Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Sunderland: Σάντερλαντ: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Το Σάντερλαντ είναι μια πόλη στη βορειοανατολική Αγγλία. Βρίσκεται στον ποταμό Wear και έχει μακρά ιστορία ως πόλη-λιμάνι. Το Sunderland φιλοξενεί το National Glass Centre και το Sunderland Empire Theatre. Εκεί βρίσκεται επίσης το Stadium of Light, η έδρα της Sunderland AFC. Η πόλη φιλοξενεί επίσης αρκετές ετήσιες εκδηλώσεις, όπως το Sunderland International Airshow, το οποίο προσελκύει πάνω από δύο εκατομμύρια θεατές.

Το 2023, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα εισαγάγει ένα νέο σύστημα ETA για τους επισκέπτες από ορισμένες χώρες. Το βρετανικό σύστημα ETA θα είναι παρόμοιο με το αμερικανικό σύστημα ESTA ή το καναδικό eTA. Με μια ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Sunderland, οι επισκέπτες θα μπορούν να εισέλθουν στη χώρα για διαμετακόμιση, τουρισμό ή για επαγγελματικούς σκοπούς χωρίς να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση εκ των προτέρων.

Σύντομη ιστορία του Sunderland

Τα αρχεία δείχνουν ότι οι οικισμοί κατά μήκος του ποταμού Wear ξεκίνησαν ήδη από το 674, όταν ο Βενέδικτος Biscop ίδρυσε ένα μοναστήρι. Οι Βενεδικτίνοι απέκτησαν αργότερα ένα κομμάτι γης δίπλα στο μοναστήρι, το οποίο όμως εγκαταλείφθηκε μετά τις επιδρομές των Βίκινγκς στα τέλη του 9ου αιώνα. Το 930, ο επίσκοπος του Ντάραμ ανέλαβε τη γη, και ένα μικρό ψαροχώρι δημιουργήθηκε το 1100. Το χωριό αυτό αναγνωρίστηκε επίσημα ως πόλη το 1154.

Οι πρώιμες βιομηχανίες του Sunderland

Η πόλη αναπτύχθηκε ως λιμάνι τον 12ο αιώνα, και από τον 14ο αιώνα η ναυπηγική είχε γίνει μια από τις κύριες βιομηχανίες της. Το 1589, η πόλη άρχισε να παράγει αλάτι και η εξόρυξη άνθρακα έγινε γρήγορα μια άλλη σημαντική οικονομική δραστηριότητα. Ο άνθρακας του Σάντερλαντ είχε μεγάλη ζήτηση και εξήχθη στο Λονδίνο και την Ανατολική Αγγλία.

Η πόλη εξήγαγε επίσης κεραμικά, ασβέστη, σχοινιά και γυαλικά. Το 1634, ο επίσκοπος Τόμας Μόρτον χορήγησε χάρτη που επέτρεπε το διορισμό 12 δημοτικών συμβούλων και ενός δημάρχου. Το 1822 άνοιξε ο σιδηρόδρομος Hetton Colliery Railway, ενισχύοντας περαιτέρω την οικονομία του Sunderland.

Το Sunderland στον 20ό αιώνα

Τον 20ό αιώνα, το Σάντερλαντ γνώρισε μια περίοδο σημαντικής ανάπτυξης. Το 1901 ο πληθυσμός ανερχόταν σε 146.000 κατοίκους και η πόλη γνώρισε μια σειρά από νέες εξελίξεις, όπως τα εγκαίνια του θεάτρου Empire και η κατασκευή δημοτικών κατοικιών. Το 1992, το Πολυτεχνείο του Σάντερλαντ απέκτησε πανεπιστημιακό καθεστώς και η πόλη έλαβε επίσημο καθεστώς πόλης.

Στα επόμενα χρόνια του αιώνα, το Σάντερλαντ συνέχισε να επενδύει σε πολιτιστικές υποδομές, με τα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης και του Κέντρου Τεχνών του Σάντερλαντ το 1995 και του Στάδιο του Φωτός το 1997. Χάρη σε αυτές τις επενδύσεις, το Σάντερλαντ είναι πλέον ένα ακμάζον πολιτιστικό κέντρο καθώς και ένα εκπαιδευτικό κέντρο.

Σημεία ενδιαφέροντος στο Sunderland

Μουσείο Sunderland και Χειμερινοί Κήποι

https://goo.gl/maps/TSHQr2Uq8BDj9uVt9

Το Μουσείο του Σάντερλαντ είναι ένα δημοτικό μουσείο που ιδρύθηκε το 2001 και στεγάζει ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων που τεκμηριώνουν την ανάπτυξη της πόλης από ένα μικρό ψαροχώρι σε ένα σημαντικό βιομηχανικό κέντρο. Ανάμεσα στα σημαντικότερα σημεία των συλλογών του μουσείου είναι το πρώτο αυτοκίνητο Nissan, το οποίο κατασκευάστηκε στο Σάντερλαντ το 1986, και ένα σπάνιο δείγμα κεραμικών Sunderland Lustreware του 19ου αιώνα.

Το μουσείο στεγάζει επίσης ένα ταριχευμένο λιοντάρι και το μοναδικό γνωστό παράδειγμα ενός βρετανικού ερπετού που γλιστράει. Οι Winter Gardens φιλοξενούν 2000 είδη φυτών, καθώς και έναν δεντροσκέπαστο διάδρομο. Μαζί, το Μουσείο του Σάντερλαντ και οι Χειμερινοί Κήποι προσφέρουν μια συναρπαστική ματιά στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της πόλης.

Εθνικό Κέντρο Γυαλιού

https://goo.gl/maps/LptATUyH6QWTgVEZA

Το Εθνικό Κέντρο Γυαλιού είναι ένας πολιτιστικός χώρος που άνοιξε το 1998. Στόχος του Κέντρου είναι να ενημερώσει τους επισκέπτες για τη βιομηχανία παραγωγής γυαλιού και την ιστορία της. Η υαλουργία ξεκίνησε από Γάλλους υαλοποιούς τον 7ο αιώνα. Στην αρχή, παρήχθησαν μόνο βιτρό. Σύντομα η βιομηχανία άρχισε να παράγει και άλλα είδη υαλικών, όπως μπουκάλια και τζάμια.

Η χρήση άνθρακα και άμμου οδήγησε στην ανάπτυξη της βιομηχανίας τον 18ο και 19ο αιώνα. Σήμερα, το Εθνικό Κέντρο Γυαλιού προσφέρει καθημερινά επιδείξεις υαλουργίας. Οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν τους ειδικευμένους τεχνίτες να δημιουργούν όμορφα γυάλινα αντικείμενα. Το Κέντρο διαθέτει κατάστημα όπου οι επισκέπτες μπορούν να αγοράσουν γυάλινα αντικείμενα που κατασκευάζονται επιτόπου.

Herrington Country Park

https://goo.gl/maps/FErFQAhq5DDoriTL9

Κάποτε ήταν ένα ορυχείο ανοιχτής εξόρυξης, το Herrington County Park έχει μετατραπεί σε ένα καταφύγιο για τους λάτρεις της φύσης, με μονοπάτια για περπάτημα και ποδηλασία, μια λίμνη για σκάφη-μοντέλα και πάνω από 50 είδη πουλιών. Τα παιδιά θα λατρέψουν τον χώρο παιχνιδιού περιπέτειας, ενώ οι επισκέπτες όλων των ηλικιών μπορούν να γίνουν φίλοι με τα υδρόβια πτηνά του πάρκου αγοράζοντας υγιεινή τροφή για πουλιά από το κατάστημα του πάρκου. Το ετήσιο μουσικό φεστιβάλ Kubix πραγματοποιείται εδώ κάθε Αύγουστο.

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Sunderland

Το σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης που θα τεθεί σε λειτουργία κάποια στιγμή το 2023. Το σύστημα θα απλοποιήσει τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων θεώρησης για επισκέπτες από χώρες που επί του παρόντος δεν απαιτείται θεώρηση για την είσοδό τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι επισκέπτες αυτοί θα μπορούν πλέον να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση για ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια.

Η ETA θα ισχύει για 180 ημέρες και θα επιτρέπει πολλαπλές εισόδους στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η βρετανική ETA για το Σάντερλαντ αποτελεί μέρος της προσπάθειας της κυβέρνησης να διευκολύνει τους επισκέπτες από χώρες χωρίς βίζα να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το σύστημα θα συμβάλει επίσης στην τόνωση του τουρισμού και του εμπορίου, καθιστώντας απλούστερο και ταχύτερο για τους ταξιδιώτες να λαμβάνουν τα απαραίτητα έγγραφα για να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαδικασία αίτησης ETA για το Sunderland στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η διαδικασία υποβολής αίτησης ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνεται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά μέσω επίσημης κυβερνητικής πύλης. Οι αιτούντες αναμένεται να υποβάλουν βασικά βιογραφικά στοιχεία, καθώς και να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τα ταξιδιωτικά τους σχέδια και το ποινικό τους ιστορικό. Η όλη διαδικασία θα διαρκέσει περίπου 10 λεπτά. Μόλις υποβληθεί, η αίτηση θα υποβληθεί σε διαδικασία εξέτασης που διαρκεί περίπου 72 ώρες.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ένας εκπαιδευμένος υπάλληλος θα εξετάσει τις πληροφορίες που παρέχονται και μπορεί να επικοινωνήσει με τον αιτούντα εάν απαιτούνται πρόσθετες πληροφορίες. Εάν όλα είναι εντάξει, ο αιτών θα εγκριθεί για ταξίδι και θα λάβει ηλεκτρονική επιβεβαίωση. Διαφορετικά, ο αιτών θα ενημερωθεί για τυχόν ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Ηνωμένο Βασίλειο ETA για Sunderland Απαιτήσεις

Υπάρχουν ακόμη ορισμένες απαιτήσεις ETA που πρέπει να πληρούν οι επισκέπτες προκειμένου να είναι επιλέξιμοι για την Ηλεκτρονική Ταξιδιωτική Άδεια. Οι αιτούντες πρέπει να προτίθενται να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο για περίοδο 180 ημερών ή λιγότερο. Πρέπει να είναι πολίτες μιας επιλέξιμης χώρας- επί του παρόντος, υπάρχουν 90 χώρες στον κατάλογο, συμπεριλαμβανομένων των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι αιτούντες πρέπει επίσης να έχουν λευκό ποινικό μητρώο και να καταβάλλουν το τέλος αίτησης με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα. Είναι σημαντικό οι αιτούντες να μην επιβιβάζονται ποτέ στην πτήση τους προς το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς να έχουν λάβει πρώτα επιβεβαίωση ότι η αίτησή τους για ETA έχει εγκριθεί.

Απαλλαγές ETA του Ηνωμένου Βασιλείου

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ορισμένες εξαιρέσεις από την απαίτηση να λαμβάνετε ΕΤΑ πριν ταξιδέψετε στη χώρα. Οι κάτοχοι βρετανικού διαβατηρίου και οι κάτοχοι ιρλανδικού διαβατηρίου εξαιρούνται. Ορισμένες ομάδες Βρετανών υπηκόων εξαιρούνται επίσης, συμπεριλαμβανομένων των Βρετανών προστατευόμενων προσώπων, των Βρετανών Υπερπόντιων Υπηκόων και των πολιτών των Βρετανικών Υπερπόντιων Εδαφών. Οι επισκέπτες μπορούν να μάθουν περισσότερα για τα κριτήρια επιλεξιμότητας σε αυτή τη σελίδα.

Θα επηρεάσει η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου τα δικαιώματα διαμετακόμισης από αέρος και εδάφους;

Η ΕΤΑ δεν θα επηρεάσει τα δικαιώματα διέλευσης από αέρος ή εδάφους. Αυτό σημαίνει ότι οι επιβάτες που δεν χρειάζονται βίζα θα εξακολουθούν να μπορούν να διέρχονται από τα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από τη μεταναστευτική υπηρεσία. Παρομοίως, οι επιβάτες διέλευσης από την ξηρά δεν θα χρειαστεί να περάσουν από τη μεταναστευτική υπηρεσία, εάν παραμείνουν στους καθορισμένους χώρους του αεροδρομίου. Αυτό είναι καλό νέο τόσο για τους ταξιδιώτες όσο και για τις αεροπορικές εταιρείες, καθώς σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει καμία διαταραχή στις υφιστάμενες ρυθμίσεις διέλευσης χωρίς θεώρηση.

Τα δεδομένα των επισκεπτών θα μοιράζονται με τους μεταφορείς;

Το νέο σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου θα συλλέγει βιομετρικές και ταξιδιωτικές πληροφορίες από τους αιτούντες, οι οποίες στη συνέχεια θα μοιράζονται με τους αερομεταφορείς, τους χερσαίους και τους θαλάσσιους μεταφορείς. Τα μόνα δεδομένα που θα κοινοποιούνται είναι αυτά που αφορούν το παραδεκτό των ταξιδιωτών. Οι μεταφορείς θα εξακολουθήσουν να ελέγχουν τα διαβατήρια και άλλα ταξιδιωτικά έγγραφα. Όλα τα δεδομένα που συλλέγονται από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα υπόκεινται σε αυστηρά μέτρα εμπιστευτικότητας.

Θα μπορούν οι επισκέπτες να μεταβούν σε βίζα του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την είσοδό τους στη χώρα με ETA;

Προς το παρόν, δεν υπάρχει τρόπος να μεταβείτε από τη θεώρηση ETA σε θεώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου ενώ βρίσκεστε εντός της χώρας. Οι επισκέπτες που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο με ETA θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα και να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση από τη βρετανική πρεσβεία ή το προξενείο της χώρας τους πριν επιστρέψουν. Αυτό μπορεί να αποτελέσει σημαντική ενόχληση. Πρόσθετες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη σελίδα UK ETA FAQ.

Επίσκεψη στο Sunderland στο πλαίσιο του προγράμματος ETA του Ηνωμένου Βασιλείου

Το Σάντερλαντ προσφέρει ένα ευρύ φάσμα αξιοθέατων, όπως το Εθνικό Κέντρο Γυαλιού, το Στάδιο του Φωτός και τους Χειμερινούς Κήπους. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να απολαύσουν διάφορες δραστηριότητες, όπως ψώνια στα πολλά καταστήματα ή μια βόλτα κατά μήκος του ποταμού Wear. Με μια ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Σάντερλαντ, οι επισκέπτες μπορούν να αρχίσουν να σχεδιάζουν το ταξίδι τους στη χώρα χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν.