Μάθετε περισσότερα για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου πριν από την επίσκεψή σας στην πόλη Bangor

Ως η παλαιότερη πόλη της Ουαλίας, το Μπανγκόρ έχει πλούσια ιστορία και περιζήτητη θέα στο Menai Strait, γεγονός που το καθιστά πόλη ενδιαφέροντος για τους ταξιδιώτες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η παραθαλάσσια τοποθεσία της και τα τοπικά αξιοθέατα, όπως η προβλήτα Garth Pier και ο καθεδρικός ναός του Bangor, προσελκύουν επισκέπτες και ταξιδιώτες που περνούν από εκεί κατά τη διαδρομή τους προς την Ιρλανδία μέσω του φέριμποτ Holyhead – Δουβλίνο. Για όσους σχεδιάζουν ένα ταξίδι στο Bangor, μπορείτε να βρείτε παρακάτω έναν οδηγό για την πόλη και σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις νέες απαιτήσεις ETA του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ιστορία του Bangor

Με καταβολές που χρονολογούνται από τις αρχές του 6ου αιώνα, το Μπάνγκορ, μια πόλη με καθεδρικό ναό στο Gwynedd, είναι η αρχική τοποθεσία του μοναστηριού του Αγίου Ντεϊνιόλ, που ιδρύθηκε από τον Κέλτη Άγιο Ντεϊνιόλ. Μέχρι τον 18ο αιώνα, το Μπάνγκορ παρέμεινε ένας μικρός οικισμός. Μόλις το 1718 έγινε ταχυδρομική πόλη, μετά την επιθυμία να δημιουργηθούν καλύτερες επικοινωνίες μεταξύ Αγγλίας και Ιρλανδίας μέσω του διαδρόμου Λονδίνο-Χόλιχεντ-Ντάμπλιν.

Το Μπάνγκορ γνώρισε σημαντική ανάπτυξη από τη δεκαετία του 1770 λόγω της βιομηχανίας εξόρυξης σχιστόλιθου στην κοντινή πόλη Μπεθέσντα, η οποία έγινε ένα από τα μεγαλύτερα λατομεία σχιστόλιθου στον κόσμο. Οι βελτιώσεις στη διαδρομή μεταξύ Λονδίνου και Χόλιχεντ το 1826 μέσω του δρόμου Α5 που περνάει μέσα από το κέντρο της πόλης και πάνω από την κρεμαστή γέφυρα Menai Suspension Bridge συνέβαλαν επίσης στην ενίσχυση της ανάπτυξης[1].

Το καθεστώς της πόλης Bangor

Λόγω του μακρόχρονου καθεδρικού ναού του, το Μπάνγκορ χρησιμοποιεί τον τίτλο της “πόλης” με αρχαία κατοχυρωμένα δικαιώματα. Παρόλο που οι μελλοντικές κυβερνητικές έρευνες διαπίστωσαν ότι η αστική εταιρεία του Μπάνγκορ είχε εκλείψει, το τοπικό ενδιαφέρον συγκέντρωσε αρκετή υποστήριξη ώστε να αποκτήσει χάρτη ενσωμάτωσης το 1883, ο οποίος συνέβαλε στη διατήρηση του αρχαίου καθεστώτος του. Η βασίλισσα επιβεβαίωσε εκ νέου αυτό το καθεστώς “πόλης” το 1974. Σύμφωνα με τις περισσότερες μετρήσεις, το Μπάνγκορ θεωρείται μία από τις μικρότερες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου[1].

Bangor σήμερα

Σήμερα, το Μπάνγκορ έχει πληθυσμό πάνω από 18.000 κατοίκους και είναι περισσότερο γνωστό για τα τοπικά ιστορικά αξιοθέατά του, όπως η κρεμαστή γέφυρα Μενάι, η προβλήτα Γκαρθ και ο καθεδρικός ναός του Μπάνγκορ. Στο Μπάνγκορ βρίσκεται επίσης η μεγαλύτερη High Street της Ουαλίας, μήκους 1,265 χιλιομέτρων.

Η πόλη φιλοξενεί το Πανεπιστήμιο Bangor, το οποίο έχει συμβάλει στην καθιέρωση του Bangor ως τον πιο κοσμοπολίτικο οικισμό στο Gwynedd λόγω του μεγάλου φοιτητικού πληθυσμού[1].

Ορόσημα της πόλης Bangor για να επισκεφθείτε

Καθεδρικός ναός του Bangor

https://goo.gl/maps/csasH8Yw8YjAcRxEA

Ο ομώνυμος καθεδρικός ναός αυτής της πόλης και ο αρχικός χώρος του μοναστηριού του Αγίου Ντεϊνιόλ, ο καθεδρικός ναός του Μπάνγκορ είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Μπάνγκορ. Η ιστορία της χρονολογείται από τον 6ο αιώνα, ενώ ο ίδιος ο καθεδρικός ναός χρονολογείται από τον 12ο αιώνα. Υπέστη μια σειρά ανακαινίσεων αφού υπέστη ζημιές από τις εισβολές των Νορμανδών, του Άγγλου βασιλιά Ιωάννη και του Owain Glyn Dŵr, του επαναστάτη Ουαλού ηγέτη των αρχών του 15ου αιώνα.

Ο Καθεδρικός Ναός του Μπάνγκορ έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο κτίριο κατηγορίας Ι, καθιστώντας τον κτίριο εξαιρετικού ενδιαφέροντος[2].

Garth Pier

https://goo.gl/maps/Gemc4sVpYVqHnsLb9

Παρά το μικρό μέγεθος της πόλης, το Μπάνγκορ διαθέτει τη 2η μεγαλύτερη προβλήτα στην Ουαλία. Με μήκος 460 μέτρα, η προβλήτα Garth κατέχει επίσης τον τίτλο της 9ης μεγαλύτερης προβλήτας στα βρετανικά νησιά. Η προβλήτα Garth Pier, που άνοιξε στις 14 Μαΐου 1896, σχεδιάστηκε ως προβλήτα περιπάτου για τους παραθεριστές.

Σήμερα, η πρόσβαση στην προβλήτα είναι ελεύθερη και παραμένει ανοιχτή μέχρι τις 9 μ.μ. κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η προνομιακή του θέση και το μήκος του επιτρέπουν στους επισκέπτες να παρατηρούν τοπικά θαλασσοπούλια όπως στρειδοφάγους, κατσικοκάτσικα, κοκκινοσουσουράδες και μικρούς ερωδιούς κατά την άμπωτη.

Το Garth Pier διαθέτει επίσης πολλά περίπτερα που ενοικιάζονται σε τοπικές μικρές επιχειρήσεις, όπως καφετέριες, στούντιο καλλιτεχνών και ένα παραδοσιακό παραθαλάσσιο τσαγερί. Παγκάκια μνήμης και καθιστικά πλαισιώνουν τον παραλιακό πεζόδρομο, όπου οι επισκέπτες κάνουν βόλτες και βγάζουν βόλτα τα σκυλιά τους[3].

Αναρτημένη γέφυρα Menai

https://goo.gl/maps/ysjo6RkkSpVMMP1ZA

Στο Μπάνγκορ βρίσκεται η πρώτη μεγάλη κρεμαστή γέφυρα στον κόσμο, η Menai Suspension Bridge. Χτισμένη το 1826, η γέφυρα μήκους 417 μέτρων συνδέει τη νήσο Anglesey με την ηπειρωτική χώρα της Ουαλίας και συνεχίζει να μεταφέρει την οδική κυκλοφορία μέχρι σήμερα.

Οι επισκέπτες που επιθυμούν να διασχίσουν τη διατηρητέα γέφυρα θα διαπιστώσουν ότι η αργή οδήγηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσουν το τοπίο και στις δύο πλευρές[4].

Η νέα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για την πόλη Bangor

Από το 2023, το Ηνωμένο Βασίλειο θα εφαρμόσει ένα νέο ψηφιακό σύστημα ταξιδιωτικών αδειών, το UK ETA, ή Electronic Travel Authorisation, το οποίο θα απαιτεί αίτηση από τους ταξιδιώτες που μπορούν σήμερα να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς θεώρηση. Αυτό το νέο σύστημα θα απαιτεί μια βρετανική ETA για το Bangor και θα επηρεάσει τους ταξιδιώτες που επιθυμούν να επισκεφθούν όλα τα άλλα μέρη της Μεγάλης Βρετανίας από χώρες εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ποια είναι η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου;

Η ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια του Ηνωμένου Βασιλείου (ETA)[5] είναι μια βρετανική άδεια εισόδου που απαιτείται από όλους τους αλλοδαπούς ταξιδιώτες που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παρόμοια με το αμερικανικό Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταξιδιωτικής Άδειας (ESTA), το βρετανικό ETA ελέγχει τα στοιχεία του αιτούντος σε διάφορες βάσεις δεδομένων ασφαλείας προτού εκδοθεί ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια.

Ποιος πρέπει να υποβάλει αίτηση για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Όλοι οι αλλοδαποί ταξιδιώτες που μπορούν επί του παρόντος να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς θεώρηση θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για βρετανική ETA πριν επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο με οποιαδήποτε ιδιότητα, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματικών ταξιδιών, των σπουδών, της ιατρικής περίθαλψης ή του τουρισμού.

Για τους ταξιδιώτες που επισκέπτονται την πόλη από επιλέξιμη χώρα του εξωτερικού για διάστημα μικρότερο των 6 μηνών απαιτείται ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Bangor.

Ποιος απαλλάσσεται από την υποχρέωση να έχει ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Οι κάτοχοι βρετανικού διαβατηρίου και οι κάτοχοι ιρλανδικού διαβατηρίου θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής αίτησης για βρετανικό ETA.

Πόσο διαρκεί η υποβολή αίτησης για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου;

Η αίτηση για ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά πριν από το ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η αίτηση ETA αναμένεται να διεκπεραιωθεί εντός 48-72 ωρών.

Για να υποβάλουν αίτηση, οι αιτούντες θα χρειαστούν ένα έγκυρο βιομετρικό διαβατήριο από επιλέξιμη χώρα, μια έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μια πιστωτική ή χρεωστική κάρτα για την πληρωμή των τελών και ορισμένα προσωπικά και ταξιδιωτικά στοιχεία[6].

Πότε θα τεθεί σε ισχύ το σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου;

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αρχίσει να εφαρμόζει το νέο σύστημα ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής άδειας το 2023 ή το 2024. Από την ημερομηνία έναρξης του προγράμματος, οι ταξιδιώτες από 90 διαφορετικές χώρες θα χρειάζονται βρετανική ETA πριν εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πώς επηρεάζει το σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου τα άτομα που ταξιδεύουν με ή χωρίς βίζα στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Για τους ταξιδιώτες που επί του παρόντος δεν χρειάζονται βίζα για να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, το νέο σύστημα ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής άδειας θα απαιτεί την υποβολή αίτησης για βρετανική ETA όταν επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα έως και 6 μήνες. Για τους ταξιδιώτες που σκοπεύουν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών ή επιθυμούν να εργαστούν εκεί, θα εξακολουθεί να απαιτείται αίτηση θεώρησης.

Πού μπορώ να βρω τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου;

Για τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του συστήματος ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής άδειας του Ηνωμένου Βασιλείου, οι ταξιδιώτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου[7].

Πριν ταξιδέψουν στην ιστορική πόλη του καθεδρικού ναού του Bangor για να εξερευνήσουν από πρώτο χέρι τα ορόσημα και τα κύρια αξιοθέατά της, οι ταξιδιώτες πρέπει να αφιερώσουν χρόνο για να εξετάσουν τις πιο πρόσφατες ταξιδιωτικές απαιτήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου. Από το 2024, η υποβολή αίτησης για βρετανική ETA για το Μπανγκόρ θα είναι στάνταρ για όλους τους ξένους ταξιδιώτες που επιθυμούν να επισκεφθούν την παλαιότερη πόλη της Ουαλίας.

Πηγές:
[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Bangor,_Gwynedd
[2] https://www.visitsnowdonia.info/bangor
[3] https://en.wikipedia.org/wiki/Garth_Pier
[4] https://en.wikipedia.org/wiki/Menai_Suspension_Bridge
[5] https://www.gov.uk/guidance/electronic-travel-authorisation-eta
[6] https://www.etauk.uk/
[7] https://www.gov.uk/government/publications/nationality-and-borders-bill-electronic-travel-authorisation-factsheet/nationality-and-borders-bill-electronic-travel-authorisation-factsheet