Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Reading: τι πρέπει να γνωρίζει κάθε ταξιδιώτης

Γνωστό για τα μπισκότα του, τα αρχαία ερείπια και το σύγχρονο μουσικό φεστιβάλ, το Ρέντινγκ έχει πολλά να προσελκύσει επισκέπτες. Όποιος ταξιδεύει στο Ρέντινγκ μετά την έναρξη ισχύος της βρετανικής ETA το 2024, θα πρέπει να εξοικειωθεί με το νέο σύστημα. Αυτός ο οδηγός εξηγεί πώς να το κάνετε αυτό, καθώς και περιγράφει μερικά ενδιαφέροντα μέρη που μπορείτε να δείτε στο Reading.

Πρώιμη ανάγνωση

Το διάβασμα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην αγγλική ιστορία προς το τέλος της πρώτης χιλιετίας. Μετά τη δανική εισβολή του 870, οι Δανοί εγκαταστάθηκαν στο Ρέντινγκ. Με την πάροδο του χρόνου, οι μάχες κατά των εισβολέων θα λάμβαναν χώρα εδώ. Η πρώτη καταγεγραμμένη μάχη του Ρέντινγκ το 871 ήταν μια ανεπιτυχής προσπάθεια των Αγγλοσαξόνων να εκδιώξουν τους Δανούς. Μόνο κατά τη διάρκεια της νορμανδικής εισβολής οι Δανοί εκδιώχθηκαν τελικά πλήρως, καθώς ο Γουλιέλμος ο Κατακτητής διεκδίκησε την Αγγλία για τον εαυτό του. Αργότερα, ένα αβαείο ιδρύθηκε στην πόλη από τον Ερρίκο Α. Αυτό οδήγησε στην αύξηση του μεγέθους και της σημασίας του Ρέντινγκ.

Η ανάπτυξη της ανάγνωσης

Το αβαείο παρέμεινε το σημαντικότερο κτίριο στο Ρέντινγκ μέχρι τη διάλυση των μοναστηριών από τον Ερρίκο Η΄. Το στέμμα κατέσχεσε τα εδάφη της μονής και ο τελευταίος ηγούμενος καταδικάστηκε για προδοσία και εκτελέστηκε δημόσια μπροστά στην εκκλησία. Παρόλα αυτά, το Ρέντινγκ συνέχισε να ευημερεί, με την ανάπτυξη μιας ζωντανής επιχείρησης στο εμπόριο υφασμάτων. Έγινε η μεγαλύτερη πόλη του Μπέρκσαϊρ μέχρι το 1525 και ήταν γνωστή για την εμπορική της δραστηριότητα.

Ανάγνωση σε καιρούς πολέμου

Κατά τη διάρκεια του Αγγλικού Εμφυλίου Πολέμου, το Ρέντινγκ άλλαξε αρκετές φορές χέρια. Οι Βασιλικοί την κατέλαβαν το 1642, γεγονός που οδήγησε στην πολιορκία του Ρέντινγκ. Οι κοινοβουλευτικοί την κατέλαβαν τελικά μετά από 11ήμερη πολιορκία το 1643. Ο πόλεμος άφησε ένα τρομερό τίμημα στην πόλη, καθώς οι διάφοροι στρατοί είχαν πάρει σχεδόν όλες τις προμήθειες τροφίμων. Το Ρέντινγκ υπέφερε πολύ τις επόμενες δεκαετίες, με το εμπόριο υφασμάτων του να μην επιστρέφει ποτέ στην προηγούμενη δόξα του.

Η δεύτερη μάχη του Ρέντινγκ έλαβε χώρα το 1688, όταν ο Ιάκωβος Β’ πολέμησε τον μελλοντικό Γουλιέλμο Γ’ για τον θρόνο. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη μάχη σε ολόκληρη τη στρατιωτική εκστρατεία, με τον Ιάκωβο να σταθμεύει τα στρατεύματά του στο Ρέντινγκ σε μια προσπάθεια να σταματήσει τον Γουλιέλμο και τις στρατιές του από το να φτάσουν στο Λονδίνο. Οι κάτοικοι του Ρέντινγκ όμως ήταν πιστοί στον Γουλιέλμο και τον προειδοποίησαν εκ των προτέρων για τα σχέδια του Ιάκωβου. Αυτό οδήγησε τις δυνάμεις του Γουλιέλμου να επιτεθούν από μια απροσδόκητη κατεύθυνση, οδηγώντας σε μια αποφασιστική νίκη παρά την αριθμητική υπεροχή του Ιάκωβου.

Φεστιβάλ Ανάγνωσης

Στα τέλη του 20ου αιώνα, το Ρέντινγκ έγινε γνωστό ως ο τόπος διεξαγωγής ενός από τα μεγαλύτερα μουσικά φεστιβάλ του Ηνωμένου Βασιλείου. Στην πραγματικότητα, το Reading Festival είναι το παλαιότερο μουσικό φεστιβάλ στον κόσμο που εξακολουθεί να υπάρχει. Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1961, όταν ήταν γνωστό ως Εθνικό Φεστιβάλ Τζαζ. Δύο χρόνια αργότερα, οι διοργανωτές επεκτάθηκαν, προσθέτοντας περισσότερα είδη μουσικής, με εμφανίσεις όπως οι Rolling Stones. Από τότε, το φεστιβάλ έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα, με καλλιτέχνες όπως οι Status Quo, The Jam, Nirvana, Public Enemy, The Stone Roses, Oasis και Eminem.

Μέρη για να δείτε στο Reading

Αββαείο του Ρέντινγκ

https://goo.gl/maps/MS5tM4HRXzMzPpZt9

Το αβαείο του Ρέντινγκ ιδρύθηκε το 1121 από τον Ερρίκο Α’, ο οποίος αργότερα θάφτηκε εκεί. Η βασιλική του προστασία την έκανε δημοφιλή προορισμό προσκυνήματος. Έμελλε επίσης να γίνει ένα από τα πλουσιότερα αβαεία της Αγγλίας, με πάνω από 230 κειμήλια και κτήματα σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, καταστράφηκε κατά την Προτεσταντική Μεταρρύθμιση του Ερρίκου Η’, με τα κτίρια να λεηλατούνται. Αργότερα, τμήματα του συγκροτήματος χρησιμοποιήθηκαν ως σχολείο και δημαρχείο- στην περιοχή χτίστηκε επίσης το διαβόητο σωφρονιστικό κατάστημα του Ρέντινγκ. Σήμερα, το αβαείο του Ρέντινγκ έχει αποκατασταθεί εν μέρει και είναι ανοιχτό στο κοινό.

Περίπατος στη μνήμη του Όσκαρ Ουάιλντ

https://goo.gl/maps/2dJWbbNpB3HnWwau8

Η φυλακή του Ρέντινγκ, ευρέως γνωστή ως Reading Gaol, χτίστηκε στους χώρους του αβαείου το 1844. Ο πιο διάσημος τρόφιμός του ήταν ο συγγραφέας Όσκαρ Ουάιλντ, ο οποίος φυλακίστηκε εδώ από το 1895 έως το 1897 για τη σεξουαλικότητά του. Το ποίημά του, The Ballad of Reading Gaol, είναι μια ζοφερή εκδοχή της ζωής στη διαβόητη φυλακή. Η φυλακή του Ρέντινγκ έχει προ πολλού κλείσει και σήμερα η πόλη έχει κατασκευάσει τον περίπατο μνήμης του Όσκαρ Ουάιλντ, ο οποίος διαθέτει πύλες με την εικόνα του Ουάιλντ, μερικά από τα λόγια του και ένα πέτρινο παγκάκι στο ίδιο μέγεθος με το κρεβάτι της φυλακής του.

Μουσείο Ανάγνωσης

https://g.page/reading-museum-berkshire?share

Το Μουσείο Ρέντινγκ είναι αφιερωμένο στην ιστορία της πόλης. Περιλαμβάνει αντικείμενα από τη ρωμαϊκή εποχή, καθώς και ένα αντίγραφο της ταπισερί Bayeux. Πολλά από τα εκθέματα σχετίζονται με την ιστορία του αβαείου του Ρέντινγκ. Υπάρχει επίσης μια γκαλερί αφιερωμένη στη βιομηχανία μπισκότων, η οποία απέκτησε ιδιαίτερη σημασία στο Ρέντινγκ του 19ου αιώνα. Εκτίθενται περίπου 300 διακοσμητικά κουτιά μπισκότων και ένα μπισκότο που προμηθεύτηκε ο καπετάνιος Σκοτ για την τελευταία του αποστολή στην Ανταρκτική.

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Reading

Από το 2024, το Ηνωμένο Βασίλειο θα εισαγάγει ένα νέο πρόγραμμα – το ETA ή Ηλεκτρονική Ταξιδιωτική Άδεια. Με βάση τα συστήματα που υπάρχουν σήμερα στον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η ETA θα προσφέρει στην κυβέρνηση μεγαλύτερο έλεγχο και εποπτεία των συνόρων. Πρόκειται για μια προσπάθεια ουσιαστικής ψηφιοποίησης των συνόρων και θα αντικαταστήσει το ισχύον πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Για χρόνια, το πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης επέτρεπε σε επισκέπτες από 92 χώρες να εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς να υποβάλλουν αίτηση για θεώρηση. Όταν αντικατασταθεί, οι ταξιδιώτες από αυτές τις χώρες θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ETA. Η ETA δεν είναι βίζα και η διαδικασία υποβολής αίτησης είναι πολύ πιο απλή από την αίτηση για βίζα.

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Reading χορηγεί στους επισκέπτες άδεια παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο για έως και έξι μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεν μπορούν να εργαστούν. Ωστόσο, μπορούν να εγγραφούν σε ένα πρόγραμμα σπουδών. Φοιτητές, άτομα σε επαγγελματικά ταξίδια, τουρίστες και άλλοι επισκέπτες θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο για το Reading. Όσοι σκοπεύουν να μείνουν περισσότερο από έξι μήνες ή ελπίζουν να εργαστούν κατά την παραμονή τους στη χώρα θα πρέπει να υποβάλουν ξεχωριστή αίτηση για βίζα.

Πώς να υποβάλετε αίτηση για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου

Το ETA είναι ένα ψηφιακό σύστημα, οπότε το σύστημα υποβολής αιτήσεων είναι διαθέσιμο μόνο ηλεκτρονικά. Συνιστάται στους ταξιδιώτες να υποβάλουν εκ των προτέρων αίτηση για την ΕΤΑ τους. Η αίτηση πρέπει να συμπληρωθεί και να εγκριθεί πριν από την αναχώρηση για το ταξίδι τους. Στους επιβάτες που φτάνουν στο αεροδρόμιο, το λιμάνι ή το σταθμό τους χωρίς εγκεκριμένο ETA μπορεί να τους απαγορευτεί η επιβίβαση.

Έχει δημοσιευθεί κατάλογος των απαιτήσεων για τους αιτούντες ETA και οι ταξιδιώτες καλούνται να εξοικειωθούν με αυτόν πριν ξεκινήσουν την αίτησή τους. Θα πρέπει να είναι κάτοχοι έγκυρου βιομετρικού διαβατηρίου. Το έντυπο αίτησης περιλαμβάνει επίσης ερωτήσεις σχετικά με τα προσωπικά στοιχεία, όπως ημερομηνία γέννησης, κατάσταση απασχόλησης, στοιχεία επικοινωνίας κ.λπ.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας υποβολής αίτησης, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να γνωστοποιήσουν πληροφορίες σχετικά με το προσωπικό τους ιστορικό. Εάν έχουν ποινικό μητρώο, εάν έχουν διαπράξει ποτέ μεταναστευτικά αδικήματα ή εάν είναι ή υπήρξαν ποτέ μέλος απαγορευμένης οργάνωσης, πρέπει να γνωστοποιήσουν τα στοιχεία αυτά στο έντυπο της αίτησής τους. Οι αιτούντες θα πρέπει επίσης να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τα σχέδιά τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως η διεύθυνση στην οποία θα διαμένουν. Αυτό μπορεί να είναι ένα ξενοδοχείο ή ξενώνας, το σπίτι ενός φίλου ή συγγενή ή άλλο ιδιωτικό κατάλυμα.

Κατά την υποβολή αίτησης για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Reading, οι ταξιδιώτες θα πρέπει επίσης να είναι προετοιμασμένοι να καταβάλουν ένα μη επιστρεπτέο τέλος. Η αίτησή τους για ETA δεν θα διεκπεραιωθεί έως ότου καταβληθεί πλήρως το τέλος αυτό. Η επεξεργασία των αιτήσεων μπορεί να διαρκέσει έως και 72 ώρες, γεγονός που οι ταξιδιώτες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους όταν κάνουν τα σχέδιά τους.

Ταξιδεύοντας με την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Reading

Όταν ένας ταξιδιώτης έχει λάβει έγκριση για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Reading, μπορεί να ταξιδέψει ελεύθερα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Παρόλο που το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελείται από τέσσερις χώρες που το απαρτίζουν, δεν υπάρχει έλεγχος των εσωτερικών συνόρων. Αυτό σημαίνει ότι ένας ταξιδιώτης με ETA μπορεί να φύγει από την Αγγλία και να εισέλθει στη Σκωτία, την Ουαλία ή τη Βόρεια Ιρλανδία χωρίς να χρειάζεται περαιτέρω άδεια ή γραφειοκρατία. Ωστόσο, οι επισκέπτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην ανεξάρτητη Δημοκρατία της Ιρλανδίας ή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να διερευνήσουν τις απαιτήσεις εισόδου, καθώς η βρετανική ETA δεν έχει ισχύ σε αυτά τα μέρη.

Το ταξίδι σας στο Reading με το UK ETA

Είτε πρόκειται να απολαύσετε την ατμόσφαιρα του Reading Festival είτε είστε περίεργοι για την ιστορία αυτής της ιστορικής πόλης, υπάρχει πάντα κάτι να κάνετε στο Reading. Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει σωστά την αίτηση ETA με αρκετό χρόνο στη διάθεσή σας, ώστε να απολαύσετε ένα ταξίδι χωρίς άγχος στην τοπική πόλη Biscuit Town.