Οδηγός επισκεπτών Southend-on-Sea και ETA Southend-on-Sea

Το Southend-on-Sea, που βρίσκεται στην ακτή του ανατολικού Essex και απέχει μόλις 40 μίλια από την πρωτεύουσα, είναι το πλησιέστερο παραθαλάσσιο θέρετρο στο Λονδίνο. Πρόκειται για μία από τις νεότερες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς το καθεστώς της απονεμήθηκε μόλις τον Οκτώβριο του 2021. Είναι επίσης μία από τις μικρότερες πόλεις, με πληθυσμό 183.000 κατοίκους. Διαθέτει μια παγκοσμίου φήμης προβλήτα και εξυπηρετείται από το αεροδρόμιο Southend του Λονδίνου.

Γνωριμία με το Southend-on-Sea

Καθώς βρίσκεται στις εκβολές του Τάμεση, είναι αρκετά ασυνήθιστο το γεγονός ότι υπάρχουν ελάχιστα αρχαιολογικά στοιχεία αρχαίων οικισμών στην περιοχή του Σάουθεντ. (Πολλοί ανθρώπινοι οικισμοί συνέβησαν κοντά στις πηγές νερού).

Είναι γνωστό, ωστόσο, ότι το Σάουθεντ ξεκίνησε τη ζωή του ως το “νότιο άκρο” του σαξονικού χωριού Πρίτλγουελ, το οποίο τον 6ο και 7ο αιώνα αποτελούνταν από μερικά μικρά αγροκτήματα και σπίτια ψαράδων. Η εκκλησία της Αγίας Μαρίας καταγράφηκε στο Domesday Book το 1076, αλλά η εκκλησία έχει αλλάξει πολύ και το μεγαλύτερο μέρος της κατασκευής της χρονολογείται από τον 12ο έως τον 15ο αιώνα.

Κατά τον Μεσαίωνα, το Prittlewell εξελίχθηκε σε μια ακμάζουσα εμπορική πόλη και ένα σημαντικό κοινοτικό κέντρο για τους κατοίκους της περιοχής. Μετά τον 16ο αιώνα, η πόλη αναπτύχθηκε σύμφωνα με την εθνική τάση και ακόμη περισσότερο με την εισαγωγή των σιδηροδρόμων. Μόλις το 1889 το νότιο άκρο συνδέθηκε με το Prittlewell για να σχηματίσει έναν συνεχόμενο οικισμό. Η εστίασή της, ιδίως στο λιανικό εμπόριο, μετατοπίστηκε στη Southend High Street. Στη συνέχεια, σταδιακά, το νότιο άκρο επεκτάθηκε και η πόλη έγινε περισσότερο γνωστή ως Southend-on-Sea αντί για Prittlewell.

Η ιστορία του Southend-on-Sea, του παραθαλάσσιου θέρετρου

Παρά την εγγύτητά της με το Λονδίνο, οι συγκοινωνιακές συνδέσεις δεν δημιουργήθηκαν αρκετά γρήγορα. Επιπλέον, το Μπράιτον ξεπέρασε κατά πολύ το Σάουθεντ ως προτιμώμενος προορισμός για τους εκδρομείς και τους παραθεριστές του Γεωργιανού και Βικτωριανού Λονδίνου.

Έφτασαν οι σιδηρόδρομοι και στη συνέχεια το Σάουθεντ έλαβε βασιλική έγκριση όταν η πόλη επισκέφθηκε την Καρολίνα του Μπρούνσγουικ (σύζυγος του βασιλιά Γεωργίου Δ’). Το 1829 κατασκευάστηκε η προβλήτα, η οποία βοήθησε στην προσέλκυση πολλών επισκεπτών στις επτά μίλια παραλίες με χρυσή άμμο.

Το θέρετρο έχασε τη δημοτικότητά του τη δεκαετία του 1960 με την έλευση των οργανωμένων διακοπών στο εξωτερικό, αλλά έχει ανακάμψει στη σύγχρονη εποχή – χάρη στα 6,4 εκατομμύρια τουρίστες που φτάνουν κάθε χρόνο για να απολαύσουν τις παραδοσιακές βρετανικές παραθαλάσσιες διακοπές.

Πράγματα που μπορείτε να δείτε και να κάνετε στο Southend-on-Sea

Τα περισσότερα από τα αξιοθέατα του Σάουθεντ απευθύνονται σε παραθεριστές, αλλά υπάρχουν σημεία ενδιαφέροντος για ταξιδιώτες όλων των ειδών.

Προβλήτα Southend

https://www.google.com/maps/@51.5317867,0.7139071,17z

Η προβλήτα του Σάουθεντ άνοιξε το 1813 και έχει μήκος 2,16 χιλιόμετρα (1,6 μίλια) και είναι η μεγαλύτερη προβλήτα αναψυχής στον κόσμο. Ένας σιδηρόδρομος εκτείνεται σε όλο το μήκος της προβλήτας και προσφέρει 10λεπτη διαδρομή από άκρη σε άκρη. Οι επισκέπτες μπορούν να παίξουν τρελό γκολφ, να δοκιμάσουν το ψάρεμα στην αποβάθρα, να εξερευνήσουν το Μουσείο της αποβάθρας και να αναζητήσουν την άγρια φύση στο Καταφύγιο Φύσης της Προκυμαίας.

Νησί της περιπέτειας

https://www.google.com/maps/@51.532913,0.7144479,17z

Προσφέροντας 40 συναρπαστικές βόλτες για όλες τις ηλικίες, το Adventure Island είναι ένα θεματικό πάρκο που εκτείνεται στην είσοδο της προβλήτας.

Περιπέτεια Sealife

https://www.google.com/maps/@51.5316653,0.7239203,17z

Ένα θαυμάσιο μείγμα ζωολογικού κήπου και ενυδρείου, το Sealife Adventure περιγράφει τον εαυτό του ως “ζωολογικό ενυδρείο”. Οι επισκέπτες μπορούν να περιμένουν να δουν πολλά θαύματα του βυθού, μαζί με συναρπαστικά ζώα της ξηράς, όπως μαϊμούδες και μαιμούδες.

Μια μέρα στην παραλία

https://www.google.com/maps/@51.5298368,0.7909582,15z

Στο Southend-on-Sea υπάρχουν πολλές χρυσές αμμώδεις παραλίες, οπότε τις ζεστές ημέρες θα βρείτε πάντα ένα ωραίο σημείο για να χαλαρώσετε στην άμμο και να κάνετε μια βουτιά. Πολλοί πελάτες έχουν αποφασίσει ότι η καλύτερη είναι η Shoebury East, μια σχετικά ήσυχη παραλία δημοφιλής στις οικογένειες και στους σέρφερς του χαρταετού.

Κεντρικό Μουσείο

https://www.google.com/maps/@51.5422328,0.7085494,17z

Το Κεντρικό Μουσείο του Σάουθεντ, που βρίσκεται σε ένα διατηρητέο κτίριο Grade-II, είναι ένα εθνογραφικό μουσείο που παρουσιάζει συλλογές της τοπικής και φυσικής ζωής. Παρόμοια αξιοθέατα που διαχειρίζεται η πόλη είναι το Southchurch Hall, η Beecroft Art Gallery, το Southend Pier Museum και το Prittlewell Priory.

Εάν επισκέπτεστε την πόλη από το εξωτερικό για να απολαύσετε τις χάρες και τα αξιοθέατά της, χρειάζεστε ένα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Southend-on-Sea.

Ποια είναι η ETA;

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε μια σημαντική αλλαγή στο σύστημα εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο που θα επηρεάσει όλους τους ξένους επισκέπτες. Από το τέλος του 2024, όλοι όσοι θέλουν να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο θα χρειάζονται ETA.

Στο πλαίσιο του προγράμματος ETA του Ηνωμένου Βασιλείου, όλα τα σύνορα της χώρας θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένα και οι επισκέπτες θα χρειάζονται μια “ψηφιακή άδεια” για να εισέλθουν.

Η άδεια αυτή ονομάζεται ETA και συνδέεται ψηφιακά με ένα έγκυρο βιομετρικό εθνικό διαβατήριο. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να είναι ταχύτερο τόσο για τους υπαλλήλους του συνοριακού ελέγχου όσο και για τους ταξιδιώτες.

Ποιος χρειάζεται ETA;

Όλοι οι αλλοδαποί επισκέπτες, συμπεριλαμβανομένων των υπηκόων χωρών χωρίς βίζα και όσων έχουν οποιοδήποτε άλλο ειδικό καθεστώς μετανάστευσης, θα χρειαστούν μια βρετανική ETA για το Southend-on-Sea. Αυτό σημαίνει ότι οι επισκέπτες από ευρωπαϊκές χώρες, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ETA. Δεν υπάρχουν όρια ηλικίας ή εξαιρέσεις – κάθε ταξιδιώτης οποιασδήποτε ηλικίας χρειάζεται ETA.

Το νέο πρόγραμμα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου εφαρμόζεται ανεξάρτητα από το αν ο σκοπός της επίσκεψης είναι για αναψυχή, επαγγελματικούς λόγους, σπουδές ή ιατρική περίθαλψη.

Πώς επηρεάζει η ETA τους Βρετανούς υπηκόους;

Όλοι οι Βρετανοί πολίτες και όλοι οι Βρετανοί υπήκοοι απαλλάσσονται από τις απαιτήσεις ETA. Αυτό περιλαμβάνει όλα τα ακόλουθα:

– Πολίτες στα υπερπόντια εδάφη της Βρετανίας
– Βρετανοί υπήκοοι που διαμένουν στο εξωτερικό
– Βρετανοί πολίτες που διαμένουν στο εξωτερικό
– Άτομα με προστατευόμενη βρετανική ιδιότητα
– Βρετανοί υπήκοοι χωρίς δικαίωμα διαμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο

Παρακαλείστε να σημειώσετε ότι όλοι οι κάτοχοι διαβατηρίων που έχουν εκδοθεί από τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας απαλλάσσονται επίσης από την υποχρέωση εφοδιασμού με ETA.

Ποιος είναι επιλέξιμος για ETA;

Ο κατάλογος επιλεξιμότητας ETA που εκδίδεται από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου περιλαμβάνει 90 χώρες (υπόκειται σε αλλαγές).

Πώς υποβάλλετε αίτηση για ETA;

Η διαδικασία υποβολής της αίτησης ETA ολοκληρώνεται ηλεκτρονικά. Χρειάζεστε έγκυρο διαβατήριο, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και πιστωτική ή χρεωστική κάρτα για να υποβάλετε αίτηση. Θα σας ζητηθεί να συμπληρώσετε μια ηλεκτρονική φόρμα, παρέχοντας διάφορες πληροφορίες, όπως προσωπικά στοιχεία ταυτότητας, στοιχεία επικοινωνίας, στοιχεία απασχόλησης και πληροφορίες σχετικά με το διαβατήριό σας.

Θα σας ζητηθεί επίσης να κάνετε δηλώσεις σχετικά με άλλες υπηκοότητες ή/και διπλές υπηκοότητες, καθώς και για προηγούμενες υποθέσεις μετανάστευσης, ναρκωτικών ή ποινικού ιστορικού και διασυνδέσεις με την τρομοκρατία. Η πληρωμή ζητείται κατά την υποβολή της αίτησης.

Πώς χορηγείται η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου;

Οι αιτήσεις αναμένεται να διεκπεραιωθούν εντός 48 έως 72 ωρών, αλλά συνιστάται να υποβάλετε αίτηση για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο για το Southend-on-Sea εγκαίρως πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία του ταξιδιού σας.

Οι πληροφορίες που παρέχετε θα ελεγχθούν σε εγχώριες και διεθνείς βάσεις δεδομένων μετανάστευσης και ασφάλειας για τον εντοπισμό τυχόν πιθανών απειλών για το Ηνωμένο Βασίλειο. Όταν χορηγείται η ETA, συνδέεται ηλεκτρονικά με το διαβατήριό σας, το οποίο στη συνέχεια επαληθεύεται όταν σαρώνεται σε οποιαδήποτε πύλη εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εάν δεν σας χορηγηθεί ETA, ενδέχεται να εξακολουθείτε να είστε επιλέξιμοι για θεώρηση στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση μέσω των συνήθων οδών.

Οι ETA θα κατατίθενται στα συστήματα προκαταβολικής πληροφόρησης επιβατών (API) και οι μεταφορείς θα συνεχίσουν να είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο ότι όλοι οι επιβάτες που επιβιβάζονται στις μεταφορές τους διαθέτουν έγκυρα έγγραφα για το ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ETA δεν εγγυάται την είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι υπάλληλοι των συνόρων μπορούν ακόμη να αρνηθούν την είσοδο εάν θεωρούν ότι δεν είστε παραδεκτός σύμφωνα με τη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου ή ότι θεωρείτε απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Για πόσο χρονικό διάστημα ισχύει μια ETA;

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Southend-on-Sea ισχύει για 180 ημέρες από την ημερομηνία έκδοσής της και παρέχει στον κάτοχό της ελευθερία κυκλοφορίας στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Εάν το διαβατήριό σας λήξει κατά τη διάρκεια των 180 ημερών, το ETA σας καθίσταται άκυρο. Επιπλέον, εάν η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Southend-on-Sea λήξει κατά τη διάρκεια της διαμονής σας, θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση για νέα ETA για να συνεχίσετε την επίσκεψή σας. Εάν θέλετε/χρειάζεται να μείνετε περισσότερο από 6 μήνες ή εάν θέλετε να εργαστείτε στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση για βίζα. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη σελίδα Συχνές ερωτήσεις της ETA.