Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Newry: Newry: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει ένας ταξιδιώτης

Η παραμεθόρια πόλη Newry, μόλις πέντε μίλια από τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, είναι ένας προορισμός που δεν είναι συνηθισμένος. Η θέση της, δίπλα στο γραφικό Gap of the North, την καθιστά ιδιαίτερα ελκυστική για τους πεζοπόρους, ενώ ο επιβλητικός καθεδρικός της ναός θα εντυπωσιάσει όσους ενδιαφέρονται για την αρχιτεκτονική. Μάθετε τι πρέπει να δείτε και να κάνετε στο Newry και πώς η νέα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου θα επηρεάσει το ταξίδι σας σε αυτόν τον ταξιδιωτικό οδηγό.

Το Newry στους προϊστορικούς χρόνους

Η περιοχή αυτή κατοικείται από ανθρώπους εδώ και χιλιάδες χρόνια, με ορισμένα αρχαία αντικείμενα που χρονολογούνται από το 4.000 π.Χ. Αρχαίες τοποθεσίες έχουν βρεθεί στα βουνά Mourne που δεσπόζουν πάνω από την πόλη. Το Ballykeel Dolmen, ένας τριποδικός τάφος σε σχήμα πύλης, ανασκάφηκε τη δεκαετία του 1960, με ευρήματα που περιλαμβάνουν μια κεφαλή ακοντίου και θραύσματα Νεοθιλικής κεραμικής. Στο απόκρημνο βουνό Slieve Gullion βρέθηκε ο ψηλότερος σωζόμενος τάφος της Ιρλανδίας, η είσοδός του οποίου ευθυγραμμίστηκε με τη δύση του ήλιου κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο. Αμερικανοί στρατιώτες διατάραξαν αυτόν τον τάφο και άλλους κοντινούς αρχαίους χώρους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σήμερα, ωστόσο, αποτελούν προστατευόμενα μνημεία.

Ballymacdermott Court τάφος

https://goo.gl/maps/PNB4fNCUAZYM1JTV6

Στις νότιες πλαγιές του βουνού Ballymacdermot, αυτός ο νεολιθικός χώρος ταφής πιστεύεται ότι χρονολογείται μεταξύ 4.000 και 2.500 π.Χ. Εδώ έχουν ανακαλυφθεί ενδείξεις ανθρώπινων καύσεων, καθώς και κεραμικά κομμάτια και πυριτόλιθος. Οι επισκέπτες του Newry μπορούν να φτάσουν στον χώρο με τα πόδια, καθώς απέχει μόλις μια μικρή απόσταση με τα πόδια από το κέντρο της πόλης. Το κοντινό σημείο Bernish Viewpoint είναι ένα από τα πιο συχνά επισκέψιμα σημεία της πόλης για πικνίκ και προσφέρει εκπληκτική θέα σε όλη την περιοχή.

Μοναστηριακό Newry

Το Newry έλαβε το καθεστώς της πόλης το 1144 και οι πρώτοι κάτοικοί του ήταν μοναχοί Κιστερκιανοί που κατοικούσαν σε ένα μεγάλο αβαείο. Η πόλη αναπτύχθηκε γύρω από το αβαείο και έγινε γνωστή για την αγορά της. Ο 12ος αιώνας ήταν μια δύσκολη εποχή και οι επιδρομές των τοπικών φυλών ήταν συχνές. Με την πάροδο του χρόνου, πολλά κάστρα χτίστηκαν μέσα και γύρω από το Νιούρι, παρέχοντας προστασία στο αβαείο, και η μοναστική κοινότητα άνθισε. Ωστόσο, η διάλυση των μοναστηριών από τον Ερρίκο Η’ οδήγησε στην κατάργησή τους. Σήμερα, ελάχιστα πράγματα έχουν απομείνει από το κάποτε περήφανο αβαείο.

Κάστρο του Bagenal

https://goo.gl/maps/RsM21vNpu1pkk3GUA

Το 1568, αυτό το μικρό κάστρο χτίστηκε στη θέση του παλιού μοναστηριού. Ήταν μια ιδιωτική κατοικία, και καθώς περνούσαν οι αιώνες, ο αρχικός της σκοπός ξεχάστηκε. Μέχρι τον 20ό αιώνα, χρησιμοποιήθηκε ως αρτοποιείο. Μόλις το 1996, όταν το αρτοποιείο επρόκειτο να κατεδαφιστεί, ο κόσμος συνειδητοποίησε την ιστορική σημασία του κτιρίου. Σήμερα, το ανακαινισμένο κάστρο Bagenal’s Castle στεγάζει το Μουσείο Newry and Mourne, το οποίο διαθέτει εκθέματα σχετικά με την ιστορία της περιοχής.

Η ανάπτυξη της πόλης του Καθεδρικού Ναού

Ο πρώτος καθεδρικός ναός στην περιοχή χτίστηκε στο Dromore, περίπου 20 μίλια από το Newry. Αυτός ο καθολικός καθεδρικός ναός καταλήφθηκε από προτεστάντες μετά τη Μεταρρύθμιση και στη συνέχεια κάηκε από καθολικούς επαναστάτες το 1641. Το 1750, η έδρα του καθεδρικού ναού μεταφέρθηκε στο Νιούρι, καθώς ήταν η μεγαλύτερη πόλη στην περιοχή της κομητείας Ντάουν. Μερικά χρόνια αργότερα, άρχισαν οι εργασίες για την ανέγερση ενός νέου καθεδρικού ναού. Ο καθεδρικός ναός του Νιούρι, που ολοκληρώθηκε το 1829, ήταν ο πρώτος καθολικός καθεδρικός ναός που εγκαινιάστηκε στην Ιρλανδία μετά την Καθολική Χειραφέτηση, η οποία ήρε τους μακροχρόνιους περιορισμούς που επηρέαζαν τους καθολικούς.

Καθεδρικός Ναός του Newry

https://goo.gl/maps/PqEYwFWeyfTRaVcXA

Καθώς εξακολουθεί να είναι μια λειτουργούσα εκκλησία, ο καθεδρικός ναός του Newry καλωσορίζει επίσης επισκέπτες και τουρίστες. Ο αρχιτέκτονας, Thomas Duff, καταγόταν από την πόλη και σχεδίασε πολλές άλλες εκκλησίες και καθεδρικούς ναούς στην Ιρλανδία. Σε γοτθικό στυλ, ο καθεδρικός ναός είναι κατασκευασμένος από τοπικό γρανίτη. Το εντυπωσιακό εσωτερικό του διαθέτει ψηφιδωτά, μαρμάρινους βωμούς και γερμανικά βιτρό παράθυρα.

Φυσικό Newry

Πολλοί επισκέπτες του Newry δεν προσελκύονται από την ιστορία της πόλης, αλλά μάλλον από το εντυπωσιακό τοπίο που την περιβάλλει. Τα μονοπάτια πεζοπορίας στην περιοχή περιλαμβάνουν τα Slieve Foye, Ravensdale Forest και Annaloughan Loop Walk. Η πιο διάσημη φυσική τοποθεσία είναι το πέρασμα Moyry, κοινώς γνωστό ως Gap of the North. Αυτό το ορεινό πέρασμα αποτελούσε ανέκαθεν την κύρια διαδρομή βορρά-νότου σε αυτό το τμήμα της χώρας και είχε στρατηγική σημασία σε περιόδους συγκρούσεων.

Κάστρο Moyry

https://goo.gl/maps/pbk3ipiUVf5QsA487

Χτισμένο το 1601, αυτό το ογκώδες οχυρωμένο κάστρο προοριζόταν να εξασφαλίσει το Gap of the North. Χτίστηκε κατά τη διάρκεια του Εννεαετούς Πολέμου, μιας ιρλανδικής εξέγερσης κατά της αγγλικής κυριαρχίας στην Ιρλανδία. Οι Ιρλανδοί επαναστάτες είχαν πάρει τον έλεγχο του Gap of the North και οι Άγγλοι χρειάστηκαν έναν ολόκληρο χρόνο για να το πάρουν από αυτούς, με μεγάλες απώλειες στη διαδικασία. Όταν τελικά την κατέλαβαν, έχτισαν αυτό το βασικό κάστρο για να οχυρώσουν την περιοχή. Σήμερα, το κάστρο Moyry βρίσκεται σε ερείπια, αλλά παραμένει ένα ενδιαφέρον ορόσημο για όσους θέλουν να κάνουν πεζοπορία ή να απολαύσουν μια γραφική διαδρομή στην περιοχή.

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Newry

Το νέο σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου θα τεθεί σε ισχύ το 2024. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να εξοικειωθούν με τις απαιτήσεις αυτού του νέου προγράμματος, το οποίο έχει ως στόχο να συμβάλει στην ψηφιοποίηση των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου. Θα επιτρέψει στην κυβέρνηση μεγαλύτερη εποπτεία των ανθρώπων που εισέρχονται και εξέρχονται από τη χώρα και είναι εμπνευσμένο από παρόμοια προγράμματα που ήδη εφαρμόζονται σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς.

Οι ταξιδιώτες που επηρεάζονται από το νέο σύστημα είναι εκείνοι που δεν χρειάζονται σήμερα θεώρηση για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς το ETA θα αντικαταστήσει το πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης της χώρας. Υπάρχει ένας κατάλογος 90 χωρών, οι πολίτες των οποίων δεν χρειάζονται σήμερα θεώρηση για να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά όταν τεθεί σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα, θα χρειάζονται ETA.

Οι ταξιδιώτες θα χρειαστούν ETA εάν μένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για λιγότερο από έξι μήνες. Οι τουρίστες, οι φοιτητές και όσοι ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ETA. Ωστόσο, οι επισκέπτες που σκοπεύουν να παραμείνουν για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών ή επιθυμούν να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ξεχωριστή θεώρηση, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το ισχύον σύστημα.

Υποβολή αίτησης για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου

Για να υποβάλουν αίτηση για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Newry, οι επισκέπτες θα πρέπει να περάσουν από μια ηλεκτρονική διαδικασία. Δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις σε χαρτί, καθώς πρόκειται για ένα πλήρως ψηφιακό πρόγραμμα. Είναι σημαντικό οι επισκέπτες να υποβάλλουν αίτηση για την ETA τους πριν από την ημερομηνία του ταξιδιού τους. Οι αερομεταφορείς μπορούν να αρνηθούν την επιβίβαση σε επιβάτες που φτάνουν στο αεροπλάνο, το πλοίο ή το τρένο τους χωρίς έγκυρο ETA. Πρόσθετες λεπτομέρειες αναλύονται στις Συχνές Ερωτήσεις για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πριν ξεκινήσουν τη διαδικασία υποβολής αίτησης, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να ελέγξουν τον κατάλογο των απαιτήσεων και να βεβαιωθούν ότι πληρούν τα δημοσιευμένα κριτήρια. Εκτός από ένα έγκυρο βιομετρικό διαβατήριο, θα πρέπει να παράσχουν προσωπικές πληροφορίες για την ολοκλήρωση της αίτησής τους, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων επικοινωνίας, της ημερομηνίας γέννησης, της εργασιακής κατάστασης κ.ο.κ.

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει επίσης να αποκαλύπτουν λεπτομέρειες σχετικά με τυχόν ποινικό μητρώο, παρελθούσες μεταναστευτικές παραβάσεις ή μέλη απαγορευμένων ομάδων ή οργανώσεων. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένης της διεύθυνσης στην οποία σκοπεύουν να μείνουν και ίσως ένα βασικό πρόγραμμα του προγραμματισμένου ταξιδιού τους.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας υποβολής αίτησης ETA, οι ταξιδιώτες πρέπει να καταβάλουν ένα τέλος. Το ποσό αυτό πρέπει να καταβληθεί πλήρως πριν από τη διεκπεραίωση της αίτησης. Συνιστάται στους ταξιδιώτες να υπολογίζουν χρόνο διεκπεραίωσης έως και 72 ώρες. Είναι σημαντικό να το έχετε αυτό κατά νου όταν προετοιμάζεστε για ένα ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο και να υποβάλλετε αίτηση για ETA με αρκετή προειδοποίηση.

Μετακινήσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο ETA για Newry

Οι ταξιδιώτες που έχουν εγκεκριμένο ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Newry μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα οπουδήποτε εντός του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεν περιορίζονται στη Βόρεια Ιρλανδία, επιτρέποντας στους επισκέπτες να εισέλθουν στην Αγγλία, τη Σκωτία ή την Ουαλία χωρίς να χρειάζεται να συμπληρώσουν περαιτέρω έγγραφα. Μπορούν να ταξιδέψουν σε όλη τη χώρα με οποιοδήποτε μέσο μεταφοράς επιλέξουν.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι η ETA ισχύει μόνο για το Ηνωμένο Βασίλειο. Το Newry είναι μια συνοριακή πόλη, γι’ αυτό και πολλοί επισκέπτες επιθυμούν να συνδυάσουν τη διαμονή τους εκεί με ένα ταξίδι στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Καθώς πρόκειται για ανεξάρτητη χώρα, έχει τα δικά της συστήματα και οι επισκέπτες θα πρέπει να εξοικειωθούν με τις ιρλανδικές απαιτήσεις εισόδου πριν διασχίσουν τα σύνορα.

Το ταξίδι σας στο Newry με την UK ETA

Είτε είστε λάτρης της πεζοπορίας και σας γοητεύουν τα άγρια πράσινα βουνά της Βόρειας Ιρλανδίας, είτε προτιμάτε να απολαύσετε τον πολιτισμό του ιστορικού καθεδρικού ναού, σίγουρα θα βρείτε πολλά ενδιαφέροντα σε ένα ταξίδι στο Newry. Βεβαιωθείτε ότι είστε εξοικειωμένοι με τη νέα βρετανική ETA για το Newry πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας, ώστε να διασφαλίσετε ότι θα απολαύσετε το χρόνο σας στο έπακρο ανακαλύπτοντας αυτό το κρυφό βορειοϊρλανδικό στολίδι.