Κατανόηση και υποβολή αίτησης για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Leeds

Το Λιντς είναι η μεγαλύτερη πόλη του Γιορκσάιρ και το κέντρο της βιομηχανίας και του πολιτισμού στην περιοχή. Στον ποταμό Aire, βορειοανατολικά του Μάντσεστερ, βρίσκεται μια από τις πιο ζωντανές πολιτιστικά πόλεις του βορρά. Στην πραγματικότητα, θεωρείται από ορισμένους ως η ανεπίσημη πρωτεύουσα του Γιορκσάιρ.

Το Λιντς έγινε μια σημαντική εμπορική πόλη κατά τον Μεσαίωνα και ένα σημαντικό βιομηχανικό κέντρο κατά τη διάρκεια της Βιομηχανικής Επανάστασης, που οδήγησε σε περαιτέρω επέκταση. Σήμερα είναι γνωστή για τη ζωντανή ψυχαγωγία, τα φεστιβάλ, τα καταστήματα λιανικής πώλησης και τις πολιτιστικά ποικίλες επιλογές για φαγητό.

Όλοι οι επισκέπτες του Λιντς πρέπει να γνωρίζουν το σύστημα ETA που δημιουργείται από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Ακολουθεί ο οδηγός μας για την πόλη του Λιντς για όλους τους εισερχόμενους επισκέπτες, καθώς και ο οδηγός μας για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Λιντς.

Η ιστορία του Leeds

Πρώιμη ιστορία

Επί του παρόντος, δεν γνωρίζουμε πότε ιδρύθηκε αρχικά το Λιντς, αν και έχουν αποκαλυφθεί στοιχεία για ρωμαϊκούς οικισμούς γύρω από τον ποταμό Έιρ. Ένας οικισμός υπήρχε ήδη από την εποχή που οι Αγγλοσάξονες μετακινήθηκαν στην περιοχή, καθώς αναφέρεται στα γραπτά του πρώιμου Βρετανού ιστορικού Bede γύρω στο 730 μ.Χ.. Τότε ονομαζόταν Loidis, και αυτή είναι η πρώτη γνωστή αναφορά του τόπου που θα γινόταν Leeds.

Μέχρι την εποχή της νορμανδικής κατάκτησης της Αγγλίας, το Λιντς είχε εξελιχθεί σε ένα χωριό με περίπου 200 κατοίκους και επτά μικρά αρχοντικά. Αναφέρεται στο Domesday Book το 1086 με το όνομα Ledes και η γη ανήκε στην ιδιοκτησία του Νορμανδού βαρόνου Ilbert de Lacy. Εικάζεται ότι, καθώς ο de Lacy ήταν πιστός φίλος του Γουλιέλμου Α’, το χωριό γλίτωσε από την καταστροφή που προκάλεσε το Harrying of the North.

Το 1147 εγκαταστάθηκε στην περιοχή μια ομάδα μοναχών της Κιστερκιανής Εκκλησίας, οι οποίοι αργότερα ίδρυσαν το Αββαείο Κίρκσταλ το 1152. Το Αβαείο είχε στην κατοχή του περίπου πέντε χιλιάδες πρόβατα και το Λιντς έγινε σύντομα ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της Βρετανίας για τη βιομηχανία μαλλιού. Το 1207, το Λιντς απέκτησε τον πρώτο του χάρτη από τον Μορίς ντε Γκοντ, αυξάνοντας περαιτέρω τη σημασία της πόλης.

Μεσαίωνας έως σήμερα

Παρά το σημαντικό εμπόριο μαλλιού, το Λιντς αναπτύχθηκε με αργούς ρυθμούς καθ’ όλη τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Ωστόσο, στα τέλη του 16ου αιώνα, η πόλη άρχισε να γνωρίζει σημαντική αύξηση του πληθυσμού και της ανάπτυξης. Μέχρι το 1661, το Λιντς είχε διορίσει τον πρώτο του δήμαρχο και μέχρι το 1626 η πόλη είχε πλήρως ενσωματωθεί ως περιφερειακό κέντρο αγοράς.

Καθώς η Βρετανία εισήλθε στη Βιομηχανική Επανάσταση, οι κύριες βιομηχανίες του Λιντς στράφηκαν στη μηχανική, την αγγειοπλαστική και την κατασκευή λινών. Το 1816 ολοκληρώθηκε η διώρυγα του Λιντς και του Λίβερπουλ και το 1848 ακολούθησε ο σιδηρόδρομος. Αυτό αύξησε περαιτέρω την εμπορική ικανότητα της πόλης και επέφερε σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, το Λιντς είχε ενσωματώσει μεγάλο αριθμό βιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών, των εκδόσεων και της επεξεργασίας τροφίμων. Σήμερα, έχει γίνει ένα σημαντικό κέντρο εμπορίου και πολιτισμού στη Βρετανία.

Τι να δείτε στο Leeds

Αββαείο Kirkstall

https://g.page/kirkstall-abbey-leeds?share

Τα ερείπια του Kirkstall Abbey, που ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα, είναι από τα καλύτερα διατηρημένα της χώρας. Το Αβαείο ήταν σημαντικό για την ανάπτυξη της βιομηχανίας και του εμπορίου στο Λιντς και οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν την αρχιτεκτονική του και την έκθεση αντικειμένων στο κέντρο επισκεπτών.

Victoria Leeds

https://g.page/VictoriaLeedsShopping?share

Από τις διάφορες εμπορικές στοές του Λιντς, η πιο περίτεχνη είναι το τμήμα Victoria Quarter του Victoria Leeds. Η στοά έχει δύο κλειστούς πεζόδρομους και διαθέτει αρχιτεκτονική που συνδυάζει χυτοσίδηρο, μάρμαρο, μαόνι και επιχρυσωμένα ψηφιδωτά. Το Victoria Quarter ενώνεται με το σύγχρονο τμήμα Victoria Gate και είναι μια δημοφιλής εμπορική περιοχή με ποικιλία εμπορικών σημάτων.

Κανάλι του Λιντς και του Λίβερπουλ

https://goo.gl/maps/gSbTqYTAASNUTzVa9

Χτισμένη τον 19ο αιώνα, η διώρυγα του Λιντς και του Λίβερπουλ είναι η μεγαλύτερη στη Βρετανία, με μήκος 204 χιλιόμετρα. Είναι μια δημοφιλής υδάτινη οδός για βαρκάδα και έχει αρκετές στάσεις κατά μήκος της διαδρομής για εξερεύνηση της φύσης, ιστορικών τοποθεσιών και άλλων αξιοθέατων.

Καιρός Leeds

Το Λιντς έχει ωκεάνιο κλίμα με ήπια καλοκαίρια και κρύους, υγρούς χειμώνες. Ο Ιανουάριος είναι συχνά ο ψυχρότερος μήνας, με μέση ελάχιστη θερμοκρασία 1,3° C, ενώ ο θερμότερος είναι ο Ιούλιος, με μέση μέγιστη θερμοκρασία 21,4° C. Αν και δεν είναι τόσο υγρός όσο σε άλλα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου, βροχές μπορεί να σημειωθούν οποιαδήποτε εποχή του έτους, ακόμη και το καλοκαίρι. Η πιο δημοφιλής εποχή του έτους για να επισκεφθείτε την πόλη από άποψη καιρού είναι μεταξύ των μηνών Μαΐου και Σεπτεμβρίου.

Πηγαίνοντας στο Leeds

Υπάρχουν διάφορες επιλογές για να φτάσετε στο Leeds. Η LNER εκτελεί απευθείας δρομολόγια από το Λιντς προς το Λονδίνο και το Εδιμβούργο, ενώ η TransPennine Express, η Northern Rail και η CrossCountry εκτελούν απευθείας δρομολόγια προς άλλες περιφερειακές πόλεις και κωμοπόλεις. Η National Express και το Megabus δρομολογούν τακτικά λεωφορεία προς το σταθμό λεωφορείων και πούλμαν της πόλης Leeds. Οι αυτοκινητόδρομοι M1, M62 και A1 προσφέρουν πρόσβαση στην πόλη οδικώς, ενώ όλοι είναι προσβάσιμοι μέσω του M621. Το πλησιέστερο αεροδρόμιο είναι το αεροδρόμιο Leeds Bradford, το οποίο εξυπηρετείται από το λεωφορείο A1. Ο πλησιέστερος ακτοπλοϊκός σταθμός βρίσκεται στο Hull, και υπάρχουν λεωφορεία από και προς το σιδηροδρομικό σταθμό του Hull, ο οποίος βρίσκεται στην απευθείας γραμμή προς το Leeds.

Παρουσίαση της νέας βρετανικής ETA για το Leeds

Ο υπουργός Εσωτερικών εισήγαγε τον νόμο περί ιθαγένειας και συνόρων του 2022 ως μέρος του σχεδίου της βρετανικής κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός πιο ισχυρού συστήματος ελέγχου των συνόρων. Αυτό το νέο σύστημα συνοριακού ελέγχου περιλαμβάνει το σύστημα ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής άδειας (ETA) του Ηνωμένου Βασιλείου. Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Leeds απαιτεί από τους επισκέπτες να υποβάλουν αίτηση για άδεια εισόδου πριν ταξιδέψουν. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ελπίζει ότι αυτό το νέο σύστημα θα διευκολύνει τη διαδικασία για τους ταξιδιώτες, ενώ παράλληλα θα παρέχει στους υπαλλήλους του συνοριακού ελέγχου περισσότερα εργαλεία για τη γρήγορη αξιολόγηση κάθε πιθανού επισκέπτη της χώρας. Ακολουθούν ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με το νέο σύστημα που πρέπει να γνωρίζουν οι ξένοι επισκέπτες.

Ποιος πρέπει να υποβάλει αίτηση για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο για το Leeds;

Προς το παρόν, η επιλεξιμότητα ETA ισχύει για πολίτες 92 χωρών που δεν χρειάζονται θεώρηση για να επισκεφθούν τη χώρα. Εξαιρούνται όλοι οι κάτοχοι βρετανικών διαβατηρίων, συμπεριλαμβανομένων των Βρετανών υπηκόων, των κατοίκων υπερπόντιων εδαφών και των προστατευόμενων προσώπων. Προς το παρόν, η εξαίρεση ισχύει επίσης για τους κατόχους ιρλανδικού διαβατηρίου. Το σύστημα ETA έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία το 2024.

Ποιες είναι οι απαιτήσεις για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου;

Οι επισκέπτες πρέπει να διαθέτουν έγκυρο ηλεκτρονικό διαβατήριο που έχει εκδοθεί από χώρα χωρίς βίζα, προκειμένου να πληρούν τις απαιτήσεις ETA. Όλοι οι αιτούντες πρέπει να επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο μόνο για λόγους αναψυχής ή για επαγγελματικούς σκοπούς – ή να μεταβαίνουν σε άλλη χώρα – και να σχεδιάζουν να παραμείνουν για έξι μήνες ή λιγότερο. Οι αιτούντες δεν πρέπει επίσης να έχουν προηγούμενες παραβιάσεις της νομοθεσίας περί μετανάστευσης ή ποινικό ιστορικό που θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για την ασφάλεια. Τέλος, πριν ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, όλοι οι επισκέπτες πρέπει να έχουν συμπληρώσει την αίτηση ETA, να έχουν καταβάλει το σχετικό τέλος και να έχουν λάβει επιβεβαίωση έγκρισης.

Γιατί εφαρμόζεται η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου;

Το σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου αποσκοπεί στη βελτίωση της ασφάλειας με την παρακολούθηση κάθε μεμονωμένου επισκέπτη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το σύστημα προορίζεται να καταγράφει πότε κάθε επισκέπτης εισέρχεται στη χώρα, τι κάνει κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του και πότε φεύγει. Επιπλέον, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένει ότι το σύστημα ETA θα ελέγχει αποτελεσματικά τους επισκέπτες που ενδέχεται να αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια πριν εισέλθουν στη χώρα. Το σύστημα αυτό αναμένεται να ωφελήσει τους επισκέπτες, διότι μειώνει σημαντικά τον χρόνο που δαπανάται στα σύνορα, ενώ παρέχει επίσης στους υπαλλήλους του συνοριακού ελέγχου τις πληροφορίες και τα εργαλεία που χρειάζονται για την αποτελεσματική επεξεργασία κάθε ταξιδιώτη.

Πώς να υποβάλετε αίτηση για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο

Οι αλλοδαποί υπήκοοι πρέπει να έχουν τα στοιχεία του διαβατηρίου τους και της κάρτας πληρωμής τους για να συμπληρώσουν την αίτηση ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρέπει να παρέχουν προσωπικά στοιχεία, όπως το ονοματεπώνυμό τους, την ημερομηνία γέννησης και το φύλο τους, καθώς και στοιχεία επικοινωνίας, όπως τη διεύθυνση κατοικίας, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό τηλεφώνου τους. Πρέπει επίσης να περιλαμβάνονται πληροφορίες για το διαβατήριο, όπως η χώρα ιθαγένειας, ο αριθμός διαβατηρίου και οι ημερομηνίες έκδοσης και λήξης. Εάν ο αιτών εργάζεται, ενδέχεται να ζητηθούν πληροφορίες σχετικά με την εργασία του, συμπεριλαμβανομένων του ονόματος, της διεύθυνσης, του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και του αριθμού τηλεφώνου του εργοδότη. Οι ερωτήσεις επιλεξιμότητας θα αφορούν το ποινικό ιστορικό, την υγεία και το προηγούμενο μεταναστευτικό ιστορικό. Τέλος, ο αιτών θα χρεωθεί ένα τέλος για τη διεκπεραίωση της αίτησης, το οποίο μπορεί να καταβληθεί με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα.

Τι να κάνετε όταν χορηγηθεί ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η επεξεργασία της αίτησης για ETA διαρκεί μερικές ημέρες, οπότε οι αιτούντες θα πρέπει να προγραμματίζουν εκ των προτέρων. Ο αιτών θα ειδοποιηθεί εάν η αίτησή του είναι επιτυχής μετά την επεξεργασία της. Όλοι οι αερομεταφορείς θα έχουν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες και οι επιβάτες θα μπορούν να επιβιβάζονται μόνο εάν έχουν έγκυρη ETA. Κάθε ETA ισχύει για έξι μήνες από την ημερομηνία έκδοσής της ή έως ότου λήξει το διαβατήριο του ταξιδιώτη, οπότε πρέπει να λάβει νέα ETA για να μπορέσει να εισέλθει εκ νέου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο ETA FAQ.

Επίσκεψη στο Leeds

Το Λιντς είναι μια σύγχρονη πόλη με μια ακμάζουσα καλλιτεχνική και πολιτιστική σκηνή, καθώς και μια ιστορική ιστορία ως σημαντικό βιομηχανικό κέντρο του Ηνωμένου Βασιλείου. Όσοι σχεδιάζουν ένα ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να γνωρίζουν τις νέες εισερχόμενες απαιτήσεις για την ETA for Leeds του Ηνωμένου Βασιλείου, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι είναι προετοιμασμένοι για ένα απρόσκοπτο ταξίδι.