Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το St Asaph: Στάφ: Σχεδιάστε το ταξίδι σας στη Βρετανία

Μια από τις μικρότερες πόλεις της Βρετανίας, το St Asaph έχει πληθυσμό λιγότερο από 4.000 κατοίκους. Παρ’ όλα αυτά, αυτή η ουαλική πόλη έχει πολλά να γοητεύσει τους επισκέπτες. Ειδικότερα, ο καθεδρικός ναός του 14ου αιώνα έχει παίξει ρόλο σε πολλές σημαντικές στιγμές της βρετανικής ιστορίας. Ανακαλύψτε τι να δείτε και πώς να ταξιδέψετε με τη νέα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το St Asaph σε αυτόν τον οδηγό.

Ο θρύλος του St Asaph

Οι πρώτες αναφορές για το St Asaph υποδηλώνουν ότι ιδρύθηκε ως θρησκευτική κοινότητα, με ένα κελτικό μοναστήρι που ιδρύθηκε εδώ τον 6ο αιώνα από τον Βρετανό Άγιο Kentigern. Τον Άγιο παρακολουθούσε ένα νεαρό αγόρι που ονομαζόταν Ασάφ. Ο θρύλος λέει ότι ο Kentigern συνήθιζε να προσεύχεται ενώ στεκόταν μέχρι το γόνατο στα παγωμένα νερά του ποταμού. Όταν το κρύο γινόταν πολύ σκληρό γι’ αυτόν, έστελνε τον νεαρό Ασάφ να φέρει ένα κομμάτι καμένο ξύλο για να τον ζεστάνει. Σε μια περίπτωση, ο Ασάφ μπόρεσε να φέρει και να μεταφέρει ζωντανά κάρβουνα μέσα στην ποδιά του, κάτι που ο Κεντίγκερν θεώρησε θαύμα. Αυτό τον οδήγησε στο να αναγνωρίσει την αγιότητα του Ασάφ και ο Ασάφ τον διαδέχθηκε ως επίσκοπος.

Το κάψιμο του μοναστηριού

Το μοναστήρι του St Asaph ήταν γνωστό στην περιοχή ως Llanelwy, που στα ουαλικά σημαίνει “εκκλησία στον ποταμό Elwy”. Η σημασία του αυξήθηκε, και έγινε μια από τις σημαντικότερες θρησκευτικές κοινότητες της Ουαλίας, ενώ στο μοναστήρι προστέθηκε και ένας μικρός καθεδρικός ναός. Ωστόσο, έμελλε να υποστεί ένα τεράστιο πλήγμα τον 13ο αιώνα. Κατά τον Δεύτερο Ουαλικό Πόλεμο, ο Άγγλος βασιλιάς, Εδουάρδος Α’, ισοπέδωσε την τοποθεσία, καίγοντας το κτίριο σχεδόν ολοσχερώς. Αργότερα, όταν ο Ουαλός πρίγκιπας Owain ap Gruffydd εξεγέρθηκε το 1402, τα στρατεύματά του λεηλάτησαν τον ανακαινισμένο πλέον καθεδρικό ναό. Μέρος του κτιρίου έμεινε ερειπωμένο και έτσι θα παρέμενε για τα επόμενα εβδομήντα χρόνια.

Το St Asaph ως πόλη

Με τόσο μικρό πληθυσμό, η ιδιότητα του St Asaph ως πόλη υπήρξε, κατά καιρούς, αμφιλεγόμενη. Ιστορικά, οποιοσδήποτε οικισμός με καθεδρικό ναό και επισκοπή θεωρούνταν πόλη στη Μεγάλη Βρετανία. Ωστόσο, αυτό το ιστορικό προηγούμενο δεν είναι το ίδιο με τη νομική αναγνώριση. Στις αρχές του 21ου αιώνα, το St Asaph υπέβαλε δύο φορές αίτηση αναγνώρισης ως πόλη και απορρίφθηκε και τις δύο φορές. Τέλος, το 2012 η βρετανική κυβέρνηση ενέκρινε μια τρίτη αίτηση, ανακηρύσσοντας επίσημα το St Asaph ως πόλη. Είναι η δεύτερη μικρότερη πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου. Η μόνη μικρότερη πόλη είναι το St Davids, που βρίσκεται επίσης στην Ουαλία.

Το Φεστιβάλ Μουσικής

Σήμερα, η πιο δημοφιλής εκδήλωση στο ετήσιο ημερολόγιο του St Asaph είναι το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ της Βόρειας Ουαλίας, το οποίο πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβριο. Αυτή η οκταήμερη εκδήλωση είναι μια γιορτή της κλασικής μουσικής και πραγματοποιείται στον Καθεδρικό Ναό του St Asaph, ο οποίος φημίζεται για την εξαιρετική ακουστική του. Πρόκειται για μια παρουσίαση τοπικών ταλέντων της Ουαλίας και διεθνών καλλιτεχνών και αποτελεί σημαντικό γεγονός στην περιοχή από την ίδρυσή του το 1972.

Πράγματα που πρέπει να δείτε στο St Asaph

Καθεδρικός ναός St Asaph

https://goo.gl/maps/zNyKyCTRfaiuXyFcA

Χωρίς αμφιβολία, το πιο διάσημο κτίριο της πόλης είναι ο καθεδρικός ναός του St Asaph. Ενώ ένας θρησκευτικός χώρος βρισκόταν εδώ από τον 6ο αιώνα, ο σημερινός καθεδρικός ναός χτίστηκε σε μεγάλο βαθμό τον 13ο αιώνα, επί Ερρίκου VII. Όπως τα περισσότερα θρησκευτικά κτίρια, λεηλατήθηκε κατά τη διάρκεια της Προτεσταντικής Μεταρρύθμισης του Ερρίκου Η΄. Αργότερα, όταν οι κοινοβουλευτικοί του Όλιβερ Κρόμγουελ θριάμβευσαν κατά τη διάρκεια του αγγλικού εμφυλίου πολέμου, ο καθεδρικός ναός υπέφερε από το σκληρό πουριτανικό καθεστώς. Αντί να χρησιμοποιηθεί για λατρεία, επαναχρησιμοποιήθηκε ως μεγάλος αχυρώνας για τη στέγαση χοίρων και βοοειδών.

Ο καθεδρικός ναός υπέστη μεγάλες ζημιές από το νερό στις αρχές του 20ού αιώνα και αποκαταστάθηκε τη δεκαετία του 1930. Στο εσωτερικό του καθεδρικού ναού, οι επισκέπτες μπορούν να δουν την Ουαλική Βίβλο του William Morgan. Πρόκειται για την πρώτη ουαλική μετάφραση ολόκληρης της Βίβλου και θεωρείται σημαντικό κομμάτι της θρησκευτικής ιστορίας της Ουαλίας.

Κέντρο Ιησουιτικής Πνευματικότητας του Αγίου Beuno

https://goo.gl/maps/doL3pshUrH85SCtU6

Το κέντρο των Ιησουιτών του St Beuno χτίστηκε το 1847. Πήρε το όνομά του από έναν άλλο Ουαλό άγιο που έζησε στην περιοχή και κατασκευάστηκε ως θεολογική σχολή. Εκτός από το πρόγραμμα πνευματικών κατασκηνώσεων που πραγματοποιεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, θεωρείται Ουαλικό Ιστορικό Μνημείο. Εντός του χώρου, το εντυπωσιακό κτίριο Rock Chapel είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους επισκέπτες. Προσφέρει εντυπωσιακή θέα στο Vale of Clwyd.

Κήποι Brynbella

https://goo.gl/maps/2RFrN19g8EsPmjZ18

Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Vale of Clwyd, το Brynbella είναι ένα αρχοντικό του 18ου αιώνα, διάσημο για τους εκτεταμένους κήπους του. Αυτοί οι περιποιημένοι κήποι χωρίζονται σε διαφορετικές ζώνες και οι επισκέπτες μπορούν να περιπλανηθούν σε αυτές. Περιλαμβάνουν μια δασική έκταση, έναν ιταλικό κήπο, έναν οπωρώνα, έναν κήπο με τριανταφυλλιές, έναν κήπο με νερό και πολλά άλλα. Είναι μια δημοφιλής τοποθεσία σε τοπικό επίπεδο για μια ημερήσια εκδρομή.

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το St Asaph

Το νέο σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου θα τεθεί σε ισχύ το 2024, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο επιτρέπεται η είσοδος των επισκεπτών στη χώρα. Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο σημαίνει Electronic Travel Authorisation (Ηλεκτρονική Ταξιδιωτική Άδεια), είναι παρόμοιο με το αμερικανικό ESTA ή το καναδικό ETA. Πρόκειται για μια προσπάθεια ψηφιοποίησης των συνόρων και μεγαλύτερης εποπτείας της κυβέρνησης σχετικά με το ποιος εισέρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επί του παρόντος, το πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου επιτρέπει στους πολίτες 90 χωρών να εισέλθουν στη χώρα χωρίς να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση. Με την εισαγωγή της ETA, οι ταξιδιώτες αυτοί θα επηρεαστούν. Πρέπει τώρα να υποβάλουν αίτηση για ETA πριν εισέλθουν στη χώρα.

Ορισμένοι ταξιδιώτες από τις παραπάνω χώρες θα εξακολουθούν να χρειάζονται βίζα για το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό περιλαμβάνει όσους θέλουν να εργαστούν στη χώρα, καθώς και όσους ελπίζουν να περάσουν πάνω από έξι μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εάν πρόκειται να έρθουν για περίοδο τουλάχιστον έξι μηνών, τότε αρκεί ένα ETA. Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου καλύπτει ταξιδιώτες που έρχονται για διάφορους λόγους, όπως τουρίστες, άτομα σε επαγγελματικά ταξίδια και φοιτητές.

Η διαδικασία υποβολής αίτησης ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο

Οι μεταφορείς μπορούν να θεωρούν εγκεκριμένο ETA ως όρο μεταφοράς. Αυτό σημαίνει ότι οι επιβάτες θα πρέπει να υποβάλουν τη διαδικασία αίτησης αρκετά νωρίτερα, αφήνοντας αρκετό χρόνο για την επεξεργασία και την έγκριση της αίτησής τους πριν από την έναρξη του ταξιδιού τους. Το έντυπο αίτησης ETA είναι διαθέσιμο μόνο ηλεκτρονικά, καθώς αποτελεί μέρος ενός ψηφιακού συστήματος.

Οι ταξιδιώτες που σκοπεύουν να υποβάλουν αίτηση για ETA θα πρέπει να μελετήσουν τον κατάλογο των απαιτήσεων πριν ξεκινήσουν. Εκτός από την κατοχή έγκυρου βιομετρικού διαβατηρίου, θα πρέπει να παρέχουν και προσωπικές πληροφορίες. Για παράδειγμα, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με την ημερομηνία γέννησής τους, το καθεστώς απασχόλησης, τα στοιχεία επικοινωνίας και άλλα.

Ένα άλλο μέρος του εντύπου αίτησης ζητά από τους ταξιδιώτες να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με το προσωπικό τους ιστορικό. Θα πρέπει να αποκαλύψουν ποινικό μητρώο ή τυχόν μεταναστευτικά αδικήματα. Εάν είναι ή υπήρξαν ποτέ μέλος απαγορευμένης οργάνωσης ή ομάδας, θα πρέπει να το γνωστοποιήσουν. Επιπλέον, θα πρέπει να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το προγραμματισμένο ταξίδι τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως η διεύθυνση στην οποία θα διαμείνουν στη χώρα.

Κατά τη συμπλήρωση της αίτησής τους για ETA, οι ταξιδιώτες θα πρέπει επίσης να καταβάλουν ένα μη επιστρεπτέο τέλος. Η αίτησή τους δεν θα διεκπεραιωθεί έως ότου καταβληθεί πλήρως το τέλος. Θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για χρόνο επεξεργασίας έως και 72 ώρες πριν από την έγκριση ή την απόρριψη της αίτησής τους.

Ταξιδεύοντας με το Ηνωμένο Βασίλειο ETA για St Asaph

Όταν ένας ταξιδιώτης υποβάλλει αίτηση για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το St Asaph, δεν περιορίζεται στη διαμονή του στην Ουαλία. Εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, οι ταξιδιώτες μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα μεταξύ των τεσσάρων χωρών που το απαρτίζουν. Ως εκ τούτου, ένας επισκέπτης του St Asaph μπορεί να ταξιδέψει στην Αγγλία, τη Σκωτία ή τη Βόρεια Ιρλανδία χωρίς να χρειάζεται να συμπληρώσει περαιτέρω έντυπα ή χαρτιά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η ETA καλύπτει μόνο τα ταξίδια εντός του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι επισκέπτες που θα ήθελαν να ταξιδέψουν από το Ηνωμένο Βασίλειο στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας ή σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, θα διαπιστώσουν ότι η ETA τους είναι άκυρη για τέτοια διεθνή ταξίδια. Αντιθέτως, θα πρέπει να εξετάσουν τις απαιτήσεις εισόδου της άλλης χώρας που σκοπεύουν να επισκεφθούν.

Το ταξίδι σας με το Ηνωμένο Βασίλειο ETA για St Asaph

Μικρή αλλά γοητευτική, αυτή η αρχαία πόλη με τον καθεδρικό ναό ενθουσιάζει τους επισκέπτες. Ο καθεδρικός της ναός μπορεί να είναι ένας από τους μικρότερους στη Βρετανία, αλλά είναι γεμάτος ιστορία και θρύλους. Ένα ταξίδι στο St Asaph επιτρέπει επίσης στους επισκέπτες να εξερευνήσουν τη γύρω πράσινη ύπαιθρο της Βόρειας Ουαλίας ή να ταξιδέψουν στην ανεμοδαρμένη ακτή του κοντινού Rhyl. Υποβάλετε αίτηση για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το St Asaph πριν από την επιβίβασή σας για να εξασφαλίσετε ένα ταξίδι χωρίς άγχος σε αυτή τη συναρπαστική πόλη.