δεν σας χορηγηθεί ETA μετά τη συμπλήρωση της αίτησης, η εναλλακτική λύση είναι να υποβάλετε αίτηση για θεώρηση. Οι ταξιδιώτες ενθαρρύνονται να ανατρέξουν στις Συχνές ερωτήσεις για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για περισσότερες λεπτομέρειες.

Πώς ωφελεί τους ταξιδιώτες η ETA

Η βελτιωμένη ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ταχύτερη και ευκολότερη από την κανονική διαδικασία υποβολής αιτήσεων για βίζα του Ηνωμένου Βασιλείου. Η αίτηση διαρκεί μόνο λίγα λεπτά, και αν όλα είναι εντάξει, θα σας δοθεί ETA μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εντός ημερών.

Το Γκλόστερ είναι μια μικρή πόλη για τα δεδομένα του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός πραγμάτων που μπορούν να δουν και να κάνουν οι επισκέπτες με διαφορετικά ενδιαφέροντα. Θαυμάστε την αρχιτεκτονική, απολαύστε μια περιπέτεια δίπλα στο νερό και αναζητήστε μερικά από τα κρυμμένα στολίδια της πόλης.